Aprobaty na okna drewniane

Gość

Aprobaty na okna drewniane

Post autor: Gość »

Pytanie do producentów okien drewnianych:
Aprobata DJ-68 ważna jest tylko do końca 2004 roku (powołuje się na nią ponad 200 producentów). Norma Europejska ma wejść dopiero w 2006 roku. Na podstawie jakiego dokumentu produkować będziecie okna w roku 2005?

oknoAD

INWESTOR

Post autor: INWESTOR »

MYSLĘ ŻE WAŻNIEJSZYM PYTANIEM JEST - APROBATA NA DJ-68 NIE OBEJMUJE OKIEN Z RED MERANTI , WIEC NA JAKIEJ PODSTAWIE PRODUCENCI STOLARKI DREWNIANEJ MASOWO PRODUKUJĄ I SPRZEDAJĄ OKNA Z RED MERANTI ????????????
Z TEGO CO WIEM LADA MOMENT BĘDZIE W TEJ SPRAWIE "WIELKI KRACH!!!" A INSTYTUCJE POWOŁANE DO NADZORU RYNKU W TYM ZAKRESIE PRZYGOTOWUJĄ SIĘ DO AKCJI!!!!
Gość

INWESTOR pisze:MYSLĘ ŻE WAŻNIEJSZYM PYTANIEM JEST - APROBATA NA DJ-68 NIE OBEJMUJE OKIEN Z RED MERANTI , WIEC NA JAKIEJ PODSTAWIE PRODUCENCI STOLARKI DREWNIANEJ MASOWO PRODUKUJĄ I SPRZEDAJĄ OKNA Z RED MERANTI ????????????
Z TEGO CO WIEM LADA MOMENT BĘDZIE W TEJ SPRAWIE "WIELKI KRACH!!!" A INSTYTUCJE POWOŁANE DO NADZORU RYNKU W TYM ZAKRESIE PRZYGOTOWUJĄ SIĘ DO AKCJI!!!!
Z całą pewnością masz rację - szykuje się akcja kontrolna. Żeby było ciekawiej: niewielu jest producentów, którzy dotrzymują warunków istniejącej Aprobaty. Oj, będzie sę działo..
Gość

:D Nie straszcie producentów okien drewnianych. To dobry wyrób. Bardzo dobry. Wszak można wystąpić o indywidualną Aprobatę Techniczną ITB na okna drewniane. Koszt nie jest "zabójczy".
Ponadto - nawet jak wejdzie norma - za te dwa lata - to aprobaty i tak będą wymagane.
Takie indywidualne aprobaty już są.
Fakt, że kontrola się szykuje - i to poważna.[/list]
Gość

Anonymous pisze::D Nie straszcie producentów okien drewnianych. To dobry wyrób. Bardzo dobry. Wszak można wystąpić o indywidualną Aprobatę Techniczną ITB na okna drewniane. Koszt nie jest "zabójczy".
Ponadto - nawet jak wejdzie norma - za te dwa lata - to aprobaty i tak będą wymagane.
Takie indywidualne aprobaty już są.
Fakt, że kontrola się szykuje - i to poważna.[/list]
Jeżeli 200 000 zł nie jest kosztem "zabójczym", to co nim jest? Norma wyrobu nie pozwala na istnieje Aprobaty na ten sam wyrób. Chyba, że wyrób aprobowany będzie istotnie odbiegał od wyrobu normowego.. Ale wtedy to już będzie Europejska Aprobata Techniczna - ciekawe, ile będzie kosztować... :wink:
Gość

Nie wiem, jak daleko sięga wasza wiedza. Ale na dzień dzisiejszy żadna firma (z wyłączeniem tych , którzy mają własną aprobatę) nie robi okien drewnianych zgodnie z obecną Aprobatą.

Najlepszy przykład: według Aprobaty szyba powinna mieć następującą konstrukcję: 4/12/4 lub 4/12/3/12/4.

I podajcie mi chociaż jednego producenta, który stosuje taką zacofaną konstrukcję szyb.

Gość

Aprobata nie kosztuje 200 tys. to zamierzchłe czasy.
Teraz koszt badań wynosi od 30 do 50 tys. do uzgodnienia.
Polega to na nowelizacji tej starej aprobaty w nową indywidualną.
mają [lub będą mieć] takie aprobaty firmy, co powszechnie wiadomo:
GORAN
ADPOL
M&S
Dziadek
STOLLAR z Olecka
FERNO
Będą inni ...........
Stara aprobata ma jeszcze inne wady:
nie ma meranti
nie ma stałego szklenia
nie ma softline
nie ma aluminiowych osłon zewnętrznych
Nawet jak będzie europejska norma na okna [nie wcześniej jak za dwa lata - bo jak narazie jest pro-norma, rodzi się w bólach] to będą wymagane badania do certyfikatu. Chyba lepiej mieć własną aprobatę niż normę co zawierać będzie okna z drewna, zpVC, aluminium, stali, inne, śmieciowe.
HANDLOWIEC

Post autor: HANDLOWIEC »

DWA TYGODNIE TEMU ROZMAWIAŁEM Z ZAKŁADEM APROBAT ITB I WG
INFORMACJI TAM UZYSKANYCH JEST TYLKO JEDNA FIRMA , KTORA POSIADA PEŁNĄ WŁASNĄ APROBATĘ OBEJMUJĄCĄ TAKŻE OKNA Z MERANTI WIĘC NIE WIEM DLACZEGO MÓJ PRZEDMÓWCA WYMIENIŁ TYLE FIRM - MOŻE MA JAKIEŚ INNE ŻRÓDŁO INFORMACJI??????????, LUB FIRMY POSIADAJĄ APROBATY WYDANE PRZEZ KOGOŚ INNEGO JAK ITB!!
Gość1

Post autor: Gość1 »

Kolego zmień czcionkę to cię nie rozpoznają
Gość

Nie musi zmieniać czcionki. Wiadomo kto to.
Jest zeźlony bo konkurencja nie śpi i też aprobaty sobie własne szykuje.
Jest napisane "mają" lub "będą mieć". To chyba jasne.
Gość

Od nowego roku aprobaty na wszystko!
Gość

OK!!
Gość

a specjalna komisja europejska bedzie sprawdzać czy w łóżku spełniasz standardy czy nie - O.K.?
hurtownik

Post autor: hurtownik »

Panowie , to nie są żarty ; dziś odwiedziło mnie trzech "smutnych" gości -
ja zgłupiałem , mój dostawca "schował głowę w piasek" ; spisali protokół na kilka stron - oczywiście wg. ich u mnie nic nie jest w porządku!!! , jutro wybierają się do dostawcy - CO MI MOGĄ ZROBIĆ , CO MI GROZI?????? , gdyż z ich słów wynika że czekają mnie bardzo poważne konsekwencje -
okazuje się , że mam na magazynie okna bez właściwych dokumentów !
Gość

hurtownik pisze:Panowie , to nie są żarty ; dziś odwiedziło mnie trzech "smutnych" gości -
ja zgłupiałem , mój dostawca "schował głowę w piasek" ; spisali protokół na kilka stron - oczywiście wg. ich u mnie nic nie jest w porządku!!! , jutro wybierają się do dostawcy - CO MI MOGĄ ZROBIĆ , CO MI GROZI?????? , gdyż z ich słów wynika że czekają mnie bardzo poważne konsekwencje -
okazuje się , że mam na magazynie okna bez właściwych dokumentów !
Stary, aty gdzie chowany ? Powiedz im ,że okna gromadzisz wlaśnie dla odbiorcy na Ukrainie ( chcesz to słuze pomoca) a Twojego odbiorcy,zadne certyfikay nie interesuja, tylko,zebys mu okna gromadzil i zeby Ci nikt w tym nie przeszkadzał
Gościu

Post autor: Gościu »

Czy ktoś może mi powiedzieć czy oprócz ITB istnieje w Polsce jeszcze jakaś instytucja upoważniona do wydawania dokumentów równoważnych z aprobatami technicznymi i certyfikatami zgodności do tych aprobat?
Chodzi oczywiście o branże stolarki otworowej.
Urzędowski mówi iż będzie niedługo miał ATEST na okna mahoniowe, lecz żaden z jego sprzedawców nie potrafił lub nie chciał powiedzieć na czym ten atest miał polegać i kto go wyda?
Spotkałem się natomiast w jednym z punktów sprzedaży Urzędowskiego na pismo wyjasniające klientom dlaczego występują różnice w kolorach (nie odcieniach) lazurów podpisane przez zastępcę dyrektora Polofarbu Cieszyn.
Co sądzicie na temat takich poczynań i tak wybieranych "autorytetów"?
Sprzedawca

Post autor: Sprzedawca »

Moim zdaniem jest to problem klientów , którzy kupują takie okna - produkowane z materiałów n-tej klasy - bo cena jest dla nich najważniejsza oraz dystrybutorów , którzy wprowadzając na rynek produkty bez wymaganych podstawowych dokumentów dopuszczających narażają siebie na poważne kary - Panowie nieznajomość prawa nie usprawiedliwia a często bardzo szkodzi !!!!!!!!
Aprobaty na okna drewniane może wydawać ITB oraz COBR w Wołominie , ale COBR jest likwidowany i od 01.01.2004 przestaje istnieć - więc może likwidator COBR wyda " cudowny Atest" lecz jego wartość merytoryczna będzie podobna do wymienionego zaświadczenia Polifarbu!!

Życzę sukcesów w 2004r , uniknięcia wizyty urzędników z GUNB lub PIH oraz nieświadomych klientów płacących za produkty bez wymaganych dokumentów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gość

[quote="Gościu"]Czy ktoś może mi powiedzieć czy oprócz ITB istnieje w Polsce jeszcze jakaś instytucja upoważniona do wydawania dokumentów równoważnych z aprobatami technicznymi i certyfikatami zgodności do tych aprobat?

Nie istnieje. Tylko ITB ma takie uprawnienia dla okien. :roll:
Gość

"Atesty" URZĘDOWSKIEGO to można w buty wsadzić. Nie mają żadnej wartości.
Po prostu nie ma takiego pojęcia. Jak ktoś je przedstawia to jest [lekko mówiąc] kłamczuch.
Aprobaty wydaje jedynie ITB.
Nie za przykład służą - GORAN, ADPOL, M&S, DZIADEK, STOLLAR co takie aprobaty mają lub będą mieć niedługo.
Pracownik ITB[/list]
NIEŚWIADOMY

Post autor: NIEŚWIADOMY »

CZY KTOŚ MI MOŻE UDZIELIĆ JEDNOZNACZNEJ ODPOWIEDZI CO GROZI FIRMIE KTÓRA PRODUKUJE LUB SPRZEDAJE OKNA BEZ ODPOWIEDNIEJ APROBATY TECHNICZNEJ - WG MOJEJ WIEDZY " N I C "
WIĘC KOLEDZY JEŻELI JUŻ "STRASZYCIE" TO PROSZĘ O KONKRETY W TYM PRZEDMIOCIE.
Gość

NIEŚWIADOMY pisze:CZY KTOŚ MI MOŻE UDZIELIĆ JEDNOZNACZNEJ ODPOWIEDZI CO GROZI FIRMIE KTÓRA PRODUKUJE LUB SPRZEDAJE OKNA BEZ ODPOWIEDNIEJ APROBATY TECHNICZNEJ - WG MOJEJ WIEDZY " N I C "
WIĘC KOLEDZY JEŻELI JUŻ "STRASZYCIE" TO PROSZĘ O KONKRETY W TYM PRZEDMIOCIE.
Polecam lekturę styczniowego numeru miesięcznika "Forum Branżowe" - tam szczegółowo omówiono zagrożenia dla producenta wynikające z nowej ustawy "o wyrobach budowlanych" - pozdrowienia - Robert
Gość

Ponadto producent co ma taką aprobatę wycina po prostu w pień konkurencję. Przykład firmy ADPOL. Ma zamówienia na cały rok.
Opłacało się zainwestować. Brak "papierów" można przeboleć, kontrola może być niestraszna - ale brak klientów to plajta.
Klient wybiera, klient głosuje, klient to najlepszy kontroler.
JerzyP[/list]
Gość

JerzyP > mylisz się twierdząc, że klient ma odwalać robotę regulatora - skoro ITB reguluje rynek wystawiając jako jedyny atesty to powinien również dbać o przestrzeganie ich ... co się dziwisz producentom... nie ma bata to będą unikać aprobat jak ognia ...

pozdrowienia
psuBrat
Gościu

Jerzy P. to chyba Płoński.
Fajnie by było gdyby Adpol miał zamówienia na cały rok, ale faktem jest że przy zamówieniach indsytucjonjalnych gdzie licza się "papiery" odnosi sukcesy. Patrz NSA w Olsztynie.
Gość

Szanowny PsuBracie.
Z Nowym Rokiem składam Ci najserdeczniejsze życzenia oby Ci się dobrze działo, dobrze sprzedawało i dobrze odpoczywało.
Co do klienta-kontrolera to niestety nie ma w Polsce Policji Budowlanej, certyfikaty jak sam wiesz służą głównie jako obrazki w ramkach na ścianę - a i tak nikt nie wie dokładnie do czego służą i dlaczego są potrzebne. Klient jest ostatni co wie [raczej nie wie]. Ale jest nabywcą i dlatego trzeba go uświadamiać, żeby nie kupował badziewia - a jednym z takich "kontrolerów" na badziewie jest właśnie certyfikat.
Kontroli powinni się też podejmować inni producenci - nejlepiej wiedzą kto knoci rynek, kto sprzedaje badziewie, kto sprowadza z Zachodu okna-odpady.
ITB wystawia certyfikaty i na tym rola się kończy
Sam najlepiej wiesz ile takiego badziewia jest w Polsce, nie tylko w oknach.
JerzyP.
JANA

Aprobaty

Post autor: JANA »

Ciekawy jestem czy firma Adpol ma aprobatę na okna stałe, okna uchylane, okna rozwierane, okna uchylno- rozwierane ,okna dwuskrzydłowe we wszystkich kombinacjach tj. okna ze słupkiem stałym i okna ze słupkiem ruchomym, okna dwuskrzydłowe w pionie w wszystkich kombinacjach np. z otwieraniem górnego doświetla z poziomu podłogi , okna wieloskrzydłowe występujące w obiektach użyteczności publicznej,okna typu patio harmonjikowe , przesuwne, okna łukowe, okna okrągłe, okna trójkątne, okna zabytkowe?.
Ponadto czy posiada aprobatę na poszczególne rodzaje oszklenia nie tylko standard okna z szybami antywłamaniowymi. a także na proponowane przez tą firmę okna z okuciami antywłamaniowymi.?
O ile mi wiadomo aprobta jest wydana na pare okien a to nie upoważnia do robienia całego zamieszania bo produkując pozostałe okna jest w tej samej sytuacji co inni producenci okien . Ponadto od 1.05.2004 :wink: powinny u nas obowiazywać przepisy Unii Europejskiej.
Gościu

Jana zajrzyj do aprobaty to przekonasz się jak jest sprytnie ułożona.
Unia na pewno nie będzie panaceum na braki w "opapierowaniu".
Gość

Są wszystkie typy okien jakie sobie można wyobrazić, wszystkie typy okuć w tym antywłamaniowe i wszystkie typy szyb zespolonych.
Trzeba uważnie czytać aprobatę.
Po wejściu do Unii aprobaty będą obowiązywać nadal.
Wejście do Unii nie będzie oznaczać możliwości sprowadzania do Polski każdego wyrobu - nawet badziewia.
JANA

Unia

Post autor: JANA »

Może ktoś posiada lepsze informacje ja nie znalazłem odpowiedzi.
CO Z NASZYMI- POLSKIMI CERTYFIKATAMI NA OKNA PO WEJŚCIU DO UNII.Nigdzie nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi.
Informacji tych nie potwierdza,żadna polska instytucja przygotowująca normy po wejściu do Unii,a także nie potwierdzają urzędnicy z Brukseli.
Wszędzie pada odpowiedż,że Polska musi przyjąć przepisy unijne.
Nikt w chwili obecnej nie potrafi wskazać czy są przygotowywane przepisy przejściowe.Ale skoro nikt nic nie wie to ich nie ma .
Jako dziennikarz obserwuję tę branżę i dochodzę do wniosku,że posiada ona bardzo mały wpływ na tworzenie przepisów jej dotyczących. Wobec powyższego najprawdopodobniej Polskie Abrobaty i Certfikaty nie będą obowiązywały w Unii,natomiast na pewno będą obowiązywały po zatwierdzeniu certfikaty CE.
Zgadzam się z tym ,że produkcja winna opierać się na określonych normach i zasadach tylko czy ma sens w chwili obecnej na pięć minut przed wejściem do Unii, ta cała kampania aprobacyjna i certyfikacyjna / nagonka paru firm i ITB / a tym samym podcinanie gałęzi na której wszyscy produceni i urzędnicy wspólnie siedzą.
Myślący zada sobie pytanie KTO NA TYM SKORZYSTA ????- urzędnicy, policja budowlana no i oczywiście wszyscy fachowcy, którzy długo będą pracować nad przepisami integracyjnymi, za wysokim miesięcznym wynagrodzeniem.
W chwili obecnej należałoby już prowadzić badania wg norm europejskich, by z chwilą wejścia być o krok do przodu przed innymi krajami,a może już nas wyprzedziły?
Ludzie !!! inne branże są lepiej zorganizowane już mają normy unijne -Wy jeszcze nic nie wiecie jak to będzie każdy ciągnie w swoją stronę.Toczycie zbędne boje zamiast się itegrować. Czas się łączyć topory zakopać bo OBUDZICIE SIĘ ZA PÓŻNO ?
Uczestnicy tej dyskusji są fachowcami i pracownikami ITB, producentami, więc może ananimowo wypowiedzą się. Jak szybko wspólnymi siłami opanować tą stytuację BO CHYBA NIE SĄDZICIE ,ŻE MY KLIENCI UWIERZYMY,ŻE WSZYSCY PRODUCENCI CO NIE ZROBILI JESZCZE APROBAT w ITB /jedyny polski Instytut uprawniony do wydawania aprobat / naraz zaczęli produkować okna złe a kilka lat produkowali dobrze ?
Natomiast nie możecie dać gwarancji ,że firma mająca aprobatę i certfikat jutro nie padnie - przykłady firm PCV a ostatnio WELETU.
HASŁO NA DZIŚ POLAK MĄDRY PRZED SZKODĄ
Gosciu

Post autor: Gosciu »

Jana dochodziły mnie słuchy iż w UE nie ma jeszcze normy unijnej na stolarkę drewnianą i taka sytuacja jest przewidywana do 2006 roku.
Do tego czasu maja obowiazywać rozwiązania krajowe.
Czyli dwa lata bez zman.
Gość

Nawet po wejściu tej normy [za dwa lata] CERTYFIKATY będą obowiązywać. Co więcej będzie pełna kontrola ich posiadania [wymogu posiadania]. Norma określać będzie metody badania i klasyfikację.
Wymagania określać będą aprobaty - będą dalej.
Każdy kraj ma inne wymagania.
ODPOWIEDZ