Normy etyczne w branży okiennej

dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Normy etyczne w branży okiennej

Post autor: dociekliwiec »

Chciałbym poruszyć temat norm etycznych. Czy dzisiaj branża okienna musi być nastawiona tylko na jakiś duży zysk? Gdzie podziała się estetyka handlu? Handel powinien opierać sie na zwycięstwie sprzedającego i kupującego. Dzisiaj się obserwuje zwycięstwo sprzedającego (jeżeli jest jakiś pośrednik to również jego zwycięstwo) i przegraną kupującego. Uważam, że najwyższy czas z tym skończyć. Nikt inny nie zmieni branży poza nami. Jeżeli jest jakiś nieuczciwy, pozbawiony etyki sprzedawca, producent musimy ich napiętnować, czemu oni mogą psuć życie uczciwym ludziom? Czemu to my mamy cierpieć? Walczmy z nimi zgodnie z etyką.
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.

oknoAD

JBP System Bud
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: JBP System Bud »

Jestem tego samego zdania. Należy zwalczać nieuczciwych producentów przez których później są same problemy. Psują reputację uczciwym firmom które napracowały się na swoje dobre imię.
tomi
Rozgadany
Rozgadany

Re: Normy etyczne w branży okiennej

Post autor: tomi »

dociekliwiec pisze:Chciałbym poruszyć temat norm etycznych. Czy dzisiaj branża okienna musi być nastawiona tylko na jakiś duży zysk? Gdzie podziała się estetyka handlu? Handel powinien opierać sie na zwycięstwie sprzedającego i kupującego. Dzisiaj się obserwuje zwycięstwo sprzedającego (jeżeli jest jakiś pośrednik to również jego zwycięstwo) i przegraną kupującego. Uważam, że najwyższy czas z tym skończyć. Nikt inny nie zmieni branży poza nami. Jeżeli jest jakiś nieuczciwy, pozbawiony etyki sprzedawca, producent musimy ich napiętnować, czemu oni mogą psuć życie uczciwym ludziom? Czemu to my mamy cierpieć? Walczmy z nimi zgodnie z etyką.
jak wyobrażasz sobie tą walkę, i kto ma niby walczyć/napiętnować, bo w tej chwili chyba każdy najeżdża na każdego, wystarczy jedno potknięcie(sprzedać okna z k-1,1 gościowi któremu wyceniłeś okna z k-1,1+wersja z antywłamami(dopłata), a klient nie wspomni ci przy podpisaniu umowy że chce antywłamy(chce tanio), by nie przyjąć później okien(brak antywłamów), a przecież "to ty jesteś fachowiec i powinieneś wiedzieć co chce klient" ) by zyskać opinię garażowca/oszusta którą szybko rozpowszechni konkurencja(najszybciej ta od tanich okien)
mi zdażyło się ostatnio to, że przedstawiciel firmy konkurencyjnej, podszywając się pode mnie odebrał reklamację na moje okna(regulacja),
niestety nie mógł chyba sobie z tym poradzić (choć próbował), klient wściekły po miesiącu skontaktował się ze mną (stąd wiem)
jedna prośba do tych co mają zamiar coś takiego tworzyć niech to będzie forma statystyki reklamacji, czytelna dla klienta
ODPOWIEDZ