koniec z wolną amerykanką

początkujący
Czytelnik
Czytelnik

koniec z wolną amerykanką

Post autor: początkujący »

Witam
Od przyszłego roku producenci i systemodawcy będą musieli w końcu zadbać o porządek w swoich dokumentach dopuszczających wyrób do obrotu i stosowania. Skończy się nieuczciwa konkurencja i "tanie okna". Na rynku zostaną tylko Ci, których stać na zrobienie badań do certyfikatu lub deklaracji zgodności.
Zainteresowanych odsyłam do artykułu. który znalazłem w gazecie wyborczej.
:arrow: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 16226.html
Pozdrowienia

oknoAD

Tatas
Małomówny
Małomówny

Tatas

Post autor: Tatas »

"Inspektorom wolno będzie nawet przesłuchiwać świadków, zasięgać opinii biegłych, zabezpieczać dowody, np. dokumenty i wyroby budowlane, pobierać nieodpłatnie próbki podejrzanych wyrobów. "

Hmmm, przyjdzie taki na budowe i wytnie sobie kawalek skrzydła albo ramy? albo wytłucze kawalądek szybki? Może wykręci sobie coś od okuć? ;)
"najwiekszy dealer okien: Bill Gates..."
producent - drewno

Post autor: producent - drewno »

myślę , że te nowe przepisy to skutek lobbingu wąskiej grupy producentów , którzy chcą " wyciąć" konkurencję i chyba im sie uda
Gość

Post autor: Gość »

producent - drewno pisze:myślę , że te nowe przepisy to skutek lobbingu wąskiej grupy producentów , którzy chcą " wyciąć" konkurencję i chyba im sie uda
Myślę, że to chyba jednak skutek wprowadzania do nas przepisów i wymagań unijnych. Być może "wąska grupa producentów" ma świadomość nieuchronności wprowadzanych zmian i jest po prostu na nie przygotowana. Kwestią jest jedynie, by ta grupa coraz bardziej się poszerzała..
Gość

Nie wiem jak podejdą kontrolerzy do producentów okien drewnianych.
Żaden producent okien drewnianych, chcąc być konkurencyjnym na rynku, nie robi okien zgodnie z Aprobatą. Nawet jeśli robi okna na przetarg do urzędów (może być nawet Urząd Nadzoru Budowlanego), to i tak nie są te okna zgodne z Aprobatą. AT jest niestety przestarzała , a nowelizacji do dzisiaj nie ma. Więc morał z całej sprawy dla mnie jest następujący: Producenci masowo będą robić indywidualne aprobaty, lub robić przestarzałe konstrukcje zgodne z Aprobatą, lub zamykać firmy, albo nadal robić okna tak jak dotychczas.
Gość

Zapraszam po indywidualne aprobaty - można się na nie "składać" po kilka firm

Sceptyk

koniec z wolna amerykanką

Post autor: Sceptyk »

powiem krótko - to nie koniec z wolna amerykanką, ale jej początek - tyle tylko, że to taka specyfka naszego kraju - wolna amerykanka urzedników.
Chodzi o to,żeby urzednik miał zawsze o co sie przyczepić. Przepisy tworzy sie tak, by z gory większość nie byla w stanie im sprostać, a wtedy jest wolna amerykanka - urzedników. No cóż - mamy demokraycznie wybrany sejm, więc nie mozemy narzekać . A swoja droga przypomina to Dostojewskiego i przyzwyczajenia z czasów caratu (nawet jezeli przychodzi z zachodu ) - nie zapominajmy, ze to francuzom tak bardzo ostatnio zalezy na zawarciu dziedzictwa Wielkiej Rewolucji w tworzonej konstytucji europejskiej Ciao
ODPOWIEDZ