Raport Lista 1000 - Państwa opinie

Paweł Sommer
Redaktor
Redaktor

Raport Lista 1000 - Państwa opinie

Post autor: Paweł Sommer »

Drodzy czytelnicy oknonet.pl i forum :D ,
Wydaliśmy II edycję Raportu Lista 1000 http://www.oknonet.pl/raport, wg nas świetne narzędzie przedstawiające obraz branży.

Ponieważ raport przygotowaliśmy z myślą o Was, chcemy aby był Wam jak najbardziej przydatny. Wobec tego, zwracamy się z prośbą o opinie i uwagi na jego temat. Wszystko to, aby go systematycznie udoskonalać i dostosowywać do Państwa oczekiwań.

Z góry dziękuję za opinie
Paweł Sommer

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Raport Lista 1000 - Państwa opinie

Post autor: komarko1 »

"zwracamy się z prośbą o opinie i uwagi na jego temat"
Nie czytałem. Pożalowałem 250 zł w nadziei że kupiona flaszka dla przedstawiciela z branży dostarczy mi więcej plotek i informacji. Ogólne zestawienia typu udział aluplasta,veki w rynku tak naprawdę nie ma dla maluczkich (jak ja) znaczenia. Również informacja ze drutex,dobroplast itp . no cóż wszyscy wiemy co,kto i jak produkuje a że dużo?-to będzie wiecej do wymiany za parę lat. Baza danych adresowych - no cóż można taniej kupić..

Moja opinia - taki raport powinien być ogólnodostępny (wzorem testów np sprzętu w czasopismach)
natomiast jeśli jest to wybitnie specjalistyczne forum to opłata co miesiąc dla forumowiczów, a pozostali wara od forum

Gdyby redaktorzy płakali że tyle pracy wykonali , że zestawienia itp. No cóż - taka ich praca jak nie chcą wstawiać okien (chociaż by na pianę)
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

Post autor: Andrzej Parzonka »

Witaj Komarko :)
Jesteś jednym z najbardziej szanowanych użytkowników naszego Forum, więc z przyjemnością Cię "zahaczę" pytaniem.
Napisałeś:
Nie czytałem. Pożalowałem 250 zł w nadziei że kupiona flaszka dla przedstawiciela z branży dostarczy mi więcej plotek i informacji.

To na temat jakiego Raportu (ów) jest Twoja opinia? :)
Rzecz w tym, że mieliśmy z naczelnym ogromną przyjemność odbyć przez 4 dni Windoortech oraz Budma, masę dysput na temat naszego Raportu i ile zaskoczenia widzieliśmy obaj, że "to nie to co sobie wyobrażałem" :)

Ale, żeby nie było że się tylko czepiam, twój wpis zainspirował pomysł żeby dla uczestników forum z liczbą wpisów powyżej 250 przesłać Raport do profesjonalnej oceny :).
I w ramach wdzięczności za aktywną obecność, i w ramach promocji i w celu w jakim ten post powstał, czyli informacji zwrotnej o Raporcie.
My nie żartujemy i tworzymy publikację unikalną w skali świata :) ( zobaczysz jaka będzie kolejna edycja) , a do tego potrzeba pokory aby się z krytyką zmierzyć :)
Więc na PW od jutra będą szły prośbę o namiary, na jakie wysłać Raporty:)
red. Andrzej Parzonka
Tanatos
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Tanatos »

Panie Andrzeju

Podczas premiery pierwszej wersji raportu , widziałem go na Budmie i nie zdecydowałem się uznając za mało przydatny.
Drugą wersję raportu nie miałem okazji zweryfikować na Budmie więc zaryzykowałem i zamówiłem jeden egzemplarz ( po zachęcających reklamach i wypowiedziach )

Moja szczera ocena bo myślę iż na takiej panu zależy to byłem naprawdę rozczarowany !!!!

Dlaczego :

- lista producentów to po prostu najwięksi w regionie lub w miarę popularni ( liczyłem na ujęcie przynajmniej 80 - 90 % liczby producentów a nie 80-90% udziału w rynku pod względem obrotów , wielu ale to wielu zabrakło )
- słyszałem iż miała być przeprowadzana ankieta z większością w celu określenia na jakim systemie pracują , okuciu , szkle ( poddaję to w wątpliwość jeżeli widzę np. firmę Royal Europa która profili w Polsce nie sprzedaje już raczej wcale a jedynie osłony na autostrady i jako podwykonawca skrzynki roletowe , reszta do pana analizy jak w końcu uczciwie przygotujecie się do kolejnej edycji sama wyjdzie na światło dzienne )
- słyszałem że ma być uczciwa wysokość sprzedaży każdego w podziale Polska / Export - wszystkie zakłady produkcyjne ( jak profilodawcy ) w Polsce b.dużo dostarczają m.in. na Bałkany , Czechy , Słowację itp. Szkoda że nie jest to ujęte dużo obietnic mało konkretów
- Ostatnie chyba najważniejsze po 30 min oglądania raportu zobaczyłem wszystko i doszedłem do wniosku że niczego ale to niczego ciekawego się nie dowiedziałem ( jestem w branży wiele lat ) i ta przyjemność ( czy to była przyjemność nastawiłem się na ciekawe informacje a tu ... ) kosztowała 250 zł - trochę drogo jak na raport teoretycznie wycelowany w ludzi z branży okiennej ( a tak naprawdę dla początkujących handlowców , lub nie wiem kogo.
Pozdrawiam i oczekuję że raz ktoś w tym kraju odwali kawał dobrej roboty uczciwej jak wg. zapowiedzi lub obietnic a nie tylko propaganda , marketing i wyzysk. !

Od siebie dodam że nad następnym raportem b. ale to b.się zastanowię przed jego zakupem bo kolejne takie rozczarowanie spowoduje iż będzie to ostatni raz.
Tanatos
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Tanatos »

Panie Andrzeju

Podczas premiery pierwszej wersji raportu , widziałem go na Budmie i nie zdecydowałem się uznając za mało przydatny.
Drugą wersję raportu nie miałem okazji zweryfikować na Budmie więc zaryzykowałem i zamówiłem jeden egzemplarz ( po zachęcających reklamach i wypowiedziach )

Moja szczera ocena bo myślę iż na takiej panu zależy to byłem naprawdę rozczarowany !!!!

Dlaczego :

- lista producentów to po prostu najwięksi w regionie lub w miarę popularni ( liczyłem na ujęcie przynajmniej 80 - 90 % liczby producentów a nie 80-90% udziału w rynku pod względem obrotów , wielu ale to wielu zabrakło )
- słyszałem iż miała być przeprowadzana ankieta z większością w celu określenia na jakim systemie pracują , okuciu , szkle ( poddaję to w wątpliwość jeżeli widzę np. firmę Royal Europa która profili w Polsce nie sprzedaje już raczej wcale a jedynie osłony na autostrady i jako podwykonawca skrzynki roletowe , reszta do pana analizy jak w końcu uczciwie przygotujecie się do kolejnej edycji sama wyjdzie na światło dzienne )
- słyszałem że ma być uczciwa wysokość sprzedaży każdego w podziale Polska / Export - wszystkie zakłady produkcyjne ( jak profilodawcy ) w Polsce b.dużo dostarczają m.in. na Bałkany , Czechy , Słowację itp. Szkoda że nie jest to ujęte dużo obietnic mało konkretów
- Ostatnie chyba najważniejsze po 30 min oglądania raportu zobaczyłem wszystko i doszedłem do wniosku że niczego ale to niczego ciekawego się nie dowiedziałem ( jestem w branży wiele lat ) i ta przyjemność ( czy to była przyjemność nastawiłem się na ciekawe informacje a tu ... ) kosztowała 250 zł - trochę drogo jak na raport teoretycznie wycelowany w ludzi z branży okiennej ( a tak naprawdę dla początkujących handlowców , lub nie wiem kogo.
Pozdrawiam i oczekuję że raz ktoś w tym kraju odwali kawał dobrej roboty uczciwej jak wg. zapowiedzi lub obietnic a nie tylko propaganda , marketing i wyzysk. !

Od siebie dodam że nad następnym raportem b. ale to b.się zastanowię przed jego zakupem bo kolejne takie rozczarowanie spowoduje iż będzie to ostatni raz.
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

Bardzo dziękuję za odpowiedź! oto nam właśnie chodzi
odniosę się tylko do jednego punktu tak na teraz
Tanatos pisze:- słyszałem iż miała być przeprowadzana ankieta z większością w celu określenia na jakim systemie pracują , okuciu , szkle ( poddaję to w wątpliwość jeżeli widzę np. firmę Royal Europa która profili w Polsce nie sprzedaje już raczej wcale a jedynie osłony na autostrady i jako podwykonawca skrzynki roletowe , reszta do pana analizy jak w końcu uczciwie przygotujecie się do kolejnej edycji sama wyjdzie na światło dzienne )
Przez cały zeszły rok rozmawialiśmy z około dwoma tysiącami firm ponad 600 odpowiedziało na nasze pytania i na tej podstawie analiza. Czy to pozwala pokazać rynek z 100% dokładnością? jasne, że nie, ale nie znam mocniejszego opracowania. Pokazany przez nas raport to model branży w Polsce. Nie da się o nas zrobić takiego raportu jak o motoryzacji, gdzie liczba producentów jest dużo mniejsza i chyba nie ma tam jednoosobowych działalności gospodarczych, które jak wiadomo rządzą się swoimi prawami i nie udostępniają danych najczęściej na swój temat. Więc zostaje nam modelowanie na podstawie danych jakie są oraz pokazywanie branży, że to co robimy ma sens, aby do kolejnych wydań, dalsza ilość firm decydowała się odpowiadać na pytania. Będzie tylko rzetelniej. Innej drogi nie widzimy, ale otwieramy się jeśli ktoś nam pokaże drogowskaz.

Marcin Wilk
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: Marcin Wilk »

Ja jedynie zwrócę uwagę na fakt, że Raport nie jest skierowany wyłącznie do branży okiennej. Można to zauważyć po podziale na sektory już w spisie treści i osoba, która "oglądała" Raport powinna o tym wiedzieć. :)

Pozdrawiam
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

najpierw podziękowania za propozycję zapoznania sie z "raportem" - dziękuję

Teraz troszkę starczej zgryźliwości :

"To na temat jakiego Raportu (ów) jest Twoja opinia? :) - no właśnie napisałem że brać okniarska zrobiła się jak stara sknera i na ten raport " My nie żartujemy i tworzymy publikację unikalną w skali świata :) " odpowiedziała TAK licznymi zakupami - Policz drogi redaktorze nie maluczkich monterów co żyją z okien i małych sprzedawców, policz dużych producentów i porównaj to z liczbą sprzedanych egzemplarzy :)

Mógłbym być jeszcze bardziej zgryżliwy i napisać cytując : " Mieczy Ci u nas dostatek, ale i te dwa wezmę.../ Raportów ci u nas dostatek ....
Ale nie , nie zrobię tego. Ktoś się napracował nad tym raportem i wypada przeczytać, przekazać swoja opinię coby w następnym roku ludzie na powielaczach drukowali, i wyrywali sobie ksera. Przecież z okien żyje ileś tam rodzin , miedzy innymi ja i Szanowna Redakcja, a z pracy nie należy żartować.

POZDRAWIAM i biegnę do lektury..
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

To tak dla pewnego sprostowania też dla wszystkich. Raport Lista 1000 to 300stron o branży wydrukowane. Przez e-mail tego nie prześle, paczka nie wchodzi :)
5 paczek już po tej akcji od nas wyszło, czekam na kolejne adresy, od osób do których zostały rozesłane zapytania.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

dzięki :) dostałem, po targach zabieram się za lekturę :)
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Dziękuję - dziś dostałem.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

Fajnie wydane, dobry format - taki podręczny :)
Na pierwszych stronach w sprzężeniu zwrotnym naczelny przedstawia przykład firmy która z jednej strony nie chciała się obnażyć przed wydawcą, ale po mylnym oszacowaniu ich zdolności produkcyjnych, postanowiła udostępnić nieco więcej informacji –
Przestroga? Chyba tak, bo to jedyne dostępne zbiorcze kompendium wiedzy na papierze.
Dowiedziałem się kto stracił przez 2 lata, kto się przez te 2 lata rozwinął, dużo tabelek, kilka niespodzianek. Tylko, że oczekiwałbym 3 edycji bardziej aktualnej ;) 12 miesięcy to sporo czasu, zapewne zaszły zmiany. Już wasz w tym głowa 8)
Powodzenia !
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Doszedł - jeszcze pachnie farbą drukarską (chyba :))
Pierwsze wrażenia -
Po przekartkowaniu nasuwają się uwagi - - tabelki,tabelki,tabelki - a wystarczyło by zrobić jedną : Nazwa firmy,obroty,miejsce , dynamika , udział. natomiast tutaj mamy do czynienia z kilkoma tabelkami : przychód, przychód województwo(rejon), dynamikę wzrostu, miejsce w rankingu, udział rynku - a wszędzie tak naprawdę te same dane tylko w innej tabelce przetworzone wielokrotnie. Wydanie np na płycie CD( w rozsądniejszej cenie ) powodowało by że sam mogę narzucić filtr i korzystać,korzystać,korzystać.
Druga uwaga to "czerstwe pieczywo" Wiem że trudno o dane z 2010 roku kiedy targi 2011 tuż tuż , ale czytanie danych z 2009 czy 2007 roku przy tak zmiennej sytuacji to trochę zostaje niedosyt.
No ale żeby nie było samo zło więc pochwalę :
Papier dobry, egzemplarz darmowy. Merytorycznie dla mnie sporo wiedzy dodatkowej. No i przeglądając rodzi się wiele pomysłów na dalsze funkcjonowanie . Na pewno będzie przydatna dla sprzedających okna, mniej dla montera. Natomiast producent okna powinien ją mieć !

Reasumując:
Ogólnie duży plus dla Redakcji za wydanie powyższego. Za rok oczekiwał bym wydania na CD z możliwością edycji,wiedza aktualna,cena w cenie o1 netto po rabatach.
Marcin Wilk
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: Marcin Wilk »

Witam czytelników,

Zapraszam do artykułu:

http://www.oknonet.pl/akcesoria/montaz_ ... 16403.html

Pozdarwiam :)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Andrzej Parzonka pisze:To tak dla pewnego sprostowania też dla wszystkich. Raport Lista 1000 to 300stron o branży wydrukowane. Przez e-mail tego nie prześle, paczka nie wchodzi :)
5 paczek już po tej akcji od nas wyszło, czekam na kolejne adresy, od osób do których zostały rozesłane zapytania.
Ja myślę że jako *.PDF poszłoby spokojnie, a jeśli nie to link do udostępnienia.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
ODPOWIEDZ