czytam ,czytam i co widzę ? Zwykły ( jakich jest dziesiątki) profil , fakt bardzo dużego producenta okien -firmy drutex ( ale nie mającego , powiedzmy szczerze doświadczenia w produkcji profili - po prostu wychodzi taniej produkcja przy pewnym obrocie firmy niż zakup aluplasta ) osiąga lepsze parametry niż uznawanego za dobry ( nie chwale , ale mam po prostu dostęp do programu bazującego na danych dostarczonych przez w/w firmę do obliczeń Schuco UwCal ) wiec opieram się na tych wyliczeniach
I co wychodzi ?
Si80 6 k dla okna 1 skrzydłowego 1500 x 1500 z szyba k=0,7 ( pakiet 3 szyb) to jakieś Uw=0,97 a tam jak byk widzę przy takich samych parametrach Uw =0,89 / 0,96
Myślę sobie, kurcze z czego zrobione są kształtowniki ramy ościeżnicy (50001) i skrzydła (50013) w Druteksie , nawet zadzwoniłem do firmy i rozmawiałem z Panem technologiem ( miły i konkretny facet ) , ale niestety powiedział ze to normalne PCV , fakt ze w klasie A
Czytam czasami na forum muratora opinie Pana T12345T ( bo chyba ten Pan pisał w/w artykuł) i uważam ze mądrze prawi i raczej myśli co mówi a nie mówi co myśli , a tu taki kwiatek.
No chyba ze jestem w błędzie to proszę o wytłumaczenie kosmicznej technologi pozwalającej na produkowanie okien Igloo mających takie parametry
ps
CT70 AS ( profil jak każdy inny -ale szersze skrzydło-jeżeli to ma w czymś pomóc niż skrzydło 50013 ) ma Uw =1,11 ( oczywiście z szybą k=0,7 )
No chyba że badania w Centrum Inżynierii Budowlanej S.A. oddział w Żilinie to taka czeska lipa