Zwrot VATu?

matka
Czytelnik
Czytelnik

Zwrot VATu?

Post autor: matka »

Jestem dalerem okien, cały 2004 r okna z montażem sprzedawałem z 22% Vatem(okna na 22%, a montaż na 7%) tak twierdził mój księgowy i twierdzi dalej. Ja pytająć w US otrzymałem odpowiedz że mogę stosować 7%( ustnie). Pytając innego księgowego o radę powiedział że według niego można stosować obniżoną stawkę z 7% vatem wystawiając na f vat w jednej pozycji usługę remontową , a nawet mogę wystawić korekty do faktur z 2004 i odzyskać nadpłacony VAT- przeliczjąc średnio to kwota w granicach 70-80 tyś zł . Co wy o tym sądzicie, czy tojeszcze było by możliwe?

oknoAD

TADZIU
Czytelnik
Czytelnik

vat

Post autor: TADZIU »

Stary, wsadzasz kij w mrowisko.
Każda próba odzyskania w ten sposób VAT-u wzbudza agresję w US.
Księgowy, jak każdy-do zabicia, musi mieć dupochron.
Uważaj, możesz dostać w d....
Najlepiej zapytaj w US na piśmie, nie na gębe.
Moją obowiązek odpowiedzieć w 28 dni.
Jest o co walczyć.

Siemka
Tadziu
Buszman
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Buszman »

Niby jak chcesz odzyskać vat? Wystawisz korekty dla wszystkich twoich klientów? To bedziesz musiał zwrócić im różnicę w vacie, nic ci to nie da! Ja sprzedaję z vatą 7% od czerwca 2004, miałem już kontrolę z US i wszystko ok.
"Pytania są tendencyjne"
ronald
Małomówny
Małomówny

Re: Zwrot VATu?

Post autor: ronald »

matka pisze:Jestem dalerem okien, cały 2004 r okna z montażem sprzedawałem z 22% Vatem(okna na 22%, a montaż na 7%) tak twierdził mój księgowy i twierdzi dalej. Ja pytająć w US otrzymałem odpowiedz że mogę stosować 7%( ustnie). Pytając innego księgowego o radę powiedział że według niego można stosować obniżoną stawkę z 7% vatem wystawiając na f vat w jednej pozycji usługę remontową , a nawet mogę wystawić korekty do faktur z 2004 i odzyskać nadpłacony VAT- przeliczjąc średnio to kwota w granicach 70-80 tyś zł . Co wy o tym sądzicie, czy tojeszcze było by możliwe?
MATKA gdzie prowadzisz swoje biuro handlowe?
Stosując 22% VAT sprzedałeś(aś) samych okien przez osiem miesięcy ( z majem 2004 włącznie ) za ok. 500.000 zł/netto to daje jakieś 62.500 zł/netto miesięcznie.
Coś tu jest nie tak, chyba że cała Twoja konkurenca sprzedawała z VAT 22%, lub jesteś jedyny na rynku, albo źle oszacowałeś wysokość VAT-u.

Poza tym zgadzam się w z moim przedmówcą, że po korektach musisz oddać różnicę VAT-u nabywcą.

pozdrawiam - ronald
matka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: matka »

Mam dwa biura handlowe,a suma wystawionych faktur obejmujących okna z montażem wynośi w granicach 520 000 tyś. Nie było lekko, ale sprzedając z vatem 22% miałem porównywalne ceny z konkurencją.

Co do zwrotu klientom podatku to sprubuje ich przekonać, że na umowie wpisywałem zawsze kwotę ogólną ( pisałem np. kwota za 2 okna z montażem 3200 zł brutto) bez żadnych wyliczeń tylko kwota brutto za okna z montażem.
Wystawię tylko korektę VATu, czyli cena netto się zwiększy.
Oczywiście spróbuje, nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce?!!! :shock: :D :D
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

MATKA Wątpię żeby takie bzdury mógł ci doradzać jakiś księgowy
a sam lepiej nie kombinuj bo widze że nie masz zielinego pojęcia
o księgowości .Korekta VATu nie ma nic wspólnego z wartością
netto a korektę robi się do faktury a nie do umowy.Montaż na 7%
jest nie po to żeby więcej zarobić tylko żeby być konkurencyjnym

pozdrawiam MAGGREGOR

maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Jeszcze jedno ta nadpłata w Twoim rozumowaniu to byłaby kradzież
pieniędzy klientów bo to oni ci ten VAT nadpłacili,trzeba było od
razu robic wszystko jako usługę a nie liczyć na to że wszyscy robią
żle i po kontrolach zostaniesz sam na rynku.Jak się nie najadłeś
to iteraz się nie naliżesz

pozdrawiam MAGGREGOR
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

zwrot vatu ?

Post autor: komarko1 »

miły kolego punkt 1 - jeśli wskutek pomyłki naliczyłeś 22 % (błędnie) to o ile się nie mylę US nie karze podmiotu - uznaje jednak brak możliwości zwrotu (rozliczanie w okresie miesięcznym!!) mam nadzieję że wystawiałeś stawki vat 22 i 7 na dwóch różnych fakturach (przejrzyj posty z poprzedniego roku o rozliczeniach vatu)
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Nie widzę tu żadnej podstawy do korekty...
Sprzedaż OKIEN była (od maja) i jest nadal opodatkowana stawką 22%.
jojas
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jojas »

na początek radziłbym zmienić księgowego.. przpisy są takie: na FV piszesz :"usługa związana z montażem ram okiennych." i wszycho. liczysz okna i montaż z 7 % VATem dla szarego Kowalskiego. potem ubiegasz się o zwrot do US. oni zdaje się mają 3 miesiące na zwrot. ale wszyscy dobrze wiemy, co się dzieje jak US ma coś oddać więc przygotuj się na kontrole VATu. i teraz musisz na wszystkie okna sprzedane z 7% VATem mieć umowę. US porówna je z FV. tylko musisz pamiętać, że na firmę lub do budynków nie mieszkalnych vat zawsze jest 22%!! czyli np garaż wolnostojący jest budynkiem niemieszkalnym i musisz liczyć 22 % VATu. dotyczy to okien jak też wszystkich materiałów budowlanych. tylko szary Kowalski ma 7 % i też tylko z montażem. bez montażu jest 22%.
o zwrot z US radziłbym się nie ubiegać. ta kwota 70-80 tyś....skąd ty ją wziołeś?? przy obrocie 500 tyś. (pomnożyłeś 500 tyś x 15 % tej różnicy??:) zapytaj się księgowego, albo matematyka jak się liczy procenty......wyjdzie zupełnie inna kwota)te pieniądze należą się twoim klientom. ty dostaniesz tylko różnicę między 22% a 7% od ceny za jaką kupiłeś okna(a nie jest to 15 %-jak sie wyadaje, policz.. ). a korekty?? wiesz, że teoretycznie powinieneś je później rozwieść do klientów albo wysłąć pocztą.. to też jest problem jeśli miałeś ich tak wielu, a i umowy trzeba by było przepisać i poprawić... pozatym twoi klienci dowiedzą się że przepłacili....na twoim miejscu przeliczyłbym raz jeszcze ten vat, co maja ci go oddać i zobaczysz, gra nie warta jest świeczki. wiedz , że przy zwrocie Vatu musisz mieć wszystko na tip top w papierach, kotrole masz jak w banku.
VAT 7% i 22% został wprowadzony żeby ten Kowalski zaoszczędził troche grosza, a nie po to żebyś ty mógł zarobić.

a tak na marginesie musisz mieć naprawde dobre ceny, jeśli mimo 22 % vatu byłeś konkurencyjny i robiłeś taki obrót. ciekawe gdzie masz te biura.. chyba w raju..

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn mar 07, 2005 8:39 pm przez jojas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ