Wpadki Klaesa !!
Wpadki Klaesa !!
Postanowiłem założyć nowy temat . Czytam różne posty o programie , któey ciagle jednak dobrze się sprzedaje. Ostatnio ponoć Adpol go kupił . Drutex go ma , no i wiele dużych firm . Jednak opinie o nim są bardzo negatywne. Sam pracowałem na Klaesie 4,2 potem 5 i 6 . Zapraszam do opisywania różnych wpadek tego programu .
DrKlaes Porady
Panie yurecu
Welet tak naprawdę rozłożyli jego pracownicy,którym nigdy nie zależało
na dobrej pracy programu gospodarki,ponieważ ukazywał on niemiłosiernie wszystkie próby machlojek i kradzieży.
A każda próba jego instalowania,wdrożenia lub aktualizacji była sabotowana właśnie przez pracowników, i między innym przez pana, panie yourcu.
Jednak,ma pan rację co do programu gospodarki, był to kmiot.
Program napisany w 1990 r, nigdy nie sprawdzony w praktyce,programista kt go napisał ma dziś chyba z 75 lat
a cena jego wynosiła ok 6900 DEM.
Co jest jeszcze skandaliczne,klienci kt go jednak nabyli,płacili za niego umowę serwisową a gdy przyszła kolej na update pojawiła się wersja BEZ NIEGO !!!!! ani nawet nie zaoferowano nic w zamian.
Mam do Klaesa podejście subiektywne, jednak nie zawsze program jest meritum wszystkich trudności w firmie.
Z mojej praktyki wynika,że rozkłada się to w następujących częściach:
70% to błędy i podejście ludzi
20% błędy programu
10% złośliwość maszyn
Łącze pozdrowienia
Dr.Klaes
P.S.
Ale zakupu w obecnej wersji nie polecam.
Program tłumaczony i serwisowany przez laika może faktycznie
doprowadzić albo do frustracji albo do rozbawienia pracowników i użytkowników, ale chyba nie jest tak groźny by rozłożyć duża firmę.

na dobrej pracy programu gospodarki,ponieważ ukazywał on niemiłosiernie wszystkie próby machlojek i kradzieży.
A każda próba jego instalowania,wdrożenia lub aktualizacji była sabotowana właśnie przez pracowników, i między innym przez pana, panie yourcu.
Jednak,ma pan rację co do programu gospodarki, był to kmiot.
Program napisany w 1990 r, nigdy nie sprawdzony w praktyce,programista kt go napisał ma dziś chyba z 75 lat
a cena jego wynosiła ok 6900 DEM.
Co jest jeszcze skandaliczne,klienci kt go jednak nabyli,płacili za niego umowę serwisową a gdy przyszła kolej na update pojawiła się wersja BEZ NIEGO !!!!! ani nawet nie zaoferowano nic w zamian.
Mam do Klaesa podejście subiektywne, jednak nie zawsze program jest meritum wszystkich trudności w firmie.
Z mojej praktyki wynika,że rozkłada się to w następujących częściach:
70% to błędy i podejście ludzi
20% błędy programu
10% złośliwość maszyn
Łącze pozdrowienia
Dr.Klaes
P.S.
Ale zakupu w obecnej wersji nie polecam.
Program tłumaczony i serwisowany przez laika może faktycznie
doprowadzić albo do frustracji albo do rozbawienia pracowników i użytkowników, ale chyba nie jest tak groźny by rozłożyć duża firmę.
Mieliśmy rozmawiać o wpadkach Klaesa !! Ludzie to tylko ludzie a program ma być taki żeby go ludzie obsłuiwali . Weźmy przykładowo Kapazitetenplanung - Palnowanie wydajności . Czy da się niemiecka solidność dopasować do Plskiej ułańskiej fantazji ? Jeżeli nie to po co sprzedawać coś co się nie da ? Trzeba zrobić Polnisze ułanskie kapaziteten !!!
Przenoszę te posty z innych działów
Do Panów z firmy Klaes
Przypominam,że sprzedaż w Polsce produktu zagranicznego obligatoryjnie wymaga na sprzedawcy obowiązek DOSTARCZENIA AKTUALNEJ POLSKIEJ INSTRUKCJI UŻYTKOWANIA.
Proszę zajrzeć,do odpowiedniego rozporządzenia
Pozdrówka
Przypominam,że sprzedaż w Polsce produktu zagranicznego obligatoryjnie wymaga na sprzedawcy obowiązek DOSTARCZENIA AKTUALNEJ POLSKIEJ INSTRUKCJI UŻYTKOWANIA.
Proszę zajrzeć,do odpowiedniego rozporządzenia
Pozdrówka
Re: DrKlaes Porady
O niestety Panie Dr. ja nigdy w Welecie ie pracowałem . Nie jestem nawet Polakiem i nie wiem nic o kradzieży w Welecie i sabotarzu. Znam wiele programów , ktore działają i t mi wystarczy. Nie sądzę aby superata w wysokosci 500000 była wynikiem kradzieży !!!drklaes pisze:Panie yurecu
Odpowiedź jest bardzo prosta. Programy do produkcji okien lub inne specjalistyczne mają jedną zasadniczą wadę.Koszt.
Pracują one dobrze w swych wersjach macierzystego języka
jednakze adaptowane do np. polskich warunków traktowane są po macoszemu przez niemieckich czy angielskich programistów. Mówię tu o serwisie,instrukcjach i tłumaczeniu, uaktualnieniach.
Rachunek ekonomiczny jest prosty. Proszę sobie wyliczyć koszt programu biorąc takie parametry jak 3 zatrudnionych,biuro,dojazdy,rozwój.
Przy kosztach ok 80 tys zł na pracownika, daję nam to koszt 240 tys zł.
Jeśli firma np jak Windowsmaker czy Klaes sprzedaje 1 program na rok za powiedzmy średnio 90 tys zł to rachunek jest prosty.
Z drugiej strony sprzedaż nie będzie większa dopóki nie zwiększa się inwestycję na wielojęzykowość programu.
*** Kolejny problem : Czy to Klaes,Adulo,Winowsmaker tworzone są na macierzystych komputerach, a co za tym idzie i specyficznym dla danego kraju Windowsie. I zdarza się tak,że ta sama wersja chodzi bezbłędnie np w centrali w Niemczech a nie chodzi z Polskim windowsem.
NIe oszukujmy się,firmy te nie robią testów po napisaniu programu na polskim systemie operacyjnym.
Wszelkie uwagi i poprawki wprowadzane są po sprzedaży programu w Polsce. To klienci wychwytują i zgłaszają bezpłatnie zauważone błedy merytoryczne czy techniczne. W taki sposób firmy programistyczne oszczędzają na kosztach testów ( ok 100 tys euro rocznie)
Dlatego jeśli czytacie Państwo " Program w wersji polskiej" jest to nie prawdą !!!!! Program jest tylko SPOLSZCZONY. A jego mechanizmy dale zostają niemieckie lub angielskie.
Mówię tu np o sortowaniu, walutowości, regułach zaookraglania i skrótach....
Tak więc tylko StolCad jest programem polskim.
Pozdrawiam i sorki za mój przydługi wywód.
Pozdrawiam.
DrKlaes
P.S.
Opowiadał mi kiedyś jeden z pracowników Klaesa co oznacza to słowo w jednym z j.południowych a mianowicie "płakać"
Powodzenia
Aha.
odpowiadam na pytanie
Nie miałem nigdy nic wspólnego z firmą Klaes.
Poproszony zostałem tylko o pomoc jego wdrożenia w jednej z dużych polskich firm i połączenia go z istniejącą infrastrukturą sieci komputerowej i systemem finansowo-magazynowym.
Firma ta kupiła w końcu Adulo
Odpowiedź jest bardzo prosta. Programy do produkcji okien lub inne specjalistyczne mają jedną zasadniczą wadę.Koszt.
Pracują one dobrze w swych wersjach macierzystego języka
jednakze adaptowane do np. polskich warunków traktowane są po macoszemu przez niemieckich czy angielskich programistów. Mówię tu o serwisie,instrukcjach i tłumaczeniu, uaktualnieniach.
Rachunek ekonomiczny jest prosty. Proszę sobie wyliczyć koszt programu biorąc takie parametry jak 3 zatrudnionych,biuro,dojazdy,rozwój.
Przy kosztach ok 80 tys zł na pracownika, daję nam to koszt 240 tys zł.
Jeśli firma np jak Windowsmaker czy Klaes sprzedaje 1 program na rok za powiedzmy średnio 90 tys zł to rachunek jest prosty.
Z drugiej strony sprzedaż nie będzie większa dopóki nie zwiększa się inwestycję na wielojęzykowość programu.
*** Kolejny problem : Czy to Klaes,Adulo,Winowsmaker tworzone są na macierzystych komputerach, a co za tym idzie i specyficznym dla danego kraju Windowsie. I zdarza się tak,że ta sama wersja chodzi bezbłędnie np w centrali w Niemczech a nie chodzi z Polskim windowsem.
NIe oszukujmy się,firmy te nie robią testów po napisaniu programu na polskim systemie operacyjnym.
Wszelkie uwagi i poprawki wprowadzane są po sprzedaży programu w Polsce. To klienci wychwytują i zgłaszają bezpłatnie zauważone błedy merytoryczne czy techniczne. W taki sposób firmy programistyczne oszczędzają na kosztach testów ( ok 100 tys euro rocznie)
Dlatego jeśli czytacie Państwo " Program w wersji polskiej" jest to nie prawdą !!!!! Program jest tylko SPOLSZCZONY. A jego mechanizmy dale zostają niemieckie lub angielskie.
Mówię tu np o sortowaniu, walutowości, regułach zaookraglania i skrótach....
Tak więc tylko StolCad jest programem polskim.
Pozdrawiam i sorki za mój przydługi wywód.
Pozdrawiam.
DrKlaes
P.S.
Opowiadał mi kiedyś jeden z pracowników Klaesa co oznacza to słowo w jednym z j.południowych a mianowicie "płakać"
Powodzenia
Aha.
odpowiadam na pytanie
Nie miałem nigdy nic wspólnego z firmą Klaes.
Poproszony zostałem tylko o pomoc jego wdrożenia w jednej z dużych polskich firm i połączenia go z istniejącą infrastrukturą sieci komputerowej i systemem finansowo-magazynowym.
Firma ta kupiła w końcu Adulo
Dr.Klaes Porady i leczenie profilaktyczne
wersja polska
Z wersją polska to tak jak z Wondows .
- ta wersja jest całokwicie spolszczona
- ta wersja to 100 % Windows
Ile programow zostalo tak sprzedanych . Ale czy klienci nie mają w koncu prawa dochodzić swoich racji . Obliczyć straty jakie oniesli na skutek sprzedaży nieudanej wersji .
Wersja 5.0 i wszystkie wersje 5 Klaesa byly meczone przez wiele firm w polsce . Niestety polskie litery powodowały starszne anomalie w progarmie . Wersje zostały wycofane ale plyty do dziś leżą w wielu firmach , ktOre za nie zapłaciły i nigdy nie wdrożyły .
Temat to wpadki klaesa wiec nie mogłem sobie odmowić przyjemnosci .
Szkoda tylko , że toczą się tu dwa niezależne monologi. Przecież jest tyle firm , które maja Klaesa a na nim nie pracują albo uzywaja go w 20 % .
- ta wersja jest całokwicie spolszczona
- ta wersja to 100 % Windows
Ile programow zostalo tak sprzedanych . Ale czy klienci nie mają w koncu prawa dochodzić swoich racji . Obliczyć straty jakie oniesli na skutek sprzedaży nieudanej wersji .
Wersja 5.0 i wszystkie wersje 5 Klaesa byly meczone przez wiele firm w polsce . Niestety polskie litery powodowały starszne anomalie w progarmie . Wersje zostały wycofane ale plyty do dziś leżą w wielu firmach , ktOre za nie zapłaciły i nigdy nie wdrożyły .
Temat to wpadki klaesa wiec nie mogłem sobie odmowić przyjemnosci .
Szkoda tylko , że toczą się tu dwa niezależne monologi. Przecież jest tyle firm , które maja Klaesa a na nim nie pracują albo uzywaja go w 20 % .
[quote="drklaes"]Panie yurecu
A każda próba jego instalowania,wdrożenia lub aktualizacji była sabotowana właśnie przez pracowników, i między innym przez pana, panie yourcu. [quote]
Nie wiem kim Pan jest Panie drklaes ale Pańska wypowiedź jest co najmniej śmieszna - program wykazywał machlojki i kradzieże - okazuje się więc, że Klaes to "żywy" organizm, który sam przeszukuje informacje i podejmuje decyzje co powinno znaleźć się w bazie???? Przede wszystkim polityka Pańskiej firmy jest dziwna - nie rozumiem jak mogą być sabotowane próby instalacji uaktualnień??? Panie drklaes - proponuję nie wypowaiadać się za wiele!!!!
A każda próba jego instalowania,wdrożenia lub aktualizacji była sabotowana właśnie przez pracowników, i między innym przez pana, panie yourcu. [quote]
Nie wiem kim Pan jest Panie drklaes ale Pańska wypowiedź jest co najmniej śmieszna - program wykazywał machlojki i kradzieże - okazuje się więc, że Klaes to "żywy" organizm, który sam przeszukuje informacje i podejmuje decyzje co powinno znaleźć się w bazie???? Przede wszystkim polityka Pańskiej firmy jest dziwna - nie rozumiem jak mogą być sabotowane próby instalacji uaktualnień??? Panie drklaes - proponuję nie wypowaiadać się za wiele!!!!
Nie wiem kim Pan jest Panie drklaes ale Pańska wypowiedź jest co najmniej śmieszna - program wykazywał machlojki i kradzieże - okazuje się więc, że Klaes to "żywy" organizm, który sam przeszukuje informacje i podejmuje decyzje co powinno znaleźć się w bazie???? Przede wszystkim polityka Pańskiej firmy jest dziwna - nie rozumiem jak mogą być sabotowane próby instalacji uaktualnień??? Panie drklaes - proponuję nie wypowaiadać się za wiele!!!![/quote]
Panie TASIA
pan nawet nie umie zlozyc poprawnie zdania po polsku,a wzpowiada sie pan w takim powaznym temacie.
Sabotowanie uaktulnien polega na ich kradziezy albo po prostu format c
Z drugiej strony,dziwnz z pana czlowiek.Nic pan nie wnosi do dyskusji
Pozdrowka
W.
Panie TASIA
pan nawet nie umie zlozyc poprawnie zdania po polsku,a wzpowiada sie pan w takim powaznym temacie.
Pozdrowka
W.
Dr.Klaes Porady i leczenie profilaktyczne
Panie TASIAdrklaes pisze:Nie wiem kim Pan jest Panie drklaes ale Pańska wypowiedź jest co najmniej śmieszna - program wykazywał machlojki i kradzieże - okazuje się więc, że Klaes to "żywy" organizm, który sam przeszukuje informacje i podejmuje decyzje co powinno znaleźć się w bazie???? Przede wszystkim polityka Pańskiej firmy jest dziwna - nie rozumiem jak mogą być sabotowane próby instalacji uaktualnień??? Panie drklaes - proponuję nie wypowaiadać się za wiele!!!!
Pozdrowka
W.[/quote]
Pańskie argumenty są chore:
- nie umie zlozyc poprawnie zdania po polsku / - wzpowiada sie pan w takim powaznym temacie
Gratuluję poprawnej Polszczyzny oraz głębokich przemyśleń Panie d(u)r(e....)kleas!!!
Do bani !!!
Wzystkie programy do wyceny okien mają coś pomieszanego. Jak pracowalem na klasie u dealera M&S to wstawiał mi jakieś sumy z powietrza, teraz pracuje w dako okna wyceniam na winkhaus'ie i trzeba recznie doliczac niekture pozycje, podobnie jest z programem do wyceny alu MBCAD - ale juz duzo lepiej... pozdrawiam