tak sobie czytam i oczom nie wierzę

zoni-system
Czytelnik
Czytelnik

tak sobie czytam i oczom nie wierzę

Post autor: zoni-system »

jak czytam te wszystkie posty,to zastanawiam sie czy okna to przypadkiem nie jakieś skomplikowane urządzenie kosmiczne.Podajecie klientom tyle nieistotnych informacji,robicie wodę z mózgu ,a oni potem głupieją.Otóż uzmysławiam wszystkim,że okno to przedmiot ,który na dzisiejsze czasy ma konstrukce prostszą od cepa. Profil ,szyba i okucie.Nie ma złych profili,nie ma złych szyb,nie ma złych okuć. Każde okno produkowane dzisiaj spełnia wszystkie normy. Producent ,który daje 10 lat gwarancji,a tak pracuję od wielu lat,to jest albo i......,albo zna jakośc swojego wyrobu. Jeszcze nigdy a sporo sprzedaję nie wracałem do żadnego klienta z wyjątkiem drobnej regulacji. W oknach mili klienci nie ma sie co psuć. To całe dzielenie włosa na czworo jest bez sensu. Z doświadczenia wiem ,że klienci ,którzy chcą napisać doktorat z okien najczęściej trafiaja najgorzej. Ważne jest aby firma ,która bedzie wymieniała okna była solidna, z dobrymi brygadami montażowymi,bo własnie montaz to potęga.Życzę udanych realizacji wymiany okien.
P.S A propos szyb dźwiekochłonnych ktoś napisał,że niewiele dają. jasnym jest ,że szyby takie spełniaja swoje zadanie jak okna są zamknięte,chyba nikt nie myślał inaczej.Zdają egzamin znakomicie. Ostatnio montowałem takie okna w domu na trasie lądowania samolotów.Nawet pies w domu przestał szczekać,bo nie słyszy odgłosów z zewnątrz.
[email protected]
Okna PCV i drewniane,dobra jakość,profesjonalny montaż,rozsądna cena.Na PCV 10 lat gwarancji.Moi klienci zostaja moimi przyjaciółmi.

oknoAD

tatko
Małomówny
Małomówny

Post autor: tatko »

Cytat"Otóż uzmysławiam wszystkim,że okno to przedmiot ,który na dzisiejsze czasy ma konstrukce prostszą od cepa. Profil ,szyba i okucie"
Dodałbym jeszcze wzmocnienie
Co do zasady masz rację. Tylko "że fiat 126 to samochód i mercedes to też samochód". Diabeł tkwi w szczegółach które decydują o jakości okna. Te szczególy powinien potencjalny nabywca znać.
Cytat"Nie ma złych profili,nie ma złych szyb,nie ma złych okuć"
Otóż pozwól że się z tobą nie zgodzę. Z całą pewnością są kiepskie systemy profili okiennych, z który tak naprawdę okna nie powiny być wykonane. Z okuciami też różnie bywa. Dlaczego klienci pytają o okna w których zamontowane są okucia roto, winkhaus czy maco. Dlaczego brak zainteresowania okuciami romb, gu czy aubi.
Cytat: "Każde okno produkowane dzisiaj spełnia wszystkie normy".
Nic bardziej błędnego. Nie wszystkie systemy posiadają aprobaty ITB, nie z wszystkich systemów można wykonać okna o dużych gabarytach. Nie wspomnę o oknach "kolorowych". Tak naprawdę ilu producentów może pochwalić się własnymi badaniami ITB na gotowy produkt. Podpieranie się aprobatą na profile to nie znaczy że okno spełnia wszystkie normy.
Cytat" W oknach mili klienci nie ma sie co psuć".
W oknach może popsuć się wszystko. Kazdy kto zna branżę okienna wie ile powinno kosztować dobre okno. Ceny które rynek oferuje nie wynikają z mniejszych kosztów zakupu elementów do okna czy mniejszych kosztów pracy. Niższa cena to efekt "gorszego" okna. Racz zauważyć że uznani producenci sprzedają okna w tych samych cenach(mniej więcej) co wcześniej. Klient który kupi tanio okna od "garażowca" wcześniej czy później obudzi się z ręką w n...........
Cytat" Ważne jest aby firma ,która bedzie wymieniała okna była solidna, z dobrymi brygadami montażowymi,bo własnie montaz to potęga"
Tutaj podpisuję się i potwiedzam.
Tadeusz
Małomówny
Małomówny

okna

Post autor: Tadeusz »

Uważam że wypowiedz mojego przedmówcy"tatko" zamyka temat a prawidłowy montaż jest podstawš
Tadeusz
zoni-system
Czytelnik
Czytelnik

dalej oczom nie wierzę ,ale juz troche lepiej

Post autor: zoni-system »

Myślę jednak ,że nie do końca jest jasne ,przynajmniej dla klientów. Żeby nie było wątpliwości,że kogos bronie,to jestem przedstawicielem dużej fabryki okien od wielu lat na rynku. Piszę to po to ,żeby ktos nie zarzucił mi ,że jestem lub bronię ,,garażowców" , skąd inąd nie lubię tego okreslenia bo ono zawsze brzmi pejoratywnie.Tatko napisał dobry tekst, z którego meritum sie zgadzam,ale: cała ta filozofia o wyższości jednych okien nad drugimi została stworzona na potrzeby dzisiejszego nasyconego ,do garnic możliwości rynku,po to ,żęby wykazać wyższość ,,naszych " okien nad innymi. Wszystko byłoby ok gdyby ta filozofia była obiektywna ,a nie jest. Ja rozumiem,że my mówimy o producentach okien ,a nie o jakimś marginalnym dzisiaj zjawisku w postaci ,,domowych producentów". Jeżeli chodzi o aprobaty to wiadomo ,że stara sie o nie producent profili,a nie fabryka składająca okna.Firma daje na swój wyrób gwarancję . Tak samo jak firma budowlana buduje dom z materiałów certyfikowanych,ale na postawiony dom nie ma aprobaty ,tylko udziela gwarancji i to długiej.Ja nie wiem,może my żyjemy w innych światach,ale od wielu lat prowadze tą firmę i z ręka na sercu ja miałem dotąd jedna reklamację. Za bardzo spasowane skrzydło w ramie. Przyjechał serwis fabryczny ,pół godziny i po kłopocie. Jedyne co sie zdarza to jakieś drobne regulacje.Powiedzcie w takim razie skąd bierzecie okna ,żeby mnie ręka boska w przyszłości przed nimi chroniła.Klient w dzień po wymianie zapomina ,że miał wymieniane okna. Dalej uważam ,że w dobrze zamontowanym oknie nie ma sie co zepsuć.błędna absolutnie błędna jest ocena,że okna są tańsze ,bo są gorsze.Stare mity ,odchudzone profile,niepełne okucia ........Otóż to najzwyklejsza ręka wolnego rynku.Okna sa tańsze bo jest ich od cholery na każdym kroku.Dawniej okno O34 sprzedawałem za cene 735 złotych netto,dzisiaj za 615 netto,ale nie dlatego,że tamte było lepsze ,a to gorsze,tylko dlatego ,że przy takiej podaży normalne jest,że ceny ida w dół. Jak diler sprzedaje auta i robi obniżke cen bo mu sie kiepsko sprzedaja ,to znaczy ,że sprzedaje gorszy samochód? Jeżeli chodzi o okucia to tez jest normalne,że większość firm pozostaję przy okuciach lepszych,które zweryfikuje rynek. Zawsze jest tak ,że są wyroby o lepszej lub gorszej renomie.,a klient i tak pyta o to co usłyszał od drugiego klienta,który i tak nie wie o co chodzi.Ja rozumiem,że fabryka sama dochodzi do wniosku,że montujemy te ,a nie te okucia ,bo te są lepsze,co nie znaczy ,że inne nie spełniają swojego zadania.
Reasumując , wkoło mnie sporo ludzi wymienia okna buduje domy,ja duzo wymieniam i zakładam w nowo budowanych domach i mam takich klientów,którzy nawet nie wiedzą jaki to profil jakie okucia. Zawsze stoi za mna fabryka ,która jest gwarantem swoich wyrobów i na zawołanie przyjeżdża serwis,nawet do regulacji. Nie słysze wokół siebie zadnych lamentów kudzi ,którzy wymieniali okna.Czasmi bywają jakieś drobne sprawy zwiazane z terminem bo wiadomo ,że klient zawsze chce na wczoraj,ale innych problemów nie widzę,a może ja jestem profesjonalistą?
dlatego tak sobie myślę,że najwazniejsze dla klienta jest wybrać dobrego wykonawcę i zarazem doradcę,żeby nie wpakować sie niepotrzebnie w koszty i nie montować sześciokomorówek w bloku na osiedlu. Myślę ,że więcej uwagi należy poświęcić na sprawne załatwienie klienta ,niz deliberować na jaka literę zaczyna sie nazwa okucia i czy profil ma 3,2mm grubą ściankę cz może 3,1mm. Zwylke najzwyklejsze okno okno dobrze zamontowane spełnia wszystkie niezbędne wymogi,bo co to za wymoga ,żeby sie dobrze otwierało i zamykało i miało dobrą niskoemisyjna szybę.No czas zacząc weekend. A z wszystkim poza tym co wyżej, zgadzam się.Pozdrawiam
[email protected]
Okna PCV i drewniane,dobra jakość,profesjonalny montaż,rozsądna cena.Na PCV 10 lat gwarancji.Moi klienci zostaja moimi przyjaciółmi.
Jakub Durczak
Małomówny
Małomówny

Post autor: Jakub Durczak »

tak jak to tatko napisał.....diabeł tkwi w szczegółach....jaka stal(1 czy 1,5 zamknięta czy ceownik), okucia też są różne....nie wszystkie są dobre(np plastikowe-porażka....),szkło zimne(mam nadzieje że nikt już nie używa.....), klamki też są lepsze i gorsze....itd,itd....temat woda....a profile drogi panie też są różne(odchudzane na różne sposoby, z zewnątrz dobry plastik w środku gówno(gelan-jak teraz nie wiem....), grubość scianek itp...
ODPOWIEDZ