Stolcad pytanie

ProPCV
Czytelnik
Czytelnik

Stolcad pytanie

Post autor: ProPCV »

Witam szanownych kolegów po fachu :)
czy może mi ktoś powiedzieć jak w stolcadzie wersja 12 ustawić minimalną powierzchnię obliczeniową dla szkła? Jestem w trakcie konfiguracji tego programu i próbowałem to ustawić w miejscu obliczania ceny szkła od powierzchni, ale jak wpisałem cenę za sztukę i później cenę np od 0,4m2 to do 0,4 m2 liczył dobrze za sztukę, a szyby powyżej 0,4m2 nie liczy w ogóle. Do tej pory pracowałem na WH i MBcadzie i tam nie było problemu z takimi ustawieniami... I jeszcze jedno pytanie. Rysując pierwszą konstrukcję po uruchomieniu programu wybieram rodzaj profila i szkło, ale za każdą następną konstrukcją (w tej samej "sesji"), program już nie pyta o rodzaj profila i szkła tylko wstawia to co było ustawione za pierwszym razem i nie wiem jak w dowolnej chwili można zmienić rodzja zespolenia albo skrzydło czy ramę... Może to śmieszne pytania, ale jak dla mnie ważne :) i o tyle, że sam doszedłem jak ustawiać dobory dla okuć, dopisywać nowe garnitury, zespolenia i typy konstrukcji, a nie potrafie poradzić sobie z wymienionymi sprawami :) Chyba, że z programem na którym mam przyjemność się uczyć jest coś nie tak... Z góry dzięki za pomoc.

oknoAD

ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

Re: Stolcad pytanie

Post autor: ONYX2 »

Jeżeli chodzi o rodzaj szkła itp. to gdy naprzyklad chcesz wstawić szkło w następny "otwór" to trzymasz klawisz shift albo alt, albo ctr. jeden z tych trzech dokładnie juz niepamietam ( zależy od wersji stolcada rózniło się) masz trzy możliwości więc napewno dojdziesz. no i jednocześnie klikasz myszko. Do jest wlasśnia zaleta według mnie stolcada bo nietrzeba za następnym razem zaznaczać co sie chce wstawić jest to powtarzalnośc.
Te trzy klawisze dotyczą też i profili.
Jest też możliwośc wymienia profila już wstawionego ale lepiej zrobic to przed wstawieniem, njaeżdżaj na ikonkę i wyświetli ci się funkcja wymien profil albo coś podobnego niepamietam tylko która to ikonka.
Z ajkiego regiony Polski jesteś? pytam bo często okuciowcy dobrze orientują się w tym programie. ja wlasnie uczyłem się na nim tak jak ty, spoko fajniutki program.
Jeżeli chodzi o szyby to w tej chwili ci niepowiem bo musze miec przed soba ta tabelę,
a pozatym jestem po kilku piwkach :lol: :lol: :lol: :lol:
Aha na płytce z programem stolcad powinna też byc instrukcja
Powodzenia. Jak znajdę instrukcję do 10 bo gdzies ją mam to ci przeslę ma podobne zasady dzialania.
powodzenia, napisz jak ci poszło.
No to co Heyah i do przodu ;)
SASIK1
Małomówny
Małomówny

Post autor: SASIK1 »

Jeżeli chodzi o ceny szkła to po wstawieniu ceny minimalnej do 0,4 m2, poniżej w tabelce wstaw cenę od 0,4 m2 i potwierdz ją wstawiając ją również na samym dole tabeli.
Jeśli chodzi o zmiane profili, szkła to przy zmianie/wstawianiu, chyba powinieneś przytrzymać Ctrl.
Powinno byc ok. Pozdrawiam. :D :D :D
ProPCV
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ProPCV »

Dzięki za wszystkie podpowiedzi :D. Zaraz jak wrócę do firmy będę uczył się dalej :lol: 8)
ODPOWIEDZ