Źle wstawione okna, brak pionu.

mirek221
Czytelnik
Czytelnik

Źle wstawione okna, brak pionu.

Post autor: mirek221 »

Witam wszystkich,
Wstawili mi kilka dni temu okna, jednak większość z nich sama się otwiera i jedno zamyka, Szef firmy powiedział mi, że pion mieści się w tolerancji (tzn. przykładając poziomicę, bąbelek mieści się w tolerancji poziomicy:). Przykładając poziomicę do okna na wysokości ( 144cm) jest 5mm różnicy od pionu i według niego tak się czasami dzieje (dodatkowo wiatr i przeciągi) i nie ma on sobie nic do zarzucenia. Na pytanie odnośnie złożenia reklamacji odpowiedział że muszę mu dopłacić kilka resztę kasy (kilka stów) i wtedy będę mógł zareklamować okna u producenta, który wyśle przedstawiciela który sprawdzi te okna. Ale powiedział że nic to nie da bo pion mieści się w tolerancji,nie wiem co zrobić, bo facet mówi iż może mi przywieść jakiś mechanizm który będzie utrzymywał okna w wybranej pozycji otworzenia. Mieliście już do czynienia z taką lub podobną sytuacją?

Pozdrawiam

oknoAD

Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Źle wstawione okna, brak pionu.

Post autor: Magic353 »

Mirku,jak reklamować to montaż okien a nie okna,mnie uczono że skrzydło przy prawidłowym montażu ma prawo otworzyć się samo do kąta 45 stopni,ale kiedy przytrzymasz je w wybranym przez siebie kącie rozwarcia to musi zostać w danej pozycji.
Pozdrawiam.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

1. Jeśli odchylenie od płaszczyzny jest takie jak piszesz, to masz podstawy do złożenia reklamacji.
2. To wierutna bzdura ze strony wykonawcy robót jeśli twierdzi, że gwarancja na wyroby i usługi ma jakikolwiek związek z zapłatą za nie.
3. Nie masz obowiązku zapłaty za wyroby i usługi wykonane wadliwie. Jeśli są wykonane wadliwie - nie płać.
4. Odpuść sobie na razie słowo gwarancja. Reklamację złóż sprzedawcy i posłuż się w niej zwrotem "niezgodność wyrobu z umową". W ciągu pierwszych 6 miesięcy od daty zakończenia robót montażowych masz dodatkową ochronę w domniemaniu wynikającym z art 4 ust.1 ustawy o sprzedaży konsumenckiej.
5. Zanim wdasz się w konkretny spór, poczytaj jeszcze co nieco o tzw. "umowie o dzieło" oraz skutkach niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązań.

Pozdrawiam
krzysiek.i
Małomówny
Małomówny

Post autor: krzysiek.i »

Przedmówcy mają rację. Dodam, że ITB wydało Instrukcję 421/2006: Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych.
Link do Instrukcji ITB 421/2006 znajdziesz w wątku "Butzbach" - na forum Oknonetu. Są tam m.in. informacje o dopuszczalnych odchyłkach montażu. Pozdrawiam
pozdrawiam
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

A sprawdziłeś ile " uciekły " przekątne w oknach ?
ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ONYX2 »

Okno (skrzydło) ma prawo się samo otworzyć po przekręceniu klamki w pozycje "rozwarte" jest to spowodowane prężeniem uszczelek. Oczywiście skrzydło jeżeli pozostawisz w konkretnej pozycji byle niezbyt blisko ramy czyli żeby znowu uszczelki niebyły ściśnięte to powinno stać w miejscu. zamykac same się niepowinny.
Prawdopodobnie chce ci zaproponowac hamulec byle tylko niebył to cierny a blokowany klamką to jeszcze ok.
Poza tym to że mieści sie oczko pozimicy to jeszcze nic nie znaczy, jak dobrze pamiętam to co pół roku narzędzia powinny przechodzić badania. Pretensje miej raczej do montażu.
No to co Heyah i do przodu ;)

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Przeciętna instukcja montazu mówi - dopuszczalne tolerancja odchyłów od pionu i poziomu to 1mm na metr, ale nie więcej niz 3 mm łącznie.
Więcej to już możliwe wady jakie wyżej opisane.
,,C''Corso
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ,,C''Corso »

E tam fanaberia,jak mocno wiatr przez nie nie wieje to ja proponuje oddac kase za okno i poprostu sie temu nie przygladac.Pojmując czas globalnie,zapewne historia tego nie zapisze.Ja montowałem przez kilka miesięcy okna robione w garażu w czasie gdy rynek nie był jeszcze nasycony.Chyba były wszędzie.Zasada montazu była taka ,że najpiertw poziomica ,a póziej przełamywanie łapką ,az jakos tam skrzydła wejdą cheche,ale zeby przyszło mi do głowy by zastanawiać się nad tym czy sie otworzą same czy nie hmm raczej by sie zamykała.Ja myśle że pewnie pan napisał ten post z mysla o wsparcie,wydrukuje pan ten post ,pokaże sprzedawcy i jest podstawa by nieoddac reszte kasy cheche.No cóz każdy ma swój sposób na oszczędzanie.Pozdrawiam ojjj juz miałem życzyc by sie panu okna nie otwiarały ,ale chyba było by to nie na miejscu:]
dr window
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dr window »

Jesli facet nie chce rozmawiac o poprawie montazu, proponuje wszelka korespondencje z tym Panem prowadzic w formie pisemnej ( listem poleconym), informujac go o oddaniu sprawy do Rzecznika Praw Konsumenta. Z doswiadczenia wiem ,ze w 9 na 10 takich przypadkow, przemawia do rozumu 8). Sorki za brak polskich znakow...Jakos szybciej sie to wystukuje..
Nie dyskutuj z idiota, najpierw zniży Cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem...
ODPOWIEDZ