Usługa pomiaru stolarki 80,00 PLN

DAN
Czytelnik
Czytelnik

Usługa pomiaru stolarki 80,00 PLN

Post autor: DAN »

Za przyjazd do pralki czy telewizora, zwymiarowania i wycenienia okien są pobierane kwoty za dojazd i czas. Niektóre firmy świetnie wykonują usługi montażu i kasują za takową 320,00 PLN z 7%VAT (034) - okno szwedzkie, inne firmy zaznaczają w umowach, że należy wykonać raz do roku odpłatnie usługę regulacji i konserwacji stolarki (20-30,00 PLN skrzydło)- co jest warunkiem dotrzymania przez producenta 7-letniej gwarancji - działania przynoszące profity Klientowi i usługodawcy i producentowi stolarki.
Jeśli spodkaliście się z podobnymi objawami na rynku i uznajecie je za zdrowy bądź chory odruch, to zapraszam do polemiki.

Pozdrawiam
DAN

oknoAD

moskitiera
Małomówny
Małomówny

ZGADZAM SIE

Post autor: moskitiera »

Masz rację już nie raz jeżdziłem do klientów na pomiar okien bo byli zdecydowani ale jak się okazało póżniej do podpisania umowy nie doszło - ale KLIENT nasz PAN
JERZY 2
Czytelnik
Czytelnik

POMIAR PŁATNY?

Post autor: JERZY 2 »

WSZYSTKO GRA GDY POMIAR ODBYWA SIĘ W GRANICACH MIASTA ,
KIEDY PRZYCHODZI JECHAC 30-40 KM POZA MIASTO DO JEDNEJ 34 ROBI SIĘ PROBLEM. PROPONUJE POBIERAC KAUCJE ZA POMIAR 50ZŁ ZWRACANĄ PRZY PODPISANIU UMOWY CO WY NATO? POZDRAWIAM
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Ludzie czy wy słyszycie co piszecie ?
To napewno było by fajne tak jak i kolejki przed naszymi sklepami
załatwianie okien za łapówkę ale NIEREALNE I NIPOWROTNE .
Teraz my musimy płacić żeby sprzedać między innymi poprzez reklamę
gratisy bezpłatny transport pomiar itd i ważne jest tylko żeby na koniec
być na plusie .

Czytałem kiedyś wywiad z emerytowanym majorem znanym kobieciarzem na pytanie redaktorki jak pan to robił że miał
pan tyle kobiet major odpowiedział po prostu podchodziłem i pytałem
czy nie chciałaby się pani ze mną kochać i co nie dostawał pan za to
w twarz spytała pani redaktor oczywiście że dostawałem ale statystycznie i tak niezle na tym wychodziłem .

pozdrawiam MAGGREGOR
MarioZ
Małomówny
Małomówny

Post autor: MarioZ »

Z odpłatnością za regulację okien spotkałem się w ostanim czasie raz. Pierwsza moja reakcja "Powaliło producenta!!!" Ale po jakims czasie doszedłem do wniosku że takie postepowanie gwaranta ma sens.Wszyscy sie zgadzamy na to producenci aut, agd itp. golą nas na każdym kroku za przeglądy. 5, 10 letnia gwarancja na okna to wymysł handlowców , którzy sprzedadza towar i ich nie ma.Kaucja za pomiar okien : Jestem za .Nawet za symboliczna złotówkę .Byłem raz na pomiarze , na kórym klient indywidualny z 5 oknami , zrobił sobie nie informując nikogo "mały przetarg".5 przedstawicieli i ogólna kicha.Wyszedłem od niego bo to było żenujące.Acha.Dla tych którzy mówią że nieodpłatny pomiar jest ok, proponuję zamówić speca od pomiaru mebli kuchennych.Nie wiem czy uda mu sie nie zapłacić.
poryw
Czytelnik
Czytelnik

Długoletnie gwarancje.

Post autor: poryw »

Jestem za wprowadzeniem corocznych płatnych przeglądów okien . Warunkiem utrzymania kilkuletnich gwarancji w kazdej branży są autoryzowane przeglądy. Może i w oknach w końcu trzeba by było to wprowadzać.

melvin
Małomówny
Małomówny

Post autor: melvin »

witam. szczerze powiedziawszy, to nie bardzo sobie wyobrażam odpłatny pomiar u klienta. a dlaczego? drodzy okniarze, nawet jeśli, któryś z was pisze, że taka koncepcja byłaby dobra, to chciałbym widzieć was w następującej sytuacji: dzwoni klient i informuje, że firma, z którą rozmawiał wcześniej żadała sobie za dojazd 30 zł. (powiedzmy odległość jakieś 30 km). pyta czy w tym punkcie jest tak samo, bo jeśli tak, to on z góry dziękuje.
nie wierzę, że ktoś odpowie-"proszę pana to wykluczone, u nas też jest to usługa odpłatna". śmiechu warte.
a poza tym, taki wyjazd zawsze wiąże się z ryzykiem. oczywiście. z tym, że trzeba po takiej wizycie mieć kontakt z klientem, itd. a w sumie co ja będę ojców uczył dzieci robić....
pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Długoletnie gwarancje.

Post autor: DAREK 13 »

poryw pisze:Jestem za wprowadzeniem corocznych płatnych przeglądów okien . Warunkiem utrzymania kilkuletnich gwarancji w kazdej branży są autoryzowane przeglądy. Może i w oknach w końcu trzeba by było to wprowadzać.

Trzeba pamiętać przy tym o wprowadzeniu zapisu iż podczas przeglądu firma na prawo do wymiany (odpłatnie) zużytych elementów.
Taki zapis pozwoli zerwać z ponoszeniem kosztów na klientów ponad miarę dokładnych. Dodatkowo zapewni pewne wpływy. Poza tym wtedy to będzie prawdziwy przegląd, jesli coś wyda się nadmernie wytarte,zużyte to wymienimy taki element i zapewnimy sprawne działanie mechanizmu na następny okres, a chyba na tym powinno klientom zależeć.
Czas skończyć z zaspokajaniem wwszystkich potrzeb klientów za darmo.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

melvin pisze:witam. szczerze powiedziawszy, to nie bardzo sobie wyobrażam odpłatny pomiar u klienta. a dlaczego? drodzy okniarze, nawet jeśli, któryś z was pisze, że taka koncepcja byłaby dobra, to chciałbym widzieć was w następującej sytuacji: dzwoni klient i informuje, że firma, z którą rozmawiał wcześniej żadała sobie za dojazd 30 zł. (powiedzmy odległość jakieś 30 km). pyta czy w tym punkcie jest tak samo, bo jeśli tak, to on z góry dziękuje.
nie wierzę, że ktoś odpowie-"proszę pana to wykluczone, u nas też jest to usługa odpłatna". śmiechu warte.
a poza tym, taki wyjazd zawsze wiąże się z ryzykiem. oczywiście. z tym, że trzeba po takiej wizycie mieć kontakt z klientem, itd. a w sumie co ja będę ojców uczył dzieci robić....
pozdrawiam

Zwracam się z prośba do Pana Roberta Kłosa.
Czy opisane wyżej działanie firmy, niepobierającej opłaty za pomiar, można nazwać dumpingiem.
Jeśli tak, to droga do opłat za pomiar, byłaby znacznie krótsza niż w tej chwili.
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Post autor: Robert Klos »

Co do dumpingu, to nie sadze.. Byloby to do przyjecia wowczas, gdyby byla to powszechna praktyka na tym rynku, a tak rzeczywiscie nie jest.
Natomiast odrebna kwestia jest stosowanie tej zasady.. Gdyby wszyscy (a przynajmniej wiekszosc) montazystow stosowala zasade, pomiar gratis wowczas kiedy zamawiasz usluge, wtedy da sie to zrobic. Wtedy koszt dojazdu i pomiaru bylby wliczany w cene uslugi.. ale ci wszyscy, ktorzy nie otrzymali od tego klienta zlecenia policzyli by sobie tylko za pomiar.. wydaje sie to byc uczciwe.. jezeli bedzie inaczej, wowczas wszyscy montazysci dokladaja do interesu, a to nie ma zadnego uzasadnienia. pozdrowienia - Robert
jojas
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jojas »

płatny pomiar?? śmiechu warte!! kto za to zapłaci??!! chwila moment by powstały firemki, które w biurze by dawały tak dobre ceny, a na pomiarze przycianały klienta. ale kasa za pomiart sie należy....tak już niestety jest w tej branży, że jeśli nawet my postępujemu fer to czasem jedziemy tylko po to żeby pozwiedzać miasto i zobaczyć jak ludzie mieszkają..:) co do płatnego serwisu.. owszem jestem za. ale ponownie zadam to pytanie.. kto za to zapłaci?? szary kowalski, który wreszcie po latach dorobił się 3000 zł, żeby móc zmienić sobie okna, żeby mu nie wiało, a tu jeszcze co roku kasa za konserwacje.... teraz nikt się na to nie zgodzi. trzeba walczyć o klienta i czasem dokładać do interesu.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ