Sprzedaż i montaż okien w Niemczech

nord
Czytelnik
Czytelnik

Sprzedaż i montaż okien w Niemczech

Post autor: nord »

Witam,
Mam pytanie odnośnie sprzedaży okien do Niemiec z montażem. Co muszę posiadać, żeby rozpocząć tam pracę ze swoimi pracownikami zatrudnionymi na umowę o pracę?
Mam założoną działalność gospodarczą w Polsce i posiadam europejski NIP.
Dostawa i montaż był by zlecony przez firmę Niemiecką dla innej firmy w Niemczech.
Poz.

oknoAD

meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Sprzedaż i montaż okien w Niemczech

Post autor: meraś »

Jeżeli dobrze rozumiem, chcesz rozkręcić firmę w Niemczech tak?
W tym wypadku, musisz się ubiegać dla swoich pracowników zatrudnionych na umowę o pracę ( bądź umowę na zlecenie ) o dokument A1 poświadczający delegowanie tych pracowników do Niemiec. Jeżeli chodzi o Niemcy to masz chyba możliwość delegowania na okres 2 lat, bez przerwy.
To tak od strony kadrowej. Nie rozumiem natomiast informacji podanych przez Ciebie co do dostawy i montażu "Dostawa i montaż był by zlecony przez firmę Niemiecką dla innej firmy w Niemczech." - wcześniej pisałeś o działalności w Polsce....
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

nord pisze:Witam,
Mam pytanie odnośnie sprzedaży okien do Niemiec z montażem. Co muszę posiadać, żeby rozpocząć tam pracę ze swoimi pracownikami zatrudnionymi na umowę o pracę?
Poz.
Łeb na karku
Awatar użytkownika
Jacek Placek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Jacek Placek »

Misisz zaopatrzyć sie w nocnik (lub do wyboru pieluchy), chusteczki do wycierania łez i powrotny bilet do kraju.
Z takim podejściem i całkowitym braku doświadczenia, czeka cie tylko łomot od niemieckich cwaniaczków :(
"śmiertelny" wróg hipokrytów oraz hipokryzji.
mont-glass
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mont-glass »

Potwierdzam wypowiedz kolegi wyzej. Normy montazu w Niemczech, Szwajcarii, Francji nijak sie maja do naszych. W Niemczech nie bedziesz latal z pistoletem aby okno zapianowac, bo po prostu nie mozesz tego zrobic. Na poczatek proponuje przeszkolenie wszystkich pracownikow w zakresie montazu RAL, obeznanie sie z materialami do cieplego montazu ( Wurth, Hannoband3e ), zamontowac kilka okien w tym systemie u klienta, ktory " wybaczy " brak doswiadczenia. Zjadlem juz chyba wszystkie zeby na montazach w Niemczech, wiec moge zyczyc tylko i wylacznie powodzenia.
piotrus
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: piotrus »

niemcy to moze w sprawie jakości sa wymagający i to wiemy, zato polacy sa tak mili i dobroduszni ze mimo iz twierdza ze jest cięzko bo sami handlują to nie odpowiedzą, pewnie z dobrego serca chronia innych polaków :))

monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

Polacy już się dzielili wiedzą na temat rynków południowych. Doprowadziło to tylko do jego cenowego zniszczenia.

Na całe szczęście rynek zachodni jest dla wielu tematem nie do ogarnięcia więc są szanse na zbijane kokosów przez parę lat. Mam dość długie doświadczenie na tamtym rynku ale się nim nie podzielę.
mont-glass pisze:Na poczatek proponuje przeszkolenie wszystkich pracownikow w zakresie montazu RAL
I niech taki mit pozostanie.
R08ERTO
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: R08ERTO »

Tekst.gif
A jak wygląda sytuacja vatu jak ktoś zleca mi z Francji montaż ?
Mam kilku znajomych i zacząłem montować okna ale wystawiam faktury na 23%
słyszałem gdzie nie gdzie, że są przepisy odnośnie montażu z 0 vatem.
Czy ktoś słyszał o tym?
Nawet coś takiego znalazłem......
ChrupiącaVeka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ChrupiącaVeka »

Weź poszukaj największego Polaka wśród Niemców na YT - Macieja Bienerta. On wie wszystko o wszystkim w DE, jest expertem i wyrocznią berlińską. Zapytaj, może Ci coś podpowie.
ODPOWIEDZ