co zrobić jak dostarczyli drzwi w innym kolorze???

malineczka
Czytelnik
Czytelnik

co zrobić jak dostarczyli drzwi w innym kolorze???

Post autor: malineczka »

Czesc!
Jak można rozwiązać sprawę...? Zamówiłam drzwi i dostałam je w innym kolorze niż zamówiłam, przedstawiciel nie pokazał mi wcześniej wzornika kolorów okleiny, a teraz twierdzi, że mi pokazywał. A nigdy w życiu nie wzięłabym takiego koloru!!! Dodam jeszcze, że wcześniej kupiłam od nich drzwi wejściowe i chciałam dobrać taki sam kolor. Pomóżcie mi! Ktoś miał taki przypadek!? Dzięki za wszystkie rady! Pozdrawiam !
malineczka

oknoAD

MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

Nie widziałaś kolornika, wystawki w tym kolorze a jednak zamówiłaś kolor, którego teraz nie chcesz?
Możesz złożyc reklamację, że kolor jest inny niż na wystawie lub w kolorniku ale Ty go nie widziałaś, czyli kupiłaś "kota w worku". Niestety, są dwa wyjścia:
1. Albo zostajesz z drzwiami
2. Albo dogadasz się z dostawcą, że weżmie je w komis (ale możesz na tym stracic)
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

albo unieważnisz umowę (do 10 dni jesli zawarta była w biurze ,do 3 m-cy jeśli nie w siedzibie firmy i nie zapowiedziano że umowa nie może być zerwana)
Możesz pokojowo dogadać się z gościem- możesz też wysunąć tezę iż doprowadził do niekorzystnego rozporządzania finansami ciebie - wprowadzając cie w błąd.
Wbrew pozorom sprawa nie jest oczywista i równie dobrze możesz zostać z drzwiami - jak i z drzwiami może zostać sprzedawca. Zanim wyciągniesz jednak ciężkie działa postaraj się ugodowo dogadać ze sprzedawcą. Jeśli jest poważnym dostawcą to nawet jeśli nie byłoby jego winy to postara się obsłużyć cię w sposób zadawalający. Pamiętaj - on też nie potrzebuje drzwi w tym kolorze i też chce załatwić sprawę pokojowo.
malineczka
Czytelnik
Czytelnik

Przedstawiciel, ktory był u nas pokazał nan tylko ulotkę z kolorami, na ktorym był kolor zblizony do moich drzwi wyjsciowych, wiec sie zdecydowalam. przedstawiciel jeszcze dodal ze nie bedzie widac różnicy albo bedzie minimalna, a roznica miedzy kolorami jest o jakies 3 tony. Przeciez nie mial doczynienia pierszy raz!
malineczka
malineczka
Czytelnik
Czytelnik

komarko1 pisze:albo unieważnisz umowę (do 10 dni jesli zawarta była w biurze ,do 3 m-cy jeśli nie w siedzibie firmy i nie zapowiedziano że umowa nie może być zerwana)
Możesz pokojowo dogadać się z gościem- możesz też wysunąć tezę iż doprowadził do niekorzystnego rozporządzania finansami ciebie - wprowadzając cie w błąd.
Wbrew pozorom sprawa nie jest oczywista i równie dobrze możesz zostać z drzwiami - jak i z drzwiami może zostać sprzedawca. Zanim wyciągniesz jednak ciężkie działa postaraj się ugodowo dogadać ze sprzedawcą. Jeśli jest poważnym dostawcą to nawet jeśli nie byłoby jego winy to postara się obsłużyć cię w sposób zadawalający. Pamiętaj - on też nie potrzebuje drzwi w tym kolorze i też chce załatwić sprawę pokojowo.

umowa byla zawarta w moim mieszkaniu, czy wobec tego moge zerwac umowe do 3miesiecy? Gdzie jest o tym napisane? Jakis nr paragrafu?
malineczka
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Z twojej wypowiedzi rozumiem że nie jest to firma która ma stały szyld, miejsce, stacjonarny telefon , lecz firma która montuje drzwi za np 800 zł z 14 bolcami i zamkiem podklamkowym z napisem gerda.
Właściwie powinienem powiedzieć - a dobrze ci tak ;)
Na tomiast aby wyegzekwować swoje prawa dzwoń jutro do faceta ina piśmie złóż reklamację !!niech wymieia na takie jakich oczekujesz albo zabiera je i odtwarza stare.
Dlaczego nie proponuję obniżenia ceny ? - bo zakażdym razem jak będziesz wchodziła i wychodziła z domu to będiesz patrzała na te drzwi.
Jeśli dałaś sie tak naciagnać (a zapłąciłaś już całość) sądzę że powinnaś jednak udać się do rzecznika PK. Pozostałe info na priv ale dopiero od niedzieli. No chyba że podpisałaś protokół odbioru że wszystko (kolor barwa itp) jest ok - ale i na to jest rada.

F75
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: F75 »

Zacząć trzeba od tego jak (i czy w ogóle) została spisana umowa. Napisałaś, że dostałaś drzwi w kolorze innym niż zamówiłaś. Sprawa wydaje się prosta - towar niezgodny z zamówieniem. Pytanie czy operowaliście przy zamówieniu kolorami, opisem, symbolami, czy może kolor nie został określony w umowie, a ustaliliście to ustnie. Jest wiele czynników, które mogą wpływać na nasze opinie o tej sprawie. Faktem jest, że klienci mają różne wizje tego jak towar, który zamawiają będzie się u nich prezentował, a jeżeli po zamontowaniu okazuje się, że inaczej to sobie wyobrażali, to najłatwiej obciążyć tym wykonawcę (oczywiście nie przesądzam, że tak było w Twoim przypadku). Pozdrawiam.
PREZES 80
Małomówny
Małomówny

Post autor: PREZES 80 »

Myślę że nie padło jeszcze zasadnicze pytanie. Czy są to drzwi w okleinie sztucznej czy naturalnej?
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZCZĘŚCIA
ODPOWIEDZ