Blaski i cienie dealera
-
spider2you
- Czytelnik

Blaski i cienie dealera
Witam serdecznie wszystkich ekspertów z branży!!
Właśnie zamierzam stać się kolejną osobą, która chce zarabiać na tym "poletku".
Czytam od kilku dni to forum i włosy trochę stają mi dęba - takich negatywnych opinii nie widziałem. Wychodzi mi na to, że ta branża to TYLKO DROGA KRZYŻOWA, a sprzedaż to już komletny koszmar (marże małe, konkurencja ogromna, monterzy do kitu, etc).
Jestem handlowcem od 12 lat i z nie jednego pieca chleb jadłem (głównie FMCG i B2B) i wiem, że wszystko zależy od ludzi czyli sprzedawców - jak są do kitu, to tylko ceną umieją sprzedawać, a właściciele firm (dealerzy czy producenci) idą właśnie w tą stronę - chyba nie chce się handlowcowi poświęcić kilka chwil na klienta (porozmawiać z nim, doradzić), tylko liczą już w myślach cyferki - obym się mylił.
Panowie i Panie.
Proszę o kilka informacji:
1. Czy warto?
2. Jakie firmy polecacie jako producentów (jakość, szybkość dostaw, serwis, materiały, etc.)
3. Jakie portfolio porduktów mieć u siebie w firmie - czyli okna w róznych przedziałąch cenowych, drzwi, parapety, bramy garażowe, a może i wjazdowe
4. Jakie okna najlepiej się "sprzedają" w blokach?
5. Proszę o jak najwięcej informacji - jeżeli ktoś woli pisać na priv - zapraszam [email protected]
Będę wdzięczny za każdy ROZSĄDNY mail i poradę.
Pozdrawiam z podkarpackiego.
l_spider
Właśnie zamierzam stać się kolejną osobą, która chce zarabiać na tym "poletku".
Czytam od kilku dni to forum i włosy trochę stają mi dęba - takich negatywnych opinii nie widziałem. Wychodzi mi na to, że ta branża to TYLKO DROGA KRZYŻOWA, a sprzedaż to już komletny koszmar (marże małe, konkurencja ogromna, monterzy do kitu, etc).
Jestem handlowcem od 12 lat i z nie jednego pieca chleb jadłem (głównie FMCG i B2B) i wiem, że wszystko zależy od ludzi czyli sprzedawców - jak są do kitu, to tylko ceną umieją sprzedawać, a właściciele firm (dealerzy czy producenci) idą właśnie w tą stronę - chyba nie chce się handlowcowi poświęcić kilka chwil na klienta (porozmawiać z nim, doradzić), tylko liczą już w myślach cyferki - obym się mylił.
Panowie i Panie.
1. Czy warto?
2. Jakie firmy polecacie jako producentów (jakość, szybkość dostaw, serwis, materiały, etc.)
3. Jakie portfolio porduktów mieć u siebie w firmie - czyli okna w róznych przedziałąch cenowych, drzwi, parapety, bramy garażowe, a może i wjazdowe
5. Proszę o jak najwięcej informacji - jeżeli ktoś woli pisać na priv - zapraszam [email protected]
Będę wdzięczny za każdy ROZSĄDNY mail i poradę.
Pozdrawiam z podkarpackiego.
l_spider
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
Re: Blaski i cienie dealera
Witam
Jak jesteś handlowcem to już wiesz że sam sobie musisz określić klientów z jakimi chcesz działać .
Chcesz sprzedawać towar ekskluzywny , czy masowo taniochę ?
Zresztą co bym nie napisał frycowe i tak zapłacisz
i sam się nauczysz .
Nie ma innej drogi
A jak się już nauczysz to się dowiesz że warto !
Powodzenia
Jak jesteś handlowcem to już wiesz że sam sobie musisz określić klientów z jakimi chcesz działać .
Chcesz sprzedawać towar ekskluzywny , czy masowo taniochę ?
Zresztą co bym nie napisał frycowe i tak zapłacisz
Nie ma innej drogi
A jak się już nauczysz to się dowiesz że warto !
Powodzenia
1. Wg mnie wartospider2you pisze:Panowie i Panie.
1. Czy warto?
2i3. Poczytaj forum. Najlpeiej miec brac od kilku firm. Jeden gdzie bedziesz mial masowke (czyli okna tanie dla kowalskieg) i z dwie firmy ktore produkuja okna na lepszych profilach i okuciach.
4. Najlepiej idzietzw Typowka. Pouczysz sie troche bedziesz wiedzial o co chodzi.
5. jakie informacje potzrebujesz??
Panowie a doradzcie cos w związku z umową diler - producent 
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
Trzeba zmienić producentaM_A_R_T_I pisze:Też z chęcią bym o jakąś poradę prosił.. a mianowicie co można zrobić producentowi który choc potwierdził dostawę na dany dzień spóźnia sie z nia juz 2-gi tydzień!!!meraś pisze:Panowie a doradzcie cos w związku z umową diler - producent
no dobra...któty z was panowie wrzuci w sieć jakiś wzór umowy
??
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Jak ktoś sprzedzje ceną, to po co mu handlowiec i następne koszty? Ciasno na rynku jest, bo konkurencja straszna - ale nie narzekam, choć nie mam najtańszych okien. Ale cena to rzecz kocząca każdą sprzedaż, więc na początku o niej nie mówię z klientami.
-Warto, zawsze !!! - przecież masz doświadczenie jako handlowiec.
-Mieć kilka wyrobów w różnych przedziałach cenowych - dla mnie kiepski pomysł. Miałem już takich dalerów. 95% sprzedawali tych tanich. Potem bujali się z niezadowolonymi klientami. Teraz mam dobrych i zadowolonych odbiorców, którzy nie trują o cenach, bo drugi raz nie wejdą w bagno. Najlepiej mieć towar mało znany, ładnie wyglądający i solidnie wykonany. Jak będziesz miał to co wszyscy, klienci i tak pójdą tam, gdzie ten sam towar dostaną choćby 5 zł. taniej (nie licząc tego,że na przejazdy w celu zaoszczędzenia wydadzą 10 razy tyle)
-W blokach sprzedaje się to co wszędzie - 3 komorowe, 4 i 5-cio. Białe i kolory. Tanie i drogie. Ja przynajmniej nie widzę różnicy.
-Od kogo kupować nie pytaj, bo tu każdy swoje chwali. Wskazane byłoby źródło spoza ścisłego grona producentów okien PVC.
Znajdź dobrego producenta towaru wysokiej jakości z krótkimi terminami dostaw. Klient dostanie szybko towar i będzie happy mimo, że drożej zapłaci i serwisu będzie mniej.
Ja produkowałem na Aluplaście - był tani. Było trochę przepałów z jakością. Teraz produkuję na Wymarze. Termin realizacji 7 do 14 dni (chyba, że jakieś dziwy nietypowe) Mam produkt wyglądający trochę inaczej i to działa. Wrób droższy, bo profil produkowany w Belgii, a produkuję 4 razy więcej niż na poprzednim systemie.
Można, jak się chce?
Powodzenia.
-Warto, zawsze !!! - przecież masz doświadczenie jako handlowiec.
-Mieć kilka wyrobów w różnych przedziałach cenowych - dla mnie kiepski pomysł. Miałem już takich dalerów. 95% sprzedawali tych tanich. Potem bujali się z niezadowolonymi klientami. Teraz mam dobrych i zadowolonych odbiorców, którzy nie trują o cenach, bo drugi raz nie wejdą w bagno. Najlepiej mieć towar mało znany, ładnie wyglądający i solidnie wykonany. Jak będziesz miał to co wszyscy, klienci i tak pójdą tam, gdzie ten sam towar dostaną choćby 5 zł. taniej (nie licząc tego,że na przejazdy w celu zaoszczędzenia wydadzą 10 razy tyle)
-W blokach sprzedaje się to co wszędzie - 3 komorowe, 4 i 5-cio. Białe i kolory. Tanie i drogie. Ja przynajmniej nie widzę różnicy.
-Od kogo kupować nie pytaj, bo tu każdy swoje chwali. Wskazane byłoby źródło spoza ścisłego grona producentów okien PVC.
Znajdź dobrego producenta towaru wysokiej jakości z krótkimi terminami dostaw. Klient dostanie szybko towar i będzie happy mimo, że drożej zapłaci i serwisu będzie mniej.
Ja produkowałem na Aluplaście - był tani. Było trochę przepałów z jakością. Teraz produkuję na Wymarze. Termin realizacji 7 do 14 dni (chyba, że jakieś dziwy nietypowe) Mam produkt wyglądający trochę inaczej i to działa. Wrób droższy, bo profil produkowany w Belgii, a produkuję 4 razy więcej niż na poprzednim systemie.
Można, jak się chce?
Powodzenia.