NOwe okna M&S
NOwe okna M&S
OKNA termo PCV niższe rachunki za ogrzewanie
Skutecznym sposobem na obniżenie kosztów ogrzewania, przy rosnących cenach energii cieplnej, może być zabezpieczenie naszych domów i mieszkań przed nadmierną utratą ciepła. W dobie oszczędności i termomodernizacji obiektów ważne jest zastosowanie takich technologii, które umożliwiają nam obniżenie zużycia energii. Przez nieszczelne okna możemy tracić od 15% do 25% ciepła. Wybór okien to decyzja na wiele lat. Dobrą inwestycją jest zakup okien o parametrach pozwalających uzyskać niższe rachunki za ogrzewanie.
Efektem kilkuletnich badań i testów jest zupełnie nowe rozwiązanie: OKNA termo PCV. W nowych oknach w miejsce standardowych wzmocnień stalowych zastosowane zostały Wzmocnienia Termiczne MS, wykonane z kompozytu poliestrowo- szklanego. Wypełnienie konstrukcji wzmocnień stanowi pianka poliuretanowa. Pozwoliło to uzyskać obniżenie przenikalności cieplnej ramy okiennej UR do poziomu 1,21 W/m2 K *. Oznacza to poprawę o 37% w stosunku do standardowych okien PCV wykonanych z profilu 3-komorowego (1,95 W/m2 K **).
MS więcej niż OKNA M&S Pomorska Fabryka Okien od lat jest w czołówce firm okiennych wprowadzających do oferty coraz nowocześniejsze produkty i rozwiązania techniczne. Dziś startuje z ofertą pod nową marką MS więcej niż OKNA.
Pamiętam foldery Thyssen Prestige line u=1.1-proszę o skomentowanie powyższch "osiągnięć" firmy M&S.
Skutecznym sposobem na obniżenie kosztów ogrzewania, przy rosnących cenach energii cieplnej, może być zabezpieczenie naszych domów i mieszkań przed nadmierną utratą ciepła. W dobie oszczędności i termomodernizacji obiektów ważne jest zastosowanie takich technologii, które umożliwiają nam obniżenie zużycia energii. Przez nieszczelne okna możemy tracić od 15% do 25% ciepła. Wybór okien to decyzja na wiele lat. Dobrą inwestycją jest zakup okien o parametrach pozwalających uzyskać niższe rachunki za ogrzewanie.
Efektem kilkuletnich badań i testów jest zupełnie nowe rozwiązanie: OKNA termo PCV. W nowych oknach w miejsce standardowych wzmocnień stalowych zastosowane zostały Wzmocnienia Termiczne MS, wykonane z kompozytu poliestrowo- szklanego. Wypełnienie konstrukcji wzmocnień stanowi pianka poliuretanowa. Pozwoliło to uzyskać obniżenie przenikalności cieplnej ramy okiennej UR do poziomu 1,21 W/m2 K *. Oznacza to poprawę o 37% w stosunku do standardowych okien PCV wykonanych z profilu 3-komorowego (1,95 W/m2 K **).
MS więcej niż OKNA M&S Pomorska Fabryka Okien od lat jest w czołówce firm okiennych wprowadzających do oferty coraz nowocześniejsze produkty i rozwiązania techniczne. Dziś startuje z ofertą pod nową marką MS więcej niż OKNA.
Pamiętam foldery Thyssen Prestige line u=1.1-proszę o skomentowanie powyższch "osiągnięć" firmy M&S.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Ramy okienne mają od 2-1,8 (3komorówka), 1,8-1,6(4komorówka), 1,7-1,6 (5komorówka), 1,6-1,5(6komorówka) co w połączeniu z szybą 1,1 daje dla okna jakieś (5 komorówki) 1,4 ... jeśli Thyssen ma 1,1 dla całości to albo ma lepszą szybę typu 0,8 lub używa profili szerszych niż 80 mm i wtedy ma 1,1 - tylko jeden minus to cholernie drogo kosztuje ... niestety sprawdzałem!
Generalnie jeśli chodzi "osiągnięcie" to wybrałem sie do ich punktu i widziałem profil. Niestety robi wrażenie - profil jest 73 mm i wożyli tam piankę i te ich wzmocnienia... Jeżeli przy tej cenie dają 1,2 to będzie ciekawie, a cena jest zbliżona do zwykłej pięciokomorówki która ma 1,5.
A wiadomo teraz każdy liczy grosz ... z ciekawością będę śledził to nowe coś - ktoś kiedyś mówił na forum, że w oknach nic nowego nie można już zrobić. Jeśli cenę utrzymaja to tylko pochwalić, za pomysł.
Generalnie jeśli chodzi "osiągnięcie" to wybrałem sie do ich punktu i widziałem profil. Niestety robi wrażenie - profil jest 73 mm i wożyli tam piankę i te ich wzmocnienia... Jeżeli przy tej cenie dają 1,2 to będzie ciekawie, a cena jest zbliżona do zwykłej pięciokomorówki która ma 1,5.
A wiadomo teraz każdy liczy grosz ... z ciekawością będę śledził to nowe coś - ktoś kiedyś mówił na forum, że w oknach nic nowego nie można już zrobić. Jeśli cenę utrzymaja to tylko pochwalić, za pomysł.
Jacek
-
były dealer M&S
- Czytelnik

Z tym dojeniem to różnie bywało, kiedyś współpracowałem z M&S i powiem tak. Jeśli ten nowy produkt chwyci to może wrócę, bo aktualnie współpracuje z Brokatem, wcześniej z Drutexem i wiem na czym stoję tzn. słabo, sezon słaby, producenci ceny podnoszą i próbują z nas wycisnąć co się da. Ja mostów nie spaliłem, więc spróbuję pogadać, no i ten produkt to hicior może być
Krytykować to ja też mógłbym M&S, ale po tym co miałem w innych firmach to nie jest tak źle
Krytykować to ja też mógłbym M&S, ale po tym co miałem w innych firmach to nie jest tak źle
Krzychu
Drodzy Państwo, zgadzam się z tym, że część producentów ma dziwną politykę zarówno OKNOPLUS, DRUTEX, M&S, DAKO i mogę wymieniać dalej. Moim zdaniem OKNOPLAST wygrywa, a rynek to wszystko wyprostuje. Ja sprzedaję okna w Krakowie i wiem, że klienci pytali mnie już o te nowe okna M&S. Proponuję im w zamian perfectline 70 mm Veki, część jednak nie jest przekonana, bo cena jest podobna. Ponoć Veka też ma stosować te wzmocnienia M&S w swoich profilach. Czy ktoś wie coś więcej czy to tylko plotka ?
Anna
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Tak też myślę, że różnie bywa ... ale jak bryndza na rynku to szukam dobrego produktu. Rozmawiałem właśnie z przedstawicielem M&S, ostro inwestują, zmieniają logo... Podpytywałem o ten nowy produkt. Ponoć sprzedaż idzie ostro, wiem bo sam dziś miałem gościa który w cały dom chciał wrzucić te oszczędne termo okna, obliczył sobie zyski bo to jakiś architekt czy projektant od rozwiązań termomodernizacji. Rozmawiałem z nim i cholera przekonał mnie, że coś w tym jest, zwłaszcza że można ponoć odliczyć część termo realizacji. Oj zły jestem na mój Brokat !!!!
Jacek
-
były dealer M&S
- Czytelnik

Zdobyłem ten nowy profil ze wzmocnieniem. Podoba mi się. Podpytywałem też znajomego z ITB i ponoć naprawdę ma dobre parametry. Odświeżyłem kontakty wśród znajomych z M&S i wiem, że mają ruch w punktach, bo cena niewysoka, a klienci przed zimą pytają o takie rozwiązania. Ja mimo kilku minusów, które sam znam z autopsji o M&S, dogadam się. Lepiej sprzedawać nowość niż rozglądać się za klientami.
Krzychu
Tylko zwrówcę uwagę że wszystkie osoby (osoba) które odpowiedziały ma temat zarejestrowały się na forum w tym samym dniu w którym powstał.
Osobiście uważam że marketngowe chwyty stosowane na zawodowym forum, nie trafiają do docelowego odbiorcy. To tak jak bym rolnika uczył sadzić i pielić, górnika urabiać węgiel.....
Sztuczka fajna, tyle że to nie jest dobre dla niej miejsce.
Osobiście uważam że marketngowe chwyty stosowane na zawodowym forum, nie trafiają do docelowego odbiorcy. To tak jak bym rolnika uczył sadzić i pielić, górnika urabiać węgiel.....
Sztuczka fajna, tyle że to nie jest dobre dla niej miejsce.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Tak, a wszyscy na forum to tajni agenci
Mnie temat interesuje osobiści, to chciałem odpowiedzieć jak zapytałeś? A tu od razu w łep. A forum śledzę od czasu do czasu i nie bardzo mam czas aby pisać o każdej informacji. Dziś syn mi poustawiał, więc napisałem, ale jak widzę to szkoda czasu.
Ps.Co do innych nie wiem, ale ten kto mnie zna, ten zna.
Pozdrawiam
Ps.Co do innych nie wiem, ale ten kto mnie zna, ten zna.
Pozdrawiam
Jacek
Nie ma w moim poprzednim poście krytyki osób odpowiadających, jeśli Pan Jacek poczuł się urażony , to proszę przyjąć przeprosiny.
Co do nowości firmy M&S.
Mam taki pogląd na świat że nim zacznę wciskać kit, wpierw kilkoma pytaniami sonduję z kim mam do czynienia. Czasami można sporo zyskać np. oferując zaczepy Sigeni policjantowi co mieszka na parterze, zwłaszcza jeśli mam przy sobie folder na którym NEW BEETLE wisi na zaczepie (też ładna ściema). Tyle że wciskanie kitu ludziom z branży wg. mnie jest bezcelowe.
Zostawmy tytanowe okucia w platynowo spienionych ramach dla naiwniaków na emeryturze, lub dla ludzi jak mój wójas. 50 - tka na karku całe życie budowlaniec i pyta mnie czy mam te tytanowe okna:):)
Co do nowości firmy M&S.
Mam taki pogląd na świat że nim zacznę wciskać kit, wpierw kilkoma pytaniami sonduję z kim mam do czynienia. Czasami można sporo zyskać np. oferując zaczepy Sigeni policjantowi co mieszka na parterze, zwłaszcza jeśli mam przy sobie folder na którym NEW BEETLE wisi na zaczepie (też ładna ściema). Tyle że wciskanie kitu ludziom z branży wg. mnie jest bezcelowe.
Zostawmy tytanowe okucia w platynowo spienionych ramach dla naiwniaków na emeryturze, lub dla ludzi jak mój wójas. 50 - tka na karku całe życie budowlaniec i pyta mnie czy mam te tytanowe okna:):)
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Panie Darku z przykrością zauważam, że obraża Pan także mnie. Mam 52 lata, w branży pracuję wraz z synem już 14 lat. I nie uważam się za emeryta. Co do nowości ... to ja ją sprawdziłem. A Pan powinien trochę przemyśleć co i jak Pan pisze. Na tym formum znam kilka osób, które mają tyle lat i nie są emerytami
Pozdrawiam i chyba mieliśmy broń zostawić w szatni
Jacek
Termomodernizacja w oknach
Dzień dobry, włączam się w dyskusję ponieważ zawodowo zajmuję się tematem termomodernizacji. Chciałbym się z Państwem podzielić moją opinią na temat tego rozwiązania. Temat znam trochę wcześniej niż z oknonetu, gdyż w swojej pracy spotkałem się już z podobnymi rozwiązaniami. Na świecie istnieje tylko klika firm (ja znam dwie), które podobne rozwiązania stosują także w oknach. Mowa tutaj o kompozytach we wzmocnieniach. Jedna z firm to firma z Danii druga jest ze USA. Jest to nowośc także na tamtych rynkach. Co może dać taki kompozyt w oknach. Przedewszystkim obniża współczynnik przenikania ciepła mniej więcej o jakieś 0,3 W/m2K. Czyli jeśli by zastosować takie rozwiązanie np. do okna o szerokości 60 mm z trzema komorami uzyskalibyśmy wartość współczynnika przenikania ciepła porównywalną lub nawet lepszą niż okna pięcio lub sześciokomorowe o szerokości 60 mm. Ważnym czynnikiem jest właśnie szerokość ramy okna tzn można rozróżnić tu cztery klasy do 60 mm, od 60 do 70 mm, od 70 do 80 mm i najwyższa powyżej 80 mm. Rozwiązanie zaprezentowane przez polską firmę jest interesujące gdyż stosują je w profilach Brugmanna 73 mm, co pozwala uzyskać wysoki współczynnik przenikania ciepła.To rozwiązanie ciekawe, zwłaszcza że producenci okien zawsze w Polsce umieszczali jako wzmocnienie w oknach stal. Jeśli chodzi o możliwości jakie to daje w oknach to obrazowo porównać to można do różnicy między oknem o trzech komorach do okna o pięciu komorach.
profesor
Żeby nikogo nie obrażić nic nie komentuję.
Zastanówmy sie jaki udział wpływ na ciepłotę całego okna ma przemarzalność (utrata energii) przez ramy okienne, z uwzględnieniem poniższych warunków.
Jaki jest stosunek powierzchni profili i szkła.
Jaka jest różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia.
Jaka powierzchna ościerznicy schowana jest za węgarkiem.
Czy latem również oszczędzamy.
Ile faktycznie zaoszczędzimy wymieniając okna pięciokomorowe (trzykomorowe) z szybą, okuciem, uszczelką dobrej klasy na okna tytanowe, z platynową pianą czy coś takiego-proszę o odpowiedź w złotówkach.
I jeszcze pare takich tam, z powodu których tego typu informację zaliczam do typu marketing, a nie do typu technika.
Marketing rozumiem jako naukę tego co trzeba robić, by robić nic, a przede wszystkim dużo zarabiać. W związku z czym na forum ludzi www.naprawdęzapracowani=oknonet taka info jest mi tylko folklorem, technicznie niczego mnie nie nauczy.
Poza ściemniej bez kompleksów, gra idzie o kasę
tytanowe okna - jeszcze gorzej niż nabrani na okna
Zastanówmy sie jaki udział wpływ na ciepłotę całego okna ma przemarzalność (utrata energii) przez ramy okienne, z uwzględnieniem poniższych warunków.
Jaki jest stosunek powierzchni profili i szkła.
Jaka jest różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia.
Jaka powierzchna ościerznicy schowana jest za węgarkiem.
Czy latem również oszczędzamy.
Ile faktycznie zaoszczędzimy wymieniając okna pięciokomorowe (trzykomorowe) z szybą, okuciem, uszczelką dobrej klasy na okna tytanowe, z platynową pianą czy coś takiego-proszę o odpowiedź w złotówkach.
I jeszcze pare takich tam, z powodu których tego typu informację zaliczam do typu marketing, a nie do typu technika.
Marketing rozumiem jako naukę tego co trzeba robić, by robić nic, a przede wszystkim dużo zarabiać. W związku z czym na forum ludzi www.naprawdęzapracowani=oknonet taka info jest mi tylko folklorem, technicznie niczego mnie nie nauczy.
Poza ściemniej bez kompleksów, gra idzie o kasę
tytanowe okna - jeszcze gorzej niż nabrani na okna
Wiedza z termomodernizacji
To proste, dlatego termomodernizacja opłaca się, dlatego docieplamy domy, mieszkania, stosujemy materiały o zmniejszonym współczynniku przenikania ciepła ... itd.
I dlatego także lepsze są profile pięciokomorowe (1,5 W/m2K) od trzykomorowych(1,9 W/m2K) bo mają lepszy współczynnik przenikania ciepła.
Pana Darka zapraszam do pierwszej lepszej Aprobaty ITB tam jest wzór na obliczenie współczynnika przenikania ciepła dla okna. Są tam podane i proporcje jakie się wlicza współczynnik dla okna w zależności od parametrów profilu, szyby i uszczelki.
A zysk w zastosowaniu tych profili z dodatkowym uszczelnieniem to około 0,3 W/m2K - co to daje dla okna 1,2-1,3 W/m2K.
Tak dla porównania podam że zmiana z profila 4 na 5 komorowy to zysk około 0,1 W/m2K, z 5 na 6 komorowe to około 0,01 do 0,05 W/m2K.
A każdy dodatkowo zaoszczędzony W/m2K w tym wypadku 0,3 W/m2K to od 10-15% zmniejszone zużycie energii, razy np 10 lat ... razy koszt energii.
Technologia termomodernizacji jest na świecie bardzo popularna, u nas powoli się przebija ... jak widać
Nieprzekonanych zapraszam do artykułu, który ukazał się w ostatnim Przewodniku Budowlanym z września br. "Co zmienić w budynku, aby mniej płacić za ogrzewanie"
I dlatego także lepsze są profile pięciokomorowe (1,5 W/m2K) od trzykomorowych(1,9 W/m2K) bo mają lepszy współczynnik przenikania ciepła.
Pana Darka zapraszam do pierwszej lepszej Aprobaty ITB tam jest wzór na obliczenie współczynnika przenikania ciepła dla okna. Są tam podane i proporcje jakie się wlicza współczynnik dla okna w zależności od parametrów profilu, szyby i uszczelki.
A zysk w zastosowaniu tych profili z dodatkowym uszczelnieniem to około 0,3 W/m2K - co to daje dla okna 1,2-1,3 W/m2K.
Tak dla porównania podam że zmiana z profila 4 na 5 komorowy to zysk około 0,1 W/m2K, z 5 na 6 komorowe to około 0,01 do 0,05 W/m2K.
A każdy dodatkowo zaoszczędzony W/m2K w tym wypadku 0,3 W/m2K to od 10-15% zmniejszone zużycie energii, razy np 10 lat ... razy koszt energii.
Technologia termomodernizacji jest na świecie bardzo popularna, u nas powoli się przebija ... jak widać
Nieprzekonanych zapraszam do artykułu, który ukazał się w ostatnim Przewodniku Budowlanym z września br. "Co zmienić w budynku, aby mniej płacić za ogrzewanie"
profesor
Re: Termomodernizacja w oknach
Nie powie pan panie profesorze że nie zna pan np. tej firmy poniżejprofesor pisze:Dzień dobry, włączam się w dyskusję ponieważ zawodowo zajmuję się tematem termomodernizacji. Chciałbym się z Państwem podzielić moją opinią na temat tego rozwiązania. Temat znam trochę wcześniej niż z oknonetu, gdyż w swojej pracy spotkałem się już z podobnymi rozwiązaniami. Na świecie istnieje tylko klika firm (ja znam dwie), które podobne rozwiązania stosują także w oknach. Mowa tutaj o kompozytach we wzmocnieniach. Jedna z firm to firma z Danii druga jest ze USA.
(a nie jest ona ani z Danii ani USA)

kR=1,1 W/m2K
Znam, ale nie wiedziałem że mają też termiczne rozwiązanie na kompozytach tego typu. Dziękuję za informację. Wiedziałem o rozwiązaniu ThermoWin Koemmerlinga - czyli wypełnienie pianką poliuretanową profila. Wiedzy nigdy dosyć
Rozwiązanie firmy ms częściowo łączy te dwa pomysły - kompozyt jest wypełniony pianką:

Dane jakie podają zarówno koemmerling jak i polacy są zbliżone. Oba rozwiązania to rama 1,2 W/m2K.
Reszta zależy od powierzchni szyb i ich stosunku do powierzchni ramy, oraz od wartości szyb.
Gdy szyba 1,1 W/m2K i rama stalowa 1,7W/m2K okno posiada 1,3-1,4W/m2K
Dla ramy thermo 1,2 W/m2K okno posiada 1,1 W/m2K
Zysk 0,2-0,3 W/m2K
Gdy szyba 0,9 W/m2K i ramy thermo 1,2 W/m2K okno posiada 0,99 W/m2K, a dla stali 1,7 W/m2K okno posiada 1,1-1,2 W/m2K
Zysk 0,2-0,1 W/m2K
Wartości powyższe obowiązują dla stosunku powierzchni 70/30. Oszklenie/rama w oparciu o DIN 4108.
Rozwiązanie firmy ms częściowo łączy te dwa pomysły - kompozyt jest wypełniony pianką:

Dane jakie podają zarówno koemmerling jak i polacy są zbliżone. Oba rozwiązania to rama 1,2 W/m2K.
Reszta zależy od powierzchni szyb i ich stosunku do powierzchni ramy, oraz od wartości szyb.
Gdy szyba 1,1 W/m2K i rama stalowa 1,7W/m2K okno posiada 1,3-1,4W/m2K
Zysk 0,2-0,3 W/m2K
Gdy szyba 0,9 W/m2K i ramy thermo 1,2 W/m2K okno posiada 0,99 W/m2K, a dla stali 1,7 W/m2K okno posiada 1,1-1,2 W/m2K
Zysk 0,2-0,1 W/m2K
Wartości powyższe obowiązują dla stosunku powierzchni 70/30. Oszklenie/rama w oparciu o DIN 4108.
profesor
UPROSZCZENIEprofesor pisze: Gdy szyba 1,1 W/m2K i rama stalowa 1,7W/m2K okno posiada 1,3-1,4W/m2K
Zysk 0,2-0,3 W/m2K
Zysk 0,2-0,1 W/m2K
Zakładając różnicę 15 stopni K, przez 120 dni ( okres grzewczy ) dla 1 m2 okna wychodzi: 8640W
Zakładając sprawność systemu grzewczego na poziomie 87% otrzymujemy: 9931W dla 1 m2 przez okres grzewczy. To jest ok 5 złotych na metrze kwadratowym.
Jak szybko zwróci się ta "inwestycja"
Napalony, czy możesz prościej. Tak jak krowie na granicy. Np. Mam mieszkanie 3 pokoje 54m2 ok. 13m2 okien jaka wg fachowcow od termo oszczedznia zaoszczędze wymieniając na okna pvc 5k o wspolczynniku 1,1, a nie 3k o współczynniku 1,4. Proszę podać ile kW zaoszczedze. jężeli mieszkanie będe ogrzewał elektrycznie
Panie Jacku mam pytanie Ile lat ma Pana syn. Bo mi wychodzi że z panem juz pracował jak był w liceum. Ale może się mylę.
Jacek Zagłoba pisze:Panie Darku z przykrością zauważam, że obraża Pan także mnie. Mam 52 lata, w branży pracuję wraz z synem już 14 lat. I nie uważam się za emeryta. Co do nowości ... to ja ją sprawdziłem. A Pan powinien trochę przemyśleć co i jak Pan pisze. Na tym formum znam kilka osób, które mają tyle lat i nie są emerytami![]()
Nie jestem fachowcem, ale zakładając różnicę temperatur na poziomie 15 stopni Kelwina ( 15 stopni Celcjusza ) przez 120 dni wychodzi mi 9,9kW na metrze kwadratowym ( chyba dobrzę liczę ).ZNAWCA pisze:Napalony, czy możesz prościej. Tak jak krowie na granicy. Np. Mam mieszkanie 3 pokoje 54m2 ok. 13m2 okien jaka wg fachowcow od termo oszczedznia zaoszczędze wymieniając na okna pvc 5k o wspolczynniku 1,1, a nie 3k o współczynniku 1,4. Proszę podać ile kW zaoszczedze. jężeli mieszkanie będe ogrzewał elektrycznie
Moim celem jest uzyskanie odpowiedzi, po ilu latach zwróci mi się koszt tego "cuda"?????? ( bo jeżeli cena jest kosmos to się tego zysku chyba nie doczekam
Dla ZNAWCY
"Należy podkreślić, że obniżenie wartości współczynnika U(k) o 0,1 W/m2K daje w oknie o powierzchni 1m2 oszczędność ok. 1,2 I oleju opałowego w ciągu sezonu grzewczego"
Źródło: http://www.waspol.perfect.net.pl/wstep.html
"Należy podkreślić, że obniżenie wartości współczynnika U(k) o 0,1 W/m2K daje w oknie o powierzchni 1m2 oszczędność ok. 1,2 I oleju opałowego w ciągu sezonu grzewczego"
Źródło: http://www.waspol.perfect.net.pl/wstep.html
W wyniku orzywionej dyskusji, wyłania się powoli konkluzja, która moim zdaniem brzmi: Super wzmocnienia najbardziej wzmocnią kieszenie operatywnych sprzedawców.
Oczywiście nadal nie mam nic do tych wzmocnień, ani do firmy oferującej, tyle tylko że podtrzymuję zdanie :Zaczym zacznę wciskać kit, najpierw kilkoma pytaniami sąduję z kim mam do czynienia. Równie oczywiste jest to, że co innego powiem swoim klientą, gdym miał ochotę takie coś sprzedawać.
Oczywiście nadal nie mam nic do tych wzmocnień, ani do firmy oferującej, tyle tylko że podtrzymuję zdanie :Zaczym zacznę wciskać kit, najpierw kilkoma pytaniami sąduję z kim mam do czynienia. Równie oczywiste jest to, że co innego powiem swoim klientą, gdym miał ochotę takie coś sprzedawać.
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Zysk czy strata - wymiana okien na cieplejsze
Witam wszystkich z Państwa, trochę czasu zajeło znalezienie informacji w takiej formie, aby jak napisał ZNAWCA "jak krowie na rowie"
i aby źródło było niepodważalne ... i udało się
Zalecam wszystkim powrót do Muratora nr 9 i artykułu "Dom energooszczędny czy to się opłaca" autorstwa Pana Piotra Laskowskiego. W artykule tym odnalazłem na stronie 109 Muratora przykład wyliczeń "wymiana okien na cieplejsze", w którym porównane zostało okno o współczynniku 1,8 (trzykomorowe) oraz okno o współczynniku 1,2 (tą wartość posiada nowe ciepłe okno termo firmy MS ze wzmocnieniem z kompozytów i wypełnione pianką poliuretanową).
Przytaczam fragmenty artykułu:
"Czy opłaca się inwestować w okna o niskim współczynniku przenikania ciepła? Porównajmy domy różniące się jedynie oknami. W pierwszym zastosowaliśmy okna o współczynniku 1,8 w drugim ciepłe okna o współczynniku 1,2...
Dane dla domu z oknami 1,8:
Straty ciepła przez:
1. ściany= 11 GJ
2. okna i drzwi = 17 GJ
3. strop = 10 GJ
4. podłogę = 15 GJ
5. wentylację = 23 GJ
Zyski ciepła od:
mieszkańców i urządzeń = 11GJ
słońca = 11 GJ
RAZEM sezonowe zapotrzebowanie na ciepło = 56GJ
Dane dla domu z ciepłymi oknami 1,2
Straty ciepła przez:
1. ściany= 11 GJ
2. okna i drzwi = 11 GJ
3. strop = 10 GJ
4. podłogę = 15 GJ
5. wentylację = 23 GJ
Zyski ciepła od:
słońca = 11 GJ
RAZEM sezonowe zapotrzebowanie na ciepło = 50GJ
Różnica 6 GJ w jednym sezonie, daje różnicę w kosztach ogrzewania w czasie jednego sezonu grzewczego: 138 zł (węgiel), 186 zł (gaz ziemny), 414 zł (gaz płynny), 282 zł (olej opałowy), 480 zł (prąd).
Jak widać dodatkowa inwestycja będzie się zwracać przez mniej więcej siedem lat w przypadku ogrzewania prądem" ... tyle cytat z artykułu
Co mogę dodać to tyle że autor jako porównanie założył różnicę kosztów w oknach na poziomie 30%, nie wiedział wtedy o nowym rozwiązaniu w którym to różnica w cenie to około 15%, więc w tym wypadku inwestycja spłaci się po 4 latach , a nie po siedmiu.
Nieprzekonanych zapraszam do zapoznania się z całością artykułu.
Pozdrawiam gorąco
i polecam termomodernizację 
Zalecam wszystkim powrót do Muratora nr 9 i artykułu "Dom energooszczędny czy to się opłaca" autorstwa Pana Piotra Laskowskiego. W artykule tym odnalazłem na stronie 109 Muratora przykład wyliczeń "wymiana okien na cieplejsze", w którym porównane zostało okno o współczynniku 1,8 (trzykomorowe) oraz okno o współczynniku 1,2 (tą wartość posiada nowe ciepłe okno termo firmy MS ze wzmocnieniem z kompozytów i wypełnione pianką poliuretanową).
Przytaczam fragmenty artykułu:
"Czy opłaca się inwestować w okna o niskim współczynniku przenikania ciepła? Porównajmy domy różniące się jedynie oknami. W pierwszym zastosowaliśmy okna o współczynniku 1,8 w drugim ciepłe okna o współczynniku 1,2...
Dane dla domu z oknami 1,8:
Straty ciepła przez:
1. ściany= 11 GJ
2. okna i drzwi = 17 GJ
3. strop = 10 GJ
4. podłogę = 15 GJ
5. wentylację = 23 GJ
Zyski ciepła od:
słońca = 11 GJ
RAZEM sezonowe zapotrzebowanie na ciepło = 56GJ
Dane dla domu z ciepłymi oknami 1,2
Straty ciepła przez:
1. ściany= 11 GJ
2. okna i drzwi = 11 GJ
3. strop = 10 GJ
4. podłogę = 15 GJ
5. wentylację = 23 GJ
Zyski ciepła od:
słońca = 11 GJ
RAZEM sezonowe zapotrzebowanie na ciepło = 50GJ
Różnica 6 GJ w jednym sezonie, daje różnicę w kosztach ogrzewania w czasie jednego sezonu grzewczego: 138 zł (węgiel), 186 zł (gaz ziemny), 414 zł (gaz płynny), 282 zł (olej opałowy), 480 zł (prąd).
Jak widać dodatkowa inwestycja będzie się zwracać przez mniej więcej siedem lat w przypadku ogrzewania prądem" ... tyle cytat z artykułu
Co mogę dodać to tyle że autor jako porównanie założył różnicę kosztów w oknach na poziomie 30%, nie wiedział wtedy o nowym rozwiązaniu w którym to różnica w cenie to około 15%, więc w tym wypadku inwestycja spłaci się po 4 latach , a nie po siedmiu.
Nieprzekonanych zapraszam do zapoznania się z całością artykułu.
Pozdrawiam gorąco
profesor
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Wykaz banków można znaleźć na stronie www.bgk.com.plNapalony pisze:Panie Jacku, w jakich bankach można starać się o taki kredyt?
BGK - Bank Gospodarstwa Krajowego, bankiem kredytującym może być każdy bank który zawarł z BGK umowę w sprawie kredytów termomodernizacyjnych zgodnie z Ustawą. - to znalazłem w artykule wrześniowym z Przewodnika Budowlanego, który ktoś na forum polecał
Sam jestem ostro zainteresowany
Jacek
No nie tak prosto ... nie każde oknalamer pisze:Czekajcie.... bo chyba nie nadążam...
Okna można wymienić w ramach termomodernizacji za 75% wartości??
tylko takie, które znacząco mogą poprawić straty energetyczne obiektu, czyli "jak krowie na rowie"
+ nie tylko okna - docieplenia ścian, ... cały proces jest trochę długi ... ale 25% kosztów całej takiej inwestycji - czyli jak wymienimy okna + docieplimy ściany to 12,5% śrdnio na każdy element będzie mógł nasz klient odzyskać.
Warto - nie warto ?
Przez okna tracimy od 25% do 40% ciepła
Przez ściany od 20 do 30% ciepła
Przez dach od 10 do 25% ciepła
Generalnie najlepiej wymieniać te trzy elementy. Aby zysk w rachunkach był największy. Okna to ważny czynnik bo nawet najbardziej zaizolowane ma gorsze współczynniki od zaizolowanych ścian. Zatem najwięcej ciepła tracimy przez okna.
Do tej pory rozwiązania takie były drogie, teraz wreszcie ruszyło się na rynku okien
profesor
Ruszyło się chodziło mi o to, że cena okien o współczynniku 1,2 znacząco spadła w porównaniu do wcześniejszych rozwiązań.lamer pisze:Teraz się ruszyło?
A "heat mirror"??
Kredyt jak to kredyt nie jest sprawą prostą, ale powiedzcie klientowi, że może odzyskać 25% kosztów inwestycji
profesor
Wszystko oparte jest na ustawie z 18.12.1998 (Dz.U nr 162, poz 1121 z późn zmianami) oraz na Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 15.02.2002 (Dz. U. nr 12 poz 114) odnośnie audytu energetycznego.lamer pisze:Gdzie znajdę jakieś przepisy, które określają na co można uzyskać "dotację" przy termomodernizacji?
Postaram się podać kilka interesujących stron www wszystkim zainteresowanym.
Pozdrawiam
PS ZAPRASZAM DO GŁOSOWANIA W ANKIECIE O NOWYCH PRODUKTACH w temacie artykułu"termomomdernizacja w oknach"
profesor
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Re: Zysk czy strata - wymiana okien na cieplejsze
Sprawdziłem nowe okna termo mają dopłatę TYLKO 5%profesor pisze:Witam wszystkich z Państwa, trochę czasu zajeło znalezienie informacji w takiej formie, aby jak napisał ZNAWCA "jak krowie na rowie"i aby źródło było niepodważalne ... i udało się
![]()
Zalecam wszystkim powrót do Muratora nr 9 i artykułu "Dom energooszczędny czy to się opłaca"
Przy takiej cenie zysk będzie już po 3 latach
Widziałem też materiał o nowym rozwiązaniu - ciekawy
Jacek
Witam wszystkich ponownie
Wszystkich zainteresowanych informuję, że podobno w najbliższym muratorze ma być jakiś materiał o ciepłych oknach. Sam jestem ciekaw.
Odnośnie termomodernizacji to zbieram jeszcze materiały i w najbliższym czasie podeślę kilka linków, gdzie można poczytać o tym wszystkim
Pozdrawiam
Wszystkich zainteresowanych informuję, że podobno w najbliższym muratorze ma być jakiś materiał o ciepłych oknach. Sam jestem ciekaw.
Odnośnie termomodernizacji to zbieram jeszcze materiały i w najbliższym czasie podeślę kilka linków, gdzie można poczytać o tym wszystkim
Pozdrawiam
profesor
Wg. mnie każdy artykuł w tym czymś jest sponsorowany, pośrednio lub bezpośrednio.
Pomijając tą kwestię, M&S więcej zyska przyjeżdzając do mnie lub do znawcy i nam podobnych z konkretną propozycją, po co tracisz "profesorze" energię na ccze przekonywanie nas do swojego produktu-na litość boską nie zaprzeczaj. Ja robię co robię dla pieniędzy, nie musisz mnie przekonywać-pokaż co ja z tego będę mia ł- Okna juz wymieniłem. Ludzie z poza branży rzadko tu wpadaja.
Wg. mnie każdy artykuł w tym czymś jest sponsorowany, pośrednio lub bezpośrednio.
Pomijając tą kwestię, M&S więcej zyska przyjeżdzając do mnie lub do znawcy i nam podobnych z konkretną propozycją, po co tracisz "profesorze" energię na ccze przekonywanie nas do swojego produktu-na litość boską nie zaprzeczaj. Ja robię co robię dla pieniędzy, nie musisz mnie przekonywać-pokaż co ja z tego będę mia ł- Okna juz wymieniłem. Ludzie z poza branży rzadko tu wpadaja.
Ciepłe okna - powrót
Witam wszystkich, tydzień miałem zwariowany ... ale mniejsza z tym
Chciałbym spytać czy kontynuować temat poszukiwania rozwiązań ciepłych okien ?
Chciałbym spytać czy kontynuować temat poszukiwania rozwiązań ciepłych okien ?
profesor
-
Jacek Zagłoba
- Czytelnik

Pozdrawiam wszystkich,
Wrócę na chwilę do nowych okien MS - okna termo. Po wieściach, że mają te nowe okna podpisałem z M&S Pomorską Fabryką Okien umowę dystrybucyjną i muszę powiedzieć, że nowe OKNA idą jak ciepłe bułeczki. w końcu termo=ciepło
Co klientowi pokażę jak wygląda wzmocnienie, jak wygląda przekrój okna to mimo wyższej o 5% ceny kupują
- to apropo tematu cena czyni cuda
wycen robię teraz tyle co w dobrych miesiącach i uratowało to mi głowę, bo koszty firmy rosły ... a ponieważ wiem że wielu z okniarzy ma słaby sezon polecam z czystym sumieniem spróbować w MS.
Dlatego napisałem i pozdrawiam z dobrego sezonu
Wrócę na chwilę do nowych okien MS - okna termo. Po wieściach, że mają te nowe okna podpisałem z M&S Pomorską Fabryką Okien umowę dystrybucyjną i muszę powiedzieć, że nowe OKNA idą jak ciepłe bułeczki. w końcu termo=ciepło
Co klientowi pokażę jak wygląda wzmocnienie, jak wygląda przekrój okna to mimo wyższej o 5% ceny kupują
- to apropo tematu cena czyni cuda
wycen robię teraz tyle co w dobrych miesiącach i uratowało to mi głowę, bo koszty firmy rosły ... a ponieważ wiem że wielu z okniarzy ma słaby sezon polecam z czystym sumieniem spróbować w MS.
Dlatego napisałem i pozdrawiam z dobrego sezonu
Jacek
Dziękuje Panu Jackowi za radę, wiem doskonale że zysk bierze sie ze sprzedaży, a sprzedaż z dobrego marketingu. Dlatego gratuluję firmie M&S dobrego pomysłu na rozkręcenie sprzedaży. Ponadto skoro dzięki artykułowi, którym rozpoczołem ten temat, podpisali umowę z Panem Jackiem, to widać że jest to jednak dobre miejsce na reklamę nowego produktu. Jeszcze raz gratuluję, i przyznaję słuszność dla działań M&S na tym portalu.
Przy zastosowaniu w tym oknie wysokojakościowej szyby termoizolacyjnej z ramką termoizolacyjną wartość U w ulega polepszeniu na 0.9 W/m2K.
Te wartości robią wrażenie, artykuł jest na głównej stronie www.oknonet.pl
Wg mnie wysokojakościowe szyby przebijają termiczne wzmocnienia, ale tylko technicznie, wzmocnienia są bardziej namacalne niż zastosowanie w Plusteku "wysokojakościowej szyby termoizolacyjnej" - dlatego w końcowym rachunku marketingowym lepiej wypadną.
Tak sobie mniemam, a jak bedzie , czas pokaże.
Czy oznacza to że szyba u+1.1 jest niskojakościowa?
Te wartości robią wrażenie, artykuł jest na głównej stronie www.oknonet.pl
Wg mnie wysokojakościowe szyby przebijają termiczne wzmocnienia, ale tylko technicznie, wzmocnienia są bardziej namacalne niż zastosowanie w Plusteku "wysokojakościowej szyby termoizolacyjnej" - dlatego w końcowym rachunku marketingowym lepiej wypadną.
Tak sobie mniemam, a jak bedzie , czas pokaże.
Czy oznacza to że szyba u+1.1 jest niskojakościowa?