Renowacja okien - czy ma sens?
Renowacja okien - czy ma sens?
Witam,
Mam pytanko, chciałem odnowić stare okna pcv - mają drobne rysy, zastanawiam się jakiego sposobu użyć, czy może szlifierka oscylacyjna dałaby radę? I czy gdybym użył naprawdę drobnego papieru ściernego to czy mimo wszystko nie narobiłbym więcej rys? Rysy mają głębokość ok 1 - 2 mm. Ktoś mi mówił o polerce samochodowej, ale czy to z kolei nie jest zbyt delikatne?
I moje drugi pytanie, czy jak zedrę wierzchnią warstwę powłoki z ramy, czy też skrzydła to czy okno mi po jakimś czasie - roku - nie zżółknie od słońca? Ktoś mi mówił, że tak może się stać, bo zedrę "warstwę ochronną" okna.
Proszę o podpowiedź,
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanko, chciałem odnowić stare okna pcv - mają drobne rysy, zastanawiam się jakiego sposobu użyć, czy może szlifierka oscylacyjna dałaby radę? I czy gdybym użył naprawdę drobnego papieru ściernego to czy mimo wszystko nie narobiłbym więcej rys? Rysy mają głębokość ok 1 - 2 mm. Ktoś mi mówił o polerce samochodowej, ale czy to z kolei nie jest zbyt delikatne?
I moje drugi pytanie, czy jak zedrę wierzchnią warstwę powłoki z ramy, czy też skrzydła to czy okno mi po jakimś czasie - roku - nie zżółknie od słońca? Ktoś mi mówił, że tak może się stać, bo zedrę "warstwę ochronną" okna.
Proszę o podpowiedź,
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
Re: Renowacja okien - czy ma sens?
Jak ci się gwarancja skończyła to możesz zrobić z oknem co chcesz , ja osobiście nie słyszałem aby ktoś papierem ściernym albo szlifierką darł okno. Poszukaj na forum na pewno znajdziesz jakiś środek do konserwacji okien, można też użyć mleczka lekkościernego marki nie pamiętam.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. 
Ja polecam cosmofen. Przydaje się do usuwania zabrudzeń i wygładzania powierzchni. Możesz wypróbować w mało widocznym miejscu.
-
ekodomgizycko
- Zaangażowany

Zgadzam sie z przedmówcą,tylko cosmofen są rózne rodzaje 5,10,15 numeracja zalezy od uszkodzenia.Jest to sprawdzony srodek i nie polecam nic innego.Wiecej info w necie lub w punktach sprzedazy okien.Pozdrawiam
Twój sprzedawca powie Tobie co z tym robić , odradzam wszelkie szlifowania, efekt będzie odwrotny od zamierzonego.
Najlepiej sprawę oddaj w ręce fachowców ( od okien oczywiście) mam nadzieję ,że kupowałeś w normalnej ( porządnej) firmie ?
Najlepiej sprawę oddaj w ręce fachowców ( od okien oczywiście) mam nadzieję ,że kupowałeś w normalnej ( porządnej) firmie ?
Witam,
Dziękuję wszystkim za rady. Użyłem cosmofen, 5 świetnie starł głębsze rysy, a 10 pięknie wyczyścił okienka, teraz wyglądają wręcz jak nowe!
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady
Dziękuję wszystkim za rady. Użyłem cosmofen, 5 świetnie starł głębsze rysy, a 10 pięknie wyczyścił okienka, teraz wyglądają wręcz jak nowe!
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Cosmofen jest jakims ratunkiem.
Ścieranie grozi starciem wierzchniej warstwy utwardzonej - i to miejsce natychmiast stałoby się szare - przyciągałoby mocno kurz i brud.
Jest taka specjalna farba w sprayu produkcji KONIG - zalecana głównie do szybkich napraw. Ale jak sie zachowa po latach - tego nie próbowałem.
Ścieranie grozi starciem wierzchniej warstwy utwardzonej - i to miejsce natychmiast stałoby się szare - przyciągałoby mocno kurz i brud.
Jest taka specjalna farba w sprayu produkcji KONIG - zalecana głównie do szybkich napraw. Ale jak sie zachowa po latach - tego nie próbowałem.
-
grzegorz37b
- Czytelnik

Jest jeszcze taki preparat z rodziny cosmofen
http://www.vdv.com.pl/118,oferta.html
Pracowałem nim i sprawdza się w 100%.
Jak masz rysę 2mm to byś wyszlifował dziurę prawie na wylot.
Dwuskładnikowy preparat Cosmofen RM używasz wg opisu.
Przy okazji inne prodykty marki weiss chemie
http://www.weiss-chemie.de/html/default.asp?lang=pl
Pozdrawiam
Grzegorz
http://www.vdv.com.pl/118,oferta.html
Pracowałem nim i sprawdza się w 100%.
Jak masz rysę 2mm to byś wyszlifował dziurę prawie na wylot.
Dwuskładnikowy preparat Cosmofen RM używasz wg opisu.
Przy okazji inne prodykty marki weiss chemie
http://www.weiss-chemie.de/html/default.asp?lang=pl
Pozdrawiam
Grzegorz
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Finlandia, co ty. Profil okienny nie jest utwardzany powierzchniowo. Tak się utwardza elementy stalowe, części maszyn itp. Utwardzenie PVC uzyskuje się poprzez dodanie odpowiednich domieszek związków chemicznych, co stabilizuje i utwardza cały profil. Okna na pewno z powodu wyczyszczenia ich Cosmofenem, lub Fenosolem - to jeden diabeł, tylko inaczej się nazywa - i przetarcie ich powierzchi drobnym papierem scierny nie zszarzeją, ani nie będą się elektryzować (Cosmofem ma właściwości antyelektrostatyczne).
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Profil na którym "pracowałem" 10 lat temu miał właśnie takie wlaściwości - zacytowałem rozmowę z technologiem.
Kwestia przeliczenia kosztów do poniesienia i oględzin czy da się naprawić.
e-mail: [email protected]