GU czy to początek czegoś ?
GU czy to początek czegoś ?
Ostatnio wpadła mi w ręce gazeta rosyjska „Okna” . Piękne wydanie , super papier . Te same firmy , które przodują u nas i tam się reklamują . Jednak przykuło moją uwagę zdjęcie zakładów produkcyjnych z szyldem GU . Przeogromne budynki i hale produkcyjne . Nagle do mnie dotarło z kąt bierze się to tanie , nowe okucie tej firmy . Nie udało ni się wiele zrozumieć z tego tekstu ale może OKNONET nas oświeci i opowie o tej inwestycji. Chodzi mi o to ,że większość firm nie inwestuje w Polsce a jedynie szuka tu zbytu . GU jest na naszym rynku już długo ale produkcję otwiera w Rosji . Po tych blokadach Putina na nasze mięso czuję pewien niesmak . Myślę , że to co w Europie jest sprzedawane nie powinno być po za nią produkowane przez firmy Europejskie . To dotyczy też Chin . Powinniśmy stawiać opór takim firmą . Sprawia to , że my potem świecimy oczami za ruską jakość , która nigdy nie była zbyt wysoka .
był kiedyś na murze w rosyjskiej strefie Legnicy
napis " Rosjanom NIE, Rosjankom TAK" Obawiam się że powyższe hasło skutkuje Chinkom TAK, Niemieckiemu porządkowi TAK itp itd. Niestety w większości krajów ( w tym w Polsce) cześć społeczeństwa na polskie jest na NIE. Świadczy to , że wprawdzie byt kształtuje świadomość (Marks ?) ale niektórzy patrza i na jakąś "jakość"
Nie wszystko co rosyjskie,chińskie ,polskie jest złe, nie zawsze zawód musi być dziedziczony po tatusiu ( wśród lekarzy, księży , prawników etc)
napis " Rosjanom NIE, Rosjankom TAK" Obawiam się że powyższe hasło skutkuje Chinkom TAK, Niemieckiemu porządkowi TAK itp itd. Niestety w większości krajów ( w tym w Polsce) cześć społeczeństwa na polskie jest na NIE. Świadczy to , że wprawdzie byt kształtuje świadomość (Marks ?) ale niektórzy patrza i na jakąś "jakość"
Nie wszystko co rosyjskie,chińskie ,polskie jest złe, nie zawsze zawód musi być dziedziczony po tatusiu ( wśród lekarzy, księży , prawników etc)
prędzej, czy później Chinczycy zaleją wszystkie rynki. Wg przewidywań futurologów (Toffler) w roku 2030 Chiny staną sie pierwszą potęgą światową. U nas ludzie robią kariery w związkach zawodowych, a tam czegoś takiego nie ma. Wybieramy debili którzy przez dwa miesiące nic nie zrobili .... Dobrze nie będzie
To nie Chiny to my !!
Nie chodzi mi o Chiny ale potentatów światowych , firmy Europejskie , które chcą produkować w Chinach czy w Rosji ( ja GU ) a u nas sprzedawać . Chińczycy czy Rosjanie
to tylko siła robocza . Kapitał pozostaje w rękach europejskich koncernów . Tak naprawdę nie ma się czego bać jeżeli społeczeństwo będzie bogate i nie będzie kupowało tego chłamu . Większość rzeczy psuje się prawie natychmiast . W tym jest tylko to smutne , że bogaci chcą być jeszcze bogatsi a to prowadzi do nikąd . Jeżeli nie będzie kupców nie będzie sprzedawców. Ja osobiście patrzę na to co kupuję i gdzie zostało to wyprodukowane . Osobiście uważam , że w roku 2030 będzie u nas dobrobyt a ludzie żyć będą na wysokim poziomie. Będę już jednak stary więc będę to miał w d.....
to tylko siła robocza . Kapitał pozostaje w rękach europejskich koncernów . Tak naprawdę nie ma się czego bać jeżeli społeczeństwo będzie bogate i nie będzie kupowało tego chłamu . Większość rzeczy psuje się prawie natychmiast . W tym jest tylko to smutne , że bogaci chcą być jeszcze bogatsi a to prowadzi do nikąd . Jeżeli nie będzie kupców nie będzie sprzedawców. Ja osobiście patrzę na to co kupuję i gdzie zostało to wyprodukowane . Osobiście uważam , że w roku 2030 będzie u nas dobrobyt a ludzie żyć będą na wysokim poziomie. Będę już jednak stary więc będę to miał w d.....
kto jeszcze
Na pewno . Ale kto będzie następny ? Która firma okuciowa otworzy produkcję na wschodzie a będzie starała się sprzedawać u nas ? Za tym muszą iść jakieś kroki konkurencji a tym samym Rosja , Ukraina czy Chiny ? Ale taka polityka sprawia , że my jesteśmy tylko rynkiem zbytu . Mi się to nie podoba i nie dam się skusić takiej dobrej ofercie . Metalplast też produkuje w Polsce w bardzo dobrej cenie . Pytanie co lepsze . Polskie okucie z Europejską jakością czy Europejskie okucie z Rosyjską jakością ?
Re: kto jeszcze
yurec pisze:Na pewno . Ale kto będzie następny ? Która firma okuciowa otworzy produkcję na wschodzie a będzie starała się sprzedawać u nas ? Za tym muszą iść jakieś kroki konkurencji a tym samym Rosja , Ukraina czy Chiny ? Ale taka polityka sprawia , że my jesteśmy tylko rynkiem zbytu . Mi się to nie podoba i nie dam się skusić takiej dobrej ofercie . Metalplast też produkuje w Polsce w bardzo dobrej cenie . Pytanie co lepsze . Polskie okucie z Europejską jakością czy Europejskie okucie z Rosyjską jakością ?
z tego co czytam na tym forum to pisał Pan ze kupuje konternerami niemieckie okucia produkowane wchinach za 1/3 ceny ja się cieszę jako klient że będę mógł taniej kupować okna bo producenci będš musieli obniżyć ceny na swoje wyroby.Aczy ono jest robione w Rosji i Chinach to mnie mało interesuje ważne aby było dobre.Nasz Złotów też się sprzedaje w Rosji może w tyen sposób docenimy własnš produkcję a nie tylko toco mamy i kupujemy z za zachodniej granicy. Obserwowałem szum wokół chinskich profili do pcv ze nie majš aprobaty itd ico z tego jak to się skonczy - zaakceptujemy je bo to klient decyduje co kupi a konkurencja
popatrzy,skrytykuje i w którym momencie sama zacznie je sprzedawać
ten szum zrobił im tylko reklamę.
Tadeusz