Pomysł na produkcję bez inwestycji - proszę o opinie.

bezinwestycji
Czytelnik
Czytelnik

Pomysł na produkcję bez inwestycji - proszę o opinie.

Post autor: bezinwestycji »

Prosimy, żebyście ocenili nasz pomysł na cięzkie czasy, czyli SPÓŁDZIELNIĘ PRODUKCYJNĄ. Naszą ofertę kierujemy do firm montażowych, które wykonują ręczną prefabrykację, montaż ślusarki aluminiowej i kaset typu alucobond. Oferta dotyczy raczej obsługi kontraktów obiektowych niż produkcji seryjnej.

Zainteresowanym oddajemy do dyspozycji halę produkcyjną z dwoma kompletnymi liniami do produkcji ślusarki aluminiowej i prefabrykacji kaset typu alucobond, powierzchnie magazynowe, zaplecze, ochronę itp.

Cały pomysł opiera się na tym, że podejmujący z nami współpracę nie muszą wiązać się na stałe. Mogą korzystać np. tylko 5 dni w miesiącu, wcześniej rezerwując sobie miejsce w grafiku. Można oczywiście podpisać umowę typu "all inclusive", która umożliwi stały dostęp w miesiącu.

Potrzebujesz dostępu do produkcji na tydzień - korzystasz na zasadzie dziennego wynajmu.
Potrzebujesz dostępu na trzy tygodnie - korzystasz z miesięcznego dostępu.

Całość nabiera większego sensu, kiedy kilka firma umawia się na wspólne korzystanie i zakładają "spółdzielnię produkcyjną". Wówczas koszty rozkładają się na kilka podmiotów, wynajmują sobie pracowników itp.

My widzimy same atuty tego rozwiązania:

OSZCZĘDZANIE:
Firma produkuje bez ponoszenia kosztów inwestycyjnych takich jak: zakup maszyn, budowa hali, infrastruktury, zaplecza itp.
Firma produkuje bez ponoszenia kosztów stałych takich jak: miesięczne opłaty za wynajem, utrzymanie pracowników produkcyjnych itp.

WZROST SPRZEDAŻY
Firma montażowa poszerza swoją ofertę o produkcję.
Firma może produkować więcej.
Firma może przystępować do większych kontraktów współpracując w ramach "spółdzielni".

Prosimy o opinie w tej sprawie. Jesteśmy ciekawi czy taki pomysł ma szansę powodzenia w naszym kraju.

[email protected]

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Pomysł na produkcję bez inwestycji - proszę o opinie.

Post autor: komarko1 »

O ile zrozumiałem to ma to się odbywać tak : mam ochotę na wykonanie drzwi al więc z jednego końca Polski rezerwuję sobie fabrykę w drugim końcu kraju, jadę z chlopakami i materiałem,skręcam wyrób i wracam z gotowym produktem na ziemie odzyskane ? OK - tylko jeszcze logistykę popraw jeśli to ma być np 5 dni : spanie,wyżerka, atrakcje kulturalne (w czasie kiedy nie ędzie nikt na hali produkcyjnej) , a może wyjazdy z dziećmi i żonami (również z własnymi ?)
ziobrowski
Zaangażowany
Zaangażowany
Kontakt:

Post autor: ziobrowski »

a jak 20 scia firm chce zrobic po 50 drzwi aluminiowych w tym samym czasie...a jak jedna firma cos zrobi ze pila tnie nie tak jak trzeba ...itd itd jak nie masz swojego to d......a tak to masz spokoj i tyle..
Ramzes3

Post autor: Ramzes3 »

pomysł raczej niewykonalny, ale pewnie firma ma wolną halę i jakiś stary sprzęt, z którymi nie ma co zrobić, a sama już nie produkuje, kupić nikt tego nie chce za sensowne pieniądze to teraz szukają wspólników do dziwnego biznesu, ale dawno już mówiły jaskółki, że niedobre są spółki :lol:
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Obok mnie jest piekarnia,podpowiem piekarzowi...acha i szewcowi sprzedam temat...potem fryzjer,...komornik,policjant,więzienie..... Sorki zagalopowałem się
Ramzes3

Post autor: Ramzes3 »

a tak poza konkursem to produkcja stolarki aluminiowej wcale nie jest taka prosta, żeby każdy montażysta czy człowiek z ulicy mógł to dobrze wyprodukować, niech się lepiej za to biorą fachowcy z długoletnim doświadczeniem, a nie ludzie, którzy czytają książki typu "Zrób to sam" Adama Słodowego :lol:

Nova
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Nova »

A mnie wydaje się że to ma sens .. tylko trzeba to wszystko dobrze poukładać . Tak aby koszty nie były zbyt duże . Zawsze współdziałanie i łączenie się w grupy producenckie przynosi korzyści :)
Pozdrawiam
Nova
Nova
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Nova »

Jeśli będą już znane szczegóły tego projektu to proszę o info
ODPOWIEDZ