słupek w oknach wgrzewany?
-
ziobrowski
- Zaangażowany

- Kontakt:
słupek w oknach wgrzewany?
Czy ktoś zna firmę oprócz firmy BUDVAR która robi okna z zgrzanym słupkiem z profil?
proszę o wiadomość....?
proszę o wiadomość....?
Re: słupek w oknach wgrzewany?
Na przelomie lat 80 i 90 robili takie okna ze slupkiem wgrzewanym w Metalplascie na profilu poltrocal. Może gdzies u nich lezy jeszcze pare sztuk
to stara metoda jak jeszcze nie mozna bylo dostac lacznikow. Odeszli od niej bo nie wychodzila statyka(brak mozliwosci polaczenia wzmocnienia ramy ze wzmocnieniem slupka), estetycznie tez do niczego i duze prawdopodobienstwo pekania ze wzgledu na duzy obszar utleniania zgrzewow.
no, ale jesteś specem w słupkach zgrzewanych. Tak się składa, ze cały zachód wgrzewa słupki, jedynie Polacy nie robią tego. A dlaczego? Bo kupę kasy kosztyją zgrzewarki 6 głowicowe potrzebne do wgrzewania slupka. W niemczech nikt nie skręca slupków, poza małymi firemkami. Takie okna z wgrzewanymi slupkami są trwalsze, ot co. Przy mechanicznym słupku wczesniej czy później robią się nieszczelności i dziurami obok wkrętów przedostaje sie woda do komór w ramie no izaczyna się problem.
Jak nie wierzycie w to co napisalem to przeczytajcie opracowanie z Rossenhaim.
|Pozdrawiam forumowiczów, Jacek
Jak nie wierzycie w to co napisalem to przeczytajcie opracowanie z Rossenhaim.
|Pozdrawiam forumowiczów, Jacek
Panie Jacku, nie wszystko co piszą w Rossenhaim musi być tak do końca prawdą. Każdy kto demontował starego poltrokala wie jak latwo pekaja słupki w miejscu zgrzewu, a ile sie trzeba naciąć gumówką przy słupkach wkręcanych. Bajką jest rozszczelnienie połączenia słupka wkręcanego. Jeżeli jest to wykonane zgodnie z technologią i użyty łącznik systemowy to jest to niemożliwe. Co do stosowania przez firmy niemieckie technologii słupka wgrzewanego, to nie wynika to z trwałości takiego połączenia tylko z ekonomii. W Niemczech więcej kosztuje pracownik niż maszyna. Nich pan policzy ile potrzeba roboczogodzingodzin na zamontowanie słupka wkręcanego a ile na wgrzewanego. Pozostaje jeszcze cena samego połączenia. Co do ceny maszyn do wgrzewanych słupków to poejrzewam, że niekoniecznie trzeba na nie wydawać majątek. Fakt ,że bylo na nią stać maetalplast w dobie komuszego kryzysu wskazuje że do najdroższych nie należala. 
Mam pytanie: dlaczego wgrzewany słupek jest słabszy niż zgrzew ramy w narożnikach? Tam też wzmocnienie w pionie i poziomie nie jest skręcane. Pytam jako laik i całkiem serio.
Tak ma Pan rację, narożniki w oknach pcv są najsłabszym punktem. Dlatego przy większych konstrukcjach i drzwiach wejściowych stosuje się dodatkowo wkładki tzw. "kości zgrzewne".
Witam
Jeśli można, to nie wiem czy pamiętacie, ale Montex z Lublina, to chyba pierwsza firma w Polsce, która pracowała tylko na zgrzewanych słupkach i wcale nie trzeba zgrzewarki 6 głowicowej, choć ta na pewno jest sprawniejsza, a co do wgrzewanego słupka to kolega ma racje tylko Europa wschodnia pracuje na skręcanych słupkach, ze względu na źle pojętą ekonomie ,,bo taniej" ale biorąc pod uwagę ilość zgrzewów to i piła do sierżantów się zwraca i zgrzewarka, ale trzeba produkować ilość i jakość, a nie kilka sztuk i byle jak, a co do wyrzszości zgrzewów słupka środkowego to statyka całej ramy bije na głowę skręcane ( + wzmocnienie )oraz jakość wykonanej ramy, można mnożyć plusy zgrzewów, oraz napisać zapytanie do ITB, a nie do czeskich jednostek gdzie większość naszych producentów robi certyfikaty, by odpowiedziała jak zachowują się okna zgrzewane na komorze testowej, ciśnienie 50 cykli - ssanie 50 cykli na okien 034 R/RU, i jak okno skręcane, - z własnego doświadczenia napisze ze okno skręcane nie wytrzymuje nawet 150 ph na +i -, nie mówiąc nawet o drugim badaniu, na działanie w komorze deszczowej z ciśnieniem gdzie przecieki pojawiają się po 20 min i ciśnieniu 50 ph, kto wie oczym napisałem to wie, jakie są zakresy by wyrób mógł być zakwalifikowany do wydania pozytywnej opinii, ale raczej było szkoda tego co napisałem, bo bez urazy, ale tu piszą sami pseudo branżowcy, a wiedza ich w branży jest niezmierzona
Jeśli można, to nie wiem czy pamiętacie, ale Montex z Lublina, to chyba pierwsza firma w Polsce, która pracowała tylko na zgrzewanych słupkach i wcale nie trzeba zgrzewarki 6 głowicowej, choć ta na pewno jest sprawniejsza, a co do wgrzewanego słupka to kolega ma racje tylko Europa wschodnia pracuje na skręcanych słupkach, ze względu na źle pojętą ekonomie ,,bo taniej" ale biorąc pod uwagę ilość zgrzewów to i piła do sierżantów się zwraca i zgrzewarka, ale trzeba produkować ilość i jakość, a nie kilka sztuk i byle jak, a co do wyrzszości zgrzewów słupka środkowego to statyka całej ramy bije na głowę skręcane ( + wzmocnienie )oraz jakość wykonanej ramy, można mnożyć plusy zgrzewów, oraz napisać zapytanie do ITB, a nie do czeskich jednostek gdzie większość naszych producentów robi certyfikaty, by odpowiedziała jak zachowują się okna zgrzewane na komorze testowej, ciśnienie 50 cykli - ssanie 50 cykli na okien 034 R/RU, i jak okno skręcane, - z własnego doświadczenia napisze ze okno skręcane nie wytrzymuje nawet 150 ph na +i -, nie mówiąc nawet o drugim badaniu, na działanie w komorze deszczowej z ciśnieniem gdzie przecieki pojawiają się po 20 min i ciśnieniu 50 ph, kto wie oczym napisałem to wie, jakie są zakresy by wyrób mógł być zakwalifikowany do wydania pozytywnej opinii, ale raczej było szkoda tego co napisałem, bo bez urazy, ale tu piszą sami pseudo branżowcy, a wiedza ich w branży jest niezmierzona
zmieniam symbol
zgodnie z jednostkami SI
by nie siac zgorszenia : Ciśnienie, paskal, Ps, N/m2, kgm-1/s2
ale sam pracowalem na ph a natura to druga skora

zgodnie z jednostkami SI
by nie siac zgorszenia : Ciśnienie, paskal, Ps, N/m2, kgm-1/s2
ale sam pracowalem na ph a natura to druga skora
Słupek wkręcany ma niezaprzeczalnie jedną zaletę
można go wymienić. Dziś takowy wymienialiśmy po włamaniu , kasujemy jak za ościeżnicę i wymianę 
No ale jeśli tak jest faktycznie, że narożniki są najsłabszym punktem (nie przeczę, po prostu nie wiem) to sam słupek "ten lepszy" - niezależni od tego jaki to faktycznie jest - jakoś specjalnie polepsza wytrzymałość okna? "Lepszy" słupek nie nadgoni chyba słabości zgrzewów w narożnikach?Bira pisze:Tak ma Pan rację, narożniki w oknach pcv są najsłabszym punktem. Dlatego przy większych konstrukcjach i drzwiach wejściowych stosuje się dodatkowo wkładki tzw. "kości zgrzewne".
Dla laika sprowadza się to do tego, że wybiera to co ładniejsze (tu każdy podstawi co mu się podoba
No toś Panie nicość odkryl aferę. Wszyscy producenci robią lewe badania okien i produkują okna na łącznikach dostarczanych przez systemodawców. Jak widać garażowcy to potęga bo mogą wymusić na systemodawcach wydanie kasy na opracowanie, wdrożenie do produkcji lipnych łączników i na łapówki dla ITB, Rossenhaim i osławionych Czechów, którzy tą lipę podpisali. Oczywiście zna Pan pewnie też setki tysięcy o ile nie milony przypadków zalanych domów i mieszkań, no bo te wkręcane drugiego deszczu już nie wytrzymują. 
Jak napisałem, nie wszyscy moga sie na technologi produkcji znać i nie trzeba, bo systemodawca moze zarabiać , ciekawy jestem czy wzmocnienia kupuje Pan od niego czy we własnym zakresie, ale mnie to g... interesuje, powodzenia i prosze napisac do systemodawcy by zestawy szybowe Panu dowoził bo bedą systemowa,

No to trzeba było tak od początku panie Nicość. Zamontowaliście jakiś tandetny łącznik i się zdziwiliście.
No już widzę to poklepywanie po plecach, te bankiety, uściski i tysiące razy powtarzane - słupek wgrzewany to rewelacja!!!
Tak to można zmanipulować każde badanie o ile się odpowiednio zapłaci.
Co do wzmocnien i szyb to tez jak Pan zamontuje zamiast wzmocnienia 1,5 - 0,5 a zamiast zespoleń 4x16x4 zespolenie 3x16x3 i da przyszybówki na pakiet 24 to podczas badań będzie ciekło aż miło.
Zapomniał Pan jeszcze o uszczelkach 
Tak to można zmanipulować każde badanie o ile się odpowiednio zapłaci.
Co do wzmocnien i szyb to tez jak Pan zamontuje zamiast wzmocnienia 1,5 - 0,5 a zamiast zespoleń 4x16x4 zespolenie 3x16x3 i da przyszybówki na pakiet 24 to podczas badań będzie ciekło aż miło.
jak napisalem, dalsze rozpisywanie na w/w temat z twardoglowym typkiem nie ma sensu, i zakonczylem temat.
Panie nicość temat to może zakończyć pod pewnymi warunkami moderator lub administrator. Pan możesz zakończyć najwyżej wypisywać te swoje pseudonaukowe i podrasowane chińkimi łącznikami brednie. 
Panie Ziobrowski
Słupek zgrzewany wykona panu firma Albud Raciborowice - wieloletni producent okien na systemach Profialis.
Pozdrawiam
Słupek zgrzewany wykona panu firma Albud Raciborowice - wieloletni producent okien na systemach Profialis.
Pozdrawiam
"okno skręcane nie wytrzymuje nawet 150 ph na +i -, nie mówiąc nawet o drugim badaniu, na działanie w komorze deszczowej z ciśnieniem gdzie przecieki pojawiają się po 20 min i ciśnieniu 50 ph,"
Skad ten belkot.???
15 lat badam okna i jeszcze takiego przypadku nie widzialem by okno skrecane nie wytrzymalo nawet 150 Pa.
Nie ma +/- 150 Pa - kto sieje takie brednie ???
I te 20 minut tez mnie zastanawia - bo nie ma czegos takiego
Skad ten belkot.???
15 lat badam okna i jeszcze takiego przypadku nie widzialem by okno skrecane nie wytrzymalo nawet 150 Pa.
Nie ma +/- 150 Pa - kto sieje takie brednie ???
I te 20 minut tez mnie zastanawia - bo nie ma czegos takiego