wrzucam temat - pogiete okna !!!!!!!!!!!!!!!!
powyginane okna, drzwi - biale i kolorowe - nie ma znaczenia - systemu tez nie podaje - okna sie gna po wbudowaniu - miesic po lub rok - gna sie glownie skrzydla i nie ma znaczenia wielkosc kolor czy usytuowanie wzgledem stron swiata ani pora roku - nie podaje moich podejrzen by nie sugerowac czegos - z tm ze montaz jest ok a wykonanie zgodne z dokumentcja - .......... robi w kilku systemach bardzo podobnych do siebie i tylko w tym jednym ma te problemy - macie cus takiego
Re: wrzucam temat - pogiete okna !!!!!!!!!!!!!!!!
Może kupiłeś sobie okna łukowe i zapomniałeś o tym po roku?pchelek pisze:powyginane okna, drzwi - biale i kolorowe - nie ma znaczenia - systemu tez nie podaje - okna sie gna po wbudowaniu - miesic po lub rok - gna sie glownie skrzydla i nie ma znaczenia wielkosc kolor czy usytuowanie wzgledem stron swiata ani pora roku - nie podaje moich podejrzen by nie sugerowac czegos - z tm ze montaz jest ok a wykonanie zgodne z dokumentcja - .......... robi w kilku systemach bardzo podobnych do siebie i tylko w tym jednym ma te problemy - macie cus takiego
-
Krzysztof Katulski
- Czytelnik

Byc może producent chciał zaoszczędzic na wzmocnieniach .
A to że wyginają się głównie skrzydła można wytłumaczyc tym
że ramy są dobrze przykotwione do muru i tyle.
A to że wyginają się głównie skrzydła można wytłumaczyc tym
że ramy są dobrze przykotwione do muru i tyle.
czy to zagadka czy... no właśnie co?
I to pewnie na tych samych maszynach.......... robi w kilku systemach bardzo podobnych do siebie i tylko w tym jednym ma te problemy - macie cus takiego
Jak na danym profilu wychodza kiepskie okna to sie nieprodukuje w tym systemie.
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
prezesie 
A co do jakosci wykonania to firma jest jedna zl epszych i nie osczedza na stali - widzialem jej wyroby na produkcji
Ze sie skrzydla tylko gna to racja -nie sa zamocowane do okien jak ramy z tym ze te skrzydla sie gna odwrotnie niz zazwyczaj sie gna okna kolorowe - a tu jeszcze biale !!!!!!!!!!!!! sie gna
I nie sa to okna lukowe
)))) - luki sie same robia
))) - masowo i spontanicznie
A co do jakosci wykonania to firma jest jedna zl epszych i nie osczedza na stali - widzialem jej wyroby na produkcji
Ze sie skrzydla tylko gna to racja -nie sa zamocowane do okien jak ramy z tym ze te skrzydla sie gna odwrotnie niz zazwyczaj sie gna okna kolorowe - a tu jeszcze biale !!!!!!!!!!!!! sie gna
I nie sa to okna lukowe
wyjaśnienie jest proste :
zamiast wzmocnień wstawiono do skrzydeł sprężyny które wyginają skrzydłą w łuk. Dowód - : po to daje się wzmocnienie aby nawet wygięte tworzywo pod wpływem wzmocnienia "sie wyprostowało" Ty masz efekt odwrotny - proste(o określonej krzywiżnie) skrzydło z PCV dopasowuje się do wzmocnienia (nie jest to chyba wzmocnienie "termo" mam nadzieje tylko sprężyna stalowa ?)
zamiast wzmocnień wstawiono do skrzydeł sprężyny które wyginają skrzydłą w łuk. Dowód - : po to daje się wzmocnienie aby nawet wygięte tworzywo pod wpływem wzmocnienia "sie wyprostowało" Ty masz efekt odwrotny - proste(o określonej krzywiżnie) skrzydło z PCV dopasowuje się do wzmocnienia (nie jest to chyba wzmocnienie "termo" mam nadzieje tylko sprężyna stalowa ?)
-
Krzysztof Katulski
- Czytelnik

Sądzę,że komarko 1 ma rację.Można by było doszukiwac się jeszcze wielu nieprawidłowości a nawet pokusic się o rozebranie skrzydła i odszukanie błędu.Ale od czego w końcu jest gwarancja!
czajniki to blacha i tak za gruba
- najlepsze sa katowniki-narozniki te do montazu plyt gipsowo-kartonowych lub tyczki drewniane tez [znam taki przypadek
]
Wy tu se jaja robicie a ja naprawde szukam rozwiazania
Teorie przyczyny tego sie giecia ram juz mam ale sie nie wyluszczam [coby nie sugerowac] - ma to chyba zwiazek z tloczeniem [tak sadze]
Wy tu se jaja robicie a ja naprawde szukam rozwiazania
Teorie przyczyny tego sie giecia ram juz mam ale sie nie wyluszczam [coby nie sugerowac] - ma to chyba zwiazek z tloczeniem [tak sadze]
moim zdaniem to ALUPLAST, mam doświadczenie na tym profilu gnie sie jak diabli w porównaniu z innymi profilami, a druga sprawa to wzmocnienia, producenci stosują lipe bo pewnie i ALUPLAST jest ok. jak ma konkretne wzmocnienia.
e-mail: [email protected]
Hmm. Czyli diabli kiepsko się gną??Kuba N. pisze:moim zdaniem to ALUPLAST, mam doświadczenie na tym profilu gnie sie jak diabli w porównaniu z innymi profilami, a druga sprawa to wzmocnienia, producenci stosują lipe bo pewnie i ALUPLAST jest ok. jak ma konkretne wzmocnienia.
konto nieaktywne
Proponuje abyś zrobił otwór w ramie gdzieś od spodu i przekonał się czy jest tam umieszczone wzmocnienie, i jakie ??
Czy jest to wzmocnienie ze stali ?
Niektóre firmy eksperymentuje z profilami aluminiowymi, i powoli z kompozytem drzewo - tworzywo sztuczne,
jeżeli brak jest ogólnie stosowanego wzmocnienia to przypuszczam,
ze podczas wytłaczania profili chłodzenie w kalibratorze nie funkcjonuje jak należy,
i jedna powierzchnia stygnie szybciej od innej, czasami stosuje się grzałkę aby te naprężenia zmniejszyć.
Tylko takie wygięcie widać od razu podczas produkcji,
Jak nie podasz nazwy producenta to nic się nie dowiesz?
Będą to tylko przypuszczenia.
Czy chodzi ci tylko o taka dyskusje na tym forum?
Czy jest to wzmocnienie ze stali ?
Niektóre firmy eksperymentuje z profilami aluminiowymi, i powoli z kompozytem drzewo - tworzywo sztuczne,
jeżeli brak jest ogólnie stosowanego wzmocnienia to przypuszczam,
ze podczas wytłaczania profili chłodzenie w kalibratorze nie funkcjonuje jak należy,
i jedna powierzchnia stygnie szybciej od innej, czasami stosuje się grzałkę aby te naprężenia zmniejszyć.
Tylko takie wygięcie widać od razu podczas produkcji,
Jak nie podasz nazwy producenta to nic się nie dowiesz?
Będą to tylko przypuszczenia.
Czy chodzi ci tylko o taka dyskusje na tym forum?
To wytłumacz mi dlaczego okna drewniane przegrywają u Ciebie z drzwiami drewnianymi - wydaje mi się, że sam zaprzeczasz sobie albo co najmniej alogicznie się poruszasz - co mądrzejszy Klient miałby podobną konkluzję Twojej wypowiedziM_A_R_T_I pisze:Odważna wypowiedź.... KNMTG.... ciekaw jestem jak ci okna korniki zjedzą co wtedy będziesz chwalił.... aluminium:)?KNMTG pisze:VEKA 3 k też się gnie - wymieniłem po 7 latach na drewno![]()
PVC to gó.wno. Wszyscy co mają kasę kupują drewno - pvc jest dla biednych
Wszystko się gnie(wypacza) jak jest gówniano zrobione i taka jest prawda.... Nie mniej jednak uważam iż PVC jest lepsze:)... jeśli chodzi o okna.... ale drzwi to tylko drewniane:) Pozdro....
jawaryn 
Witam.
Jestem tu nowy ale znalazlem tą sxtronę, ten wątek bo jest jak ulał dla mnie.
Mam Aluplasta passivhaus.
Kolorowe dwustronnie ciemne.
Zamontowali a potem się okazało że są pogięte i ramy i skrzydła.
Producent zdziwiony bo nigdy tak nie mieli a niby passivy już sprzedawali.
Montażyści poprostowali (ponaciągali) ramy, dodali mocowania i ramy były już OK.
Przy montażu, wzmocnienie chyba wyczuli stalowe, gdy pytałem producenta to tez mówili wyraźnie że stalowe ocieplane w środku.
Ale skrzydła zostały dalej pogięte w łuki- odchylenie ok. 12 mm na tarasowym oknie.
Wczoraj mi ponawiercali otwory odpowietrzające w skrzydłach. Ale do dzisiejszego wieczora NIC, żadnych zmian.
Jutro chyba zglaszam o wymianę skrzydeł.
NAJDZIWNIEJSZE jest to że ramy i skrzydła prostowały sie idealnie gdy na nie świeciło słońce. Dziś było słonecznie i skrzydła się oczywiście pięknie prostowały ale tylko na czas słońca. Powinny się giąć pod wpływem słońca a nie prostować hmm...
Jak myślicie?
Z góry dzięki za wszelkie uwagi.
pzdr
Jestem tu nowy ale znalazlem tą sxtronę, ten wątek bo jest jak ulał dla mnie.
Kolorowe dwustronnie ciemne.
Zamontowali a potem się okazało że są pogięte i ramy i skrzydła.
Producent zdziwiony bo nigdy tak nie mieli a niby passivy już sprzedawali.
Montażyści poprostowali (ponaciągali) ramy, dodali mocowania i ramy były już OK.
Przy montażu, wzmocnienie chyba wyczuli stalowe, gdy pytałem producenta to tez mówili wyraźnie że stalowe ocieplane w środku.
Ale skrzydła zostały dalej pogięte w łuki- odchylenie ok. 12 mm na tarasowym oknie.
Wczoraj mi ponawiercali otwory odpowietrzające w skrzydłach. Ale do dzisiejszego wieczora NIC, żadnych zmian.
Jutro chyba zglaszam o wymianę skrzydeł.
NAJDZIWNIEJSZE jest to że ramy i skrzydła prostowały sie idealnie gdy na nie świeciło słońce. Dziś było słonecznie i skrzydła się oczywiście pięknie prostowały ale tylko na czas słońca. Powinny się giąć pod wpływem słońca a nie prostować hmm...
Jak myślicie?
Z góry dzięki za wszelkie uwagi.
pzdr
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Wzmocnienie Termo MS? Podobno nie powinno się go montować w oknach kolorowych od południowej strony 
Tak , na południową stronę nadają się tylko okna Jezierskiegolekomin pisze:Wzmocnienie Termo MS? Podobno nie powinno się go montować w oknach kolorowych od południowej strony
Tomsi pisze:Trzeba wykręcić wszystkie wkręty rama/wzmocnienie - przykręcne były w innej temperaturze , dyble też a zastosować kotwy obrotowe!!!
Ale ramy są już poprostowane, klopot wciąż z tym że skrzydla są wciąż powyginane a przecież one nie były montowane ... . Nie wiem dlaczego tak sie dzieje i producent też nie wie co dla mnie jest trochę dziwne.
Obawiam się że bęzdie podobnie nawet po ewentualnej wymianie skrzydeł
pzdr
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Szerszel,
na południową stronę to prawie wszystkie okna, nie tylko nasze. Serio pytam, bo doszły mnie słuchy, że MS odradza stosowanie termicznych "wzmocnień" w okleinowanych oknach od strony południowej. Kilku ich dilerów mi o tym mówiło, ale nie wiem czy mówią prawdę, czy fantazjują. MS lubię i szanuję
na południową stronę to prawie wszystkie okna, nie tylko nasze. Serio pytam, bo doszły mnie słuchy, że MS odradza stosowanie termicznych "wzmocnień" w okleinowanych oknach od strony południowej. Kilku ich dilerów mi o tym mówiło, ale nie wiem czy mówią prawdę, czy fantazjują. MS lubię i szanuję
Witam forumowiczów,
Niby dlaczego MS miałby odradzać stosowanie Termo na ścianach południowych w oknach okleinowanych, skoro zmienili sposób okleinowania oraz folie? Z tego co mi wiadomo nieustannie pracują nad powiększeniem swojej oferty o nowe kolory.
Być może mieli jakieś przypadki, że okna okleinowane w ciemnych kolorach w połączeniu z Termo na południowej ścianie wyginało się, ale nie czarujmy się drodzy forumowicze; któż z nas nie miał takich przypadków?
Ale przecież nie Termo MS-u jest tutaj tematem debaty. Przecież sam j-j napisał: "Jestem tu nowy ale znalazlem tą sxtronę, ten wątek bo jest jak ulał dla mnie.
Kolorowe dwustronnie ciemne."
Z pozdrowieniami
Niby dlaczego MS miałby odradzać stosowanie Termo na ścianach południowych w oknach okleinowanych, skoro zmienili sposób okleinowania oraz folie? Z tego co mi wiadomo nieustannie pracują nad powiększeniem swojej oferty o nowe kolory.
Być może mieli jakieś przypadki, że okna okleinowane w ciemnych kolorach w połączeniu z Termo na południowej ścianie wyginało się, ale nie czarujmy się drodzy forumowicze; któż z nas nie miał takich przypadków?
Ale przecież nie Termo MS-u jest tutaj tematem debaty. Przecież sam j-j napisał: "Jestem tu nowy ale znalazlem tą sxtronę, ten wątek bo jest jak ulał dla mnie.
Kolorowe dwustronnie ciemne."
Z pozdrowieniami
Lekomin , chyba chciałeś lub chciałbyś to usłyszeć ?
Od kiedy wprowadzili termo to właśnie głównie je sprzedajemy i gdyby się cokolwiek działo wiedziałbym. To że właśnie MS wprowadził nowe kolory i okleiny odbijające część energi słonecznej świadczy że firma pracuje nad lepszymi rozwiązaniami bo fantazja arcitektów nie zna granic. Prawdą jest że wysokie balkony są wykonywane na skrzydle 105 ale do niego nie pasuje wzmocnienie z kompozytu.
Wiele razy widziałem pogięte okna i wiem że gdyby nie chciwość produkujących zdecydowana większość byłaby dalej jak należy .
Niedawno oglądałęm przypadek okien " antywłamaniowych " z jednym zaczepem przeciwyważeniowym i klamką z kluczem w kolorze dwustronnym , inwestor poluzował górny zaczep aby okucie w ogóle załapywało mimo że regulacja była poprawna. Może producent założył już wielkość o jaką powiększy się nagrzane skrzydło , ciekawe co będzie w zimę ? Na drzwiach balkonowych ze słupkiem ruchomym uliczyłem raptem 5 zaczepów , jak one mają być szczelne i się nie powyginać , i co tu pomoże nawet najgrubsza stal ?
Od kiedy wprowadzili termo to właśnie głównie je sprzedajemy i gdyby się cokolwiek działo wiedziałbym. To że właśnie MS wprowadził nowe kolory i okleiny odbijające część energi słonecznej świadczy że firma pracuje nad lepszymi rozwiązaniami bo fantazja arcitektów nie zna granic. Prawdą jest że wysokie balkony są wykonywane na skrzydle 105 ale do niego nie pasuje wzmocnienie z kompozytu.
Wiele razy widziałem pogięte okna i wiem że gdyby nie chciwość produkujących zdecydowana większość byłaby dalej jak należy .
Niedawno oglądałęm przypadek okien " antywłamaniowych " z jednym zaczepem przeciwyważeniowym i klamką z kluczem w kolorze dwustronnym , inwestor poluzował górny zaczep aby okucie w ogóle załapywało mimo że regulacja była poprawna. Może producent założył już wielkość o jaką powiększy się nagrzane skrzydło , ciekawe co będzie w zimę ? Na drzwiach balkonowych ze słupkiem ruchomym uliczyłem raptem 5 zaczepów , jak one mają być szczelne i się nie powyginać , i co tu pomoże nawet najgrubsza stal ?
-
lukasz1975
- Czytelnik

Re:
pchelek pisze:prezesie
I nie sa to okna lukowe)))) - luki sie same robia
))) - masowo i spontanicznie
z tego co rozumie to gną sie do szyby , jesli tak to podłoz wiecje podkładek dystansowych i bedzie ok
No własnie ciekawe dlaczego Aluplast, zawsze może dać niższą cenę, jak ktos go mocniej postraszy, po prosty dlatego, że profil waży najmniej może z wyjatkiem Decco. Ale Deco tez sie skończy bo zaczynaja produkcję w Polsce czyli zdrożeje jak nic...
Inna sprawa jakim firmom sprzedaje Aluplast takim które walczą ceną.... a one ....nałatwiej włożyc gorszą stal i mozna obniżać ceny. Takie firmy nie wiedzą co lx i ly
Inna sprawa jakim firmom sprzedaje Aluplast takim które walczą ceną.... a one ....nałatwiej włożyc gorszą stal i mozna obniżać ceny. Takie firmy nie wiedzą co lx i ly
Poprostu wrzucają ścinki s profili!!!!!!!! 
W zadne wzmocnienia termo nie wierzę. Statyka na papierze to jedno a sztywność okna przy montazu to drugie. Raz udało mi sie montować okna MS z wzmocnieniem termo - sztywne to na pewno nie było, raczej sprężyste
Co do aluplasta i wzmocnienia termo to nie bede sie wypowiadał bo jak 2blaszki połaczone kawałkiem plastiku ma zastapić wzmocnienie stalowe, ale to dotyczy nie tylko tego systemodawcy. Prawdę mówiąc cały ten pęd do ilości komór i grubości profila jest owczym pędem i trudno znaleźć racjonalne wytłumaczenie tej mody. Osobiście podoba mi się alphaline bo ma normalną stal i niezłe parametry, ale śmiem twierdzić ze profil jeszcze nie jest dopracowany. W chwili obecnej chyba tylko jezierskie dałbym zarobić 
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
Też mi się zdarzyło sprzedać Aluplasta ze "wzmocnieniem" termicznym (dokładnie Ideal 6000 Passive) i po okolo pół roku 70% skrzydeł powyginało, naszczęście w tej płaszczyźnie, że po dociśnięciu klamką do ościeznicy możnabyło okno przynajmniej zamknąć. Ów problem dotyczył wysokich balkonów jak i standardowych okien (900x1500). W międzyczasie Aluplast opracował nowy wariant termowzmocnienia, przyznał się do babola i uznał reklamację - wszystkie wadliwe skrzydła do wymiany.
Pozdrawiam