Czeska lipa ;) lepsza niz Schuco Si80

pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Czeska lipa ;) lepsza niz Schuco Si80

Post autor: pilsner »

Z faktu że zima i nie ma co robić , przeczytałem maila jakiego dostałem a w nim artykuł http://oknotest.pl/1/news/artykuly/cieplej-z-iglo.php
czytam ,czytam i co widzę ? Zwykły ( jakich jest dziesiątki) profil , fakt bardzo dużego producenta okien -firmy drutex ( ale nie mającego , powiedzmy szczerze doświadczenia w produkcji profili - po prostu wychodzi taniej produkcja przy pewnym obrocie firmy niż zakup aluplasta ) osiąga lepsze parametry niż uznawanego za dobry ( nie chwale , ale mam po prostu dostęp do programu bazującego na danych dostarczonych przez w/w firmę do obliczeń Schuco UwCal ) wiec opieram się na tych wyliczeniach
I co wychodzi ?
Si80 6 k dla okna 1 skrzydłowego 1500 x 1500 z szyba k=0,7 ( pakiet 3 szyb) to jakieś Uw=0,97 a tam jak byk widzę przy takich samych parametrach Uw =0,89 / 0,96

Myślę sobie, kurcze z czego zrobione są kształtowniki ramy ościeżnicy (50001) i skrzydła (50013) w Druteksie , nawet zadzwoniłem do firmy i rozmawiałem z Panem technologiem ( miły i konkretny facet ) , ale niestety powiedział ze to normalne PCV , fakt ze w klasie A :D ( ale to akurat nie ma za dużego wpływu na współczynniki)

Czytam czasami na forum muratora opinie Pana T12345T ( bo chyba ten Pan pisał w/w artykuł) i uważam ze mądrze prawi i raczej myśli co mówi a nie mówi co myśli , a tu taki kwiatek.
No chyba ze jestem w błędzie to proszę o wytłumaczenie kosmicznej technologi pozwalającej na produkowanie okien Igloo mających takie parametry
ps
CT70 AS ( profil jak każdy inny -ale szersze skrzydło-jeżeli to ma w czymś pomóc niż skrzydło 50013 ) ma Uw =1,11 ( oczywiście z szybą k=0,7 )

No chyba że badania w Centrum Inżynierii Budowlanej S.A. oddział w Żilinie to taka czeska lipa :D

oknoAD

backspace
Ekspert
Ekspert

Re: Czeska lipa ;) lepsza niz Schuco Si80

Post autor: backspace »

pilsner pisze:Z faktu że zima i nie ma co robić , przeczytałem maila jakiego dostałem a w nim artykuł http://oknotest.pl/1/news/artykuly/cieplej-z-iglo.php
Teraz już wiadomo dlaczego statystyki czytelnictwa rosną :D. Mimo, że to tylko z zimowej nudy miło, że kolega czytuje, bo bardzo sobie cenię Pańskie okienne poglądy :D
pilsner pisze:Zwykły ( jakich jest dziesiątki) profil , fakt bardzo dużego producenta okien -firmy drutex

Jeśli mamy na myśli konstrukcję i wielkość producenta, 2xfakt.
pilsner pisze:Si80 6 k dla okna 1 skrzydłowego 1500 x 1500 z szyba k=0,7 ( pakiet 3 szyb) to jakieś Uw=0,97
No cóż, bywa... :D
pilsner pisze:Myślę sobie, kurcze z czego zrobione są kształtowniki ramy ościeżnicy (50001) i skrzydła (50013) w Druteksie , nawet zadzwoniłem do firmy i rozmawiałem z Panem technologiem ( miły i konkretny facet ) , ale niestety powiedział ze to normalne PCV , fakt ze w klasie A :D ( ale to akurat nie ma za dużego wpływu na współczynniki)
Po trzykroć słusznie. Znaczy, że "myślę", że "telefon" i że "nie ma dużego wpływu". Co do reszty nie mam wiedzy :D
pilsner pisze:Czytam czasami na forum muratora opinie Pana T12345T ( bo chyba ten Pan pisał w/w artykuł) i uważam ze mądrze prawi i raczej myśli co mówi a nie mówi co myśli , a tu taki kwiatek. No chyba ze jestem w błędzie to proszę o wytłumaczenie kosmicznej technologi pozwalającej na produkowanie okien Igloo mających takie parametry
Pod koniec października (chyba) poszedł po mediach news o wynikach badań Drutexu. Wszyscy je opublikowali bez zbędnych kwestii, co można sprawdzić. My nie. Na stronie Drutex'u wisiało świadectwo w języku angielskim z wynikami jw. Poprosiliśmy o raport do świadectwa. (Swoją drogą ciekawe kto jeszcze?) Dostaliśmy raport po czesku. Zażyczyliśmy sobie tłumaczenia. Dostaliśmy tłumaczenie. Przyjmując podane w raporcie wartości U i Psi komponentów przeliczyłem wszystko (tak dla spokoju sumienia) i wyszło zgodnie z raportem. Poszedł news i raport w całości. (Swoją drogą ciekawe kto jeszcze tak weryfikuje i publikuje materiały?).
pilsner pisze:No chyba że badania w Centrum Inżynierii Budowlanej S.A. oddział w Żilinie to taka czeska lipa :D
Wynik, to wynik. Nie mnie kwestionować. Nie mam po temu kompetencji i dowodów. Nie mnie też udowadniać co z czego i dlaczego. Nie ja udzielam notyfikacji, certyfikacji czy czego tam jeszcze. Przyjmuję, że to co piszą w raportach laboratoria, to zbadane fakty i tyle. Lepiej wierzyć kwitom laboratoryjnym niż enuncjacjom z forum. Moim zdaniem oczywiście. Każdy zrobi jak uważa.

Pozdrawiam :)
Al Capone
Małomówny
Małomówny

Post autor: Al Capone »

Nie chce sie wypowiadac na temat badan firmy Drutex. Ale jaki instytut takie okna. Ten instytut znany jest z "doskonalych wynikow". :lol:
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

backspace dzięki za odpowiedź na mojego posta, odpowiedź długa ale nic nie mówiąca .
Wiesz , jeszcze kilka takich publikacji jakie zamieściłeś i statystyki zmaleją ( a za tym wpływy z reklam) i nawet zima stulecia nic nie pomoże gdyż na obiektywność to trzeba zapracować .A uwierz mi , czytają to nie tylko blondynki z licencjatem .
Nic nie napisałaś , dlaczego przeciętniak ma takie dobre wyniki, chociaż jak dyskutowałaś z krakowiakami to byłeś cholernie dociekliwy ( nie chce tego łączyć z faktem że widziałem u Ciebie reklamy Druta a krakowiaków nie :D:D )
Wiesz, wynik jaki pokazałem na Si82 to możne nie idealny wynik ( jak na możliwości ) ale możne prawdziwy ;) .
Co do wyniku w badaniach ( jesteś z wykształcenia prawnikiem , wiec teoretykiem i zapewne wierzysz we wszystko co przeczytasz ;) ) a ja jestem technikiem i praktykiem i za cholerę nie wierze w bajki ( nie tylko ja , bo już na innym forum też prowadzisz dyskusje i próbujesz udowadniać cuda niewidy)
Jedyne co przychodzi mi do głowy jak mogli obniżyć tak wyniki to że nie ma tam wzmocnienia ( po prostu badanie pod kątem izolacyjności -nikt nie napisał ze musi być tam wzmocnienie) , i chyba to jest przepis na sukces :D :lol: :mrgreen:

ps
popraw w instrukcji montażu na swojej stronie zapis mówiący o nie używaniu udaru przy wierceniu albo zastosuj się do tego i wywierć 30-50 otworów w blokach z wielkiej płyty ( żelbet ) :roll:w/g własnych zaleceń ( Otwory pod wkręty kotew i pod dyble powinno się wiercić bez udaru.)

I bez urazy , wiem że walczysz z nieuczciwymi praktykami przy sprzedażny/montażu okien , a ja takich ludzi popieram w 100 % ( szlag mnie trafia jakie bajki ludzie opowiadają o oknach i jakie panuje tu bezkrólewie ) , ale właśnie Ty teraz takim postem przyczyniłeś się do tego .

Pozdrawiam i bez odbioru :)
backspace
Ekspert
Ekspert

Post autor: backspace »

pilsner, o jakiejkolwiek urazie nie ma mowy :D . Cieszę się, że ktoś zagląda, czyta, weryfikuje, dyskutuje. Dzięki, za "nie łączenie", to słuszne podejście :D .
A co do udaru, Bóg zapłać. Mój błąd. Myślałem, że wystarczy samo "powinno się", co niby nie znaczy, że mus, ale zapominałem, że czytają to też "techniczni" :D :D :D. "Bez udaru" nie dotyczy betonu i innych podobnych twardości, co oczywiste. Poprawię i dziękuję za zwrócenie uwagi!!! :D :D :D

Pozdrawiam
Ignatio
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Ignatio »

Witam!

Z wielką uwagą przeczytałem wymianę zdań pomiędzy panami, ze swej strony pragnę jedynie zauważyć że dyskusja nad wynikami
otrzymanymi w laboratorium czeskim, choć ciekawa niestety pozbawiona jest podstaw.
Na krótkie pytanie dlaczego ?
Odpowiedź jest również krótka.
Laboratorium notyfikowane dla którego wartości wspólczynnika Uf nie zależą od grubości
zastosowanego oszklenie nie powinno nigdy zajmować się tą problematyką, bo ona go przerasta. Złożenie rama/skrzydło z oszkleniem
o grubości 24 mm mające taki sam współczynnik Uf jak złożenie tej samej ramy i tego samego skrzydła z szybą o grubości 36 mm
są czymś niespotykanym już w podręczniku do fizyki w szkole średniej.

Jeżeli laboratorium nie radzi sobie z elementarnymi pojęciami to głębsze analizy są pozbawione sensu.
Jeśli mimo tego zainteresowani jesteście państwo innymi "ciekawostkami" dotyczacymi obliczeń czeskich możemy ten temat
na forum oknonetu kontynuować.

pozdrawiam
i.

okniarz78
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: okniarz78 »

Ignatio, ja byłbym zainteresowany tymi innymi "ciekawostkami", bo faktycznie po bardziej wnkliwej analizie i połączeniu jeszcze kilku innych faktów jest to delikatnie mówiąc zastanawiające. wiadomo, że najważniejszy był w tej sytuacji "kwit", którym można się pochwalić, ale czyżby takie rzeczy to tylko w Czechach :-) ?
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Czeskie to jest prawdziwe ale PIWO i czekolada STUDENTSKA.
Najlepiej wyślijcie okna do badanie do Mozambiku lub na Ukraine - tam można kupić prawie wszystko łącznie z prezydenturą.
W Polsce to nie badają :?: :?: :?:
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Nowe hasło reklamowe : Najcieplejsze okna , bez kitu ! :D :D czeskiego kitu ! :D :D

Kto chce niech wykorzystuje !
Ignatio
Czytelnik
Czytelnik

Witam!

Z przyjemnością zauważyłem, że przynajmniej jedna osoba pragnie dowiedzieć się nieco więcej na temat obliczeń cieplnych
wykonanych przez czeskie laboratorium, więc zgodnie z zapewnieniem następny wątek.

Obliczenia Uw zostały dokonane w oparciu o normę 10077-1,a określenie Uf zostało dokonane w oparciu o normę 12412-2 powstaje więc pytanie
skąd zaczerpnięto wartości współczynnika psi ?

W sprawozdaniu brak o tym najmniejszej wzmianki. Norma 10077-1 podsuwa jednak rozwiązanie
w załaczniku E ( normatywnym )można odczytać wartość liniowego współczynnika przenikania ciepła dla powszechnie stosowanych ramek
( np. z aluminium lub stali ) które dla oszklenia podwójnego lub potrójnego i szkła niskoemisyjnego wynosi 0,08, a dla ramek o
ulepszonych własnościach cieplnych 0,06.
W sprawozdaniu pojawiają się wartości 0,065 dla ramek stalowych i 0,051 dla ramek stalowych nierdzewnych co jest wartością
nieprawdziwą, zmieniającą wyniki i podważającą wiarygodność obliczeń końcowych.
Dla Ramki Swisspacer ze względu na jej konstrukcję ( "...kombinacja materiałów o róznej przewodności cieplnej w kierunku prostopadłym
do głównego strumienia ciepła..." ) nie można danych zaczerpnąć z załącznika, a "...należy obliczyć je zgodnie z ISO 10077-2..."
co oczywiście nie nastąpiło.

Tak więc drugi z elementów obliczeń wykonanych przez Instytut w Zlinie jest pomyłką.

Jeśli jeszcze nie zmęczyłem czytelników w następnym odcinku, zajmę się następnymi elementami ( długością lini styku i
polem powierzchni oszklenia), które wykorzystano w opracowaniu poświęconym oknom Igloo.

pozdrawiam
i.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

To coś jak kreatywna księgowość :D

Ciekawie piszesz , na samej ramce wyciągneli może kilka setek , ciekawi mnie co jeszcze trzeba było " poprawić " by wyszedł tak dobry wynik ?
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Mi jakoś wyszło na Si82 przy gabarycie 1500x1500 z ramką SUPER SPACER i szybą 0,7 - U całego okna = 0,89 a z szybą 1,0 wynik wynosi U=1,1 :?:
Tu naprawdę nie da się zakumać o co kaman.
Ignatio
Czytelnik
Czytelnik

Witam!

Dzisiaj trzeci odcinek cyklu czeskie badania okien Igloo.

Rzecz będzie o sprawach elementarnych czyli o wymiarach, które można odczytać z tabeli 2 sprawozdania i
zamieszconego przekroju słynnej już konstrukcji.

Wymiar zewnętrzny okna 1500 x 1500,
wymiar szyby 1260 x 1260,
Wysokość złożenia 116,
Czy to możliwe ?
(widoczny wymiar szyby)=( zewnętrzny wymiar okna )-2(wysokości złożenia rama/skrzydło)
1500 - 2*116 = 1268
różnica 1268-1260=8

Zaskoczenie:
szyba kończy się (8/2)=4 mm przed górną krawędzią złożenia?!!

Powierzchnia oszklenia podana w tabeli 1,5876 obliczona 1,268*1,268=1,6078

długość obwodu szyby podana w tabeli 5,04 obliczona 4*1,268=5,072

względna powierzchnia szyby podana w tabeli 70,6 % obliczona 71,46 %,
względna powierzchnia ramy podana w tabeli 29,4 obliczona 28,54 %

Niestety również trzeci element równania, służącego do obliczenia współczynnika przenikania ciepła
jest błędny.

pozdrawiam
i.
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

backspace popraw to :
Jeżeli ciepłe powietrze, zawarte w pomieszczeniu, zbyt szybko ochłodzi się na wewnętrznej powierzchni okna, wówczas dochodzi do powstawania kondensatu. Można tego uniknąć przez prawidłowe zaprojektowanie położenia okien w przekroju ściany.

na :
" gdy temperatura powietrza osiągnie punkt rosy " w związku z niek0ntrolowanym obniżeniem temperatury i brakiem wentylacji
temat jb-d

sorka ze nie zakładam nowego tematu :wink:
ODPOWIEDZ