dobór szyb przeciw hałasowi
-
Arek.
dobór szyb przeciw hałasowi
Zaproponowano mi okna 5-komorowe z szybami dźwiękochłonnymiGlaspolu zestaw 4.4.1-12-4.4.1 w srodku chyba argon. Ten zestaw ma dawać R srednie 45 dB a k=1,1. Czy te parametry są rzeczywiście takie właśnie(Glaspol podaje na stronach internetowych, że do wypełnienia przestrzeni miedzyszybowych nie stosujeSF6)
Ruch na mojej ulicy jest bardzo duży ( sam. osobowe + busy) dlatego
tak ważna jest dla mnie pewność odnośnie doboru właściwego szyb- już raz się nabrałem.
Poza tym czy taka sama grubość szyby zewn i wewn. nie doprowadzi do rezonansu.
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam
Arek.
Ruch na mojej ulicy jest bardzo duży ( sam. osobowe + busy) dlatego
tak ważna jest dla mnie pewność odnośnie doboru właściwego szyb- już raz się nabrałem.
Poza tym czy taka sama grubość szyby zewn i wewn. nie doprowadzi do rezonansu.
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam
Arek.
Rw
Jezelli Glaspol tak podaje to tak musi być...mają na to odpowiednie papiery, wiec nie ma ryzyka. Ale dla Rw 45db są różne pakiety szybowe...musisz porozmawiac z kims z Glaspolu...pzdr
Dr Glass - Wszystko o szkle i wiecej...
-
tomi
Re: Rw
zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako freony...dr glass pisze:Jezelli Glaspol tak podaje to tak musi być...mają na to odpowiednie papiery, wiec nie ma ryzyka. Ale dla Rw 45db są różne pakiety szybowe...musisz porozmawiac z kims z Glaspolu...pzdr
a kto je stosuje jest narażony na odpowiednie kary...
ale czy przy pakiecie 32mm jest tam k-1,1 lepiej niech pokażą certyfikat ITB
-
Gość
zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako fre
a co ma grubość pakietu do tego czy jest U=1.1 . Poczytaj trochę na ten temat. Jeżeli chodzi o Glaspol są najlepsi na rynku jeżeli chodzi o doradztwo.
-
tomi
Re: zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako
zgoda lecz pracownicy tej firmy kiedyś zaproponowali mi pakiet 36 mm, by zachować współczynnik przenikania ciepła k-1,1,Anonymous pisze:a co ma grubość pakietu do tego czy jest U=1.1 . Poczytaj trochę na ten temat. Jeżeli chodzi o Glaspol są najlepsi na rynku jeżeli chodzi o doradztwo.
natomiast z fizyki-> wytłumienie fali dźwiękowej następuje podczas przejścia przez ośrodki różnej gęstości, lub grubości, jak pamiętam większość producentów szyb uzyskiwało kiedyś 38/39 dB poprzez połączenie w pakiecie szyby 6mm z 4 mm, a wyższy poprzez dodanie gazu o dużej gęstości, kiedyś był to właśnie SF6, lecz nie miały one współczynnika k-1,1; dlatego wspomniałem o glejcie
-
Gość
-
Gość
Re: zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako
równie dobrze mogli zaproponować pakiet 46mm.Wszystko zależy od tego jaki współczynnik Rw chcesz uzyskać, dodatkowo jeżeli klient chce żeby U równe było 1.1 odstęp pomiędzy szybami "ramka dystansowa" musi być min.15mm. Nie da się wszystkiego uzyskać na pakiecie 24 mm a zwłaszcza wysokiego współczynnika tłumienia.tomi pisze:zgoda lecz pracownicy tej firmy kiedyś zaproponowali mi pakiet 36 mm, by zachować współczynnik przenikania ciepła k-1,1,Anonymous pisze:a co ma grubość pakietu do tego czy jest U=1.1 . Poczytaj trochę na ten temat. Jeżeli chodzi o Glaspol są najlepsi na rynku jeżeli chodzi o doradztwo.
natomiast z fizyki-> wytłumienie fali dźwiękowej następuje podczas przejścia przez ośrodki różnej gęstości, lub grubości, jak pamiętam większość producentów szyb uzyskiwało kiedyś 38/39 dB poprzez połączenie w pakiecie szyby 6mm z 4 mm, a wyższy poprzez dodanie gazu o dużej gęstości, kiedyś był to właśnie SF6, lecz nie miały one współczynnika k-1,1; dlatego wspomniałem o glejcie
Re: Rw
Powiedz co dokladnie chcesz a ja Ci podam budowę i przedstawie papiery z badan, które potwierdza Rw, k itp. Zawsze do uslug dr glass, pozdrawiam, a Glaspol jest the besttomi pisze:zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako freony...dr glass pisze:Jezelli Glaspol tak podaje to tak musi być...mają na to odpowiednie papiery, wiec nie ma ryzyka. Ale dla Rw 45db są różne pakiety szybowe...musisz porozmawiac z kims z Glaspolu...pzdr
a kto je stosuje jest narażony na odpowiednie kary...
ale czy przy pakiecie 32mm jest tam k-1,1 lepiej niech pokażą certyfikat ITB
Dr Glass - Wszystko o szkle i wiecej...