Proszę o poradę
Proszę o poradę
Niedługo zaczynam remont mieszkania /blok z póżnych lat 70-ych/ i w związku z tym proszę o poradę: na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie okien z pcv. Czytałem trochę o profilach, ilości komór, okuciach, itd, ale prawdę mówiąc nie mam zbyt rozwiniętego zmysłu technicznego i nie mówi mi to zbyt wiele. Poza tym, to co czytam czasem jest bardzo się różni od tego co czytałem wcześniej. Dlatego też byłbym wdzięczny za kilka cennych wskazówek czym sie kierować przy zakupie oraz jakie warunki i wymagania dobre okno powinno spełniać.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc - Marcin
Z góry bardzo dziękuję za pomoc - Marcin
cinek
Dobre! Polityczne trochę ale dobre...Witam wejdz na www.thermoplast.pl i lub na www.tp24.pl i sprawdz oferte.
cinek75 to też ty?
Proszę o porade
Proponuje okna drewniane.
Tel/Fax 0757811049
Kom 0607835153
Tel/Fax 0757811049
Kom 0607835153
cinek - tutaj nikt Ci konkretnie nie odpowie - jak chcesz wiedzy o oknach i co wybrać to wejdź na forum dyskusyjne Muratora. www.murator.com.pl a następnie na - "forum dyskusyjne" i z kolei na "wymiana doświadczeń" - i na koniec - "szukam dobrych okien" lub też zadaj pytanie jako nowy temat.
Zakup okien przez internet to chybiony pomysł - kto Ci je pomierzy?
Zakup okien przez internet to chybiony pomysł - kto Ci je pomierzy?
Nie mam zamiaru kupowac okien przez internet, po prostu pytałem na co zwracać uwagę przy ich kupnie.Jak pojde do jakiegoś biura,to logiczne wydaje mi się,że jak ktoś sprzedaje okna firmy X to dla niego najlepsze beda okna firmy X i nie wiem o co i jak dociekliwie będę się pytał to i tak najlepsze będą okna firmy X.
Dziękuję za okazane zainteresowanie -Marcin
Dziękuję za okazane zainteresowanie -Marcin
cinek
Polecam tylko okna PCV, wystarczą profile trzykomorowe. Popytaj znajomych którzy wymienili okna co o nich sądzą oraz gdzie kupili. Zanotuj ich wypowiedzi co do zalet oraz wad. Pomierz swoje okna i przejdz się do kilku firm, sprawdz na jakich profilach, jakie okucia, szyby, okres gwarancji, serwis ,termin realizacji oraz cena. Porównaj wszystkie oferty i dopiero wtedy dokonaj wyboru. Okna nie zając nie uciekną, masz czas.
Porównując ofery sprawdz co zawierają. Staraj się aby oferty zawierały te same elementy, bo potem może się okazać że wybrałeś ofertę w której nie wyliczono np. parapetów itp.
Ostatnia bardzo ważna uwaga, jeśli robisz wycenę na podstawie swoich pomiarów to sprawdz w pierwszej firmie jakie wymiary zostały przyjęte do wyceny. Jeśli wymiary okien w wycenie znacznie odbiegają od twoich pomiarów to popros o dwie wyceny (1- wycena firmy, 2- wycena na podstawie twoich pomiarów). W każdej następnej firmie postępuj tak samo.
Porównując ofery sprawdz co zawierają. Staraj się aby oferty zawierały te same elementy, bo potem może się okazać że wybrałeś ofertę w której nie wyliczono np. parapetów itp.
Ostatnia bardzo ważna uwaga, jeśli robisz wycenę na podstawie swoich pomiarów to sprawdz w pierwszej firmie jakie wymiary zostały przyjęte do wyceny. Jeśli wymiary okien w wycenie znacznie odbiegają od twoich pomiarów to popros o dwie wyceny (1- wycena firmy, 2- wycena na podstawie twoich pomiarów). W każdej następnej firmie postępuj tak samo.
POZDRAWIAM.
Witam !
Krótka uwaga również z mojej strony. Przy wyborze firmy sprawdź, jak długo ta firma funkcjonuje na rynku, jakie ma referencje i co tak naprawdę oferuje w gwarancji. Jeżeli firma funkcjonuje rok, a daje gwarancję na 10 lat, to chyba coś jest nie tak. Pamiętaj, że różne elementy okna mogą mieć różny okres gwarancyjny - inny dla profilu, okuć czy uszczelek. Pamiętaj, że niema nic za darmo. Najtańsze okna pochodzą najczęściej od dużych firm często odległych o wiele setek kilometrów od dealera, które to okno sprzedaje, gdzie cena jest wykładnią jakości, czyli najtańsza możliwa masówka, Ważne jest to, że takie okna często posiadają symboliczną gwarancję lub nawet jej brak ! Nie licz, że jeżeli ktoś (najczęściej dealer), który zarobi 20-30 zł na oknie, będzie się spieszył z usunięciem ewentualnej usterki. Skończy się na przepychance klient-dealer-producent, gdzie łatwo przewidzieć finał sprawy. Reasumując - bierz okna od lokalnego producenta, o dobrej opinii, funkcjonującego co najmiej przez połowę oferowanego przec niego okresu gwarancyjnego. Być może zapłacisz 50-100 PLN drożej od najtańszej oferty, ale za tę różnicę na pewno nie wymienisz okien na nowe za 2-3 lata. Pozdrawiam - Richie
Krótka uwaga również z mojej strony. Przy wyborze firmy sprawdź, jak długo ta firma funkcjonuje na rynku, jakie ma referencje i co tak naprawdę oferuje w gwarancji. Jeżeli firma funkcjonuje rok, a daje gwarancję na 10 lat, to chyba coś jest nie tak. Pamiętaj, że różne elementy okna mogą mieć różny okres gwarancyjny - inny dla profilu, okuć czy uszczelek. Pamiętaj, że niema nic za darmo. Najtańsze okna pochodzą najczęściej od dużych firm często odległych o wiele setek kilometrów od dealera, które to okno sprzedaje, gdzie cena jest wykładnią jakości, czyli najtańsza możliwa masówka, Ważne jest to, że takie okna często posiadają symboliczną gwarancję lub nawet jej brak ! Nie licz, że jeżeli ktoś (najczęściej dealer), który zarobi 20-30 zł na oknie, będzie się spieszył z usunięciem ewentualnej usterki. Skończy się na przepychance klient-dealer-producent, gdzie łatwo przewidzieć finał sprawy. Reasumując - bierz okna od lokalnego producenta, o dobrej opinii, funkcjonującego co najmiej przez połowę oferowanego przec niego okresu gwarancyjnego. Być może zapłacisz 50-100 PLN drożej od najtańszej oferty, ale za tę różnicę na pewno nie wymienisz okien na nowe za 2-3 lata. Pozdrawiam - Richie
Jeżeli sąsiad ma ten sam układ mieszkania to raczej tak , pod warunkiem że w międzyczasie blok nie został ocieplony, w tedy wymiary okien są mniejsze. Ale i tak doradzam samemu przemierzyć. Wystarczy przemierzyć wnekę okienną od zewnątrz mieszkania (szerokośc- od muru do muru, wysokośc do muru do parapetu ) i podać ze tak były mierzone okna. W biurze doliczą sobie na szerokość i wysokość (szer. ok. 80 mm, a wys. ok. 30-40 mm). Do wyceny te wymiary wystarczą. A jesli wymiary będą bardzo zbliżone do typowych to sami przyjmą okna typowe. Istotna sprawa odnośnie okuć okiennych, okucia tego samego producenta nie zawsze są takie same. Np. WINKHAUS ma wersję autopilot (można zawsze dołorzyć jakiś element) oraz flex (wersja uboga nie rozwojowa ale oczywiście tansza). Flex bardzo często stosowany ze wzgledu na cenę.
Wydaje się że zakup okien jest taki łatwy ale to pozory. Dobrej jakości okna są na 20-30 lat i dłużeja, a złej na kilka mimo że cena była niewiele niższa. Warto zatem czasami dopłacić paręset złotych.
Jeśli jesteś z Poznania lub okolic wyślij maila [email protected] podjadę pomierze i przygotuję pełną ofertę.
Wydaje się że zakup okien jest taki łatwy ale to pozory. Dobrej jakości okna są na 20-30 lat i dłużeja, a złej na kilka mimo że cena była niewiele niższa. Warto zatem czasami dopłacić paręset złotych.
Jeśli jesteś z Poznania lub okolic wyślij maila [email protected] podjadę pomierze i przygotuję pełną ofertę.
POZDRAWIAM.