Czy to możliwe, żeby w Polsce firma produkująca ślusarkę aluminiową lub PCV nie była biurem projektowym? W Niemczech, Austrii istnieje niezliczona ilość biur projektowych (Fassadentechnik) zajmujących się projektowaniem tylko elewacji. Na etapie projektowania powstają detale elewacji (połączenia i uszczelnienia pomiędzy poszczególnymi elementami elewacji). Tak, jak konstrukcja stalowa czy żelbetowa jest przez architekta zlecana konstruktorowi, tak detale elewacji zlecane są do biura projektowego zajmującego się elewacjami. Dodatkowo kupujący mając projekt wie co kupuje.
Czy u nas nie jest to pomieszane. Inwestor kupuje kota w worku, a pojawiające się problemy są rozwiązywane już w trakcie produkcji i montażu na budowie.
Co zrobić aby projektant projektował, a producent produkował.
Proszę o opinię w tej sprawie.
Dokum. wykonawcza - firma podukcyjna czy biuro projektów?
fasadentehnik
Nie wiem jakie masz smutne doświadczenia ,ale ja wiem ,że słowo "architekt"," Projektant" (wizjoner)/z całym szacunkiem dla ludzi wykonujących ten zawód/kojarzy mi się zawsze z "nie douczonym ignorantem"
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Re: Dokum. wykonawcza - firma podukcyjna czy biuro projektów
Architekci, budowlańcy, ale też producenci posiadająjak dotąd niestety zbyt małą wiedzę, aby poprawnie zaprojektować nie tylko elewacje, ale też bardziej złożone okna. Z tego też względu przy Związku POLSKIE OKNA I DRZWI powstało biuro projektowe, któremu można zlecić takie opracowanie (łącznie z dokumentacją wykonawczą). Taka dokumentacja jest obecnie niezbędna przy jednostkowych dopuszczeniach. Polecam kontakt z biurem Związku.Jarosz pisze:Czy to możliwe, żeby w Polsce firma produkująca ślusarkę aluminiową lub PCV nie była biurem projektowym?
Co zrobić aby projektant projektował, a producent produkował.
Proszę o opinię w tej sprawie.
polskie okna i drzwi???????
Nie znam takiego forum???.
Ale gdyby powstało to służę moim skromnym doświadczeniem
Zdażają mi się pytania o statykę słupa powyżej/ 10 mb.
Otworu 2500 * 2500 / szkoła /
Jeżeli widziałeś kiedyś specyfikację przetargową i masz pojęcie o tym co ja piszę to powinieneś natychmiast oprotestować 90% nie douczonych inżynierów ,którzy produkują w majestacie prawa własne ,wygodne z racji
zajmowanej posady zasady fizyki.
Ale gdyby powstało to służę moim skromnym doświadczeniem
Zdażają mi się pytania o statykę słupa powyżej/ 10 mb.
Otworu 2500 * 2500 / szkoła /
Jeżeli widziałeś kiedyś specyfikację przetargową i masz pojęcie o tym co ja piszę to powinieneś natychmiast oprotestować 90% nie douczonych inżynierów ,którzy produkują w majestacie prawa własne ,wygodne z racji
zajmowanej posady zasady fizyki.
Drodzy Państwo !
Uważam , że przyczyna bałaganu jaki istnieje w tej kwestii jest niestety bardzo prosta - polska bieda . W Niemczech koszt wykonania projektu budynku to 5-10% wartości inwestycji , u nas najwyżej połowa tego ( i to od wiele mniejszych kwot ) . To jest podstawowy problem . W Polsce architekta nie stać na stworzenie odrębnego projektu fasady , nie ważne czy samemu (inna sprawa to brak wystarczającej wiedzy) , czy przez wyspecjalizowane biuro - tak jak robi sie to np. w przypadku instalacji . Dlatego też najczęściej to nie inwestorzy (którzy nie znają się na problemach i nie chcą płacić za coś czego nie rozumieją) a WYMAGAJĄCY WYKONAWCY (np. filie zachodnich firm) dążą do stworzenia projektu fasady . Jednakże i oni ze względu na osczędności starają si przerzucić ten obowiązek na swoich podwykonawców - czyli najczęściej dostawców stolarki - wymagając "Projektu wykonawczego". Tak więc w naszej polskiej rzeczywistości , chcąc pracować dla dużych firm nie uciekniemy przed tym . Wiadomo , że nie każdą polską firmę stać na utrzymywanie własnego biura projektowego , które podołało by takim zadaniom . Wyjściem jest więc skorzystanie z usług firmy zewnętrznej , która jest w stanie zaprojektować odpowiednie rozwiązania , przeprowadzić potrzebne obliczenia , czyli stworzyć taki projekt , dbając jednocześnie o interes zlecającego - czyli wykonawcy . To oczywiście też kosztuje , ale wierzcie mi , że się opłaca !
Wiem , że na naszym polskim rynku nie ma zbyt wielu takich firm , bo zajmuję się tym od 8 lat i te warte polecenia mogę policzyć na palcach jednej ręki . Mimo to namawiam Państwa skorzystanie z takich usług , bo lepiej i taniej uczyć się na czyichś błędach . Mam tylko jedną uwagę , pomyślcie o tym przed podpisaniem swojego życiowego kontraktu , bo w pogoni za zleceniami robi się różne dziwne rzeczy , a nie każdy "inżynier" podejmie się zmiany praw fizyki .
Pozdrawiam wszystkich , życząc nowych , ciekawych tematów .
Uważam , że przyczyna bałaganu jaki istnieje w tej kwestii jest niestety bardzo prosta - polska bieda . W Niemczech koszt wykonania projektu budynku to 5-10% wartości inwestycji , u nas najwyżej połowa tego ( i to od wiele mniejszych kwot ) . To jest podstawowy problem . W Polsce architekta nie stać na stworzenie odrębnego projektu fasady , nie ważne czy samemu (inna sprawa to brak wystarczającej wiedzy) , czy przez wyspecjalizowane biuro - tak jak robi sie to np. w przypadku instalacji . Dlatego też najczęściej to nie inwestorzy (którzy nie znają się na problemach i nie chcą płacić za coś czego nie rozumieją) a WYMAGAJĄCY WYKONAWCY (np. filie zachodnich firm) dążą do stworzenia projektu fasady . Jednakże i oni ze względu na osczędności starają si przerzucić ten obowiązek na swoich podwykonawców - czyli najczęściej dostawców stolarki - wymagając "Projektu wykonawczego". Tak więc w naszej polskiej rzeczywistości , chcąc pracować dla dużych firm nie uciekniemy przed tym . Wiadomo , że nie każdą polską firmę stać na utrzymywanie własnego biura projektowego , które podołało by takim zadaniom . Wyjściem jest więc skorzystanie z usług firmy zewnętrznej , która jest w stanie zaprojektować odpowiednie rozwiązania , przeprowadzić potrzebne obliczenia , czyli stworzyć taki projekt , dbając jednocześnie o interes zlecającego - czyli wykonawcy . To oczywiście też kosztuje , ale wierzcie mi , że się opłaca !
Wiem , że na naszym polskim rynku nie ma zbyt wielu takich firm , bo zajmuję się tym od 8 lat i te warte polecenia mogę policzyć na palcach jednej ręki . Mimo to namawiam Państwa skorzystanie z takich usług , bo lepiej i taniej uczyć się na czyichś błędach . Mam tylko jedną uwagę , pomyślcie o tym przed podpisaniem swojego życiowego kontraktu , bo w pogoni za zleceniami robi się różne dziwne rzeczy , a nie każdy "inżynier" podejmie się zmiany praw fizyki .
Pozdrawiam wszystkich , życząc nowych , ciekawych tematów .
Wojtek