Krzywe skrzydła Gealan.

fajneokna.pl
Zaangażowany
Zaangażowany

Krzywe skrzydła Gealan.

Post autor: fajneokna.pl »

W ubiegłym roku zamawiałem okna na inwestycję - profil gealan IQ 8000, 6 komór , zewnętrzny kolor złoty dąb. Wysokość okna 2295mm, w skrzydłąch brak przewiązki. Czy brak przewiązki może być powodem, że większość skrzydeł wygiętych jest do wnętrza pomieszczenia około 2-3mm ? Wygięcie powoduje ciężką pracę okuć gdyż zamiast zazębiać się na zaczepie znajdującym się na ościeżnicy rolka blokuje się o zaczep a następnie przsuwając się dociąga skrzydło do ościeżnicy. Do przekręcenia klamki potrzebna jest duża siła.
Serwis fabryczny poprzestawiał zaczepy na ościeżnicy tak, że okucia ze skrzydła nie zachodzą na zaczepy. Klamka chodzi lżej ale w pomieszczeniu nieźle wieje... Problem był zgłaszany już po dostawie, odbyła się nawet wizyta serwisanta który stwierdził, że usterka zostanie usunięta po zakończeniu inwestycji. Inwestycja zakończona ale teraz pewnie zaczną się schody gdyż rozązaniem może być wymiana skrzydeł...
Nigdy nie miałem przypadku by brak przewiązki powodował wygięcie skrzydeł w kierunku pomieszczenia. Spotykałem się z problemem "rozciągnięcia" skrzydła na szerokość powodującego problem z zamykaniem ale nie z taką sytuacją.
Jestem ciekaw waszych doświadczeń.

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Krzywe skrzydła Gealan.

Post autor: komarko1 »

to chyba niezbyt zgodne z wytycznymi producenta takie tafelki szkła bez przewiązki,ale odwaznych nie brakuje
grzegorz197308
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: grzegorz197308 »

pewnie kupiowane jak najtaniej to przewiazka poszła w pi..u i teraz cyrk pzd
fajneokna.pl
Zaangażowany
Zaangażowany

To nie były odpowiedzi na moje pytanie. Macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem?
ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ONYX2 »

Nie denerwuj się :D
Jeżeli chodzi o Twoje problemy to wydajemi się, że z tego co opisujesz to były źle (nie wtym miejscu) przykręcone zaczepy obwodowe.
Zaczepy obw. były przykręcone zbyt blisko czopów dla tego zamykając skrzydło czopy uderzały o zaczepy.
Jeżeli było to skrzydło RU i uderzał czop umieszczony na "plecach" skrzydła to takie okno dało się zamknąć ale pozostało odkształcenie.
Biorąc pod uwagę, że czekaleś na zalatwienie reklamacji odkształcenie się utrwaliło i teraz po przesunięciu zaczepu czop próbuje docisnąć takie skrzydło do ramy i stąd ten opór.
Ne za bardzo wyobrażam sobie, że zaczepu obw. były źle umieszczone z przodu skrzydła i udawało się jakoś zamknąc te okno jeszcze takiego numeru nie widziałem.

Widziałem za to wygięte skrzydło jeszcze nie zamontowane.
Poprostu był wygięty profil skrzydła z powodu może złego przechowywania itp. wzmocnienie było za slabe, jeżeli w ogóle też było proste żeby "wyrównać" profil skrzydła.
Są też kozaki którzy taką reklamację załatwiają wyjęciem skrzydła z ramy, wyjęciem szyby ze szydła i skakaniem po skrzydle prubójąc je wyprostować.
No to co Heyah i do przodu ;)
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

brak przewiazki moze byc jedna z przyczyn
druga to taka ze okna kolorowe z PVC juz tak maja - szczegolnie te wielokomorowe
ugiecia 2 - 3 mm sa dopuszczalne - moze wystarczy regulacja okuc
moze byc tez zbyt wiotkie usztywnienie

fajneokna.pl
Zaangażowany
Zaangażowany

Pchełek a co powiesz na wypaczone skrzydła fix w skrzydle? Zaczeli zgłaszać się klienci z takimi usterkami. Chyba nie da się tego zwalić na brak przewiązki?
Krzysiek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Krzysiek »

Montaż!
Krzysztof Hnatów, Deceuninck Polska Sp. z o.o.
fajneokna.pl
Zaangażowany
Zaangażowany

Wzmocnienie.
Krzysiek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Krzysiek »

Albo jedno i drugie :-) Jedni systemodawcy zalecają w oknach kolorowych stal "dwójkę", u innych wystarczy "półtorówka"...
A pamiętajmy jeszcze o skurczu termicznym...
Mimo wszystko: najpierw popatrzyłbym jak okno jest zamontowane...
Krzysztof Hnatów, Deceuninck Polska Sp. z o.o.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Drodzy Panowie tu jest składnia wielu czynników.
- Gabaryt bez przewiązki w kolorze niedopuszczalny.
- Wzmocnienie w profilu badziewne i nie wystarczy czy będzie miało 1,5 czy 2,0 powinno mieć odpowiednie właściwości sprężyste i odpowiednie przeprofilowania
- Skrzyło mogło się już poddać po fazie szklenia - pakiety szybowe czasami są wygięte nawet cm i więcej a i tak są szklone i powodują odkształcenie.
- Przemieszczanie, przesuwanie docisków nie powinno mieć miejsca bo to wykonuje się z przymiaru więc tu jest małe prawdopodobieństwo pomyłki. Bardziej prawdopodobne jest to, że jest źle oszklone i dlatego zaczepy zawadzają no chyba, że pion i poziom jest do bani
- Serwis na początku powinien sprawdzić poziom i pion, potem szklenie a dopiero zaczepy
- fajneokna.pl nigdy nie zostawiaj na później bo to się mści (tak nie wolno)
- na przyszłość fajneokna.pl musisz poznać wytyczne systemodawcy, który jest dostawcą do producenta od którego bierzesz okna. Przeważnie producenci naciągają te wytyczne lub nie stosują się do nich. Sprawdź czy w wytycznych producenta ten gabaryt przechodzi bez poprzeczki i sprawdź to u systemodawcy czyli GEALANa oczywiście jeżeli przechodzi to sprawdź czy zastosowane jest odpowiednie wzmocnienie do tej konstrukcji. W jaki sposób :?: Weź i przetnij skrzydło. Zaryzykuj a jestem pewien, że na 99% będzie złe.

Nic tu nie pomorze oprócz wymiany skrzydeł na nowe. A jak pakiety szybowe były powyginane to trzeba wymienić wszystko oprócz ramy jak jest prosta.
glaskiewicz
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: glaskiewicz »

Wysokość 2295 bez przewiazki jest dopuszczalna ale wkład musi być wklejany (technologia wklejanie nie jest niczym obcym dla okniarzy) lub szerokie skrzydło 105mm i zawias 120kg . Oczywiscie nalezy pamietać iż zależy to również od szerokosci. (nie napisałeś szerokosći więc trudno ocenić jakie rozwiazanie powinno byc zastosowanie.

Oczywiscie że jakosc wzmocnienia ma również wielkie znaczenie (nie gruboćć a jakość)

Błędem było pozostawienie sprawy na później (później jest tylko gorzej). Miałęm taki przypadek że skrzydła w kolorze dąb rustykalny słupek ruchomy 3 szyby (wiadomo ciemne i ciężkie) 1765 x 2295 z przewiazkami. Po jakimś czasie nieco się wybrzuszyły do wewnątrz (niewiele około 1 mm), montaż dokładnie sprawdzony i było ok (sprawdzane przeze mnie, montażystów i serwis fabryczny, ale skrzydła (od strony południowej i tak poszły), podregulowałem , dystansowałem i skrzydło ładnie sie dociągało, ale pewnego razu dostaję telefon od klienta że wypaczyły sie (no to jadę) i widzę wypaczenie na 4 mm :). i wyszło że pani jak poczyła opór bo coś nie dociagnęła (tłumaczyła się że balkon był na uchyle późnije chciała zamknać, coś cieżko szło i grzechotneło, jakoś niedochodziło), zamiast na spokojnie docisnac i zamknąć to na siłe machnęła (nieco sie szarpałą bo była blokada niewłaściewej obsługi klamki)i tulejka do docisku zamiasta wejsć za niego oparła się na nim i tak zostawiła na dłuższy czas (słońce i czas zrobiły resztę) więc przestrzegam nie zostawiaj teog długo (bo klient się uprze a w sądzie zapewne wygra) . (PS pisałem tak jak to klientka tłumaczyła swoim językiem)

a ja robie tak że każdemu klientowi tłumaczę iż przewiązka być musi i koniec (tlumaczenie ze np się będzie bardzo często rozregulowywać itd - jakoś trzeba dać delikatnie do zrozumienia żeby zrezygnował z pomysłu bez przewiazki (bo to się mści w czasie)
ODPOWIEDZ