wyginają mi się profile gealan

Michalgdynia
Czytelnik
Czytelnik

wyginają mi się profile gealan

Post autor: Michalgdynia »

Witam serdecznie
Mam pytanie do kolegów z branży. Produkuję okna od 15 lat na równych profilach od Decco, przez profine, brugmanna po ostatnio Gealan S9000.
Mam problem ze strasznym gięciem skrzydeł profilu 6079, zastosowana stal zakupiona w Gealanie - 2 mm grubości. Przez 15 lat nie złożyłem żadnej reklamacji na profile, a tutaj sytuacja jest dramatyczna.
Ma ktoś z was podobne doświadczenie z tym systemodawcą? Bo słyszałem, że nie jestem jedyny.
Dostałem propozycję z Gealana o włożeniu dodatkowego płaskownika, co wiąże się z kosztami (częściowo jedynie opłaconych przez Gealana)

Pozdrawiam:
Michał Sędzikowski

oknoAD

GEALANPolska
Czytelnik
Czytelnik

Re: wyginają mi się profile gealan

Post autor: GEALANPolska »

Do wyboru odpowiedniej stali do skrzydeł GEALAN służy opracowany przez Dział Konstrukcyjny poradnik pt. "Maksymalne wymiary ram i skrzydeł dla systemów GEALAN" Zawsze jest dostępne dla naszych partnerów handlowych aktualne wydanie tego dokumentu na stronie internetowej naszej firmy. Rodzaj zastosowanej stali jest uzależniony od wymiarów skrzydeł, wagi zestawów szybowych oraz od tego czy to są okna białe czy kolorowe. Rodzaj szyb został podzielony na dwie grupy: do 12 mm zastosowanej łącznej grubości wszystkich szyb w pakiecie oraz druga grupa powyżej 12 mm. Natomiast stal została podzielona na trzy grupy obciążeniowe: Grupa S w której współczynnik bezwładności jest mniejszy lub równy 2 cm4. Grupa M zawiera się od 2 do 5 cm4. Grupa L w której współcznnik Ix mieści się w przedziale od 5 do 11 cm4. Dla okien białych są dostępne w poszczególnych grupach S, M, L stale o grubości 1,5 mm i 2 mm. Natomist dla kolorów są dostępne stale tylko o grubości 2 mm. Powyższa tabela została opracowana w oparciu o prowadzone przez naszą firmę badania systemowe okien w notyfikowanych laboratoriach i Instytutach, badania okien w komorze klimatycznej w której panują zmieniające się warunki po stronie zewnętrznej i wewnętrznej zainstalowanego okna, jak również są poparte wieloletnim doświadczeniem i analizą opinii naszych klientów.
W opisywanym przypadku doszło do zastosowania stali 6706 grub. 2 mm która została dopuszczona tylko dla okien białych w grupie M stali. Natomiast powinna być zastosowana dla skrzydła 6079 w kolorze w grupie M stal 6746, natomist w grupie L stal 6714.
Stosowanie się do powyższych zasad pozwoli na przyszłość uniknąć reklamacji na wygięcia skrzydeł kolorowych S9000 opisywanych w tym poście.
gtech
Czytelnik
Czytelnik

Re: wyginają mi się profile gealan

Post autor: gtech »

Dzień dobry,
w tym przypadku oraz mu podobnych można zastosować listwę elektryczną do prostowania skrzydeł.
Po jej zastosowaniu wystarczy stal, która została użyta ze 100% gwarancją, że problem nie powróci.
Ponad to jest to bardziej profesjonalne niż rozbieranie okna i dokręcanie płaskownika. Dodatkową przewagą metody termicznej jest to, iż nie zmieniamy parametrów cieplnych skrzydła.
100% gwarancji, że problem ustąpi i 100% gwarancji, że problem nie powróci.

Pozdrawiam
Grzegorz Szalak
ODPOWIEDZ