Aprobata na ruchomy słupek?

Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Aprobata na ruchomy słupek?

Post autor: Umberto »

Dowiedziałem się od jednego specjalisty - okuciowca, że nie istnieje coś takiego jak Aprobata Techniczna dla okna z ruchomym słupkiem. Czy to prawda? Podobno, zaden system pvc tego nie posiada. Chyba miłbym problemy (jako sprzedawca) gdyby coś się z takim oknem działo niedobrego....
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia

oknoAD

dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Post autor: dociekliwiec »

Dziwna to sprawa. Widziałem kilka aprobat i rzeczywiście nie ma wariantu okna z ruchomym słupkiem, ale w profilach w tej samej aprobacie występuje ruchomy słupek. Nie ma podanych parametrów i współczynników przenikania ciepła. :)

Ja skorzystam z sytuacji i zadam jeszcze jedno pytanie. Czy można powiedziec, że okna są produkowane zgodnie z AT na okna w systemie X jeżeli danego kształtownika nie ma w AT na okna w systemie X ale jest w AT na kształtowniki systemu X :) ??

Pozdrawiam :)
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

Nieprawda. Chyba że system nie ma ruchomego słupka - są takie cudaki.
Tu raczej chodzi o drzwi balkonowe dwudzielne ze słupkiem ruchomym - faktycznie nie ma takich drzwi w ŻADNEJ aprobacie - będzie dopiero pierwsza na SCHUCO - ten brak to też taki cudak - ale czyja to wina - nie wiem
dociekliwiec - o jakiejm aprobacie mówisz - może być taka sytuacja - ale za cholerę nie wiem jaki to system
dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Post autor: dociekliwiec »

profil SALAMANDER 2D. kształtownik 211 226 którego nie ma w aprobacie technicznej na okna AT-15-5220/2001
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
aprel
Małomówny
Małomówny

Post autor: aprel »

AT 15-3926/2001
Słupek ruchomy 120203 i 120204 wystepuje w zestawieniu kształtowników systemowych, wystepuje także w przekrojach przez ramy w oknach dwudzielnych oraz w tablicy kombinacji profili do obliczania współczynnika przenikalności cieplnej. :wink:
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

dociekliwiec - to prawda - miał chude ścianki i nie wszedł do aprobaty jako element okna - teraz się to zmieni
aprel - masz starą aprobatę - jest nowsza

hugot
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: hugot »

Jest system który ma słupek ruchomy w probacie .
System nazywa się KBE a nr AT to 5988/2005
ODPOWIEDZ