Okucia bezpośrednio od producentów
Okucia bezpośrednio od producentów
Czy istnieje możliwość zakupienia okuć bezpośrednio od ich producentów po bardzo atrakcyjnych cenach przez firmę prefabrykującą ślusarkę?
Zastanawiam się już nad tym od jakiegoś czasu i mam na ten temat pewną tezę, którą być może przy udziale uczestników tego forum uda mi się potwierdzić bądź obalić.
Mianowicie myślałem o stworzeniu czegoś na kształt "spółdzielni" (wiem, wiem te czasy już dawno minęły), chodzi mi jedynie o zasadę - dokonywanie zakupów wspólnie na potrzeby kilku firm (mogą być z różnych regionów kraju, żeby nie były dla siebie konkurencją, chociaż moim zdaniem to akurat w niczym nie przeszkadza). Myślę, że taki system pozwoliłby na uzyskanie bardzo korzystnych warunków współpracy z producentami okuć.
Co sądzicie o takim pomyśle?
Zastanawiam się już nad tym od jakiegoś czasu i mam na ten temat pewną tezę, którą być może przy udziale uczestników tego forum uda mi się potwierdzić bądź obalić.
Mianowicie myślałem o stworzeniu czegoś na kształt "spółdzielni" (wiem, wiem te czasy już dawno minęły), chodzi mi jedynie o zasadę - dokonywanie zakupów wspólnie na potrzeby kilku firm (mogą być z różnych regionów kraju, żeby nie były dla siebie konkurencją, chociaż moim zdaniem to akurat w niczym nie przeszkadza). Myślę, że taki system pozwoliłby na uzyskanie bardzo korzystnych warunków współpracy z producentami okuć.
Co sądzicie o takim pomyśle?
Ostatnio zmieniony pn sie 16, 2004 8:46 pm przez fapim, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz
Jeśli chodzi o problemy z wynegocjowaniem dobrej ceny, to według mnie jest tak, że wszystko zależy od tego ile się kupuje i jak szybko się płaci ... wniosek z tego płynie taki, że najlepiej dla takiej spółki byłoby robić duże zakupy za gotówkę, tylko pozostaje pytanie kto tą gotówkę wyłoży ??? Można zadać kolejne pytanie: co się bardziej opłaca, kupić tanio za gotówkę czy drogo na przelew ? To są takie dylematy ... ale najważniejsze jest to, żeby znaleźć solidnych partnerów do takiej "spółdzielni" z którymi można byłoby kupować tanio i na kredyt ... w tym jest sęk 
Ostatnio zmieniony pn sie 16, 2004 8:47 pm przez fapim, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz
Re: okucia
Paweł72 pisze:Dostarczyć takš iloć w krótkim czasie i powtarzać to co tydzień sš w stanie tylko firmy montujšce w Polsce a więc Siegenia - Kluczbork, Winkhaus - Rydzyna i może Złotów
Totalna bzdura - jest jeszcze ROTO, MACO. A oprocz producentow VBH i VDV - obrót w okuciu za 500.000 zl miesięcznie nikogo z wymienionych na kolana nie powali.