NORMA EN673 a EN674

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

NORMA EN673 a EN674

Post autor: Kuba N. »

Nie będę się zagłębiał w czytaniu tych norm dlatego pytam.

- czy obie są ważne na dzień dzisiejszy a jeżeli nie to którą się posługiwać, którą powinna być stosowana do wyznaczenia Ug zespolenia szyby :?: :?: :?:

Pytam bo dostałem nowy cennik okien od producenta i posługuje się on tymi normami przy opisaniu Ug dla pakietów szybowych oraz przedstawia Uw na danym systemie okien przy zastosowaniu szyby o konkretnie podanej normie. Nie wiem czy to jest błąd merytoryczny cennika czy czyjaś nieuwaga.

oknoAD

marekj
Czytelnik
Czytelnik

Re: NORMA EN673 a EN674

Post autor: marekj »

Do obliczeń Uw stosujesz normę EN 673 czyli Ug=1.1 - czyli standard. wg EN 674 ta szyba ma Ug już 1.0 co bardzo wielu producentów i sprzedawców podaje na ofertach ale oczywiście bez powoływania się na normę żeby pokazać że oni mają szybę lepszą o 0.1 od innych. Co ciekawe na naklejkach od dostawcy szkła też mam wpisane Ug=1.0. Prawda jest taka że jeżeli chcesz mieć szybę 1.0 wg EN 673 do poprawienia trochę współczynnika okna, trzeba zastosować inną powłokę niskoemisyjną która da ci Lt i g takie jak w szybach dwukomorowych sprzed kilku lat (teraz jak pewnie już wiesz są nowe powłoki gdzie Lit i g jest wyższe).
Sam w nowym systemie okiennym stosuję szyby Ug=1.0 (EN 673) co daje mi dla całego okna Uw=1.1 bez konieczności stosowania trzeciej szyby.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: NORMA EN673 a EN674

Post autor: Kuba N. »

O właśnie.
O to mi chodziło.
ODPOWIEDZ