Pomocy
Pomocy
Witam.
Serdecznie proszę o poradę doświadczonych okniarzy .
Klient po roku zgłosił reklamację na wypaczenie okien .Wygięły się skrzydła w pionie około 5 mlm widać to tylko przy otwartym oknie .
fabryka wykonała na swój koszt część skrzydeł najwięcej wygiętych .Klient jednak chce pozwać mnie do sądu , bo twierdzi ,że nie wywiązałam się z umowy i chce ją rozwiązać .
Fabryka twierdzi ,że wygięcia są w normie .
Mam dwa tygodnie na odpowiedz , Klient zażądał zwrot kosztów okien , obróbek poprawek tynków i robót z tym związanych na łączną kwotę 40 tys .
Jeśli nie , sprawa skończy się w sądzie .
Prawnik twierdzi ,że ja jako ostatnie ogniwo sprzedażowe jestem gwarantem przez 24 msc .http://www.forum.oknonet.pl/posting.php?mode=post&f=1#
jak właściwie to wygląda ?
Dziękuje za wszystkie porady
Serdecznie proszę o poradę doświadczonych okniarzy .
Klient po roku zgłosił reklamację na wypaczenie okien .Wygięły się skrzydła w pionie około 5 mlm widać to tylko przy otwartym oknie .
fabryka wykonała na swój koszt część skrzydeł najwięcej wygiętych .Klient jednak chce pozwać mnie do sądu , bo twierdzi ,że nie wywiązałam się z umowy i chce ją rozwiązać .
Fabryka twierdzi ,że wygięcia są w normie .
Mam dwa tygodnie na odpowiedz , Klient zażądał zwrot kosztów okien , obróbek poprawek tynków i robót z tym związanych na łączną kwotę 40 tys .
Jeśli nie , sprawa skończy się w sądzie .
Prawnik twierdzi ,że ja jako ostatnie ogniwo sprzedażowe jestem gwarantem przez 24 msc .http://www.forum.oknonet.pl/posting.php?mode=post&f=1#
jak właściwie to wygląda ?
Dziękuje za wszystkie porady
Re: Pomocy
1. czy po zakończeniu montaży został podpisany protokół odbioru? jeśli tak wywiązałaś się z umowy - Masz podkładkę
2. klient ma prawo składać reklamacje a Ty jako sprzedawca masz obowiązek odpowiedzieć na nie w ciągu 2 tygodni - odpowiedzieć nie znaczy załatwić rozwiązać zakończyć reklamacji, masz odpowiedzieć w sensie pisma (np informując, że przekazałaś reklamację do producenta i w momencie ustosunkowania się przez producenta odpowiesz)
3. Powinnaś zgłosić reklamację do producenta a otrzymaną odpowiedź przesłać jako załącznik do klienta wraz z własnym pismem.
czyli tak naprawdę jesteś pośrednikiem w przesyłaniu pism pomiędzy klientem a farbyką.
ps
bardzo ważne są wspomniane w 2 tygodnie jeśli nie odpowiesz ... uznajesz reklamację wraz z roszczeniami klienta.
2. klient ma prawo składać reklamacje a Ty jako sprzedawca masz obowiązek odpowiedzieć na nie w ciągu 2 tygodni - odpowiedzieć nie znaczy załatwić rozwiązać zakończyć reklamacji, masz odpowiedzieć w sensie pisma (np informując, że przekazałaś reklamację do producenta i w momencie ustosunkowania się przez producenta odpowiesz)
3. Powinnaś zgłosić reklamację do producenta a otrzymaną odpowiedź przesłać jako załącznik do klienta wraz z własnym pismem.
czyli tak naprawdę jesteś pośrednikiem w przesyłaniu pism pomiędzy klientem a farbyką.
ps
bardzo ważne są wspomniane w 2 tygodnie jeśli nie odpowiesz ... uznajesz reklamację wraz z roszczeniami klienta.
Dwa razy koła nie wymyślisz...
A w jakim trybie nastąpiło to zgłoszenie? Klient skorzystał z gwarancji jakości, czy niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową? Czego żądał klient w tym zgłoszeniu?patrycja pisze:Klient po roku zgłosił reklamację na wypaczenie okien.
To świadczyłoby o trybie gwarancyjnym, ale... kto Was tam wie sprzedawców:-).patrycja pisze:fabryka wykonała na swój koszt część skrzydeł
No cóż, klient chce, niech klient robi co uważa, takie jego prawo. Pozew to jeszcze nic strasznego. Trudno mi wyrokować, czy wywiązała się Pani z umowy, czy też nie, ale śmiem twierdzić, że klientowi łatwo w tym sądzie być nie powinno, ale to już Pani rola. Zresztą rozwiązanie umowy, to zupełnie, co innego niż odstąpienie od umowy, to tak przy okazji:-).patrycja pisze:Klient jednak chce pozwać mnie do sądu , bo twierdzi ,że nie wywiązałam się z umowy i chce ją rozwiązać.
O ile mamy do czynienia z trybem niezgodności.patrycja pisze: Mam dwa tygodnie na odpowiedz
Żądać to on sobie może:-). Przede wszystkim wszystkie zarzuty stawiane przez klienta muszą zostać przez niego udowodnione vide art.6 K.c.patrycja pisze: Klient zażądał zwrot kosztów okien , obróbek poprawek tynków i robót z tym związanych na łączną kwotę 40 tys .
[/quote]patrycja pisze: Prawnik twierdzi ,że ja jako ostatnie ogniwo sprzedażowe jestem gwarantem przez 24 msc
Jeśli tak rzeczywiście stwierdził używając pojęcia "gwarant", to... zmień prawnika:-), no i pamiętaj, że jak klient skubnie Ciebie, to Ty możesz skubnąć producenta tych okien, no problem
Po roku
a co za badziew sprzedałaś że już po roku ? Nic dziwnego że klient tak ostro bo co będzie w kolejnym roku ?
Tak czy siak, będziesz musiała latać po sądach. Nie ma możliwości zawarcia ugody?
Na wstępie trzeba podziękować koledze backspace za " darmową " pomoc prawną .
Daknez , ugoda nic nie da,( ile ma dać / zwrócić tych pieniędzy -30% , 50 % , czy tylko 10 % ? ) to po części przyznanie się do błędu ( nie swojego to 1 , nie wiadomo czy w ogóle istniejącego to 2 )
profil jak najbardziej może być wygięty ( backsace pewnie stwierdzi ze nie ) ale nie ma okien z idealnie prostymi skrzydłami - to czysta fantazja
jak tylko nie powoduje utrudnienia w zamykaniu/funkcjonalności to nie widzę problemy
Odpisz ,że w/g wytycznych fabryki to jest w granicach błędu , odrzucasz reklamację i koniec.
Czekasz na sprawę sądową , którą wygrywasz .
Skąd wiesz , ze klientowi nie zmieniła się koncepcja i nie chce mieć teraz innego koloru i chce zmiany na Twój koszt szukając kwadratowych jaj ?
Daknez , ugoda nic nie da,( ile ma dać / zwrócić tych pieniędzy -30% , 50 % , czy tylko 10 % ? ) to po części przyznanie się do błędu ( nie swojego to 1 , nie wiadomo czy w ogóle istniejącego to 2 )
profil jak najbardziej może być wygięty ( backsace pewnie stwierdzi ze nie ) ale nie ma okien z idealnie prostymi skrzydłami - to czysta fantazja
jak tylko nie powoduje utrudnienia w zamykaniu/funkcjonalności to nie widzę problemy
Odpisz ,że w/g wytycznych fabryki to jest w granicach błędu , odrzucasz reklamację i koniec.
Czekasz na sprawę sądową , którą wygrywasz .
Skąd wiesz , ze klientowi nie zmieniła się koncepcja i nie chce mieć teraz innego koloru i chce zmiany na Twój koszt szukając kwadratowych jaj ?
Dlaczego "darmowe" w cudzysłów wzięte? Przecież nawet nie wiem czy słać fakturę, czy brać w naturzepilsner pisze:Na wstępie trzeba podziękować koledze backspace za " darmową " pomoc prawną .
Tu mam dylemat! Myślę, że potrafiłbym wykazać, że mogą i że nie mogąpilsner pisze:profil jak najbardziej może być wygięty ( backsace pewnie stwierdzi ze nie )...
Po pierwsze odpowiedz klientowi że :.....ble ble ble - nieważne co napiszesz WAŻNE ZMIEŚCIĆ SIĘ Z ODPOWIEDZIĄ W TERMINIE 14 dni. Np napisz że reklamację wykonano i dalsze roszczenia są odrzucone zgodnie z oceną producenta. po drugie - rozumiem że masz opinię producenta-więc napisz (również wtównioe) producentowi o kliencie z rządaniem załatwienia sprawy, Tak jak pisał kolega wyżej-przekazujesz pisma pomiędzy klientem a fabryką-ważne trzymać się terminów i wszystko na piśmie,poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Nie idź na ugodę bo tylko poniesiesz koszty,temat nie będzie załatwiony i wróci powtórnie. To jest problem producenta.a w pzrypadku nawet przegranej sprawy (w co wątpię ponieważ producent dopuszcza wygięcia i to on określa warunki w tym wypadku,a norma nie określa przypadku wypaczenia okna po otwarciu - nie ma na to normy i wytycznych
zakładasz sprawę producentowi - na podstawie wyroku z klientem wygrywasz poniesione koszty w sprawie z producentem.
Mialem podobną sprawę z p,Kaczyńską ładnych parę lat temu.
W razie czego pisz na priv
Nie idź na ugodę bo tylko poniesiesz koszty,temat nie będzie załatwiony i wróci powtórnie. To jest problem producenta.a w pzrypadku nawet przegranej sprawy (w co wątpię ponieważ producent dopuszcza wygięcia i to on określa warunki w tym wypadku,a norma nie określa przypadku wypaczenia okna po otwarciu - nie ma na to normy i wytycznych
Mialem podobną sprawę z p,Kaczyńską ładnych parę lat temu.
W razie czego pisz na priv
-
JolkaJolka
- Czytelnik

Witam,
ciekawa jestem, jak skończyła się ta sprawa? Dowiemy się?
Pozdrawiam,
J.K.
ciekawa jestem, jak skończyła się ta sprawa? Dowiemy się?
Pozdrawiam,
J.K.
W ramach ciekawostki, zainteresowanych zapraszam na stronkę: www.fundamenty-roboty-ziemne.pl