Awans jako nowy produkt OKNOPLASTU..Co wy na to ??
-
Medyk
Awans jako nowy produkt OKNOPLASTU..Co wy na to ??
oczekuję informacji na temat tego profilu okna i czy warte jest kupna ? 
-
Piotr1
-
Gość
-
mirek
Re: nie turek
nie chodzi o to ile ma komor, ale czyj to wynalazek .Medyk pisze:nie turek ale pięcio komorowe okno...
a tak na marginesie, czy widziales na tym profilu okno po np. 5-ciu latach
-
mirek
-
Gość1
Re: nie turek
Sprawdź tylko rama jest 5 komorowa skrzydło 4-ro, ładny blef...Medyk pisze:nie turek ale pięcio komorowe okno...
-
Ptak Nieznany
Nazwa produktu AWANS jest nazwą handlową, nazywa systemu to VEKA-PERFECTLINE i pod taką nazwą trzeba szukac Aprobaty Technicznej. Ponieważ jest aprobata w ITB wynika z tego ze badania na starzenie się profilu wypadły OK. !!! i nie ma się co martwić co bedzie na 5 lat.
Bardzo serdecznie pozdrawiam kolegów i koleżanki z konkurencji.
-
ciekawy
A ile faktycznie ma komór skrzydło a ile rama?Ptak Nieznany pisze:Nazwa produktu AWANS jest nazwą handlową, nazywa systemu to VEKA-PERFECTLINE i pod taką nazwą trzeba szukac Aprobaty Technicznej. Ponieważ jest aprobata w ITB wynika z tego ze badania na starzenie się profilu wypadły OK. !!! i nie ma się co martwić co bedzie na 5 lat.
-
parroty
-
Ptak Nieznany
-
hihot
-
MEDYK
-
MEDYK
-
Gość
Nie wiesz co to jest oknoplast????
Wiesz jaki wkład ma ta firma w rozwój nowoczesnych technologii?????
Wyobraź sobie, że przypadku OKNOPLASTu rozwój nowoczesnych technologii to przede wszystkim zintegrowany system informatyczny pozwalający na sprawne zarządzanie (ale to pestka), poza tym stosują korporacyjny system telefonii komórkowej. Dzięki temu, że każdy z partnerów handlowych oraz pracowników posiada skrócony, trzycyfrowy numer, kontakt pomiędzy nimi jest dużo łatwiejszy.
Za taki wkład w rozwój nowoczesnych technologi dostaje się prestiżowe nagrody.
Na jakim ty świecie żyjesz???
Ps. Do tej pory myślałem że tylko wykorzystuję nowoczesne technologie, a ja po prostu mam wkład w ich rozwój (tylko troszke mniejszy) - mam komputer, korzystam z internetu, a i z systemu korporacyjnego też korzystam (tylko mój numer jest czterocyfrowy- chyba mniej nowoczesny).
Wyobraź sobie, że przypadku OKNOPLASTu rozwój nowoczesnych technologii to przede wszystkim zintegrowany system informatyczny pozwalający na sprawne zarządzanie (ale to pestka), poza tym stosują korporacyjny system telefonii komórkowej. Dzięki temu, że każdy z partnerów handlowych oraz pracowników posiada skrócony, trzycyfrowy numer, kontakt pomiędzy nimi jest dużo łatwiejszy.
Ps. Do tej pory myślałem że tylko wykorzystuję nowoczesne technologie, a ja po prostu mam wkład w ich rozwój (tylko troszke mniejszy) - mam komputer, korzystam z internetu, a i z systemu korporacyjnego też korzystam (tylko mój numer jest czterocyfrowy- chyba mniej nowoczesny).
-
Gość
-
Gość
Aż kapie z ciebie zazdrość.Anonymous pisze:Nie wiesz co to jest oknoplast????
-
Gość
-
Gość
-
Gość
-
Gość
Może mi jakiś pracownik Oknoplastu napisać jaki to zintegrowany system używają??? Z tego co się orientuję, to tylko 2 firmy okienne w Polsce "pozwoliły sobie" na zakup czegoś takiego (jest to wydatek rzędu kilku milionów złotych). Stolarka Wołomin używa rozwiązania firmy SAP a M&S używa systemu firmy JD Edwards. Czy Oknoplast też ma coś takiego czy też po prostu szumna nazwa na jakiś program do sprzedaży?zintegrowany system informatyczny pozwalający na sprawne zarządzanie
-
Piotr K.
Zintegrowany system...
Chodzi tu o pełne połączenie programu handlowo-produkcyjnego ADULO z bazami danych systemu SSV. Cały proces informatyczny począwszy od zamówienia i planowania produkcji, poprzez zaopatrzenie i sterowanie maszynami, skończywszy na magazynach i księgowości jest automatyczny. Wszystkie dane są wprowadzane tylko jeder raz, a to w Polsce się jeszcze nikomu nie udało...
Nie ma bowiem w Europie uniwersalnego narzędzia, które objęłoby całą specyfikę dużego producenta w branży okiennej, nawet za kilka milionów złotych...
-
Gość
Czyli określenie "system zintegrowany" to sformułowanie użyte znacznie na wyrost...Chodzi tu o pełne połączenie programu
No i tutaj wychodzi niewiedza na temat systemów klasy ERP/ERPII... To nie jest zabawka typu subiekt czy inny taki system... Wdrożenie kosztuje miliony właśnie dlatego, że system ma obejmować całą specyfikę firmy, niezależnie czy produkuje okna czy też choduje roślinki... To nie przypadek, że wszystkie największe firmy na świecie używają systemów zintegrowanych.Nie ma bowiem w Europie uniwersalnego narzędzia, które objęłoby całą specyfikę dużego producenta w branży okiennej, nawet za kilka milionów złotych...
Sorry, że tak się rozpisałem w tym wątku, ale ja jestem informatykiem z zawodu. Branża okienna, to niestety same malutkie firmy jak na rynek systemów ERP
-
Gość
-
Gość
-
Piotr K.
Temat widzę budzi wiele emocji.
Być może zintegrowany system za milion euro załatwi wiele spraw w kompleksowej organizacji i zarządzaniu firmą ale się zdziwi jak dostanie zadanie zaprojektowania fasady albo zaprogramowania maszyn opartych na sterownikach CNC.
Do tego zostało stworzone specjalistyczne oprogramowanie, którego nie ma sensu pisać od nowa.
Sorry Ewa, ale trudno tu utrzymać dyscyplinę ...i nerwy piszących.
A anonimowych przedmówców proszę o konkretne przykłady firm w branży, które taki sytem zintegrowały, a polemikę typu "dokopać Oknoplastowi" przenieś na inne wcześniej założone w tym celu tematy.
Sorry Ewa, ale trudno tu utrzymać dyscyplinę ...i nerwy piszących.
A anonimowych przedmówców proszę o konkretne przykłady firm w branży, które taki sytem zintegrowały, a polemikę typu "dokopać Oknoplastowi" przenieś na inne wcześniej założone w tym celu tematy.
-
Gość
I znowu niewiedza jak to napisał przedmówca...ale się zdziwi jak dostanie zadanie zaprojektowania fasady albo zaprogramowania maszyn opartych na sterownikach CNC.
Cytat ze strony www.hogat.pl na temat systemu J.D. Edwards:
Natomast co to specjalistycznego oprogramowania - oczywiście jeżeli chodzi o przygotowanie zleceń do produkcji i wysterowanie maszyn to na pewno takie rozwiązania jak ADULO czy też KLAES są do tego stworzone, jednak ich zastosowanie w dziedzinie logistyki, finansów i wpierania procesów biznesowych jest żadne...produkcja (zarządzanie produkcją, rozliczanie zleceń, konfiguracja wyrobów - w tym trójwymiarowe projektowanie...
Dzisi mnie natomiast określenie "anonimowi przedmówcy" od kogoś, kto sam podpisuje się Piotr K.
-
mirek
-
jarecki
-
Tatas
-
mikołaj
-
Gość