MEGALomania w firmach okiennych..

Gość

MEGALomania w firmach okiennych..

Post autor: Gość »

Obserwując firmy okiennne coraz częściej poraża mnie ich MEGALOMANIA ... do grona tych firm dołączył GORAN ... robią ponad 4 mln Euro obrotu rocznie a z "relacji" z firmy możemy wywnioskować że to firma conajmniej wielkości PKN ORLEN . To samo się tyczy PETECKIEGO , OKNOPLAST KRAKÓW i wielu innych mniejszych . Nie zliczone ilości prezesów sekretarek , dyrektorów a działają w wynajętych biurach magazynach , halach na maszynach kupionych na kreche sponsorowani przez dostawców , ledwo się otrząsneli i okazało się że są wielkimi prezesami .
W USA firmy które osiągają 4 czy 5 mln $ rocznie przychodu to firmy rodzinne zapewniające dobry byt rodzinie a u nas .... to gigant na glinanych nogach który sprzedał troche okien .
Znam właścicieli firm dużo większych od naszych "gigantów" i tam nie ma takiego wyolbrzymiania . Zrozumiałbym gdybyśmy mówili tu o rocznych obrotach w wysokości 100 , 75 czy nawet 50 mln $ wtedy rzeczywiście cały ten rozmach ma sens i uzasadnienie .
Proponuje zobaczyć ranking 1500 największych firm ... na jakich obrotach kończą się ostatnie firmy... i jest tam wiele firm które sobie nie życzą aby podawać ich obroty lub/i umieszczać ich w tego typu rankingach (jak firma mojego znajmego) .
Osiągnąć obrót Panowie 4 czy 5 czy nawet 10 mln $ rocznie Panowie to żadne wydażenie pogadamy jak osiągniecie roczny zysk EBITDA osiągniecie na tym poziomie ...
Pozdrowienia dla wszystkich prezesów dyrektorów wicedyrektorów głównych i tych zarządzających ... byle do przodu :D

oknoAD

Gość

Re: MEGALomania w firmach okiennych..

Anonymous pisze:Obserwując firmy okiennne coraz częściej poraża mnie ich MEGALOMANIA ... do grona tych firm dołączył GORAN ... robią ponad 4 mln Euro obrotu rocznie a z "relacji" z firmy możemy wywnioskować że to firma conajmniej wielkości PKN ORLEN . To samo się tyczy PETECKIEGO , OKNOPLAST KRAKÓW i wielu innych mniejszych . Nie zliczone ilości prezesów sekretarek , dyrektorów a działają w wynajętych biurach magazynach , halach na maszynach kupionych na kreche sponsorowani przez dostawców , ledwo się otrząsneli i okazało się że są wielkimi prezesami .
W USA firmy które osiągają 4 czy 5 mln $ rocznie przychodu to firmy rodzinne zapewniające dobry byt rodzinie a u nas .... to gigant na glinanych nogach który sprzedał troche okien .
Znam właścicieli firm dużo większych od naszych "gigantów" i tam nie ma takiego wyolbrzymiania . Zrozumiałbym gdybyśmy mówili tu o rocznych obrotach w wysokości 100 , 75 czy nawet 50 mln $ wtedy rzeczywiście cały ten rozmach ma sens i uzasadnienie .
Proponuje zobaczyć ranking 1500 największych firm ... na jakich obrotach kończą się ostatnie firmy... i jest tam wiele firm które sobie nie życzą aby podawać ich obroty lub/i umieszczać ich w tego typu rankingach (jak firma mojego znajmego) .
Osiągnąć obrót Panowie 4 czy 5 czy nawet 10 mln $ rocznie Panowie to żadne wydażenie pogadamy jak osiągniecie roczny zysk EBITDA osiągniecie na tym poziomie ...
Pozdrowienia dla wszystkich prezesów dyrektorów wicedyrektorów głównych i tych zarządzających ... byle do przodu :D

Czy Ty znasz klasyfikację wg. jakich kryteriów np UE klasyfikuje małe,średnie oraz duże przedsiębiorstwa?
Trochę się dokształć a potem wypisuj opinie.
Czy Twoim zdaniem np Skanska jest małym przedsiębiorstwem?
Tamten rok zamknęła stratą w Polsce, przy obrocie rzędu kilkuset milionów złotych.
Gość

nie porównuj SKANSKA Polska (czyli byly EXBUD i p. Zarazka) do firm OKNOPLAST-KRAKÓW czy nie wspominając o GORANIE . EXBUD 10 lat temu osiągał większy obrót niż goran obecnie , był jedną z pierwszych spółek notowanych na GPW .
Człowieku weź się zastanów SKANSKA Polska S.A. (mówimy tylko o polskim oddziale oczywiscie) ma ponad 400 mln zl kapitału zakładowego to prawie 100 mln $ . I z czym to chcesz prównać ?? Z OKNOPLASTEM , GORANEM , PETECKIM ?
Prównaj to do kapitału zakładowego TRASU (9 mln zl czyli 2 mln$ to 50 razy mniej...widzisz skale ?)
EXBUD 10 lat temu miał biurowiec w Kielcach taki że nie jeden "gigant" produkcji stolarki by się razem z całą swoją produkcją tam zmieścił obecnie .
Wszystko zależy skąd się patrzy jeżeli patrzysz z poziomu człowieka który zarabia 2000 zl na miesąc to kwota ,nie wiem 20 mln zl obrotu rocznego robi na tobie miażdzące wrażenie . Jeżeli patrzysz z troche innej perspektywy to widzisz jak śmieszna jest MEGALOmania wielkich naszej branży .
Gość

a Ty jestes zazdrosny, oburzony, czy o co Ci chodzi??? Wydaje mi się że nie mozna Oknoplastu porownywac do Orlenu z prostej przyczyny inna branza inne relacje. Chyba okniarze powinni porównywac sie do okniarzy a nie do producentow drobiu.
JarekK

Post autor: JarekK »

Anonymous pisze:a Ty jestes zazdrosny, oburzony, czy o co Ci chodzi??? Wydaje mi się że nie mozna Oknoplastu porownywac do Orlenu z prostej przyczyny inna branza inne relacje. Chyba okniarze powinni porównywac sie do okniarzy a nie do producentow drobiu.

Dotychczas patrzyłem na ten temat z uwagą. Ale twój tekst jest po prostu śmieszny.
Powiem ci tylko dla porównania.
Polska ponad 36 milionów mieszkańców.
Szwajcaria ile ma ci nie powiem bo nie wiem, ale na pewno ma mniej.

Teraz porównanie:
Sprzedaż roczna firm
Goran (cytuję za przedmówcą) około 4 mln Euro
Oknoplast około 14 mln Euro
Drutex około 20 mln Euro

Grupa 4B (Szwajcaria) około 55 mln Euro
Marvin Windows & Doors (USA) około 150 mln Euro (i nie jest liderem w USA)

Więc do czego ty chcesz porównywać polskie firmy??????
Charlie

Post autor: Charlie »

Zgadzam się z Jarkiem K. ale weż lekką poprawkę na różnicę poziomów cen co przenosi się też na obrót, ale nie jest to znacząca różnica. Myślę, że problemem w Polsce jest to, że 95% wyrobów stolarki otworowej to wymiana czyli tzw. termorenowacje budynków. W porównaniu z tzw. zachodem ( Europa czy USA ) u nas się w zasadzie nowych obiektów nie buduje się co jest z drugiej strony pocieszające bo dopiero tzw. boom budowlany przed nami (miejmy nadzieję). Pozdrawiam

no name

Post autor: no name »

JarekK pisze:
Anonymous pisze:a Ty jestes zazdrosny, oburzony, czy o co Ci chodzi??? Wydaje mi się że nie mozna Oknoplastu porownywac do Orlenu z prostej przyczyny inna branza inne relacje. Chyba okniarze powinni porównywac sie do okniarzy a nie do producentow drobiu.

Dotychczas patrzyłem na ten temat z uwagą. Ale twój tekst jest po prostu śmieszny.
Powiem ci tylko dla porównania.
Polska ponad 36 milionów mieszkańców.
Szwajcaria ile ma ci nie powiem bo nie wiem, ale na pewno ma mniej.

Teraz porównanie:
Sprzedaż roczna firm
Goran (cytuję za przedmówcą) około 4 mln Euro
Oknoplast około 14 mln Euro
Drutex około 20 mln Euro

Grupa 4B (Szwajcaria) około 55 mln Euro
Marvin Windows & Doors (USA) około 150 mln Euro (i nie jest liderem w USA)

Więc do czego ty chcesz porównywać polskie firmy??????[/quo

W Szwajcarii mieszka ok. 7mln ludzi. Suma jaka podales wynika z poziomu cenowego, nawet do 500% drozej niz w Polsce (chcialem wejsc na rynek, to wiem) i z tego, ze rynek nie jest zepsuty przez "dumpingowa" konkurencje.
Gość

Kiedyś rozmawiałem z jednym z przedstawicieli producenta profili PCV który mi powiedział że w USA mają jednego odbiorce który bierze wiecej niż cały polski rynek ... a ten profil jest bardzo popularny w Polsce i jest conajmniej kilka zakladow produkujacych 15 tys okien + miesiecznie .

Marvin W&D pracuje ponad 4500 osob w centrali .
JELD-WEN pracuje ponad 20,000 osob na całym świecie
Centrala ANDRESEN WINDOWS powierzchnia hal produkcyjnych - 260 tys m2
Weather Shield hale produkcyjne - 185 tys m2
Obroty roczne tych firm sięgają setek mln $ zatrudniają tysiące osób .

I teraz zejście na ziemie i porównanie do GORANA , czy OKNOPLAST-KRAKÓW powierchnia 7 tys m2 obroty 15 mln $ . GORAN 4,5 mln $ obroty hale kilka tys m2 , PETECKI obroty co. 10 $ hala 10 tys m2 a struktury jakbyśmy mieli conajmniej doczynienia z ANDERSEN i MARVINEM naraz doczynienia , prezesow sekretarek viceprezesow dyrektorow biur prasowych itp itd... megalomania . Ale to jeszcze nic... szczytem jest firma ktorej nie wymienie z nazwy produkuje co. 1000 okien miesiecznie obroty lekko ponad 1,5 mln $ rocznie ... a oczwiscie jest zarząd (to jest spółka jawna więc nie jest wymagany zarząd) , rada dyrektorów , prezez ,viceprezes dyrektorzy poszczegolnych działów ... a jak się dzwoni to można usłyszeć nie ma p. dyrektora .... jest na montażu :lol:

I nie wydaje się to śmieszne ??
JarekK

Post autor: JarekK »

Charlie pisze:Zgadzam się z Jarkiem K. ale weż lekką poprawkę na różnicę poziomów cen co przenosi się też na obrót, ale nie jest to znacząca różnica. Myślę, że problemem w Polsce jest to, że 95% wyrobów stolarki otworowej to wymiana czyli tzw. termorenowacje budynków. W porównaniu z tzw. zachodem ( Europa czy USA ) u nas się w zasadzie nowych obiektów nie buduje się co jest z drugiej strony pocieszające bo dopiero tzw. boom budowlany przed nami (miejmy nadzieję). Pozdrawiam
Z jedną rzeczą się nie mogę z tobą zgodzić.
Ceny na okna ustalają producenci , a nie klienci.
Dla porównania podam rynek samochodowy. Jak w 2001 roku w Polsce spadła sprzedaż samochodów to mogłeś kupić ten samochód 30 % taniej niż w 2000 roku?? Nie, bo firmy te nie mają tak (za przeproszeniem) napierdolone w głowie jak w naszej branży, i z powodu spadku koniunktury nie biją się nawzajem zjechaniem cen poniżej jakiegoś poziomu. Nadprodukcja (nie mylić z możliwościami produkcji) światowa samochodów wynosi około 5 % , to dlaczego nie robią tyle samochodów ilu jest klientów i sprzedają je powiedzmy 4 % taniej??

A w naszej branży kalkulacja cen okna wygląda w większości firm tak: Ceny materiałów + pracownicy + zysk = cena okna.

Koszt wytworzenia jednostki okna w USA jest tylko o 6 % większa niż w Polsce, a cena dla klienta końcowego aż 5-cio krotnie wyższa, (Tam to są dopiero ździercy) a klient i tak kupuje bo taniej nie dostanie.

Pozdrawiam
PS: Koszt wytworzenia VW Golfa V wacha się w zależności od silnika i wyposażenia pomiędzy 22 a 29 tyś zł.
Gościu

Post autor: Gościu »

co to jest wacha? może wajcha?
handlowiec

Post autor: handlowiec »

Chciałem się wypowiedzieć na temat kalkulacji cen w Polsce, bo nie zgadzam się z przedmówcą. U nas (w Polsce) kalkulacja wygląda tak:
Cena konkurencji - X% = moja cena.
POzdrraawiam
Gość

ciekawy wątek :) ciekawe porównania :)

szkoda, że nikt z Was nie zwrócił uwagi na fakt że Goran jako jedyny przygotował w miarę rzetelną informację o sobie

możecie porównywać sobie firmy amerykańskie i szwajcarskie bo ZNACIE ich dane ...

a jakoś tak na prawdę nie wiadomo czy Petecki robi 10 czy 20 tys okien na miesiąc a może na rok ...

myślę, że chwała G za odwagę w ujawnieniu szczegółów swoich przychodów - chętnie porównałbym sobie z innymi, jest ktoś odważny ?

pozdrowienia

psuBrat
Gościu

Post autor: Gościu »

Goran ma fajne narożniki drewniane, nie sposób ich pomylić z konkurencją.
Fajnie się rozwija. Obserwuję ich bo kiedyś przy jakiejś wpadce chcieli hurtowo kupić wiele okien od mojej firmy i sprzedać jako własne.
Nie udało się ba mają za bardzo znaczne samochody.
Myślę iż będzie to przodująca firma.
Chciałbym dla nich pracować.
Charlie

Post autor: Charlie »

handlowiec pisze:Chciałem się wypowiedzieć na temat kalkulacji cen w Polsce, bo nie zgadzam się z przedmówcą. U nas (w Polsce) kalkulacja wygląda tak:
Cena konkurencji - X% = moja cena.
POzdrraawiam
Wiesz, że masz rację - rzeczywiście tak jest w wielu przypadkach !!!
Gość

Anonymous pisze:ciekawy wątek :) ciekawe porównania :)

szkoda, że nikt z Was nie zwrócił uwagi na fakt że Goran jako jedyny przygotował w miarę rzetelną informację o sobie

możecie porównywać sobie firmy amerykańskie i szwajcarskie bo ZNACIE ich dane ...

a jakoś tak na prawdę nie wiadomo czy Petecki robi 10 czy 20 tys okien na miesiąc a może na rok ...

myślę, że chwała G za odwagę w ujawnieniu szczegółów swoich przychodów - chętnie porównałbym sobie z innymi, jest ktoś odważny ?

pozdrowienia

psuBrat
wbrew pozorom wiadomo ... firmy typu BAJCAR , PETECKI , DRUTEX, OKNOPLAST-KRAKÓW to zupełnie inna liga .
Goran silniej promuje markę że to są okna goran a nie gealan (bardzo podobne nieprawdaż ?? :D ) , jeżeli nie pójdzie w ślady DGG czy M&S które wydały ogromną kasę na kampanie reklamowe i .... co najwyżej pogorszyła im się kondycja finansowa to będzie dobrze.
BAJCAR , DRUTEX poszli w ilości .... dostarczają dużo , tanio i wszędzie . Tylko że coraz bardziej liczy się marka a nie tylko cena , której niestety żadna firma w Polsce (nie na rynkach lokalnych tylko ogólnopolsko) nie posiada . Są firmy które są znane na swoich rynkach lokalnych (przykladen pewnie jest GORAN , czy PETECKI w ŁODZI) ale to nie jest w dalszym ciągu to .
Kampanie można przygotować ale to rodzi kolejny problem , czy wydając powiedzmy 1 mln $ na kampanie czy ona się zwróci ?? Czy ludzie zechcą kupić okna droższe ale za to z konkretną marką ?
Największe szanse miał TRAS .... ale chyba miał bo problemy ma ogromne .
ODPOWIEDZ