rynek niemiecki

GRAFAG
Czytelnik
Czytelnik

rynek niemiecki

Post autor: GRAFAG »

Czy sprzedając na rynek niemiecki potrzebny jest jakiś osobny atest czy certyfikat ?

Będę dźwieczny za jakieś wskazówki.

oknoAD

piotrek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: piotrek »

O ile sie orientuje, wszystkie elementy sprzedawane (wbudowywane) w objekty mieszkalne musza miec atest ("Güteüberwachung" czyli znak "Ü").
Tyle teorii. Praktycznie nie slyszalem aby byly problemy.
Ostroznie z montazem!!
Ale tez rolety musza spelniac wymogi EnEV (Energieeinsparverordnung)
bo nie bedzie na koncu pieniazkow...

Powodzenia.
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Przy sprzedaży do Niemiec okien i drzwi potrzebne ci będzie tak jak to napisał piotrek Gueteueberwachung.
Oprócz tego materiały użyte do produkcji okien muszą spełniać normy DIN lub EN (najlepiej certyfikat RAL). Tyle do materiałów.
Natomiast gotowy wyrób musi spełniać obowiązki nałożone przez EnEV (EnergieEinsparVerordnung) i VOB (Vergabe und Vertragsordnund fuer Bauleistungen).
Najciekawsze w tym wszystkim jest to , że w odróżnieniu od Polski to producent i sprzedawca mają obowiązek znać te przepisy i stosować się do nich. Zgodnie z orzeczeniem Sądu Okręgowego w Monachium producent / sprzedawca ponosi z tego tytułu odpowiedzialność przez okres 5 lat. W ekstremalnym przypadku może to oznaczać że ty jako producent / sprzedawca okien poniesiesz koszty rozbiórki i budowy od nowa całego budynku, bo nie dopełniłeś obowiązku dostosowania się do ww ustaw.

PS: Sam zapłaciłem ostatnio demontaż i montaż od nowa okien bo firma montażowa nie zamontowała tego zgodnie z wytycznymi EnEV i VOB

Pozdrawiam i służę pomocą.
Lepiej współpracować razem niż się nawzajem zarzynać.
piotrek
Czytelnik
Czytelnik

JK - zgadzam sie z toba.
Dodac musze jednak, ze gwarancja w ramach VOB (5 lat) nie dotyczy
felernie wmontowanych okien.
W przypadku okien zle wmontowanych (np. brak foli czy tylko wypelnienie szczeliny pianka montazowa) i wystapienia szkody w postaci np. grzybkow z tego powodu, lapie okres gwarancyjny wynoszacy 30 lat
(ukryte wady = versteckte Mängel).
Montazysta jest zobowiazany wykonac montaz albo zgodnie z norma DIN
albo RAL (wspomagany przez ift Rosenheim).
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

piotrek sorrki że nie dopisałem, ale jak sam wiesz i tak dużo firm się wkopie, bo nie znają tych przepisów lub nie chcą ich znać
GRAFAG
Czytelnik
Czytelnik

re

Post autor: GRAFAG »

Serdeczne dzięki za cenne informacje.
A jeszcze może jedno - jeśli kontrachent kupuje u mnie i sam sprzedaje w Niemczech ? Czy na mnie jako producencie ciąży odpowiedzialność jak piszecie Panowie powyżej ?
A Austria ? Jakieś szczególne wymagania ?

piotrek
Czytelnik
Czytelnik

Obciazenia gwarancyjne to przeciez na calym swiecie sa te same..??
producent daje gwarancje sprzedawcy a sprzedawca klientowi...
w razie reklamacji nastepuje odwrot = klient reklamuje sprzedawcy a ten producentowi. W kazdym kraju jest to przeciez tak samo...
Chyba nie zrozumialem pytania...
matka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: matka »

Witka, mm pytanie odnośnie montażu, chcąc wykonywać usługi za granicą ( wtym wypadku montaż okien w Niemczech) muszę tam mieć zarejestrowaną działalność i opłacać stawki podatku vat obowiązujące w tym kraju. Czy naprzyład mogę wstawić fakturę na usługę i podatek odprowadzić polskiemu fiskusowi czyli 7 %.
ODPOWIEDZ