Zmiany profili u producentów PVC.
-
Ramzes3
Zmiany profili u producentów PVC.
Koleżanki i Koledzy, zaczynamy na polskim rynku stolarki PVC obserwować bardzo ciekawe i już dość powszechne zjawisko, a mianowicie mniejsi producenci stolarki PVC masowo przechodzą na coraz tańsze i mniej renomowane profile w celu zapewne obniżenia swoich kosztów produkcji, a więc i pośrednio ceny produktu, a to ma im zapewnić większą konkurencyjność na polskim bardzo wymagającym obecnie rynku stolarki PVC. Co o tym trendzie sądzicie? Kilku większych producentów też takie ruchy wykonało, ale więksi raczej trzymają się raz wybranego profilu, bo przy dużej skali produkcji pewnie zmiana profilu na tańszy to bardziej kosztowne i czasochłonne zadanie, więc nie bardzo chcą się w to bawić, choć i takie przypadki były, patrz np. zmiana w Eko-Okna z Gealan na Aluplast, ale tutaj chyba chodziło o wynegocjowane lepsze warunki handlowe czyli rabaty i terminy płatności. Ciekawi mnie Wasza opinia o tym trendzie rynkowym, a dokładnie jak to się przełoży na jakość stolarki PVC produkowanej obecnie w Polsce, bo nie ma co ukrywać, że mamy w Polsce sporą nadprodukcję stolarki PVC (lub jak kto woli zbyt duże moce produkcyjne, choć nie zawsze wykorzystywane) i pomimo kilku upadków firm, nadal mamy zbyt wielu producentów PVC jak na warunki i możliwości zbytu na polskim rynku. Inna historia to eksport i wiele polskich firm w to mocno zainwestowało i tego się trzyma, pewnie też dzięki temu mają nadal dobre wyniki sprzedaży, pomimo spadków sprzedaży na polskim, rodzimym rynku. Jakie macie opinie w tym temacie?
Re: Zmiany profili u producentów PVC.
Ramzes, zaobserwowałem to już kilka lat temu - wokół Wrocławia i dalej w Polsce niejeden już producent zmienił dostawcę profili. Tyle że trend jakiś odwrotny - Empol robił na Aluplaście- teraz Schüco, Różański też "przerobił" się na Schüco, Rąbień z Gealana poszedł w Aluplasta (wyszedł na tym, jak słychać) - najwyraźniej zapragnęli mniejszego zamętu z tańszymi profilami, a puścili się na droższe, albo bardziej wypromowane pomimo wyższej ceny...
Inny trend to zmiana systemu, bo u dotychczasowego się podpadło... ale to rzadziej.
Najczęściej jednak producenci są najbardziej lojalni wobec Aluplasta i Veki - Irplast, Profiloplast...
Jeśli przestawiają się na tańsze systemy, to albo chcą bardziej konkurować w exporcie, albo nie dają rady lokalnie.
Takie tam moje spostrzeżenia...
Pozdrooo
Inny trend to zmiana systemu, bo u dotychczasowego się podpadło... ale to rzadziej.
Najczęściej jednak producenci są najbardziej lojalni wobec Aluplasta i Veki - Irplast, Profiloplast...
Jeśli przestawiają się na tańsze systemy, to albo chcą bardziej konkurować w exporcie, albo nie dają rady lokalnie.
Takie tam moje spostrzeżenia...
Pozdrooo
-
Ramzes3
Langer, kilka lat temu, kiedy rynek w Polsce był jeszcze bardzo chłonny i rozwojowy trend był wręcz przeciwny czyli były zmiany na lepsze profile i droższe, za to teraz w kryzysie na rynku sporo firm ucieka w taniość, bo chce walczyć cenowo z producentami pvc, którzy sami tłoczą profile, dzięki czemu mają te profile zawsze najtaniej, mówię tutaj o Drutex-ie i Dobroplaście czy np. Sonarol-u. Rynek się zmienia, więc zmieniają się także profile stosowane u producentów pvc.
Pozdrawiam,
Ramzes3
Pozdrawiam,
Ramzes3
Myślę, że poszukiwanie zmiany profila nie musi polegać tylko na poszukiwaniu ceny, aczkolwiek często koszt proukcji zmusza firmy do zmiany. Widzę co się dzieje na ryku i ośmielę się powiedzieć, że często młode firmy mają całkiem przyzwoity produkt w dobej cenie. I nie musi to oznaczać, że jest on gorszy od znanego światowego lidera. Jednym ze sposobów promowania jest wpuszczenie na rynek produktu dostepnego cenowo dla jak najszerszej grupy docelowej aby stworzyć świadomość istnienia nowej marki. Moim zdaniem to cała filozofia -i nie ma za bardzo czego roztrząsać. Jeżeli powstają młode firmy, które mają coś alternatywnego do zaproponowania to dobrze- znaczy się, że rynek poszukuje a jak poszukuje to i rozwija.
pozdrawiam forumwiczów
pozdrawiam forumwiczów
Ruchy są raczej wśród małych i średniej wielkości producentów , to im najbardziej ubyło i próbują coś zmienić. Mam jednak wrażenie że to równia pochyła.
Rynek staje się coraz bardziej ciasny i wymagający , coraz więcej klientów szuka konkretnej marki niż " okien veka ". Myślę że najlepiej zrobili Ci co parę wiosen temu postawili na okna pod własnym logo. Nie bez powodu świadomość marki uważa sie za największy kapitał.
Rynek staje się coraz bardziej ciasny i wymagający , coraz więcej klientów szuka konkretnej marki niż " okien veka ". Myślę że najlepiej zrobili Ci co parę wiosen temu postawili na okna pod własnym logo. Nie bez powodu świadomość marki uważa sie za największy kapitał.
-
Ramzes3
Masz pełną rację, a wynika to z tego, że teraz budują tylko Ci ludzie, którzy naprawdę mają kasę i stać ich na budowanie, a wtedy budują za swoje, a nie kredyt i budują dla siebie na lata, więc tandety nie przełkną tak jak tania deweloperka, stąd rynek wyrażnie zmierza ku dobrym markowym oknom, choć ogólnie sprzedaż okien się zmniejszy, za to więcej będzie się sprzedawało drogich okien dobrej jakości z ukierunkowaniem na drewno, co wyrażnie już widać na rynku. W kryzysie na budowanie stać już niewielu, a kredytu już też każdy nie dostanie, więc w oknach pvc wygrają salony drogich markowych okien typu Oknoplast czy Avante i podobne. Taki trend będzie przez kilka najbliższych lat, a co będzie potem to nikt w tym kraju nie wie.
Masowej w latach 90-tych i mniej już potem, akcji wymiany starych okien w blokach już raczej nie będzie, bo kto miał wymienić to już wymienił stare okna drewniane z Komuny na jakieś tanie PVC