Temat wiecznie żywy VAT 7%

voytek19
Czytelnik
Czytelnik

Temat wiecznie żywy VAT 7%

Post autor: voytek19 »

:!: Jesteśmy firmą produkującą okna PCV, jesteśmy również firmą mogącą wykonywać usługę budowlano-montażową. Mamy informację z Urzędu Skarbowego, że przy montażu okien (wyprodukowanych przez nas) w budynku mieszkalnym producent ma na fakturze wyszczególnić okna ze stawką 22%VAT-u oraz usługę montażu ze stawką 7%VAT-u. Czy ktoś ma podobne informacje?

oknoAD

and 4
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: and 4 »

tak mi u.s też tak kazał i okna sa na 22 i montaż 7
and4
artgon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: artgon »

Ja sie nie pytałem w US ale u mnie ksiegowośc też nakazała mi fakturowac okna 22% ai montaz okien 7%. Cholera mnie bierze, bo wszyscy dookoła mowią ze usługa (okna+montaż=7%) Ręce opadaja... KTO W KONCU JASNO SIE WYPOWIE...............................
MarioZ
Małomówny
Małomówny

Post autor: MarioZ »

Fakturuję na 7 %.Miałem 6 kontroli i wszystko OK.
and 4
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: and 4 »

Macie wszyscy raacje
Ja sprzedaje okna 22 mont 7
Moja ksiegowa mi powiedziała tak , Jezeli pan chce niech pan kombinuje okna 7 mont 7 kontrole przejde do 1 roku i bedzie dobrze ale U.S skontroluje mnie za 4 lata i .......... bo oni tak czekają.I patrząc na to wszystko sprzedaje okna 22 mont 7 i spie spokojnie .Może wyjdzie to na plus za pare lat , albo strace na VACIE kupe kasy .

Czekam na odpowiedzi
and4
artgon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: artgon »

No spac spokojnie niby mozesz, ale jak dlugo utrzymasz roznice miedzy tym ktory sprzedaje za 7%? A do MarioZ, mam rozumiec ze jestes producentem, a jakie wojewodztwo, i w czy w jakis szczegolny sposob piszesz umowe? I jeszcze jedno , czy po kontroli z US która stwierdzi np. ze wszystko jest OK jest mozliwosc ze za 3-4 lata ta kontrola moze byc zakwestjonuje przez inna?

thebest
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: thebest »

artgon pisze:Ja sie nie pytałem w US ale u mnie ksiegowośc też nakazała mi fakturowac okna 22% ai montaz okien 7%. Cholera mnie bierze, bo wszyscy dookoła mowią ze usługa (okna+montaż=7%) Ręce opadaja... KTO W KONCU JASNO SIE WYPOWIE...............................
Napisz zapytanie do urzędu skarbowego z zapytaniem o swoją interpretację, pismo musi napisać ci księgowy gdyż musisz się powołać na przepisy, zinterpretować je i zapytać o to czy twoja interpretacja jest prawidłowa. Ja tak zrobiłem i dostałem odpowiedż że jako firma zajmująca się montażem mogę całość montażu wraz z użytymi do niego oknami liczyć jako montaż stolarki na 7%VAT. I mam teraz papier na to że mogę tak robić. A w przypadku wpadki mogę się powołać na ten papier, gdyż teraz zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej , jeżeli dostosowałem się do tego co mi pozwolił US nie odpowiadam za ich złą interpretację.
dkokno
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

vat

Post autor: dkokno »

Producenci mogą stosować VAT 7% przy montazu okien , zgodnie z rozprządzeniem Ministra Finansów z dnia 28 stycznia 2005r. / Dz.U. z dnia 31 stycznia 2005 r nr 17 poz.150. dodanoo poz.19 i 20 .
Producent okien i drzwi może przy wykonywaniu usługi stosować Vat 7%. w budynkach mieszkalnych o których mow w Dz.U.Nr54 poz. 535 art.2 pkt.12. Ustawy.? "obiektach budownictwa mieszkaniowego-rozumie się przezx to budynki mieszkalne rodzinne stałego zamieszkania, sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych .....
111 - budynki mieszkalne jednorodzinne, 112 budynki o dwóch mieszkaniach i wielomieszkaniowe ....."

Pozdrawiam
"
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

I znowu kontrolaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!

Post autor: Umberto »

:x :x :x :x :x aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Znowu jakieś ropuchy wparowały mi na kontrole!
Ja p..........
Tym razem czepiają się czegoś innego
i co z tego
że poprzednim razem było lux
teraz potrzebny mi fux
bo zima się kończy już za parę dni
i zabraknie mi
lodu by sie prześliznąć
czasem mam ochotę to wszytko w cholere p.........
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

umberto
Może jakieś konkrety?
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Konkrety

Konkrety:
- dwie baby niezadowolone z życia wściekłe, ze w ok\góle musiały do mnie przyjść.
- czepiają się wszystkiego: niepodoba im się rejestr: nie podoba im się że muszą wyszukiwać w jednym rejestrze płatności przelewowych i gotówkowych; że kwota za vat z paliwa do osobowego jest pokazana w rejestrze i mimo, ze nie jest odliczony ten vat to po co go w ogóle wpisywać.
- dlaczego do umów nie ma specyfikacji materiałów i robocizny tzn: są specyfikacje ale na specyfikacji jest okno, parapet, okapnik a one by chciały zeby jeszcze było: ile piany poszło do danej umowy, ile dybli, kołków, tynku (czyli tego wszystkiego co mam na fakturach zakupowych) oraz wyszczególnienie roboczogodzin
- zapowiedziały krzyżówkę z klientami indywidualnymi!!! będą sprawdzać czy faktycznie była usługa wykonana. I co ja mam powiedzieć klientom? przecież teraz klient myśli, że to ja coś zachachmeciłem.
- znalazły mi błąd - 50zł vatu za mało sobie zażyczyłem do zwrotu :?
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

c.d.

I jeszcze "mamy za mało kosztów". a poza tym "każdy montaż powinien być rozliczny osobno z ekipami montażowymi a nie zbiorczo raz na miesiąc"
Ciekawe czego się jeszcze czepią
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
ronald
Małomówny
Małomówny

Re: c.d.

Post autor: ronald »

Umberto pisze:I jeszcze "mamy za mało kosztów". a poza tym "każdy montaż powinien być rozliczny osobno z ekipami montażowymi a nie zbiorczo raz na miesiąc"Ciekawe czego się jeszcze czepią
Witam, Umberto czy Twoi montażyści to zewnętrzne firmy które wystawiają faktury na usługi?

Ronald.
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Głupie rządania

Montażyści to firmy, z którymi współpracuję
- wystawili mi zbiorcze faktury za montaże a q.rwy ze skarbowego wołaja do każdego montażu osobnz fakturę. Skąd ja im wezmę teraz te faktury? Mówi jedna menda: ja mam jedna fakturę czyli mam koszt do jednego montażu a gdzie koszt do pozostałych montaży? Kto je wykonał? Czy zatrudnialiście kogoś na czarno?
- Żadają zeby na specyfikacji były wyszczególnione wszystkie materiały montażowe. Ja zamieszczam okno, drzwi, parapet, okapnik, boczki do okapnika, a one chcą jeszcze: ile piany, ile dybli, ile tynku, ile sillikonu, ilośc roboczogodzin, oraz marża, którą mam na zamówieniu lub wszystko wypisać w cenach zakupowych netto. Chyba jakby klient zobaczył ile na nim zarabiam to by mnie rozszarpał. Mam ochotę kogoś zabić. :x Bo siedzę i piszę specyfikacje.
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
ODPOWIEDZ