Zwrot VATu?
Zwrot VATu?
Jestem dalerem okien, cały 2004 r okna z montażem sprzedawałem z 22% Vatem(okna na 22%, a montaż na 7%) tak twierdził mój księgowy i twierdzi dalej. Ja pytająć w US otrzymałem odpowiedz że mogę stosować 7%( ustnie). Pytając innego księgowego o radę powiedział że według niego można stosować obniżoną stawkę z 7% vatem wystawiając na f vat w jednej pozycji usługę remontową , a nawet mogę wystawić korekty do faktur z 2004 i odzyskać nadpłacony VAT- przeliczjąc średnio to kwota w granicach 70-80 tyś zł . Co wy o tym sądzicie, czy tojeszcze było by możliwe?
vat
Stary, wsadzasz kij w mrowisko.
Każda próba odzyskania w ten sposób VAT-u wzbudza agresję w US.
Księgowy, jak każdy-do zabicia, musi mieć dupochron.
Uważaj, możesz dostać w d....
Najlepiej zapytaj w US na piśmie, nie na gębe.
Moją obowiązek odpowiedzieć w 28 dni.
Jest o co walczyć.
Siemka
Tadziu
Każda próba odzyskania w ten sposób VAT-u wzbudza agresję w US.
Księgowy, jak każdy-do zabicia, musi mieć dupochron.
Uważaj, możesz dostać w d....
Najlepiej zapytaj w US na piśmie, nie na gębe.
Moją obowiązek odpowiedzieć w 28 dni.
Jest o co walczyć.
Siemka
Tadziu
Re: Zwrot VATu?
MATKA gdzie prowadzisz swoje biuro handlowe?matka pisze:Jestem dalerem okien, cały 2004 r okna z montażem sprzedawałem z 22% Vatem(okna na 22%, a montaż na 7%) tak twierdził mój księgowy i twierdzi dalej. Ja pytająć w US otrzymałem odpowiedz że mogę stosować 7%( ustnie). Pytając innego księgowego o radę powiedział że według niego można stosować obniżoną stawkę z 7% vatem wystawiając na f vat w jednej pozycji usługę remontową , a nawet mogę wystawić korekty do faktur z 2004 i odzyskać nadpłacony VAT- przeliczjąc średnio to kwota w granicach 70-80 tyś zł . Co wy o tym sądzicie, czy tojeszcze było by możliwe?
Stosując 22% VAT sprzedałeś(aś) samych okien przez osiem miesięcy ( z majem 2004 włącznie ) za ok. 500.000 zł/netto to daje jakieś 62.500 zł/netto miesięcznie.
Coś tu jest nie tak, chyba że cała Twoja konkurenca sprzedawała z VAT 22%, lub jesteś jedyny na rynku, albo źle oszacowałeś wysokość VAT-u.
Poza tym zgadzam się w z moim przedmówcą, że po korektach musisz oddać różnicę VAT-u nabywcą.
pozdrawiam - ronald
Mam dwa biura handlowe,a suma wystawionych faktur obejmujących okna z montażem wynośi w granicach 520 000 tyś. Nie było lekko, ale sprzedając z vatem 22% miałem porównywalne ceny z konkurencją.
Co do zwrotu klientom podatku to sprubuje ich przekonać, że na umowie wpisywałem zawsze kwotę ogólną ( pisałem np. kwota za 2 okna z montażem 3200 zł brutto) bez żadnych wyliczeń tylko kwota brutto za okna z montażem.
Wystawię tylko korektę VATu, czyli cena netto się zwiększy.
Oczywiście spróbuje, nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce?!!! :shock: :D :D
Co do zwrotu klientom podatku to sprubuje ich przekonać, że na umowie wpisywałem zawsze kwotę ogólną ( pisałem np. kwota za 2 okna z montażem 3200 zł brutto) bez żadnych wyliczeń tylko kwota brutto za okna z montażem.
Wystawię tylko korektę VATu, czyli cena netto się zwiększy.
Oczywiście spróbuje, nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce?!!! :shock: :D :D
MATKA Wątpię żeby takie bzdury mógł ci doradzać jakiś księgowy
a sam lepiej nie kombinuj bo widze że nie masz zielinego pojęcia
o księgowości .Korekta VATu nie ma nic wspólnego z wartością
netto a korektę robi się do faktury a nie do umowy.Montaż na 7%
jest nie po to żeby więcej zarobić tylko żeby być konkurencyjnym
pozdrawiam MAGGREGOR
a sam lepiej nie kombinuj bo widze że nie masz zielinego pojęcia
o księgowości .Korekta VATu nie ma nic wspólnego z wartością
netto a korektę robi się do faktury a nie do umowy.Montaż na 7%
jest nie po to żeby więcej zarobić tylko żeby być konkurencyjnym
pozdrawiam MAGGREGOR
Jeszcze jedno ta nadpłata w Twoim rozumowaniu to byłaby kradzież
pieniędzy klientów bo to oni ci ten VAT nadpłacili,trzeba było od
razu robic wszystko jako usługę a nie liczyć na to że wszyscy robią
żle i po kontrolach zostaniesz sam na rynku.Jak się nie najadłeś
to iteraz się nie naliżesz
pozdrawiam MAGGREGOR
pieniędzy klientów bo to oni ci ten VAT nadpłacili,trzeba było od
razu robic wszystko jako usługę a nie liczyć na to że wszyscy robią
żle i po kontrolach zostaniesz sam na rynku.Jak się nie najadłeś
to iteraz się nie naliżesz
pozdrawiam MAGGREGOR
zwrot vatu ?
miły kolego punkt 1 - jeśli wskutek pomyłki naliczyłeś 22 % (błędnie) to o ile się nie mylę US nie karze podmiotu - uznaje jednak brak możliwości zwrotu (rozliczanie w okresie miesięcznym!!) mam nadzieję że wystawiałeś stawki vat 22 i 7 na dwóch różnych fakturach (przejrzyj posty z poprzedniego roku o rozliczeniach vatu)
na początek radziłbym zmienić księgowego.. przpisy są takie: na FV piszesz :"usługa związana z montażem ram okiennych." i wszycho. liczysz okna i montaż z 7 % VATem dla szarego Kowalskiego. potem ubiegasz się o zwrot do US. oni zdaje się mają 3 miesiące na zwrot. ale wszyscy dobrze wiemy, co się dzieje jak US ma coś oddać więc przygotuj się na kontrole VATu. i teraz musisz na wszystkie okna sprzedane z 7% VATem mieć umowę. US porówna je z FV. tylko musisz pamiętać, że na firmę lub do budynków nie mieszkalnych vat zawsze jest 22%!! czyli np garaż wolnostojący jest budynkiem niemieszkalnym i musisz liczyć 22 % VATu. dotyczy to okien jak też wszystkich materiałów budowlanych. tylko szary Kowalski ma 7 % i też tylko z montażem. bez montażu jest 22%.
o zwrot z US radziłbym się nie ubiegać. ta kwota 70-80 tyś....skąd ty ją wziołeś?? przy obrocie 500 tyś. (pomnożyłeś 500 tyś x 15 % tej różnicy??:) zapytaj się księgowego, albo matematyka jak się liczy procenty......wyjdzie zupełnie inna kwota)te pieniądze należą się twoim klientom. ty dostaniesz tylko różnicę między 22% a 7% od ceny za jaką kupiłeś okna(a nie jest to 15 %-jak sie wyadaje, policz.. ). a korekty?? wiesz, że teoretycznie powinieneś je później rozwieść do klientów albo wysłąć pocztą.. to też jest problem jeśli miałeś ich tak wielu, a i umowy trzeba by było przepisać i poprawić... pozatym twoi klienci dowiedzą się że przepłacili....na twoim miejscu przeliczyłbym raz jeszcze ten vat, co maja ci go oddać i zobaczysz, gra nie warta jest świeczki. wiedz , że przy zwrocie Vatu musisz mieć wszystko na tip top w papierach, kotrole masz jak w banku.
VAT 7% i 22% został wprowadzony żeby ten Kowalski zaoszczędził troche grosza, a nie po to żebyś ty mógł zarobić.
a tak na marginesie musisz mieć naprawde dobre ceny, jeśli mimo 22 % vatu byłeś konkurencyjny i robiłeś taki obrót. ciekawe gdzie masz te biura.. chyba w raju..
pozdrawiam
o zwrot z US radziłbym się nie ubiegać. ta kwota 70-80 tyś....skąd ty ją wziołeś?? przy obrocie 500 tyś. (pomnożyłeś 500 tyś x 15 % tej różnicy??:) zapytaj się księgowego, albo matematyka jak się liczy procenty......wyjdzie zupełnie inna kwota)te pieniądze należą się twoim klientom. ty dostaniesz tylko różnicę między 22% a 7% od ceny za jaką kupiłeś okna(a nie jest to 15 %-jak sie wyadaje, policz.. ). a korekty?? wiesz, że teoretycznie powinieneś je później rozwieść do klientów albo wysłąć pocztą.. to też jest problem jeśli miałeś ich tak wielu, a i umowy trzeba by było przepisać i poprawić... pozatym twoi klienci dowiedzą się że przepłacili....na twoim miejscu przeliczyłbym raz jeszcze ten vat, co maja ci go oddać i zobaczysz, gra nie warta jest świeczki. wiedz , że przy zwrocie Vatu musisz mieć wszystko na tip top w papierach, kotrole masz jak w banku.
VAT 7% i 22% został wprowadzony żeby ten Kowalski zaoszczędził troche grosza, a nie po to żebyś ty mógł zarobić.
a tak na marginesie musisz mieć naprawde dobre ceny, jeśli mimo 22 % vatu byłeś konkurencyjny i robiłeś taki obrót. ciekawe gdzie masz te biura.. chyba w raju..
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn mar 07, 2005 8:39 pm przez jojas, łącznie zmieniany 1 raz.