MIZERNA SPRZEDAŻ I CO DALEJ?

ronald
Małomówny
Małomówny

MIZERNA SPRZEDAŻ I CO DALEJ?

Post autor: ronald »

Jest prawie połowa listopada, klientów brak, a co u Was słychać, jakie są Wasze przewidywania co do grudnia, czy jest sens opłacania wszelkich kosztów, czy może lepiej już dziś zawiesić działalność i ruszyć dopiera w marcu.

Proszę o opinię i Pozdrawiam

oknoAD

decr
Małomówny
Małomówny

Post autor: decr »

Ja mam obrót 30 % mniejszy niz w roku ubiegłym. Tyle że sprzedaje na marży 50%, w tamtym roku na 20-30%. I widze że kto ma kupic to i tak kupuje. Nie zrobie tego co robią producenci okien. Chca się sami zarżnąc niech to robią. Niech obnizaja cene za o34 do 405 zł, ja je sprzedaje i tak za 620 netto + montaż. Pozdrawiam.
perfect
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: perfect »

Witam DECR. Twoje podejście do sprzedaży jest co najmniej dziwne, chyba sprzedajesz 10 okien miesięcznie, a cena 620 netto dotyczy okna w profilu 5 lu 6 komorowym. Myślę, że otworzę punkt sprzedaży obok Ciebie. Podaj adres Decr. :)
decr
Małomówny
Małomówny

moze dla Ciebie dziwne, sprzedaje ok 300 szt/miesiac w malym miasteczku. Pisalem o profilu brugmann 3 kopm z dobroplastu.Podaje klientowi termin 8 tygodni. Oni sie wyrabiaja w 6 tygodni, wiec mam zapas.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

decr pisze:moze dla Ciebie dziwne, sprzedaje ok 300 szt/miesiac w malym miasteczku. Pisalem o profilu brugmann 3 kopm z dobroplastu.Podaje klientowi termin 8 tygodni. Oni sie wyrabiaja w 6 tygodni, wiec mam zapas.

Czy ty Panie decr myślisz że ktoś z branży uwierzy w twoje przechwałki.

Osiem tygodni to można czekać na bociana, ale nie na okna.
decr
Małomówny
Małomówny

Czy ty Panie decr myślisz że ktoś z branży uwierzy w twoje przechwałki.

Osiem tygodni to można czekać na bociana, ale nie na okna.[/quote]

Nie przechwałki tylko napisalem jak ja zareagowalem na zalamanie rynku. A osiem tygodni to nie tak długo, to okna ktore wymienia sie raz a nie chleb na sniadanie. Jezeli wiesz w jakim terminie dobroplast realizuje zlecenie to nie powinno cie dziwic owe 6 czy 8 tygodni.

ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ZNAWCA »

Powiedz mi panie kolego. Te 300 okien to ty sam montujesz? Tzn. Wszystkie sprzedajesz ze swoją usługa mnotażu?
Jeśli tak to powiedz mi ile masz brygad montażowych?

decr pisze:moze dla Ciebie dziwne, sprzedaje ok 300 szt/miesiac w malym miasteczku. Pisalem o profilu brugmann 3 kopm z dobroplastu.Podaje klientowi termin 8 tygodni. Oni sie wyrabiaja w 6 tygodni, wiec mam zapas.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ZNAWCA »

ja również sprzedaje okno o34 za ok. 620,00 netto. Trzykomorowe. Okno pięciokomorowe za ok. 680,00 netto.

Nie jak ty ale ja muszę zarobić na oknie co najmniej 100zł. Plus zysk z montażu.
p.s.
Przedaje prawdziwe okna. Nie okna Dobroplastu. ( długi termin, bo nie mieli dostawcy profila, jakość ?? to jest złe slowo. TO SĄ PO PROSTU OKNA BIAŁE, PLASTIKOWE.)

perfect pisze:Witam DECR. Twoje podejście do sprzedaży jest co najmniej dziwne, chyba sprzedajesz 10 okien miesięcznie, a cena 620 netto dotyczy okna w profilu 5 lu 6 komorowym. Myślę, że otworzę punkt sprzedaży obok Ciebie. Podaj adres Decr. :)
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
decr
Małomówny
Małomówny

[i][quote="ZNAWCA"]Powiedz mi panie kolego. Te 300 okien to ty sam montujesz? Tzn. Wszystkie sprzedajesz ze swoją usługa mnotażu?
Jeśli tak to powiedz mi ile masz brygad montażowych?[/

Ano widzisz tak się składa że nie mam swoich montażystów. Mam natomiast podwykonawce - 7 - 9 dwuosobowych brygad montażowych (wykonuja również inne prace budowlane). Odnośnie okien z dobroplastuu to jakosc nie jest najgorsza, terminy, obsługa to nie to samo co jakość okien. Brugman 73mm, Roto nt. Mam w ofercie rownież deceunincka, aluplasta, schuko cava.
Mysle ze dalsze ciągniecie tego wątku nie ma sensu. Pozdrawiam.
perfect
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: perfect »

Dlaczego Decr nie podałeś adresu. 300szt/m-c to zdecydowanie przechwałki na jeden pkt sprzedaży w obecnej sytuacji rynkowej i przy podanej przez Ciebie cenie 620 netto za O34. Przy cenie 480 netto jest to możliwe. W terminy w Dobroplaście wieżę bo sam z nimi współpracowałem. A jak załatwiają Ci reklamacje - myślę że czekasz co najmniej kilka miesięcy, jeżli w ogóle je wykonują. :?
MarioZ
Małomówny
Małomówny

Post autor: MarioZ »

HAHA!! 300 sztukasów na miesiąc .Ja jestem cienias , wtamtym roku to tyle sprzedawałem a teraz 20-30 szt.Chyba że ten pan sprzedawał w tamtym roku 2000 szt. miesięcznie.Totalna obsuwa.Pozdrawiam wszystkich. :lol:
decr
Małomówny
Małomówny

MarioZ pisze:HAHA!! 300 sztukasów na miesiąc .Ja jestem cienias , wtamtym roku to tyle sprzedawałem a teraz 20-30 szt.Chyba że ten pan sprzedawał w tamtym roku 2000 szt. miesięcznie.Totalna obsuwa.Pozdrawiam wszystkich. :lol:
Nie rozumiem dlaczego takie reakcje. Pisałem że w ubiegłym roku sprzedawałem ok. 30% więcej. Ja zajmuje sie tylko oknami i przyznam ze moja rodzina żyje tylko z tego. Co miesiąc kolportujemy ok. 100 000 ulotek. Gdybym sprzedawał 30 okien na miesiąc to cięzko bylo by mi utrzymac rodzinę. 300 szt okiennych to nie jest jakas rewelacja, znam dealerow ktorzy sprzedaja w jednym punkcie 500 szt deceunincka (Knurów).

Z salonami okiennymi jest podobnie jak z producentami. Jeden produkuje 30 0000, inny 10000 a inny jak sie dowiedzialem na tym forum 400 czy 800 sztuk na miesiac.

Pytano mnie tez o adres. Piszę o rynku mikołowskim, rybnickim i żorskim.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

300 szt. miesięcznie jest to możliwe reklama czyni cuda do tego dobry montaż i załatwione. W październiku miałem wynik 272 szt. przy cenie 610 netto. Niestety to prawda że ten rok to kicha ale to dobrze słabi popadają a pozostaną ci z jajami prawdziwi sprzedawcy. Słaby sezon wykończy konkurencje i będzie sielanka.
ronald
Małomówny
Małomówny

Post autor: ronald »

Obawiam się że ci "słabsi" pozamykają biura do marca, a potem nadal będą knocić ceny i rynek.

Ronald
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

ceny bedą knocić producenci otwierając swoje biura. Jakoś będą musieli się ratować jak nam sprzedaz spada to im tez. Wezcie pod uwage to ze sa zwroty vat i blokuje to pieniądze a kto teraz nie uzbiera to nie ma szans zimą. Niska cena nie uratuje bo zwroty są zarobkiem.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

decr pisze:moze dla Ciebie dziwne, sprzedaje ok 300 szt/miesiac w malym miasteczku
No a kilka postów dalej:
decr pisze:Co miesiąc kolportujemy ok. 100 000 ulotek.
Albo ktoś tu ściemnia albo to jak w tym dowcipie:
- Ludzie mówią, że puszczasz się z całym miastem
- Phi! Wielkie mi miasto... 500tys. mieszkańców...
decr
Małomówny
Małomówny

lamer pisze:
decr pisze:moze dla Ciebie dziwne, sprzedaje ok 300 szt/miesiac w malym miasteczku
No a kilka postów dalej:
decr pisze:Co miesiąc kolportujemy ok. 100 000 ulotek.
Albo ktoś tu ściemnia albo to jak w tym dowcipie:
- Ludzie mówią, że puszczasz się z całym miastem
- Phi! Wielkie mi miasto... 500tys. mieszkańców...
Nie wiem Panie kolego skad jestes ale Śląsk to taka jedna wielka aglomeracja. Miasto graniczy z następnym miastem. Sklem leży w niewielkim miasteczku ale nie wyjedziesz jeszcze na dobra sprawe z tego miasteczka a juz jestes w nastepnym. Udając sie w innym kierunku równiez wyjeżdzając z jednego miasta od razu jestes w innym. Widziałes kiedys tablice informująca koniec danej miejscowości a po drugiej stronie tablice informująca że wasnie jestes w innej ...??? Na Śląsku właśnie tak jest. Wyobraż sobie np. sklep w miasteczku Mikołów, rzut beretem a masz Tychy, Orzesze, Łaziska, Katowice i ....... W ubiegłym roku właściciel sklepu właśnie w Mikołowie potrafił dystrybuować 300 000 ulotek co miesiac i obsługiwać wszystkie podane miejscowości. Inny sklep z tej samej mieściny dystrybuował drugie 300 000.

Radze nie bawić sie w detektywa tylko zabrac sie do roboty - nie tylko rękami. Idą dla takich jak ty ciężkie czasy. Do wiosny przetrwaą tylko najlepsi.

Ja juz z okien wychodzę.

Powodzenia

Powodzenia.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Idą dla takich jak ty ciężkie czasy. Do wiosny przetrwaą tylko najlepsi.

Ja juz z okien wychodzę.
Czyli do najlepszych się nie zaliczasz :lol:
decr
Małomówny
Małomówny

lamer pisze:
Idą dla takich jak ty ciężkie czasy. Do wiosny przetrwaą tylko najlepsi.

Ja juz z okien wychodzę.
Czyli do najlepszych się nie zaliczasz :lol:[/quote

Do najlepszych pewnie nie.
Po efektach mojej pracy mógłbym siebie zaliczyc do tej średniej warstwy. Przez te kilka lat wielkiego majątku na oknach nie zrobiłem, mercedesami nie jezdzę. Praca w oknach zapewniała mojej rodzinie godne życie i pozwoliła na odłożenie niewielkiej kwoty na rozpoczęcie innego tym razem bardziej kolorowego interesu.
Sprzedaż okien to chyba najprostszy interes jaki mozna sobie wyobrazic i nie wymagajacy prawiezadnych nakladow finansowych. Moze dlatego na kazdym rogu jest sklep z oknami.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Sprzedaż okien to chyba najprostszy interes jaki mozna sobie wyobrazic

No niestety tak się wszystkim wydaje... A później po jednym sezonie zmieniają branżę, wypianją się na klientów z reklamacjami i opowiadają, że okna to interes do d.... :roll:
Może nam zdradzisz pomysł na kolorowy interes?
Czyba nie chodzi o taki z czerwonymi firankami w oknach :wink:
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

i nie wymagajacy prawiezadnych nakladow finansowych.
Jeżeli jest to sprzedaż "obok budki z lodami" z jednym małym oknem na ekspozycji to tak. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że wyposażenie biura z prawdziwego zdarzenia dla powiedzmy 2 osób (mały remont, komputery, faxy, meble, wkspozycja) to koszt około 30-50tys. zł.
Do tego ekipa montażowa z porządnymi narzędziami i choćby polonezem truckiem, który trzyma się kupy to kolejne 20tys. zł.
To są te małe nakłady?
decr
Małomówny
Małomówny

Może nam zdradzisz pomysł na kolorowy interes?
Czyba nie chodzi o taki z czerwonymi firankami w oknach :wink:[/quote]

Rozglądnij sie dookoła, każdy człowiek coś robi i z czegoś żyje. Napewno nie wszyscy żyją z okien.
decr
Małomówny
Małomówny

lamer pisze:
i nie wymagajacy prawiezadnych nakladow finansowych.
Jeżeli jest to sprzedaż "obok budki z lodami" z jednym małym oknem na ekspozycji to tak. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że wyposażenie biura z prawdziwego zdarzenia dla powiedzmy 2 osób (mały remont, komputery, faxy, meble, wkspozycja) to koszt około 30-50tys. zł.
Do tego ekipa montażowa z porządnymi narzędziami i choćby polonezem truckiem, który trzyma się kupy to kolejne 20tys. zł.
To są te małe nakłady?
No tak za tyle można wyposażyć sklep z oknami.
Nadal twierdze że interes polegający na sprzedaży i montażu okien wymaga STOSUNKOWO niewielkich nakładów i równiez tego powodu mamy na kazdym rogu sklepik z okienkiem i dwoma parapetami.

Porównaj sobie nakłądy na sklep z oknami z pierwszym lepszym sklepem spożywczym, rtv, itp. Nakłady fanansowe potrzebne na ZATOWAOWANIE sklepu spozywczego są nie porownywalnie wyzsze od sklepu okiennego.

A jak chodzi o ekipę montażowe to moim skromnym zdaniem najlepiej i najtaniej mieć podwykonawce. Nie interesuje mnie ZUS i inne wydatki oraz zapewnienie ciagłości robót. Mam zapotrzebowanie to mam na godzine 8 rano 5 ekip a nie mam okien do montazu to przez 3 dni nie widze montera i nie martwie sie ze musze mu zaplacic.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Kto wypisuje takie brednie małe nakłady na okna? Sprzedaje duże ilości okien pienędzy których mam w obrocie jest około 100 tys. Mam 4-ry biura profesionalnie zrobione. Na reklamę wydaję10 tys miesięcznie wystawek drzwi w każdym na kilka tysięcy. To są małe kwoty?. Inwestuje w tę branże i żyję z niej na godnym poziome. Własnie z tego interesu jeżdżę mercedesem i wiem że będzie jeszcze lepiej. Rynek okienny jeszcze się nie skończył jest u nas roboty na kilka ładnych sezonów. Jest jeszcze rynek słowacki i czeski tam dopiero można zbierać żniwa. Własnie tam w lutym otwieram kolejne biuro.
Życze wszystkim powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!
decr
Małomówny
Małomówny

monciak pisze:Kto wypisuje takie brednie małe nakłady na okna? Sprzedaje duże ilości okien pienędzy których mam w obrocie jest około 100 tys. Mam 4-ry biura profesionalnie zrobione. Na reklamę wydaję10 tys miesięcznie wystawek drzwi w każdym na kilka tysięcy. To są małe kwoty?. Inwestuje w tę branże i żyję z niej na godnym poziome. Własnie z tego interesu jeżdżę mercedesem i wiem że będzie jeszcze lepiej. Rynek okienny jeszcze się nie skończył jest u nas roboty na kilka ładnych sezonów. Jest jeszcze rynek słowacki i czeski tam dopiero można zbierać żniwa. Własnie tam w lutym otwieram kolejne biuro.
Życze wszystkim powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Piszesz że obracasz kwotą 100 tys zł na 4 dobrze prosperujące profesjonalne biura i jednocześnie zarzucasz mi że pisze brednie twierdząc że interes okienny nie wymaga STOSUNKOWO dużych nakładów, podkreślam STOSUNKOWO. Wyobraź sobie 4 średniej wielkości DOBRZE prosperujące PROFESJONALNE sklepy spożywcze lub sklepy rtv albo może sklepu z odzieżą (nie urzywaną:-)) )które "obracaja kwotą 100 tys zł.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Z "prawie żadnych" pieniędzy zrobiły się "niewielkie"... Raptem 100 tys. zł. :lol: :lol:

Skoro to tak niewiele dla ciebie to nie rozumiem dlaczego jeszcze nie jeździsz mercedesami, o których wspominałeś :shock:
decr
Małomówny
Małomówny

lamer pisze:Z "prawie żadnych" pieniędzy zrobiły się "niewielkie"... Raptem 100 tys. zł. :lol: :lol:

Skoro to tak niewiele dla ciebie to nie rozumiem dlaczego jeszcze nie jeździsz mercedesami, o których wspominałeś :shock:
Za każdym razem piszę dużymi literami STOSUNKOWO niewielkie.

Ja otwierałem pierwszy punkt przeznaczajac na ten cel ok. 10 tyś zł. Miałem swoj lokal, okna na przelew, wystawke nieodpłatnie, podwykonawce. Mogłem przeznaczyć większą kwotę ale nie było to konieczne.
Napewno pomogło mi to że byłem w branzy od kilku lat (jako pracownik).

Osoba która pisała że obraca kwotą 100 tyś na 4 punkty to nie Decr, prosze nie mylić.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Zdaje się, że sam się już zakręciłeś w tym co piszesz a teraz brniesz dalej...
decr pisze:nie wymagajacy prawiezadnych nakladow finansowych
A teraz piszesz:
Zresztą nie wiem jak inni ale ja mam samego VATu "zamrożone" ponad 50tys :cry: I to jest ten super biznes za prawieżadne pieniądze...
Chyba działamy w różnych branżach albo w różnych krajach 8)
decr
Małomówny
Małomówny

lamer pisze:Zdaje się, że sam się już zakręciłeś w tym co piszesz a teraz brniesz dalej...
decr pisze:nie wymagajacy prawiezadnych nakladow finansowych
A teraz piszesz:
Zresztą nie wiem jak inni ale ja mam samego VATu "zamrożone" ponad 50tys :cry: I to jest ten super biznes za prawieżadne pieniądze...
Chyba działamy w różnych branżach albo w różnych krajach 8)
Pisząc prawieżadnych lub STOSUNKOWO niewielkich porównywałem branże okienna do innych branży.

Ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Proponuje ja zakończyć.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Porównaj sobie nakłądy na sklep z oknami z pierwszym lepszym sklepem spożywczym, rtv, itp. Nakłady fanansowe potrzebne na ZATOWAOWANIE sklepu spozywczego są nie porownywalnie wyzsze od sklepu okiennego.

A jak chodzi o ekipę montażowe to moim skromnym zdaniem najlepiej i najtaniej mieć podwykonawce. Nie interesuje mnie ZUS i inne wydatki oraz zapewnienie ciagłości robót. Mam zapotrzebowanie to mam na godzine 8 rano 5 ekip a nie mam okien do montazu to przez 3 dni nie widze montera i nie martwie sie ze musze mu zaplacic.

Panowie nie mam wątpliwości polemizujemy z amatorem, nowicjuszem w branży.
Kolega decr niewiele wie o handlu, po za tym nie ma rozeznania w innych branżach. Jest młodym człowiekiem pracującym dla kogoś, bardzo mocno utożsamiającym się z firmą-brawo być może prcuje u jednego z nas i pięknie nim zakręciliśmy.

PS
decr mój tel jest do twojej dyspozycji mailem.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

BRAWOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dobrze napisane.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Wiem coś o zatowarowaniu sklepu spożyczego i rtv jogurtów nie uzbieramy na 100 tys. a kamerki telewizory mają po szt. wpłacasz zadatek na drugi dzień odbierasz towar. Chyba że porównujemy do MEDIA MARKT. Na spożywce dostajesz termin płatności a w okiennkach gotóweczka albo drzwi zamknięte. a do tego 120 tys vatu w skarbówce.
duzy
Czytelnik
Czytelnik

zawieszanie działalności

Post autor: duzy »

Co do zawieszania działalności to zostałem ostatnio poinformowany przez szanownego księgowego że ten proceder jest nielegalny, podobno krakowski ZUS podał sprawę do sądu przeciwko kilku firmom że zawieszają działalność i nie płacą zusu a nigdzie w polskim prawie nie ma takiej ustawy która pozwalałaby zawiesić działalność. Nie chcesz płacić zus to zlikwiduj działalność a po 3 miesiącach zakładaj na nowo a jak nie to płać zus bo on ma na weryfikację 10 lat i może się okazać że za 10 lat będziemy płacić za wszystkie miesiące + odsetki...

Pozdrawiam :(
ODPOWIEDZ