JAK NAUCZYĆ SIE POMIARÓW OKIEN
-
jokerr
JAK NAUCZYĆ SIE POMIARÓW OKIEN
witam, mam mały problem gdyż pracuje w firmie, która robi i montuje okna i do moich obowiązków dołożono abym robił pomiary u klientów i podawał już gotowe wymiary okien do produkcji. Wiem że to nie jest takie proste. Czy jest jakaś strona internetowa na ten temat czy poradnik itp. bo wiem że trzeba zwrócić uwagę na wiele rzeczy przy pomiarach i że dla takiego laika jak ja to nie jest proste .
-
Gość
-
Umberto
Długa droga
Jak już uzbierasz sobie ze 20 okien w różnych kształtach i rozmiarach do których bedziesz musiał wybudować sobie dom, to będzie oznaczało, ze juz umiesz mierzyć okna.
Wskazówka ta nie dotyczy jednego sprzedawcy z Radomia, pana M.B. (sprzedaje Vidok) , który już nigdy nie nauczy się mierzyc okien. Potem Vidok przekazuje okna dla powodzian...
Wskazówka ta nie dotyczy jednego sprzedawcy z Radomia, pana M.B. (sprzedaje Vidok) , który już nigdy nie nauczy się mierzyc okien. Potem Vidok przekazuje okna dla powodzian...
-
dealer
pomiary
możesz zrobić tak jak robiłem ja.
1. Być przy kilku montażach - zobaczysz jak wygląda okno , oścież itd.
2. Na pomiar zabieraj ze sobą ostry i mocny śrubokręt i młotek ( to będą twoi najlepsi przyjaciele) i odrywaj listwy , obdłukuj zaprawe , tynk. Zobaczysz dzieki temy gdzie konczy się rama .
3.Przy każdym pomiarze staraj sie mysleć o tym, co robisz.
Reszta to niestety praktyka, praktyka, praktyka...
1. Być przy kilku montażach - zobaczysz jak wygląda okno , oścież itd.
2. Na pomiar zabieraj ze sobą ostry i mocny śrubokręt i młotek ( to będą twoi najlepsi przyjaciele) i odrywaj listwy , obdłukuj zaprawe , tynk. Zobaczysz dzieki temy gdzie konczy się rama .
3.Przy każdym pomiarze staraj sie mysleć o tym, co robisz.
Reszta to niestety praktyka, praktyka, praktyka...
-
Gość
dasz sobie rade
do bloków typówka (jak masz możliwość to 2 cm niższa np.1415mm) musi pasować
)
skrzynki mierz po stronie zewnętrznej i dodaj około 3cm na każdą strone i powinno być OK .
troche zdrowego rzsądku też sie przyda ale odólnie nie jest to takie trudne , na początku trzeba sie pilnować i tyle
zgaedzam sie ze najlepiej pojechać na kilka montaży poznasz montażystów i zobaczysz jak to wszystko wygląda
powodzenia i mało nietrafionych okien
)
do bloków typówka (jak masz możliwość to 2 cm niższa np.1415mm) musi pasować
skrzynki mierz po stronie zewnętrznej i dodaj około 3cm na każdą strone i powinno być OK .
troche zdrowego rzsądku też sie przyda ale odólnie nie jest to takie trudne , na początku trzeba sie pilnować i tyle
zgaedzam sie ze najlepiej pojechać na kilka montaży poznasz montażystów i zobaczysz jak to wszystko wygląda
powodzenia i mało nietrafionych okien
-
mirek
Re: JAK NAUCZYĆ SIE POMIARÓW OKIEN
nie chce byc zlosliwy ale po co bierzesz sie za okna jak nie masz pojecia o pomiarach i co z tego ze sprzedaz okna jak montazysta nie zmiesci ich od otworu i jak bedziesz wygladaljokerr pisze:witam, mam mały problem gdyż pracuje w firmie, która robi i montuje okna i do moich obowiązków dołożono abym robił pomiary u klientów i podawał już gotowe wymiary okien do produkcji. Wiem że to nie jest takie proste. Czy jest jakaś strona internetowa na ten temat czy poradnik itp. bo wiem że trzeba zwrócić uwagę na wiele rzeczy przy pomiarach i że dla takiego laika jak ja to nie jest proste .
wiesz jak? jak przez okno.
mimo wszysto powodzenia.
-
winow
Z pomiarami jest jak ze strzelbą , która sama raz do roku wypala . Nie przejmuj się jak masz dobrych montażystów to ci pomogą ukryć pomyłkę o klika cm. bo kilkanaście nie wchodzi w rachubę . Najłatwiej będzie ci mierzyć okna skrzynkowe do wymiaru zewnętrznego dodaj 10 cm na szerokości i 6-7 na wys. ( kanały odwadniające ) i będzie ok.
pozdro
ps. nie znam nikogo kto się nie pomylił
pozdro
-
WojtekAd
Mam konkretną radę praktyczną. Do każdego pomiaru u klienta rób porządny operat pomiarowy. Niech zawiera on szkice projektowanych okien, uwagi pomocnicze typu opis okapników zewn/wewn., wymiary od strony zewn/wewn itp. Ostateczne wymiary, które dasz do produkcji ustalaj sobie od razu (nie po powrocie do biura!!!), opisuj je w jednoznaczny sposób (ja zakreślam w kółku). Jeśli klient na twoją prośbę podaje ci poziom w otworze okiennym (posadzka, nowe nadproże itp.) zaznacz go niezmywalnym pisakiem na budowie a klient ma złożyć podpis na twim operacie. Nigdy nie zostawiaj nizdecydowanemu klientowi operatu pomiarowego (sprytny klient wykorzysta go przy zamówieniu u konkurencji). Nie śpiesz się przy pomiarach, pobódź wyobraźnię przestrzenną, myśl, koncentruj się maksymalnie. Dobrze zrobiony operat może będziesz musiał wykorzystać po upływie dłuższego czasu, wtedy docenisz sam jego zawartość merytoryczną ( pamięć w tych sprawach jest zawodna jak ruskie samochody).
Życzę ci powodzenia w tej trudnej i niedocenianej pracy.
Życzę ci powodzenia w tej trudnej i niedocenianej pracy.
-
dziadek
A ja gwarantuję ,że trzymając się tych zasad niedługo będzieszwinow pisze:Z pomiarami jest jak ze strzelbą , która sama raz do roku wypala . Nie przejmuj się jak masz dobrych montażystów to ci pomogą ukryć pomyłkę o klika cm. bo kilkanaście nie wchodzi w rachubę . Najłatwiej będzie ci mierzyć okna skrzynkowe do wymiaru zewnętrznego dodaj 10 cm na szerokości i 6-7 na wys. ( kanały odwadniające ) i będzie ok.
pozdro
mógł sobie odłożyć okienka na niezły domek .
Z Twojej podpowiedzi wynika ,że w okolicy masz tylko jeden rodzaj
okien skrzynkowych .Osobiście mierzyłem skrzynki o głębokości ramy od
80 mm do 250 mm ,grubośći od 40 do 100 mm i nie mając wkrętaka
lub czegoś do odkucia ramy lub oderwania listwy nie dowiesz się ile rama
wchodzi w mur.Kiedyś każdy stolarz stolarz robił inaczej .
Jak już jesteśmy przy skrzynkach to pamiętaj o ew. poszerzeniach -
uśredniając - jeśli szerokość zewnętrzna jest mniejsza od wewnętrznej
o 110-120-mm to musisz zwęzić okno i dołożyc po bokach poszerzenia
systemowe, po to aby rama nie schowała się całkowicie w "glifie"
i klient po otwarciu skrzydła nie widział muru .
-
bim
-
dziadek
Może masz trochę racji -jednak czasami trzeba by obrobić glify dokładającbim pisze:czy takie okno z poszerzeniem systemowym ładnie wygląda ?
nie widziałem tego nigdzie
nie łatwiej jest solidnie obrobic glify?
po 3-5 cm tynku od wewnątrz co wymaga odrobinę finezji . Proponowałbym prędzej płytyG-K .
Do młodego pomiarowca :
Niestety również mam parę okienek na sumieniu ,wynikających
głównie z powodu tzw. "czeskich błędów"- przestawienie cyfr miejscami , a nie nieumiejętności mierzenia ... Też kiedyś byłem młody. ale w tym
fachu zachowuj się tak jakby to był zawsze twój pierwszy raz -nie popadaj w rutynę . Bardzo dobre rady przeczytałeś od Wojtka Ad.