Temat wiecznie żywy VAT 7%
Temat wiecznie żywy VAT 7%
Macie wszyscy raacje
Ja sprzedaje okna 22 mont 7
Moja ksiegowa mi powiedziała tak , Jezeli pan chce niech pan kombinuje okna 7 mont 7 kontrole przejde do 1 roku i bedzie dobrze ale U.S skontroluje mnie za 4 lata i .......... bo oni tak czekają.I patrząc na to wszystko sprzedaje okna 22 mont 7 i spie spokojnie .Może wyjdzie to na plus za pare lat , albo strace na VACIE kupe kasy .
Czekam na odpowiedzi
Ja sprzedaje okna 22 mont 7
Moja ksiegowa mi powiedziała tak , Jezeli pan chce niech pan kombinuje okna 7 mont 7 kontrole przejde do 1 roku i bedzie dobrze ale U.S skontroluje mnie za 4 lata i .......... bo oni tak czekają.I patrząc na to wszystko sprzedaje okna 22 mont 7 i spie spokojnie .Może wyjdzie to na plus za pare lat , albo strace na VACIE kupe kasy .
Czekam na odpowiedzi
and4
No spac spokojnie niby mozesz, ale jak dlugo utrzymasz roznice miedzy tym ktory sprzedaje za 7%? A do MarioZ, mam rozumiec ze jestes producentem, a jakie wojewodztwo, i w czy w jakis szczegolny sposob piszesz umowe? I jeszcze jedno , czy po kontroli z US która stwierdzi np. ze wszystko jest OK jest mozliwosc ze za 3-4 lata ta kontrola moze byc zakwestjonuje przez inna?
Napisz zapytanie do urzędu skarbowego z zapytaniem o swoją interpretację, pismo musi napisać ci księgowy gdyż musisz się powołać na przepisy, zinterpretować je i zapytać o to czy twoja interpretacja jest prawidłowa. Ja tak zrobiłem i dostałem odpowiedż że jako firma zajmująca się montażem mogę całość montażu wraz z użytymi do niego oknami liczyć jako montaż stolarki na 7%VAT. I mam teraz papier na to że mogę tak robić. A w przypadku wpadki mogę się powołać na ten papier, gdyż teraz zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej , jeżeli dostosowałem się do tego co mi pozwolił US nie odpowiadam za ich złą interpretację.artgon pisze:Ja sie nie pytałem w US ale u mnie ksiegowośc też nakazała mi fakturowac okna 22% ai montaz okien 7%. Cholera mnie bierze, bo wszyscy dookoła mowią ze usługa (okna+montaż=7%) Ręce opadaja... KTO W KONCU JASNO SIE WYPOWIE...............................
vat
Producenci mogą stosować VAT 7% przy montazu okien , zgodnie z rozprządzeniem Ministra Finansów z dnia 28 stycznia 2005r. / Dz.U. z dnia 31 stycznia 2005 r nr 17 poz.150. dodanoo poz.19 i 20 .
Producent okien i drzwi może przy wykonywaniu usługi stosować Vat 7%. w budynkach mieszkalnych o których mow w Dz.U.Nr54 poz. 535 art.2 pkt.12. Ustawy.? "obiektach budownictwa mieszkaniowego-rozumie się przezx to budynki mieszkalne rodzinne stałego zamieszkania, sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych .....
111 - budynki mieszkalne jednorodzinne, 112 budynki o dwóch mieszkaniach i wielomieszkaniowe ....."
Pozdrawiam
"
Producent okien i drzwi może przy wykonywaniu usługi stosować Vat 7%. w budynkach mieszkalnych o których mow w Dz.U.Nr54 poz. 535 art.2 pkt.12. Ustawy.? "obiektach budownictwa mieszkaniowego-rozumie się przezx to budynki mieszkalne rodzinne stałego zamieszkania, sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych .....
111 - budynki mieszkalne jednorodzinne, 112 budynki o dwóch mieszkaniach i wielomieszkaniowe ....."
Pozdrawiam
"
I znowu kontrolaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!
Znowu jakieś ropuchy wparowały mi na kontrole!
Ja p..........
Tym razem czepiają się czegoś innego
i co z tego
że poprzednim razem było lux
teraz potrzebny mi fux
bo zima się kończy już za parę dni
i zabraknie mi
lodu by sie prześliznąć
czasem mam ochotę to wszytko w cholere p.........
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Konkrety
Konkrety:
- dwie baby niezadowolone z życia wściekłe, ze w ok\góle musiały do mnie przyjść.
- czepiają się wszystkiego: niepodoba im się rejestr: nie podoba im się że muszą wyszukiwać w jednym rejestrze płatności przelewowych i gotówkowych; że kwota za vat z paliwa do osobowego jest pokazana w rejestrze i mimo, ze nie jest odliczony ten vat to po co go w ogóle wpisywać.
- dlaczego do umów nie ma specyfikacji materiałów i robocizny tzn: są specyfikacje ale na specyfikacji jest okno, parapet, okapnik a one by chciały zeby jeszcze było: ile piany poszło do danej umowy, ile dybli, kołków, tynku (czyli tego wszystkiego co mam na fakturach zakupowych) oraz wyszczególnienie roboczogodzin
- zapowiedziały krzyżówkę z klientami indywidualnymi!!! będą sprawdzać czy faktycznie była usługa wykonana. I co ja mam powiedzieć klientom? przecież teraz klient myśli, że to ja coś zachachmeciłem.
- znalazły mi błąd - 50zł vatu za mało sobie zażyczyłem do zwrotu
- dwie baby niezadowolone z życia wściekłe, ze w ok\góle musiały do mnie przyjść.
- czepiają się wszystkiego: niepodoba im się rejestr: nie podoba im się że muszą wyszukiwać w jednym rejestrze płatności przelewowych i gotówkowych; że kwota za vat z paliwa do osobowego jest pokazana w rejestrze i mimo, ze nie jest odliczony ten vat to po co go w ogóle wpisywać.
- dlaczego do umów nie ma specyfikacji materiałów i robocizny tzn: są specyfikacje ale na specyfikacji jest okno, parapet, okapnik a one by chciały zeby jeszcze było: ile piany poszło do danej umowy, ile dybli, kołków, tynku (czyli tego wszystkiego co mam na fakturach zakupowych) oraz wyszczególnienie roboczogodzin
- zapowiedziały krzyżówkę z klientami indywidualnymi!!! będą sprawdzać czy faktycznie była usługa wykonana. I co ja mam powiedzieć klientom? przecież teraz klient myśli, że to ja coś zachachmeciłem.
- znalazły mi błąd - 50zł vatu za mało sobie zażyczyłem do zwrotu
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
c.d.
I jeszcze "mamy za mało kosztów". a poza tym "każdy montaż powinien być rozliczny osobno z ekipami montażowymi a nie zbiorczo raz na miesiąc"
Ciekawe czego się jeszcze czepią
Ciekawe czego się jeszcze czepią
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Re: c.d.
Witam, Umberto czy Twoi montażyści to zewnętrzne firmy które wystawiają faktury na usługi?Umberto pisze:I jeszcze "mamy za mało kosztów". a poza tym "każdy montaż powinien być rozliczny osobno z ekipami montażowymi a nie zbiorczo raz na miesiąc"Ciekawe czego się jeszcze czepią
Ronald.
Głupie rządania
Montażyści to firmy, z którymi współpracuję
- wystawili mi zbiorcze faktury za montaże a q.rwy ze skarbowego wołaja do każdego montażu osobnz fakturę. Skąd ja im wezmę teraz te faktury? Mówi jedna menda: ja mam jedna fakturę czyli mam koszt do jednego montażu a gdzie koszt do pozostałych montaży? Kto je wykonał? Czy zatrudnialiście kogoś na czarno?
- Żadają zeby na specyfikacji były wyszczególnione wszystkie materiały montażowe. Ja zamieszczam okno, drzwi, parapet, okapnik, boczki do okapnika, a one chcą jeszcze: ile piany, ile dybli, ile tynku, ile sillikonu, ilośc roboczogodzin, oraz marża, którą mam na zamówieniu lub wszystko wypisać w cenach zakupowych netto. Chyba jakby klient zobaczył ile na nim zarabiam to by mnie rozszarpał. Mam ochotę kogoś zabić.
Bo siedzę i piszę specyfikacje.
- wystawili mi zbiorcze faktury za montaże a q.rwy ze skarbowego wołaja do każdego montażu osobnz fakturę. Skąd ja im wezmę teraz te faktury? Mówi jedna menda: ja mam jedna fakturę czyli mam koszt do jednego montażu a gdzie koszt do pozostałych montaży? Kto je wykonał? Czy zatrudnialiście kogoś na czarno?
- Żadają zeby na specyfikacji były wyszczególnione wszystkie materiały montażowe. Ja zamieszczam okno, drzwi, parapet, okapnik, boczki do okapnika, a one chcą jeszcze: ile piany, ile dybli, ile tynku, ile sillikonu, ilośc roboczogodzin, oraz marża, którą mam na zamówieniu lub wszystko wypisać w cenach zakupowych netto. Chyba jakby klient zobaczył ile na nim zarabiam to by mnie rozszarpał. Mam ochotę kogoś zabić.
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia