Witam, jestem po kontroli US i jestem ciekawy jak wy dokumentujecie wielkość powierzchni użytkowej lokalu, budynku.
Wiadomo że po zmianach mamy do 150 m lokal oraz 300m budynek. U mnie US zażądał do każdej umowy z obniżonym Vatem potwierdzenia metrów użytkowych. Nie może to być oświadczenie pisemne klienta, musi to być dokument typu np. akt własności , nakaz podatkowy, projekt budowlany. I tu pies pogrzebany bo ja miałem same oświadczenia. Kazali mi dostarczyć owe dokumenty. Powołali się na interpelację Izby Skarbowej z Warszawy gdyż ustawa nie określa w jaki sposób trzeba dokumentować powierzchnię użytkową . Jak to wygląda u was ?
Udokumentowanie metrażu w celu zastosowania obniżonej stawki
Re: Udokumentowanie metrażu w celu zastosowania obniżonej st
Akurat tego tematu z US nie przerabiałem, ale poproś na piśmie o podanie podstawy prawnej odrzucenia Twojej interpretacji( czyli oświadczenia klienta, który i tak w takim przypadku bierze bat na swoją d..., poświadczył nieprawdę i już i tak ma umoczone).
Jak będziesz miał odpowiedź na piśmie, to resztę załatwi byle student prawa. Nigdzie nie ma zapisanego nakazu mierzenia powierzchni inwestycji.
Pozdrawiam
Stulp
Jak będziesz miał odpowiedź na piśmie, to resztę załatwi byle student prawa. Nigdzie nie ma zapisanego nakazu mierzenia powierzchni inwestycji.
Pozdrawiam
Stulp
Jeżeli miałeś oświadczena klienta to mogą Cie cmoknąć. Poszukaj ustawy i przeczytaj nigdzie nie jest napisane, że masz obowiązek dostarczać jakieś dodatkowe dokumenty od właściela inwestycji jak masz w umowach adresy motaży lub numery działek i nie kombinowałeś to nie masz się czego obawiać.
w naszym przypadku również oświadczenie klienta były wystarczające dla US
Tak jak koledzy wspomnieli - PODSTAWA PRAWNA
Tak jak koledzy wspomnieli - PODSTAWA PRAWNA
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
oświadczenia wystarczają. Potwierdzam.
P.S. Myślenie naszych urzędników mnie przeraża, ja wiem że muszą wyłapać oszustów ale przecież to klient sam poświadcza jaki ma dom. Przecież nie będę mu z metrem po pokojach chodził, inna sprawa czy mnie nie wpuści
Pozostaje tylko odwołanie.
P.S. Myślenie naszych urzędników mnie przeraża, ja wiem że muszą wyłapać oszustów ale przecież to klient sam poświadcza jaki ma dom. Przecież nie będę mu z metrem po pokojach chodził, inna sprawa czy mnie nie wpuści