ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SŁOWA

dsg

ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SŁOWA

Post autor: dsg »

Chciałbym poruszyć temat odpowiedzialności za słowa w postach na forum.
Zgadzam się z Redakcją, że każdy może osobiście odpowiedzieć za np pomówienia przez pociągnięcie go do odpowiedzialności karnej, lub poprzez pozew cywilny o odszkodowanie. Ja natomiast chciałbym zasugerować rozwiązanie od lat stosowane w analogicznym forum na stronie http://www.elektroda.pl jest to forum dotyczące branży elektronicznej i tam wprowadzono pewien regulamin korzystania z forum. miedzy innymi dotyczy pomówień, reklam, słownictwa, chamstwa oraz postów nie związanych z poruszanym tematem. Moderatorzy zauważając post z cyklu "jesteś i......", lub zawierający słowa niecenzuralne, a NAWET nie wnoszące do pierwotnego postu żadnych wartościowych informacji (!!) - takiemu osobnikowi udzielają upomnień - 3 upomnienia uniemozliwiają ponowny dostęp do forum. Blokowany jest nie tylko nick, ale wszystkie możliwe identyfikujące elementy począwszy od zablokowania mozliwości logowania się poprzez dany adres e-mail skończywczy na blokadzie dostępu z danego adresu IP
Oczywiście nie eliminuje to w 100% chamstwa, bo zawsze może ktoś zalogować się z innego komputera, z innego adresu itd. ale naprawdę forum stało się bardzo użyteczne, kulturalne i nic nie straciło na intensywności wymiany informacji.
Obecnie wchodząc na forum Oknonetu ktoś kto chce dowiedzieć się czegoś na dany temat musi przebrnąć przez masę nic nie wnoszących postów zawierających inwektywy, itp podobne nie wnoszące nic nowego.

Możliwość wymieniania się informacjami na temat nieuczciwych firm można pozostawić byle tylko każdy był świadomy na co może się narazić, a moderatorzy nie dopuszczaliby do anonimowych pomówień, bo wtedy ukarane może zostać samo forum.

oknoAD

Gość

Post autor: Gość »

Popieram Gościa powyżej!
Proponowałbym wprowadzenie np. jednego działu, w którym można byłoby pisać tylko zarejestrowanym użytkownikom! Oszołomom (nie mylić normalnymi uzytkownikami nawet anonimowymi), pozostawić HydePark niech tam się produkują. :lol:
GOŚĆ

chamstwo....

Post autor: GOŚĆ »

Jaka branża, takie i opinie i dialogi na forum, ot co
Gość

forum moze nie tyle co powinno byc moderowane co powinno byc dla zarejestrowanych uzytkownikow - nie zarejestrowani powinni moc czytac ale nie pisac
obecnie kazdy oszolom moze napisac sobie co mu sie podoba inkognito
cierpia na tym ludzie normalni
uzytkownik to uzytkownik - powinien byc zarejestrowany a gosc to gosc - moze tylko czytac
mirek

Post autor: mirek »

Anonymous pisze:forum moze nie tyle co powinno byc moderowane co powinno byc dla zarejestrowanych uzytkownikow - nie zarejestrowani powinni moc czytac ale nie pisac
obecnie kazdy oszolom moze napisac sobie co mu sie podoba inkognito
cierpia na tym ludzie normalni
uzytkownik to uzytkownik - powinien byc zarejestrowany a gosc to gosc - moze tylko czytac
no i prosze co niektorym mazy sie pelna kontrola , rejestracja , oswiadczenie majatkowe moze tez panowie.
wszystko to pisza oczywiscie GOSCIE ale co tam pouczac innych w naszym kraju to normalka, prosze o jedno - zacznijmy od siebie.
internet ma to do siebie ze pozwala nam napisac to co myslimy i wiemy ( lub wydaje sie ze wiemy ) bez tlumaczenia sie kim jestesmy i co robimy. wchodzac na forum oknonetu akceptujemy jego zasady i prosze zeby domorosli prawnicy tego nie zmieniali.
na oszolomow jest rada kazdy z uzytkownikow ma swoj IP i nie widze problemu zeby administrator w skrajnych wypadkach nie kozystal z drogi prawnej w odniesieniu do tych wszystkich ktorzy nie potrafia zachowywac sie poprawnie, obrazac innych uzytkownikow i podawac nie sprawdzone informacje.
cenzurze mowie NIE
pozdrawiam
Gość

Takie zasady ma Forum na Muratorze i Forum na Ładny Dom.
Już trzy razy [w sumie] interweniowałem w sprawie zachowania pewnych "Interanautów' ich chamstwa, arogancji. Zostali skutecznie wykasowani.
Jerzy Płoński[/list]

bim

Post autor: bim »

Witamy Panie Jurku
Moze i tu na tym Forum wniesie Pan świeży powiew konstruktywnej rozmowy. Czytajac Pana dogłebne posty w muratorze myśle że i tu tak bedzie Brawo za odwage i przykład , popieram w 100%
Gość

Zapraszam więc do [konstruktywnej] dyskusji.
I zadaję pytanie - czy można parapety zewnętrzne mocować do ram okien [a nie pod ramy] mam dwa takie przypadki. Dokumentacja nie pozwala na taki montaż.
Jerzy Płoński
Gość

W nowo budowanym budynku nie wyobrażam sobie przypadku mocowania do ramy, natomiast przy wymianie, gdy parapet zewnętrzny jest dużo powyżej poziomu parapetu wewnętrznego, a klient uparł się, że kupi okno typowe (bo oczywiście tańsze) nie widzę innego wyjścia tylko montować. Pozostaje tytlko kwestia dobrego uszczelnienia.
Gość

Konstuktywne konstrukcje wypowiedzi powyższych zupełnie nie są interesujące dla tu zaglądających. To forum ma urok tylko wtedy gdy ktoś komuś przywali i właśnie po to tu zaglądamy aby podglądnąć jak przywalają. Posty konstruktywne mają króciutki żywot na tych stronach bo nikt ich nie czyta i tym bardziej nie podejmuje dyskusji. Taki tej naszej branży jest poziom i nie wydaje mi się aby próby rozbijania głową tej ściany były zdrowe dla głowy - czy skuteczne nie mam watpliwości. Więc może wróćmy do ad rem.
Gość

Anonymous pisze:Zapraszam więc do [konstruktywnej] dyskusji.
I zadaję pytanie - czy można parapety zewnętrzne mocować do ram okien [a nie pod ramy] mam dwa takie przypadki. Dokumentacja nie pozwala na taki montaż.
Jerzy Płoński
Oczywiście, że konstruktywne dyskusje są pożądane przez dyskusyjnych konstruktorów. Z wypiekami na twarzy czekamy więc, aby dowiedzieć się jak to jest z tym montowaniem parapetów.
Gość

Panie Jerzy!
Czy to nie Pan pisał w którymśtam "OKNIE", że takie coś jest "dopuszczalne"? Jeżeli to nie Pan pisał to sorry - nie mam teraz możliwości sprawdzić ale tak mi coś świta...
rafaello
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: rafaello »

bardzo powazny temat i watek - szkoda ze poruszany przez anonimowych gosci...
to tak jak by wylaczyc w firmie swiatlo i dyskutowac nie wiedzac co kto mowi
pozdrawiam
Rafael 'rafaello' Budnik
Upierdliwiec

Post autor: Upierdliwiec »

Och! Panie Płoński! Zapomiało się już co się pisało???
"OKNO" - wydanie specjalne wrzesień 2000, artykuł "Prawodłowy montaż okien", strona 104, fot. 27 i podpis pod zdjęciem:
Jest to rozwiązanie dopuszczalne (w zasadzie parapet powinien być podsunięty pod ramę okna).
Wyjaśniam, że na zdjęciu widać blaszany parapet dostawiony "na styk" do ramy okiennej PCV...
Do tego Fot. 30 przedstawiający ten sam parapet już po silikonowaniu połączenia i podpis:
Fot. 30 przedstawia, jak powinien wyglądać styk zewnętrznego parapetu blaszanego z ramą okna
Panie Jerzy! Co miał więc Pan na myśli stawiając zadane pytanie?
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

Zgadzam się w pełni - i dopuszczam takie rozwiązanie. Tak jak w artykule. Nie ma rzeczy niemożliwych - można wszak jechać samochodem na dwu kołach.
NATOMIAST mam dwa przypadki gdzie parapety z przyczyn wyższych [okna zamontowano po ociepleniu ścian i po założeniu nowych parapetów] zostały zamontowane do ram okien.
Żadna dokumentacja tego nie dopuszcza, natomiast pytam się co zrobić w tej sytuacji - wywalić 300 okien i wstawić niższe, tak by parapety zewnętrzne wsadzić pod ramy. To możliwe - ale kto za to zapłaci???. Inwestor nie chce tego przyjąć i stawia warunek, żeby firma przedstawiła rozwiązanie zapewniające szczelnośc w okresie użytkowania okien.
Coś trzeba zrobić - uratować te :nieszczęsne: okna i ich producenta.
To nie z jego winy. jak mierzył okna to było uzgodnione, że parapety wejdą pod okna [przewidywano ich montaż po zamontowaniu ikien]. Niestety inwestor się pospieszył i ocieplił ściany i zamontował wcześniej parapety.
Wiem, że są materiały co takie rozwiązania dopuszczają - ale szukam tego oficjalnie na papierze od jakiegoś systemodawcy.
Osobiście i prywatnie [moim zdaniem] jest to proste do rozwiązania. Podany przykład w artykule sprawuje się doskonale - nic nie przecieka, nie ma śladu odstawiania silikonu i złącze jest szczelne.
Ale to były moje "prywatne" okna i jest to moja opinia.

W podanym przypadku okna są "państwowe i moja opinia niewiele się tu nadaje.
Szukam więc rozwiązania "systemowego" podanego przez systemodawcę.[/list][/list]
Gość

Zaraz, bo się zgubiłem... Czy PCHELEK i J.Płoński to ta sama osoba?
mirek

z tego wynika - czyzby pogniewal sie na forum muratora, a moze rozwija skrzydelka w oknonecie
pozdrawiam
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

PCHELEK [właściwie pchełek] to moja świnka morska.
Siedzi w domu i nudzi się. Jak nie chrupie marchewki to czasami mnie zastępuje.
Pozdrawiam forumowiczów.
Czy ktoś z Was słyszał o profilach PVC wytłaczanych z mieszanki PVC z dodatkiem zmielonego na pył drewna.
W Niemczech jest taki producent - podobno ma zamiar zainstalować się w Polsce. Jak już tego nie zrobił. Jest to technologia popularna w USA.
mirek

pchelek pisze:PCHELEK [właściwie pchełek] to moja świnka morska.
Siedzi w domu i nudzi się. Jak nie chrupie marchewki to czasami mnie zastępuje.
Pozdrawiam forumowiczów.
Czy ktoś z Was słyszał o profilach PVC wytłaczanych z mieszanki PVC z dodatkiem zmielonego na pył drewna.
W Niemczech jest taki producent - podobno ma zamiar zainstalować się w Polsce. Jak już tego nie zrobił. Jest to technologia popularna w USA.
p. Jerzy zaskakuje mnie Pan coraz bardzie, poswiecilem troche czasu
ale na stronach internetowych niemieckich nie ma zadnego producenta
ktory przyznaje sie do czegos takiego prosze o adres chetnie poczytam.
Gość

O tym drewnie to nie słyszałem...
Natomiast wiele o profilach koekstrudowanych z rdzeniem z "odzysku" lub wręcz o całych profilach wytwarzanych z materiału z recyclingu! Może tak ujawnić dlaczego niektóre profile są tak tanie (recyklat...) i skąd się bierze ich (hm...) bielopodobna barwa?
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

bielopodobna barwa bierze się prawdopodobnie z tego, że jest tam "co nieco" uszczelki [czarnej].
Wykorzystanie odpadów z recyklingu odpadów czy starych okien to szlachetny cel :D - jednakże ten recykling powinien być pakowany [moim zdaniem] w środek profilu a nie w cały profil :evil: - chyba, że jest to listwa progowa [albo rura kanalizacyjna].
Co do tych profili - to muszę odszukać tego producenta. Widzia
  • em takie próbki w firmie VOMA - ale ich już nie ma.
    Jak ich odnajdę to Wam podam - to ciekawa technologia.
mirek

pchelek pisze:bielopodobna barwa bierze się prawdopodobnie z tego, że jest tam "co nieco" uszczelki [czarnej].
Wykorzystanie odpadów z recyklingu odpadów czy starych okien to szlachetny cel :D - jednakże ten recykling powinien być pakowany [moim zdaniem] w środek profilu a nie w cały profil :evil: - chyba, że jest to listwa progowa [albo rura kanalizacyjna].
Co do tych profili - to muszę odszukać tego producenta. Widzia
  • em takie próbki w firmie VOMA - ale ich już nie ma.
    Jak ich odnajdę to Wam podam - to ciekawa technologia.
zaczekam , zaczekam mam nadzieje ze nie do u.....j smieci
p.s. prosze o odpowiedzi na inne moje pytania zaczekam , zaczekam .....
Gość

najlepiej wejść w www.google.pl i wpisać niemieckie hasła, PVC mit holz, PVC koekstrudiert mit holz - wyskakuje sporo stron ale ja z niemieckim słabo,
Pchelek
ODPOWIEDZ