Ile komór w profilach?
-
Syla
Ile komór w profilach?
Witajcie!
Potrzebuje dobrej, solidnej rady - ile komór w profilach - zdania sa tak podzielone, ze mam totalny metlik w glowie. Co wybrac?
Dzieki za rade.
Syla.
Potrzebuje dobrej, solidnej rady - ile komór w profilach - zdania sa tak podzielone, ze mam totalny metlik w glowie. Co wybrac?
Dzieki za rade.
Syla.
-
Enzo
to zależy
Jeśli chcesz mieć dużo komór tona rynku dostępne są profile sześcio i więcej komorowe. Jeśli chcesz dobre okna to wystarczą trzy komory.
Trzeba poszukać, zebrać trochę wiedzy na temat producenta, zapytać znajomych, którzy wymienili juz okna.
Ilość komór nie świadczy o jakości profilu. Trzykomorowy IDEAL 2000 standard jest lepszy niż czterokomorowe ECO. Czterokomorowy Komerling lepszy jest od pięciokomorowej Veki czy nawet sześciokomorowego IDEALa 6000 itd. Ale to jest moje subiektywne zdanie.
Pozdrawiam
Trzeba poszukać, zebrać trochę wiedzy na temat producenta, zapytać znajomych, którzy wymienili juz okna.
Ilość komór nie świadczy o jakości profilu. Trzykomorowy IDEAL 2000 standard jest lepszy niż czterokomorowe ECO. Czterokomorowy Komerling lepszy jest od pięciokomorowej Veki czy nawet sześciokomorowego IDEALa 6000 itd. Ale to jest moje subiektywne zdanie.
Pozdrawiam
-
Syla
Dzięki Enzo.
Rzeczywiście chce mieć dobre okna, ale wiesz jak jest – każdy producent chwali swoje. Ostatnio usłyszałam, ze ramy okien 5 komorowych są dużo sztywniejsze od ram okien 3 komorowych, dzięki czemu można „poszaleć” z wielkością, bo uniknie się „zwichrowan” (a chce mieć dość duże okna, o balkonowych nie wspomnę). Na co powinnam przede wszystkim zwrócić uwagę w profilach?
Rzeczywiście chce mieć dobre okna, ale wiesz jak jest – każdy producent chwali swoje. Ostatnio usłyszałam, ze ramy okien 5 komorowych są dużo sztywniejsze od ram okien 3 komorowych, dzięki czemu można „poszaleć” z wielkością, bo uniknie się „zwichrowan” (a chce mieć dość duże okna, o balkonowych nie wspomnę). Na co powinnam przede wszystkim zwrócić uwagę w profilach?
-
Gość
-
dociekliwiec
-
user
moi kochani!
pisze bo w****la mnie wypowiedz chwalaca sztywnosc ideal'a 2000, przeciez to kompletna katastrofa, i jeszcze pochwalenie go przed ECO4K? zgadzam sie ze ECO4K to nie wypal trasu ale IDEAL 2000? ze wzmocnieniem jakosci z ktorej wykonuje puszki na konserwy dla biednych w ksztalcie obwarzanka - ludzie badzcie rozsadni
pisze bo w****la mnie wypowiedz chwalaca sztywnosc ideal'a 2000, przeciez to kompletna katastrofa, i jeszcze pochwalenie go przed ECO4K? zgadzam sie ze ECO4K to nie wypal trasu ale IDEAL 2000? ze wzmocnieniem jakosci z ktorej wykonuje puszki na konserwy dla biednych w ksztalcie obwarzanka - ludzie badzcie rozsadni
-
Syla
-
user
zajmuje sie oknami juz bardzo dlugi czas i moge powiedziec ze nie jestes pierwsza osoba ktora o to pyta. codziennie odprawiam wielu klientow ktorzy prosza o wyceny porownujac rowniez oferowane profile. i pragne Cie pouczyc ze do niczego ta droga nie dojdziesz.Syla pisze:User, skrytykowales wypowiedz Enzo, a sam nie podales zadnej konkretnej propozycji, ja naprawde chce wiedziec ile komor powinny miec moje ona okna....
profil ktore ja bym polecil (zaraz dostaniesz krecka, ale sam tego chciales):
* Drutex - aluplast IDEAL 2000 - najnizsza cena (SyF)
* TRAS - ECO 9001 - w miare dobry profil, firma dBugo istnieje (troche klopotu z regulacja okuc ale to da sie przezyc)
* THERMOPLAST - profil RoYal - luksusowe okna - jak cie niestac to nawet na nie nie patrz
* THYSSEN - gruby profil, cena nie specjalna
* ROPLASTO - cos na ksztalt ALUPLASTA, jednak lepiej wykonany
* Profil REHAU, 5-komorowy, trzeba tylko trafic na firme ktora umie go poskladac
MAM WYMIENIAC DALEJ? A MOZE JUZ ZMADRZALES??
-
Gość
Syla wejdź na stronę www.murator.com. pl a z kolei na forum dyskusyjne na link "wymiana doświadczeń" i temat "szukam dobrych okien". tam jest rzeczowa dyskusja a nie obrzucanie się błotem zawistnych producentów, który profil lepszy, opluwanie Aluplasta [to tutaj norma], ośmieszanie VEKI, twierdzenie, że profil 6-komorowy jest gorszy niż 3-komorowy to bełkot zawistnych dilerów, producentów. Tu nikt Ci nie udzieli informacji. Ja też raczej nie bo zaraz się znajdzie d.... co będzie mi ubliżał.
Przykre to. Ta strona internetowa jest w sumie bardzo ciekawa - ale nie ma szczęścia do jakości forumowiczów.
Przykre to. Ta strona internetowa jest w sumie bardzo ciekawa - ale nie ma szczęścia do jakości forumowiczów.
Witaj
Jak wiadomo ilość komur ma duży wpływ na współczynnik przenikania ciepła. Najpierw musisz rozpatrzyć tą właściwość.
Jeżeli okna będzież wymieniał w mieszkaniu w bloku, to nie ma większego znaczenia ile komór ma profil, więc wybierz 3-komorowy a oszczędzisz trochę kasy.
Natomiat jeśli okna mają znajdować się w domku jednorodzinnym, ilość komór będzie miała wpływ na rachunek twojego ogrzewania, i tu wybrałbym 5-komór. Więcej komór nie ma sensu bo to kosztuje a nic na tym nie zyzkasz.
Jeśli chodzi o system to osobiście wybrałbym FORIS lub SALAMANDER.
Tak na prawdę nie ma znaczenia jakiego systemu kupisz okna tylko od jakiego kupisz producenta. Nawet najlepszy system na świecie można spieprzyć a ze słabego zrobić idealne okna.
Zwróć uwagę na to czy producent posiada certyfikat ITB a nie deklarację. ITB jest bezstronne, a badania do deklaracji w prywatym laboratorium zawsze wyjdą bo każdy chce być zadowolony.
Druga i oddzielna sprawa to prawidłowy (nie tylko pianka) montaż - temat rzeka.
Decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam
Jak wiadomo ilość komur ma duży wpływ na współczynnik przenikania ciepła. Najpierw musisz rozpatrzyć tą właściwość.
Jeżeli okna będzież wymieniał w mieszkaniu w bloku, to nie ma większego znaczenia ile komór ma profil, więc wybierz 3-komorowy a oszczędzisz trochę kasy.
Natomiat jeśli okna mają znajdować się w domku jednorodzinnym, ilość komór będzie miała wpływ na rachunek twojego ogrzewania, i tu wybrałbym 5-komór. Więcej komór nie ma sensu bo to kosztuje a nic na tym nie zyzkasz.
Jeśli chodzi o system to osobiście wybrałbym FORIS lub SALAMANDER.
Tak na prawdę nie ma znaczenia jakiego systemu kupisz okna tylko od jakiego kupisz producenta. Nawet najlepszy system na świecie można spieprzyć a ze słabego zrobić idealne okna.
Zwróć uwagę na to czy producent posiada certyfikat ITB a nie deklarację. ITB jest bezstronne, a badania do deklaracji w prywatym laboratorium zawsze wyjdą bo każdy chce być zadowolony.
Druga i oddzielna sprawa to prawidłowy (nie tylko pianka) montaż - temat rzeka.
Decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam
-
Syla
-
user
mam dla ciebie propozycje: nie wymieniaj okien i nie zawracaj glowy ludziom pracy na tym forumSyla pisze:User jeżeli swoich klientow traktujesz takim samym tonem jak mnie pewnie wiekszosc do Ciebie nie wraca.
Dziekuje Medrkowi i osobie polecajacej formum Muratora. I jedna i druga rade na pewno wezme pod uwage![]()
prozdrawiam
-
Enzo
Moja propozycja
To prawda ale nie do końca. Wraz ze wzrostem ilości komór wzrasta także ciężar profilu co ogranicza wielkość wykonywanych konstrukcji np. dla okna RU wysokości 2000mm maksymalna dopuszczalna szerokość wynosi:Syla pisze: Ostatnio usłyszałam, ze ramy okien 5 komorowych są dużo sztywniejsze od ram okien 3 komorowych, dzięki czemu można „poszaleć” z wielkością, bo uniknie się „zwichrowan”(...) Na co powinnam przede wszystkim zwrócić uwagę w profilach?[/
ideal 6000 (sześcikomorowy) = 1000mm
veka perfectline (5 komór) = 1200
a w dobrym trzykomorowym profilu możliwe by było nawet 1400mm
dzieje się tak z dwóch powodów
1. Ciężar profilu
2. Ilość miejsca na zbrojenie i jego grubość oraz kształt
zwróć uwagę, że niektóre profile pięciokomorowe mają mniejsze zbrojenie niż profile trzykomorowe np Roplasto 5k z niską ramą (takie jest najczęściej sprzedawane)
Ja bym w pierwszej kolejności kierował się sztywnością profili np.: Deceuninck, Trocal, Komerling a dopiero potem komorami. Z tych trzech wybrał bym Komerling Eurofutur, który jest czterokomorowy lecz zastosowanie specjalnego wzmocnienia systemowego z tzw przetłoczeniem nadaje mu charakter pięciokomorówki. No i jest ładny. Niestety nie mam go w ofercie sprzedaży dlatego nie zostawiam do siebie namiarów.Syla pisze: (a chce mieć dość duże okna, o balkonowych nie wspomnę).
Pozdrawiam
-
Syla
-
Enzo
Namiary
Prześlij zapytanie na fax.: (048) 331-52-83
lub emalia ;) [email protected]
telefonu kieszonkowego nie podję na forum celowo.
Pozdrawiam
lub emalia ;) [email protected]
telefonu kieszonkowego nie podję na forum celowo.
Pozdrawiam