okna drewniane

DYSTRYBUTOR

okna drewniane

Post autor: DYSTRYBUTOR »

kto w polsce produkuje najlepsze okna drewniane ??

oknoAD

Amigo

Post autor: Amigo »

Leśniczy ... . :lol: :lol: :lol:
Gość

Re: okna drewniane

Post autor: Gość »

DYSTRYBUTOR pisze:kto w polsce produkuje najlepsze okna drewniane ??
Pytanie jest tragiczne, a dla dystrybutora dyskwalifikujące :oops:
anonim

Post autor: anonim »

M&S Okna i Drzwi Sp. z o.o., Słupsk, ul. Portowa 16 a - oczywiście :D
Gość

To zależy, co uważasz za najlepsze.

Jest kilka firm, które na chwilę obecną robią naprawdę dobre okna, ale w związku z tym że jesteś dystrybutorem i nie wiem skąd, nie powiem ci które.

PS: M&S robi nezłe okna, ale do czołówki bym ich nie zaliczył.
JarekK

Post autor: JarekK »

A kogo byś zaliczył do czołówki???

Jestem z południowej Polski.

Umberto

Goran

Post autor: Umberto »

Najlepsze okna drewniane (i w niezłej cenie) robi firma Goran z Lublina (Świdnika). Sprzedawałem okna drewniane firm (kolejność od najgorszych):
-Wołomin
-Tras
-Sokółka
-Włoszczowa
-Urzędowski
-GORAN!
Gość

Pytanie jest kretyńskie.
Najlepsze okna produkują ci co mają aprobaty albo certyfikaty:
ADPOL z Torunia - mają własną aprobatę techniczną i certyfikat z tym na okna z meranti - jako jedyna firma w Polsce. Na meranti nikt pozatym nie ma aprobaty [na dzień dzisiejszy]
GORAN - też ma swoją prywatną aprobatę.
M&S będzie miał aprobatę za chwilę.
STOLLAR z Olecka robi badania do aprobaty też prywatnej
DZIADEK będzie miał aprobatę za pół chwili.
WOLOMIN ma swoją aprobatę.
Gorzów Wlkp. też ma aprobatę.
STOLAR z Żórawina ma swoją prywatną aprobatę [ale są w niej ograniczenia nie ma w niej okien z meranti, nie ma stałego szklenia, nie ma szyb 1,1, wymiary okien są obraniczone]
Te same ograniczenia dotyczą WOŁOMINA, Gorzowai STOLARA
Waldek

Ile kasy, tyle certyfikatów ?

Post autor: Waldek »

Jeżeli ktoś myśli, że certyfikat lub jakikolwiek dokument dopuszczający do obrotu czy sprzedaży jest w stanie zastąpić dokładność i uczciwość producenta to się myli. Miałem okazję dokładnie obejrzeć sobie produkty firmy ADPOL takie jakie idą do klienta i muszę stwierdzić, że gdybym nie widział ich certyfikatów itp. to bym pomyślał, że zrobił je stolarz w warsztacie. Mogliby się wstydzić, naprawdę. A malowanie, nie wiem czy było dwukrotne przynajmniej. Myślę, że certyfikaty mają ci , którzy mieli jakieś osiągnięcia a póżniej całą "kasę" jaką zarobili zainwestowali w "papiery" i natym poprzestali.
Gość

Re: okna drewniane

Oczywiście DRUTEX :D
hit

Post autor: hit »

KOLEGO WALDKU!!

SPRZEDAJĘ OKNA ADPOLU OD OŚMIU LAT I TO CO NAPISAŁES JEST ABSOLUTNYM KŁAMSTWEM , CHYBA NIGDY NIE WIDZIAŁEŚ OKIEN ADPOLU A TYM BARDZIEJ LAKIERNI TEJ FABRYKI- ALE PRZYZWYCZAIŁEM SIE DO TEGO TYPU ZACHOWAŃ - JEST TO TYPOWA REAKCJA NIEUDOLNEJ KONKURENCJI - W EFEKCIE KOŃCOWYM KLIENT WYBIERA I OCENIA , A DYNAMIKA SPRZEDAŻY ADPOLU ŚWIADCZY O JAKOSCI PRODUKTÓW TEJ FABRYKI - ŻYCZE SUKCESÓW
Gość

wydaje mi się, że przez kolegę Waldka przemawia zazdrość. Nie lubi firmy Adpol i przy okazji obraża stolarzy którzy też potrafią zrobić piękne okna.
Miałem okazje widzieć okna firmy Adpol i moim zdaniem są całkiem przyzwoite. Jest parę firm w Polsce które potrafią zrobić zrobić przyzwoite okna. Fakt posiadania abrobaty nie gwarantuje w 100% procentach idealnej jakości, ale przynajmniej daje gwarancje zastosowania odpowiednich półproduktów oraz to,że firma nie ma zamiaru zwinąć się z rynku skoro inwestuje niemałe pieniądze w aprobatę, certyfikat.

Ciekawe czy Waldek produkuje okna, czy sprzedaje?

A wpadki zdarzają się nawet najlepszym.
mirek

Post autor: mirek »

ludzie z ADpolu jesteście śmieszni to wasz szef sprzedży wyjaśniał mi że na wystawkę okna maluje się trzy razy, a dla klienta raz.
Miał nadzieję że zostanę waszym przedstawicielem.
Co się tyczy DRUTEX-u maluje się okna tak samo dla klienta, i tak samo
na wystawkę. pozdrowienia dla prezesa Adpolu( kadra wyszkolona panie prezesie, ale to nie wszystko)
mirek

hit pisze:KOLEGO WALDKU!!

SPRZEDAJĘ OKNA ADPOLU OD OŚMIU LAT I TO CO NAPISAŁES JEST ABSOLUTNYM KŁAMSTWEM , CHYBA NIGDY NIE WIDZIAŁEŚ OKIEN ADPOLU A TYM BARDZIEJ LAKIERNI TEJ FABRYKI- ALE PRZYZWYCZAIŁEM SIE DO TEGO TYPU ZACHOWAŃ - JEST TO TYPOWA REAKCJA NIEUDOLNEJ KONKURENCJI - W EFEKCIE KOŃCOWYM KLIENT WYBIERA I OCENIA , A DYNAMIKA SPRZEDAŻY ADPOLU ŚWIADCZY O JAKOSCI PRODUKTÓW TEJ FABRYKI - ŻYCZE SUKCESÓW
Dynamika tak, ale idiotyzmów proponuje żeby pracownicy funkcyjni firmy adpol opamiętali się. pa
p.s. należę do tych co widzieli okna z meranti firmy adpol
Kaz

Post autor: Kaz »

"prosze o konkrety takie obmawianie bez konkretnych zarzutów nie jest o.k. ja jestem zadowolony z okien DRUTEX-u zero reklamacji, terminy zawsze zgodne z zamówieniem, życze wszystkim takich dostawców. Pozdrowienia dla Bytowa" cytat z wypowiedzi Mirka zamieszczonej w iinym poście.
Panie Mirku konkrety a nie oszczerstwa.
Niestety w Polsce jedynym argumentem marketingowym dla niektórych są oszczerstwa.
mirek

Kaz pisze:"prosze o konkrety takie obmawianie bez konkretnych zarzutów nie jest o.k. ja jestem zadowolony z okien DRUTEX-u zero reklamacji, terminy zawsze zgodne z zamówieniem, życze wszystkim takich dostawców. Pozdrowienia dla Bytowa" cytat z wypowiedzi Mirka zamieszczonej w iinym poście.
Panie Mirku konkrety a nie oszczerstwa.
Niestety w Polsce jedynym argumentem marketingowym dla niektórych są oszczerstwa.
napisalem konkretnie co wiem o firmie adpol i co wiem o drutexie mam pytanie gdzie są moje oszczerstwa. chyba że przedstawienie konkretnego zarzutu ( malowanie jednokrotne a nie trzykrotne ) to jest oszczerstwo . dla p. Kaz mogę podać nazwiska ludzi z adpolu, prosze o namiary.pa
Gościu

okna drewniane

Post autor: Gościu »

Zawsze słodką tajemnicą producenta jest to ile razy maluje okna.
Również tajemnicą jest jak impregnuje i co w ogóle impregnuje.
Dobre okna drewniane to chyba więcej kwestia szczęścia.
Słyszałem plotkę iż Goran sam nie produkuje okien drewnianych.
Z jakością Urzędowskiego tak samo jak Adpolu jest obecnie bardzo różnie.
Swoją drogą mam nadzieje iż wywiąże się dyskusja na temat stolarki drewnianej i poszczególnych producentów.
Plastiki się już przejadły.
kaz

Post autor: kaz »

Panie Mirku jestem ciekaw z kim Pan rozmawiał. Znam Adpol i ludzi tam pracujących ponieważ jestem dostawcą.
Jako dostawca znam też inne firmy drewniane.
pozdrawiam
[email protected]
kaz

Goran sam produkuje okna.
Jest dobrze wyposażony w narzędzia do okien, niestety nie wszystkie wykorzystuje.
Gość

Kaz, w jednym się z toba zgodzę. Goran sam produkuje okna, ale od nie dawna.
A co do jakości, to dopiero w ostatnim czasie się podciągneli, bo wcześniej robili ..... nie przypominający okien.
Waldek

Uważam, że ktoś się tu myli. Dynamika rozwoju firmy Adpol może się skończyć tak samo jak dynamiczny rozwój np. firmy As-Dom, która to też zainwestowała sporo pieniędzy w "certyfikaty", a kto teraz serwisuje okna tej "dynamicznie rozwijającej się firmy"? Napewno inna dynamiczna. Jak HIT zauważył klient wybiera i myślę, że okien o których napisałem nikt by nie wybrał. Niestety okno ekspozycyjne znacznie odbiega od tego co dostaje klient. Napewno są klienci zadowoleni, którzy dostali produkt dobry, mieli szczęście. A inni... Nie piszę tego z zazdrości, bo nie mam czego zazdrościc. Dobrego "ściemiania" to napewno niezazdroszczę, a kto słucha tego bezkrytycznie niech uważa . Trzeba pamiętać , że przedstawiciel czy diler, a nie tylko producent, odpowiada za to co sprzedał. Pożyjemy, zobaczymy. Życzę wszystkim aby przejrzeli na oczy, samouwielbienie może przeszkadzać w obiektywizmie.
Gość

Ten Waldek to jakiś nawiedzony i chyba nie widział okien drewnianych.
ten co twierdzi, że słyszał, że okno do klienta maluje się raz a na wystawkę trzy razy to z kolei nie wie co mówi. Mylą mu się procesy technologiczne. Nie słuchajcie tych nawiedzonych laików.
Najlepsze okna mają ci co mają aprobaty i certyfiakaty.
ADPOL, M&S, GORAN, DZIADEK, STOLLAR - to są na tyle poważne firmy, że na partaninę ich nie stać. W drewnianych oknach partanina mści się okrutnie. Coś o tym wiem.
Aprobata na tyle kosztuje, że nie warto jest zaniżać jakości.
A reklamacja to wymiana zazwyczaj okien w całym osiedlu. Jest taki przypadek w Warszawie [1800 nowych, dwuletnich, okien idzie na "wysypisko"].
Upierdliwiec

Post autor: Upierdliwiec »

Jest taki przypadek w Warszawie [1800 nowych, dwuletnich, okien idzie na "wysypisko"].
Możesz podać kto dał taki popis jakości wykonania?
Gość

Fabryka na północ od Warszawy a osiedle Szczęśliwice zostały uszczęśliwione takimi oknami.
Gość

na północ od Warszawy
Wołomin?
Gość

Obojętnie jaka Firma by to nie była.

Jeśli policzysz 1800 okien z drewna X 700 zł. To daje ładną sumę 1.260.000 zł.
Nawet jeśli to były okienka jednoskrzydłowe małe licząc po 500 zł / okno to i tak daje sumę 900.000 zł.

Jeśli wszystkie okna zostaną lub już zostały uznane że idą do wymiany to będzie na rynku wiadomo najpóźniej za pół roku. Bo takiej reklamacji nie wytrzyma żadna (mówię to z całą świadomością) Firma.

Czyli efekt znany. Następna upadłość w tym roku.
Gość

jeśli to chodzi o Wołomin to wątpię czy nawet taka reklamacja może im zagrozić ..

prawdopodobnie są ubezpieczeni, jakoś dogadają się z odbirocą i w sumie nie wyjdzie więcej niż 400 000 do tyłu ... podejrzewam, że dużo więcej stolarka wydaje na marketing ... najwyżej nie pojadą na Budmę :)
Waldek

Drogi Gościu, jeżeli ja jestem laikiem to kim Ty jesteś?. Pewnie pracownikiem którejś z ww. firm najprawdopodobniej tej na A.. Sprzedaję okna PCV i drewniane od 1991 roku ...to chyba już parę lat minęło?. Okna o których pisałem, jak będe miał chwilę czasu, to pojadę do klienta ,zrobię zdjęcia i zamieszczę w internecie, to się zdziwisz, czego tak bardzo bronisz. A może nie masz pojęcia ,bo dla ciebie produkowane są inne okna, lepsze. To przepraszam, choć nie mam za co.
mirek

Waldek pisze:Drogi Gościu, jeżeli ja jestem laikiem to kim Ty jesteś?. Pewnie pracownikiem którejś z ww. firm najprawdopodobniej tej na A.. Sprzedaję okna PCV i drewniane od 1991 roku ...to chyba już parę lat minęło?. Okna o których pisałem, jak będe miał chwilę czasu, to pojadę do klienta ,zrobię zdjęcia i zamieszczę w internecie, to się zdziwisz, czego tak bardzo bronisz. A może nie masz pojęcia ,bo dla ciebie produkowane są inne okna, lepsze. To przepraszam, choć nie mam za co.
Waldek zgadzam sięz tobą gość na pewno nie chwali tych firm bez powodu .pozdrowienia
kaz

Panie Mirku proszę o obiecane wyżej namiary
[email protected]
kaz

wydaje mi się,że niepotrzebnie się wzajemnie denerwujecie.
To rynek zweryfikuje (czyli klienci) które firmy są najlepsze. Wpadki zdarzają się najlepszym. Ważne jest jak wtedy szybko firma zareaguje i jak załatwi reklamacje. W Polsce jest naprawdę niewiele firm produkujących okna drewniane dobrej jakości. Są to min firmy, których nazwy wymianiane są wyżej (oczywiście oprócz Wołomina).
Uważam też,że posiadanie aprobat, certyfikatów jest to bardzo ważna sprawa. O ile łatwiej by się działało na rynku wszystkim poważnym firmom gdyby faktycznie działa policja budowlana i egzekwowała prawo. Panowie znikłyby z rynku firmy, które niszczą rynek dołując rynek i oferując wyrób oknopodobny. Zdołują ceny,naciagną dostawców i za chwil pojawią się jako firma bis. Uważam, że jest to we wspólnym interesie firm które działają na rynku poważnie, żeby prawo działało poważnie. Być może moje zdanie jest zdaniem mniejszości. Ale prawo jest po to,żeby je przestrzegać.
pozdrawiam
kaz
Gość

Anonymous pisze:Ten Waldek to jakiś nawiedzony i chyba nie widział okien drewnianych.
ten co twierdzi, że słyszał, że okno do klienta maluje się raz a na wystawkę trzy razy to z kolei nie wie co mówi. Mylą mu się procesy technologiczne. Nie słuchajcie tych nawiedzonych laików.
Najlepsze okna mają ci co mają aprobaty i certyfiakaty.
ADPOL, M&S, GORAN, DZIADEK, STOLLAR - to są na tyle poważne firmy, że na partaninę ich nie stać. W drewnianych oknach partanina mści się okrutnie. Coś o tym wiem.
Aprobata na tyle kosztuje, że nie warto jest zaniżać jakości.
A reklamacja to wymiana zazwyczaj okien w całym osiedlu. Jest taki przypadek w Warszawie [1800 nowych, dwuletnich, okien idzie na "wysypisko"].
Z całym szacunkiem, ale nie zgadzam się z tak ostrym stwierdzeniem. Może niekoniecznie tak jest w firmach które Pan wymienia, ale na pewno w wielu wypadkach celem zaniżenia kosztów takie czy podobne praktyki są stosowane.
Certyfikat niestety do niczego jeszcze w Polsce nie zobowiazuje i nie odważyłbym się bezgranicznie twierdzić że akurat te z certyfikatem są najlepsze. A że mści sie okrutnie - a może sie uda - najlepszy przykład te 1800 okien
JarekK

Post autor: JarekK »

Kaz, przyłączam się z tobą do mniejszości.
Gość

kaz pisze:wydaje mi się,że niepotrzebnie się wzajemnie denerwujecie.
To rynek zweryfikuje (czyli klienci) które firmy są najlepsze. Wpadki zdarzają się najlepszym. Ważne jest jak wtedy szybko firma zareaguje i jak załatwi reklamacje. W Polsce jest naprawdę niewiele firm produkujących okna drewniane dobrej jakości. Są to min firmy, których nazwy wymianiane są wyżej (oczywiście oprócz Wołomina).
Uważam też,że posiadanie aprobat, certyfikatów jest to bardzo ważna sprawa. O ile łatwiej by się działało na rynku wszystkim poważnym firmom gdyby faktycznie działa policja budowlana i egzekwowała prawo. Panowie znikłyby z rynku firmy, które niszczą rynek dołując rynek i oferując wyrób oknopodobny. Zdołują ceny,naciagną dostawców i za chwil pojawią się jako firma bis. Uważam, że jest to we wspólnym interesie firm które działają na rynku poważnie, żeby prawo działało poważnie. Być może moje zdanie jest zdaniem mniejszości. Ale prawo jest po to,żeby je przestrzegać.

Kaz, zgadzam się z Tobą w 99%. Ten 1% to zła opinia o oknach z Wołomina - znam je i wiem, że są dobre, skąd więc ta opinia?
pozdrawiam
kaz
Gość

Sorka, źle wkleiłem odpowiedź... :oops:
kaz

zła opinia o Wołominie dotyczy nie tylko samych okien.
Spróbujcie w Wołominie złozyć reklamacje, zapytać o stolarkę nietypową. I jescze jedna rzecz, co z oknami u dealerów zalegającymi ze starej produkcji (to one cały czas psują opinie Wołominowi).
mirek

kaz pisze:zła opinia o Wołominie dotyczy nie tylko samych okien.
Spróbujcie w Wołominie złozyć reklamacje, zapytać o stolarkę nietypową. I jescze jedna rzecz, co z oknami u dealerów zalegającymi ze starej produkcji (to one cały czas psują opinie Wołominowi).
całkowicie zgadziam się z twoją poprzednią i tą opinią. moja znajoma składała reklamacje, ludzie to jest horor jakie oni (wołomin ) gadają bzdury.pozdrawiam
Gość

Rażące naruszenie prawa

text ze strony firmy AdPol
DO MAJA 2003r PRODUKCJA I SPRZEDAŻ OKIEN Z DREWNA RED MERANTI W POLSCE ODBYWAŁA SIĘ Z RAŻĄCYM NARUSZENIEM PODSTAWOWYCH PRZEPISÓW PRAWA W ZAKRESIE WPROWADZANIA DO OBROTU GOSPODARCZEGO I WBUDOWYWANIA MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH. W 2002r Firma P.W. ADPOL Sp. z o.o., WE WSPÓŁPRACY Z ITB, PODJĘŁĄ SIĘ OPRACOWANIA I WDROŻENIA APROBATY TECHNICZNEJ, KTÓRA MIĘDZY INNYMI DOPUSZCZAŁABY DO STOSOWANIA W BUDOWNICTWIE OKIEN Z DREWNA RED MERANTI, ZGODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI W TYM ZAKRESIE. EFEKTEM TYCH PRAC JEST UZYSKANIE W MAJU 2003 r. APROBATY TECHNICZNEJ ITB NR AT-15-5890/2003
zaraz dalej mozemy przeczytać:
PODKREŚLAMY, ŻE W/W APROBATĄ TECHNICZNĄ MOŻE POSŁUGIWAĆ SIĘ I STOSOWAĆ WYŁĄCZNIE FIRMA P.W. ADPOL Sp. z o o . POWOŁYWANIE SIĘ NA W/W APROBATĘ INNYCH PRODUCENTÓW JEST NIEDOPUSZCZALNE I STANOWI RAŻĄCE NARUSZENIE PRAWA.
Skoro do maja 2003 samemu rażąco się naruszało prawo, to teraz trudno oczekiwć od innych żeby nagle przestali je rażąco naruszać :lol:
ODPOWIEDZ