Jak sprzedawać okna ?
-
Handlowiec
Jak sprzedawać okna ?
Jako związany z produkcją okien zastanawiałem się ilu sprzedających okna potrafi to robić na prawdę. Większość sprzedaje cenę. Wciąż słyszę o oknach O34 po 450 - 500 zł. Chociaż wiem, że tak na prawdę to granica opłacalności. Czy świadczy to o permanentym braku umiejętności sprzedaży rzeczy dobrych, lepszych i bardzo dobrych, czy cała wiedza kończy się na tym, że "konkurencja to oszuści i naciągacze i ich okna nie maja wzmocnień, a u nas najniższe ceny itd ..." To dosyć smutne.
-
Obserwator2
Sprzedawanie okien
Oglądałem ostatnio niemieckie strony www producentów okien. Co mnie zaskoczyło: ani jednej ceny, nie ma mowy że najtańsze. Pokazane są przekroje - bez określania jaki to profil (czter, pięcio komorowe). Podkreślane są cechy okien, jakość i funkcjonalność. U nas zamiast okien można właściwie same ceny pokazać i to klientowi w 90% wystarczy. Po co się męczyć i kombinować
-
KONKURENT
Re: Sprzedawanie okien
Co kraj to obyczaj. Jak można określić cechy okien, funkcjonalność itd. nie podając np. jaki to profil.Po tym co napisałeś wydaje mi się że tam jest jeszcze gorzej nisz u nas.Obserwator2 pisze:Oglądałem ostatnio niemieckie strony www producentów okien. Co mnie zaskoczyło: ani jednej ceny, nie ma mowy że najtańsze. Pokazane są przekroje - bez określania jaki to profil (czter, pięcio komorowe). Podkreślane są cechy okien, jakość i funkcjonalność. U nas zamiast okien można właściwie same ceny pokazać i to klientowi w 90% wystarczy. Po co się męczyć i kombinować
-
Gość
Wydaje mi się iż doświadczeni handlowcy nie powinni sprzedawać cech towarów. Najważniejsze są korzyści wynikające z tych cech. Zwykli klienci nie rozróżniają systemów okiennych, nie wiedzą co to system, okucie, zbrojenie, U=1,1, "ciepła" szyba z jeszcze "cieplejszą" ramką, jakieś komory.
Postawmy się po stronie klienta. Jako nabywca decyduję się na zakup korzyści które wynikają z cech. Nie chcę poznawać technologii produkcji oraz parametrów cech na których za bardzo się nie znam.
Z poważaniem
Wasz przyszły klient.
Postawmy się po stronie klienta. Jako nabywca decyduję się na zakup korzyści które wynikają z cech. Nie chcę poznawać technologii produkcji oraz parametrów cech na których za bardzo się nie znam.
Z poważaniem
Wasz przyszły klient.
-
technolog
klient obecnie wie więcej niż nie jeden handlowiec, prawda jest niestety gorzka i nasz rynek między innymi wygląda jak wygląda dzięki kiepskim handlowcom potrafiącym sprzedać tylko cenę z wybrakowanym oknem.
Jednak dzisiaj jest to chyba najlepszy sposób na sprzedaż, także istniej możliwość iż za jakiś czas nie kupimy już okien z wyższej półki.
Pozdrawiam
Jednak dzisiaj jest to chyba najlepszy sposób na sprzedaż, także istniej możliwość iż za jakiś czas nie kupimy już okien z wyższej półki.
Pozdrawiam