Powod przewiewu???
Powod przewiewu???
Witam.Byłem na serwisie i w jednym z okien czuć przewiew w dolnym narożniku od strony klamkowej,skrzydło RU. Po przesunięciu zaczepu i ustawieniu rolek na maksymalny docisk przewiew się zmniejszył ale nie zniknął całkowicie.Mam pytanie,co może powodować ten przewiew pomiędzy ramą a skrzydłem? Stosunkowo nowe okno,niecały rok.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Re: Powod przewiewu???
Miałem taką sytuację kiedyś w profilu VEKA Perfectline + ROTO, zaczepy na ful i wieje. Trzeba sprawdzić czy zaczep na ościeżnicy jest w dobrym miejscu i jak to nie pomoże to wymienić uszczelkę na grubszą. Chyba, że pomiędzy słupkiem a ościeżnicą wieje - no to producent dał ciała (najlepiej bez wielkiej robory uszczelnić połączenie jakimś uszczelniaczem).
No i trzeba sprawdzić jak okucie zachodzi na ten zaczep podejrzeć - może zachacza minimalnie (na pełnym docisku) to też może być przyczyną. Czy słupek jest zamocowany w osi - bo może być przesunięty. Wymiary skrzydeł można sprawdzić. Ułożenie uszczelki w narożniku skrzydła.
Czasmi po zwiększeniu docisku trzeba troszkę odczekać, ąż profil się nagrzeje bo czasami jest takie złudzenie, że wieje a to poprostu profil jest wystudzony i czuć chłód od niego.
TRZYBA SIĘ DO TEGO PRZYŁOŻYĆ I ODPOWIEDŹ SIĘ ZNAJDZIE - takie polowanie trzeba zrobić.
No i trzeba sprawdzić jak okucie zachodzi na ten zaczep podejrzeć - może zachacza minimalnie (na pełnym docisku) to też może być przyczyną. Czy słupek jest zamocowany w osi - bo może być przesunięty. Wymiary skrzydeł można sprawdzić. Ułożenie uszczelki w narożniku skrzydła.
Czasmi po zwiększeniu docisku trzeba troszkę odczekać, ąż profil się nagrzeje bo czasami jest takie złudzenie, że wieje a to poprostu profil jest wystudzony i czuć chłód od niego.
TRZYBA SIĘ DO TEGO PRZYŁOŻYĆ I ODPOWIEDŹ SIĘ ZNAJDZIE - takie polowanie trzeba zrobić.
e-mail: [email protected]
Okno jedno skrzydłowe. Wg poziomicy nie uciekło na narożniku i profil też nie ma "banana" A zaczep dolny przestawione na styk z rolką.
- uKrawczyka
- Profesjonalista

- Kontakt:
- albo dasz podkładkę - wystarczy wg. mnie - albo będziesz wymieniał flaki okienne
na nowe z nadzieją, że docisk będzie mocniejszy tym razem - wątpliwe. Czasami jest tak, że przesunięcie belki zmienia moc docisku - nawet często, ale wiadomo, nie zawsze możemy przesuwać belkę / trzeba też przeszklić wtedy okno/.
- z reguły lepiej zamówic nowe okno
Wczoraj tak zrobiłem - koszt 260zł i po problemie
, sorry - to było w piątek, wczoraj była sobota
- a stare /2 miesięczne/ okno, klient otrzyma w prezencie - będzie miał w piwnicy na czarną godzinę
- Trzeba dbać o klienta / mieć z czego
/
CENY
/Daj podkładkę i będzie ok./
- z reguły lepiej zamówic nowe okno
- a stare /2 miesięczne/ okno, klient otrzyma w prezencie - będzie miał w piwnicy na czarną godzinę
/Daj podkładkę i będzie ok./
Okna Nr.1 - www.ukrawczyka.pl
Dlaczego są na stykMagic353 pisze:Okno jedno skrzydłowe. Wg poziomicy nie uciekło na narożniku i profil też nie ma "banana" A zaczep dolny przestawione na styk z rolką.
Zobacz czy na skrzydle nie ma klepsydry.
Zanalizuj właśnie to połączenie bo na styk to nie powinno tak być. Może trzeba przeszklić skrzydło bo jest zabardzo wyparte - jak kumasz czaczę to zoriętujesz się jak wygląda okna na rozwórce przy górnym zawiasie (ile jest miejsca) i w przeciwległym rogu. Może trzeba to poprawić za producenta:?: - tak bywa.
Jak masz dociski na ful i klamka pracuje lekko to napewno wymień uszczelkę bo przy dobrej uszczelce to nie ma potrzeby praktycznie ruszać docisków na skrzydle.
A tak apropo to co to za porfil
Okucie WH i Ideal 4000. Tylko,Kuba że wieje w dolnej częsci okna i jedyne co przestawiałem to zaczep na ramie w kierunku fasolki i w tym miejscu ustąpił przedmuch a dalej wieje w samym narożniku skrzydła,przy grzybku.
Szkoda, że ni mam zdolności jak Anatolij Kaszpirowski - to bym pomógł zdalnie. 
Ze spokojem i jakoś może dojdę w czym problem leży. A co do grubszej uszczelki to już rozważałem tą opcję. 
WITAM
MAM PYTANIE CZY USZCZELKA NIE JEST CZASEM ZGRZEWANA ?
CZY MIERZĄC MIARĄ SKRZYDŁO NIE JEST WCIĄGNIETE TZN.ZACHODZI ZA RAMĘ NP 3-4mm zamiast 8mm ,POPRAWIAŁEM SETKI TAKICH OKIEN Z GEA ..A PODKŁADAJĄC MOSTEK I PODKŁADKĘ POD SZYBĘ-POMAGAŁO,
czy mierząc ramę nie jest czasem rozciągnieta przy montazu tu 3mm tam 3mm i mamy problem
NIE ZNAM OKUĆ ,ALE CZY NIE MOŻNA WYMIENIĆ ZASUWNICY Z DODATKOWYM DOCISKIEM W MIEJSCU W KTÓRYM WIEJE ?
A NA JAKIEJ WYSOKOŚCI OD NAROŻNIKA SKRZYDŁA WIEJE 20-30-cm ?
MOŻE JESZCZE COŚ POMOGĘ
POZDRAWIAM
MAM PYTANIE CZY USZCZELKA NIE JEST CZASEM ZGRZEWANA ?
CZY MIERZĄC MIARĄ SKRZYDŁO NIE JEST WCIĄGNIETE TZN.ZACHODZI ZA RAMĘ NP 3-4mm zamiast 8mm ,POPRAWIAŁEM SETKI TAKICH OKIEN Z GEA ..A PODKŁADAJĄC MOSTEK I PODKŁADKĘ POD SZYBĘ-POMAGAŁO,
czy mierząc ramę nie jest czasem rozciągnieta przy montazu tu 3mm tam 3mm i mamy problem
NIE ZNAM OKUĆ ,ALE CZY NIE MOŻNA WYMIENIĆ ZASUWNICY Z DODATKOWYM DOCISKIEM W MIEJSCU W KTÓRYM WIEJE ?
A NA JAKIEJ WYSOKOŚCI OD NAROŻNIKA SKRZYDŁA WIEJE 20-30-cm ?
MOŻE JESZCZE COŚ POMOGĘ
POZDRAWIAM
amc,sorry ale przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi,dość konkretnie określiłem miejsce przewiewu.
Może spróbuj podnieść skrzydło w góre minimalnie lub opuść w dół. Mialem kilka tygodni temu podobny przypadek, wprawdzie na innym profilu i innych kuciach, ale raczej problem byl podobny. Ja zmieniłe troche połozenie zaczepu na ramie i podregulowalem do góry skrzydło i to pomogło.
-
wojtun1907
- Czytelnik

Witam.
Mam podobny problem.
Przeiew jest w narożnikach okna przy zawiasach (okno R+UR).
Profil Brugmann, okucia ROTO, uszczelki zgrzewane w narożach.
Czy powodem przewiewu mogą być właśnie te uszczelki, na zgrzewie w narożu są twarde.
Czy ktoś miał podobny przypadek ?
Mam podobny problem.
Przeiew jest w narożnikach okna przy zawiasach (okno R+UR).
Profil Brugmann, okucia ROTO, uszczelki zgrzewane w narożach.
Czy powodem przewiewu mogą być właśnie te uszczelki, na zgrzewie w narożu są twarde.
Czy ktoś miał podobny przypadek ?
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
To normalny przypadek. Szczególnie jak masz np. szare uszczelki. Jeśli skrzydło równo nakłada się na ościeżnicę (nie wymaga regulacji) to postaraj się oczyścić narożniki, przesmarować je teflonem, ew. zwiększyć docisk skrzydła..
Popieram tok myślenia !Pliszka pisze:Może spróbuj podnieść skrzydło w góre minimalnie lub opuść w dół. Mialem kilka tygodni temu podobny przypadek, wprawdzie na innym profilu i innych kuciach, ale raczej problem byl podobny. Ja zmieniłe troche połozenie zaczepu na ramie i podregulowalem do góry skrzydło i to pomogło.
Paradoksalnie, niekiedy zmniejszenie docisku do ramy (wyrównanie) powoduje skutek pozytywny - wskazane zacząć od min. zwłaszcza jeżeli myślisz o wymianie uszczelki.
-
wojtun1907
- Czytelnik

Dzięki za podpowiedź, ale co masz na myśli pisząc oczyścić narożniki, chodzi o usunięcie stopionego PCV znajdującego się pod uszczelką na zgrzewie.finlandia pisze:To normalny przypadek. Szczególnie jak masz np. szare uszczelki. Jeśli skrzydło równo nakłada się na ościeżnicę (nie wymaga regulacji) to postaraj się oczyścić narożniki, przesmarować je teflonem, ew. zwiększyć docisk skrzydła..
Jakie znaczenie ma kolor uszczelek.
Może też wiać na styku parapetu z oknem co niekiedy odczuwa się właśnie jak w twoim przypadku.
Dwa razy koła nie wymyślisz...
- technolog_szczecin
- Rozgadany

Dokładnie wszyscy producenci profili sprzedają profile z wciągniętą uszczelką. I po zgrzaniu jest ona bardzo twarda. Trzeba pod uszczelką i w jej profilu wydłubać nadmiar (producent najczęściej tego nie robi). Chociaz sa juz specjalne podcinaki, które powoduja, że po zgrzaniu uszczelka jest bardziej miekka.
- Jacek Placek
- Czytelnik

Czarne wciągane uszczelki wykonane są z EPDM-u, jest to tworzywo ciągle- niezależnie od panujących temperatur na zew. - plastyczne, ale niezgrzewalne. Dlatego montuje się je dopiero po zgrzaniu i obróbce narożników ram i skrzydeł.wojtun1907 pisze:Dzięki za podpowiedź, ale co masz na myśli pisząc oczyścić narożniki, chodzi o usunięcie stopionego PCV znajdującego się pod uszczelką na zgrzewie.finlandia pisze:To normalny przypadek. Szczególnie jak masz np. szare uszczelki. Jeśli skrzydło równo nakłada się na ościeżnicę (nie wymaga regulacji) to postaraj się oczyścić narożniki, przesmarować je teflonem, ew. zwiększyć docisk skrzydła..
Jakie znaczenie ma kolor uszczelek.
Natomiast większość uszczelek tzw. "szarych", oraz uszczelki koekstrudowane w profilu, są to pochodne poliamidu i innych twardych mieszanek.
Takie uszczelki są koekstrudowane, tzn. wytłaczane razem z profilem. W wyniku tego, muszą być zgrzewane na tych samych zgrzewarkach co profile PCV. Jednak nie są one w niskich temperaturach tak elastyczne jak te wciągane "czarne" z EPDM-u. Dodatkowo zgrzewanie profili razem z koekstrudowanymi uszczelkami rodzi wiele problemów produkcyjnych, oraz eksploatacyjnych jw. Producenci stosujący profile z koekstrudowanymi uszczelkami różnie sobie z tym radzą. Niektórzy używają tzw. "temperówek", tj. małych frezarek do wycinania 2-3 mm uszczelki przed zgrzaniem w miejscu zgrzewu. Inni używają zamontowanych na zgrzewarkach tzw. formerów uszczelki, ... niektórzy nie robią z tym kompletnie nic
Formowanie uszczelki po zgrzaniu profili, jak i "temperowanie" przed zgrzaniem, nie gwarantuje 100% przylegania skrzydła do ramy, szczególnie w miejscu zgrzewu, tj. w narożniku.Najlepszym rozwiązaniem są uszczelki wciągane, wykonane z mieszanek EPDM-u.
Jacek.
"śmiertelny" wróg hipokrytów oraz hipokryzji.
- Grabicak
- Małomówny

- Kontakt:
Kolego a sprawdziłeś wentylację w mieszkaniu? Bo pewnie wywiew w łazience jest, w kuchni jest a nawiewu często brak. A cyrkulacja powietrza musi jakoś zachodzić. Świerze powietrze jakoś do domu wejść musi a ludzie często o tym zapominają. Założę się że jak otworzysz drzwi do mieszkania (żeby powietrze wchodziło) to przestanie wiać spod uszczelki.
Wszyscy klienci dążą do standardy wyznaczonego przez domy pasywne ale takie budowle mają rozbudowane systemy wentylacyjne.
Wszyscy klienci dążą do standardy wyznaczonego przez domy pasywne ale takie budowle mają rozbudowane systemy wentylacyjne.
Moje posty przedstawiają moje subiektywne zdanie i nie każdy musi się z nimi godzić.
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.