Stawki Montażu za Granicą
Stawki Montażu za Granicą
Witam,
interesują mnie stawki montażów za granicą,
Konkretnie Niemcy, Francja, Belgia, Szwecja?
Jakie stawki tam funkcjonują?
Czy biorą za mb czy za okno?
interesują mnie stawki montażów za granicą,
Konkretnie Niemcy, Francja, Belgia, Szwecja?
Jakie stawki tam funkcjonują?
Czy biorą za mb czy za okno?
Re: Stawki Montażu za Granicą
W Belgii Rumuni wstawiają za ok. 20 euro m2 ( tylko piana )
Belgowie ( firmy belgijskie w których pracują Polacy, Rumuni, Belgowie ) wstawiają już za 60 m2 ( taśmy )
Belgowie ( firmy belgijskie w których pracują Polacy, Rumuni, Belgowie ) wstawiają już za 60 m2 ( taśmy )
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Meraś i jak oni te taśmy na metry kwadratowe wyceniają ? 
normalnie - jak w przypadku montażu fasady.
No niech będzie,meraś pisze:normalnie - jak w przypadku montażu fasady.
ceny wyglądaja tak :
W Niemczech w zależności od rodzaju montażu, chociaż już z pianą na nową budowę nie wyskoczysz. Taśma trio band + taśmy pod parapet 18-25 € metr bieżący ( taki rozstrzał bo w zależności od ilości stolarki, ewentualnych trudności, odległości itd )
Tych co biorą mniej niż 17-18 € za metr na nowej budowie to bym gonił. Psucie rynku to delikatne słowa.
Ale prawda jest taka, że to co się dzieje aktualnie w Berlinie na budowach odnośnie cen to masakra ...
- Grabicak
- Małomówny

- Kontakt:
zanim się napalisz na Niemcy warto policzyć wszystkie koszty. Bo miodu nie ma. Polecam mój artykuł w ostatnim wydaniu "Forum Handlu i Montaży".
Moje posty przedstawiają moje subiektywne zdanie i nie każdy musi się z nimi godzić.
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.
-
geilefenster
- Rozgadany

zarobek jest w tym przypadku scisle zwiazany z znajomoscia technologii i wydajnoscia montazystow.
Jezeli sa to ludzie znajacy sie na tej materii z doswiadczeniem to zarobia fajna kase i beda zadowoleni.
Mamy duzo objektow w Niemczech i montuja dla nas firmy niemieckie za 14.50 € - 18.00 € z materialem .
Nie jak Ty sugerujesz Rumunii a rodzime firmy .
Jezeli sa to ludzie znajacy sie na tej materii z doswiadczeniem to zarobia fajna kase i beda zadowoleni.
Mamy duzo objektow w Niemczech i montuja dla nas firmy niemieckie za 14.50 € - 18.00 € z materialem .
Nie jak Ty sugerujesz Rumunii a rodzime firmy .
Mam jeszcze jedno pytanie,
w branży okiennej jestem kilka lat i małymi łyżeczkami ciągle idę do przodu
Ale potrzebuje od Was ludzi doświadczonych, którzy zęby zjedli na oknach pomocnych informacji.
Mam kliku znajomych za granicą i systematycznie montuje dla nich okna, a to we Francji, a to w Belgii, ew Niemcy....
Nie są to mega inwestycje, ale fajnie czasami wyrwać się z szarej Polskiej rzeczywistości,
i zamontować okna za oczywiście dobre pieniądze za granicą.
I mam problem z fakturami....
Tzn z vatem, a jaśniej...
Wszyscy piszą, że jak montujesz za granicą to musisz mieć tam zarejestrowaną firmę i wtedy możesz wystawiać faktury.
Ale dokopałem się do informacji, że jak montuje sporadycznie dla osób prywatnych to mogę wystawiać faktury z 0 vatem.
A jakbym montował dla Firmy zagranicznej????też mogę montaż na 0 vacie?
Cytuje znajomego:
"Nie podlega podatkowi VAT. Zwolnienie z Vat na podstawie VI dyrektywy 77/388/EEC art 24 [3]
oraz polskiej ustawy o podatku od towarow i usług.
To jest rowniez opisane Art 28 B ustawy o VAT"
Dziękuję za pomoc - mam nadzieję że sporo osób "ruszy temat"
w branży okiennej jestem kilka lat i małymi łyżeczkami ciągle idę do przodu
Ale potrzebuje od Was ludzi doświadczonych, którzy zęby zjedli na oknach pomocnych informacji.
Mam kliku znajomych za granicą i systematycznie montuje dla nich okna, a to we Francji, a to w Belgii, ew Niemcy....
Nie są to mega inwestycje, ale fajnie czasami wyrwać się z szarej Polskiej rzeczywistości,
i zamontować okna za oczywiście dobre pieniądze za granicą.
I mam problem z fakturami....
Tzn z vatem, a jaśniej...
Wszyscy piszą, że jak montujesz za granicą to musisz mieć tam zarejestrowaną firmę i wtedy możesz wystawiać faktury.
Ale dokopałem się do informacji, że jak montuje sporadycznie dla osób prywatnych to mogę wystawiać faktury z 0 vatem.
A jakbym montował dla Firmy zagranicznej????też mogę montaż na 0 vacie?
Cytuje znajomego:
"Nie podlega podatkowi VAT. Zwolnienie z Vat na podstawie VI dyrektywy 77/388/EEC art 24 [3]
oraz polskiej ustawy o podatku od towarow i usług.
To jest rowniez opisane Art 28 B ustawy o VAT"
Dziękuję za pomoc - mam nadzieję że sporo osób "ruszy temat"
- Grabicak
- Małomówny

- Kontakt:
na 0% to tylko dla firm. Dla prywatnych z Vatem. Ja na przykład mam pozwolenie z niemieckiej skarbówki na korzystanie z niemieckiej stawki 19% (firma tylko w Polsce) ale z Vatu muszę się wtedy rozliczyć i w Polsce i za granicą. Jak robisz to okazjonalnie to ja bym sie w to nie bawił.
Moje posty przedstawiają moje subiektywne zdanie i nie każdy musi się z nimi godzić.
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.
my również nie montowaliśmy prywaciarzom na 0% - np. ( w przeciwieństwie do firm )
Mam prośbę przeczytajcie tą dyrektywę.
Mój znajomy wystawia 0 na osobę prywatą za granicą od kilku lat i U.S. nie przyczepił się do niego.
Podobno w każdym kraju jest jakiś limit kwotowy i do pewniej kwoty można montować za granicą bez potrzeby rejestrowania firmy w danym kraju
I na 0 vacie.
Czy może ktoś jeszcze w ten sposób działa?
Mój znajomy wystawia 0 na osobę prywatą za granicą od kilku lat i U.S. nie przyczepił się do niego.
Podobno w każdym kraju jest jakiś limit kwotowy i do pewniej kwoty można montować za granicą bez potrzeby rejestrowania firmy w danym kraju
I na 0 vacie.
Czy może ktoś jeszcze w ten sposób działa?