ile zarabiacie na oknach??

sezoncalyrok
Czytelnik
Czytelnik

ile zarabiacie na oknach??

Post autor: sezoncalyrok »

moze sie pochwalicie. Tutaj widze tylko ceny zakupu (coraz to nizsze) , a ceny sprzedazy gdzie ? wpisywac sie panowie okniarze
chyba nie macie kompleksów :)

oknoAD

JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

O34 PVC 3K białe 463,00 zł netto
O34 PVC 5K białe 495,00 zł netto
O34 Drewno białe 727,00 zł netto
O34 Drewno "lazur" 872,00 zł netto

Podane ceny dotyczą sprzedaży do dilerów.
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

a podobna tabelka dla O-52?
hmmm.....od 10 lat w branzy
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Ello

Post autor: Umberto »

A ja tak:
O34 - sprzedaż netto - 515; zakup-> 367
O36 - sprzedaż netto - 578; zakup-> 429
B7 - sprzedaż netto - 392; zakup-> 319
O30 - sprzedaż netto - 308; zakup-> 233
Tyle mam przichodu na oknach typowych. Nie wiem czy to dużo czy mało bo się nie interesowałem jak sprzedaje konkurwencja i skąd się bierze cena 490 zł brutto w detalu.
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Jaroslaw Andrzej pisze:a podobna tabelka dla O-52?
PVC 3K białe 542,00 zł netto
PVC 5K białe 580,00 zł netto
Drewno białe 873,00 zł netto
Drewno "lazur" 1048,00 zł netto

PS: Dla przykładu okno PVC 3K białe o wymiarach 1450x1400 RU+R 438,00 zł netto
sezoncalyrok
Czytelnik
Czytelnik

moja kalkulacja

ceny dla klienta bez montazu netto
608 -zakup 946 -sprzedaż 034 5 kom
571- zakup 887- sprzedaż 034 4 kom
750- zakup 1167-sprzedaż 052 5 kom
705- zakup 1088-sprzedaż 052 4 kom

zwykłe
451- zakup 623 sprzedaż 034 4 kom
wszystko z pcv białe
3 kom nie sprzedaje

dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Post autor: dociekliwiec »

UMBERTO i SEZONCALYROK podajcie jeszcze w jakim rejonie to sprzedajecie a połowa firm z mojego rejonu się do Was wyniesie :twisted: Narzut 40-60% :?: :?: :?: :?: I jak tu nie montowac okien skoro takie kokosy się zbiera :twisted: :twisted:

Pozdrawiam wszystkich uczciwych :!:
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

dziwne te kokosy - chyba za bardzo dochodowe [moim zdaniem]
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Kokosy?

Post autor: Umberto »

Yo!
A ja nie bardzo sobie wyobrażam po co sprzedawać okna gdy zarabia się po 30-50zł na oknie! Chyba bym obgryzał tynk ze ścian! Firme trzeba urzymywać cały rok a jako takie dochody są przez 3-4 miesiące...
Ale chętnie posłucham mądrali co wiedzą jak się zarabia na mieleniu pieniędzy. Bo ja nie wiem.
Moja konkurwencja uprawia takie rzeczy i najczęściej są to biura jednosezonowe. Coraz częściej przychodzą ludzie i pytają co robić, bo sobie kupili okna rok temu, okna niedziałają a punktu sprzedaży już nie ma.
Proszę zatem o receptę (pchelek i dociekliwiec) jak sprzedawać tanio i zarabiać.
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

umberto - swiete slowa !!!
Podobne zjawisko obserwuje u siebie i tez mnie o zastanawia jak sie utrzymuja ci co zarabiaja tylko na montazu a okna sprzedaja po ksoztach - a sa tacy
O meteorach nie wspominam gdyz tych jest najwiecej
ALe tez zauwazzylem inne zjawisko - reakcje klientow na nowo otwatry w marcu punkt z super atrakcyjnymi cenami - wala drzwiami i oknami ;) a jesienia gdy potrzeba chocby okno wyregulowac punktu juz nie ma. Na Bemowie dwa lata temu w kwietniu-maju powstalo 12 nowych punktow ktore zniknely w pazdzierniku i listopadzie
Czy hmmm...klienci swego rozumi nie maja?
Fakt - dodatkowo sie zarabia na poprawkach ale tu chodzi moim zdaniem o szacunek do calej branzy ktory jest coraz nizszy wsrod kupujacych
sezoncalyrok
Czytelnik
Czytelnik

do pana pchełka

cóż znam firmy ktore wiecej zarabiaja i wcale nikogo to nie dziwi, widocznie niektorzy obracaja sie takim rynku na jaki sobe sami zapracowali. To ze firma zarabia wiecej tez sie z kosmosu nie wzielo. jak chcecie sie porownywac zawsze do najtanszych to wlasnie pozniej jest taki efekt ze zarabiacie mniej , pewnie nikt z was nie pomysłał(tych co maja wyzsze ceny na palcach jednej reki policze) nawet zeby sie odciac od taniej konkurencji
i nie dac sie wciagnac w wir szmaciarstwa. pozniej zostaje tylko biadolenie
ze to sa "dziwne kokosy" . Gdzie wy zyjecie ??? podniescie ceny o pare złotych i zmiencie bajer , o cenach na koncu a na poczatku informacja dlaczego jestescie lepsi od kolegi z tej samej ulicy.
efekty przyjda same [/img]
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

nikt tu nie biadoli :) Tylko zastanawiamy sie jak realnie inni moga utrzymac sie z marzy 20-40 zeta od okna.
Poki co trzymam sie juz 9 lat na rynku i nie zanosi sie bym mial zamiar z niegoi uciekac :)
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

20 zł na oknie? Chyba, że faktycznie biuro na jeden sezon... Szczególnie w dobie VAT 22/7% czyli pompowania pieniędzy do US i czekania 2 miechy na zwrot...
Jak ktoś nie ma na średnim oknie minimum 100-150 zł to jest po prostu frajerem i do tego psuje rynek. Zobaczcie na jakich marżach pracuje się np w RTV/AGD albo materiałach budowlanych (poza oknami)! Tam uzyskanie przy zakupie za gotówkę rabatu 30% nie jest niczym szczególnym (jak ktoś potrafi negocjować) a sprzedawca nadal zarabia :!:
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

niestety - moje wczesniejsze slowa nie sa pozbawione podstaw. moge Ci wskazac kilka punktow w warszawie tak dzialajacych a dane mam wiarygodne - bierzemy okna od tego samego producenta heheheh
I gdyby skarbowka zwracala w ciagu 2 miesiecy ;) niestety maja na to 180 dni czyli 6 miesiecy i decyzja zalezy od widzi mi sie urzedasa
A o psuciu rynku to juz szkoda gadac :(
Opium
Czytelnik
Czytelnik

Ile

Post autor: Opium »

Panowie co WY ? W Eldorado pracujecie :lol:
U mnie O34 na Vece ( producenta nie wymieniam ) chodzi po 410 netto dla klienta....PORAŻKA....
Panie Lamer, marża na sprzęcie w małych i średnich sklepach AGD/RTV waha się w granicach 10%-20% .
pomocnik
Małomówny
Małomówny

Post autor: pomocnik »

Jak ktoś nie ma na średnim oknie minimum 100-150 zł to jest po prostu frajerem i do tego psuje rynek
Tyle musi zostać. Za mniej to niech taki klient idzie gdzie indziej.
U mnie narzut to około 20-25%. Na parapetach więcej.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

I gdyby skarbowka zwracala w ciagu 2 miesiecy niestety maja na to 180 dni czyli 6 miesiecy i decyzja zalezy od widzi mi sie urzedasa
Co ty za herezje opowiadasz? Jeżeli występujesz o zwrot nie przekraczający 22% sprzedaży netto na stawce innej niż podstawowa (czyli innej niż 22%) za dany miesiąc to US ma na zwrot 60 dni. 180 dni jest na kwotę przekraczającą wyliczoną w ten sposób wartość.
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

lamer pisze:
I gdyby skarbowka zwracala w ciagu 2 miesiecy niestety maja na to 180 dni czyli 6 miesiecy i decyzja zalezy od widzi mi sie urzedasa
Co ty za herezje opowiadasz? Jeżeli występujesz o zwrot nie przekraczający 22% sprzedaży netto na stawce innej niż podstawowa (czyli innej niż 22%) za dany miesiąc to US ma na zwrot 60 dni. 180 dni jest na kwotę przekraczającą wyliczoną w ten sposób wartość.
ha ha ha zapraszam do US Grodzisk Maz i zapomnij o tym co napisales
war00
Czytelnik
Czytelnik

Urząd skarbowy

Post autor: war00 »

W moim mieście US zwraca różnice VATU w 31 dni jeżeli mam zapłacone wszystkie faktury oddana do rozliczenia nie mam z tym żadnych kłopotów po misiącu od daty złożenia pisma o zwrot otrzymuje pieniądze na konto.
I TAK POWINNO BYĆ
POZDRAWIAM WSZYSTKICH OKNIARZY!!!
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

ha ha ha zapraszam do US Grodzisk Maz i zapomnij o tym co napisales
No to czas nieuków douczyć. Odwołaj się do Izby Skarbowej :idea:
yorgus
Czytelnik
Czytelnik

cos mi tu nie pasuje

Post autor: yorgus »

lamer pisze:20 zł na oknie? Chyba, że faktycznie biuro na jeden sezon... Szczególnie w dobie VAT 22/7% czyli pompowania pieniędzy do US i czekania 2 miechy na zwrot...
Jak ktoś nie ma na średnim oknie minimum 100-150 zł to jest po prostu frajerem i do tego psuje rynek. Zobaczcie na jakich marżach pracuje się np w RTV/AGD albo materiałach budowlanych (poza oknami)! Tam uzyskanie przy zakupie za gotówkę rabatu 30% nie jest niczym szczególnym (jak ktoś potrafi negocjować) a sprzedawca nadal zarabia :!:
Szanowny panie zyski/upusty w branży budowlanej - (drzwi,bramy,oraz galanteria tego typu) nie jest taka słodka poniewaz branie bezposrednio od dużych producentów typu Włoszczowa Porta Wołomin Dre mamy do gry od 20-30% upustu i teraz kiedy trzeba sprzedac np w dużym miescie tak jak u mnie Łódź to trzeba dac klientowi cos z tego -5-10% ile nam zostaje - niewiele czyli trzeba troszke sprzedac.A w innym kierunku np-panele , rabaty/upusty 20-35% , może dachy troszke wiecej ok25-40% przy promomocji.O czym my tu mowimy z samej sprzedaży nie za słodko.
A wracając do zarobku na stolarce okiennej to nie jest za mocno zwłaszcza kiedy trzeba konkurować z firmami "sezonowymi" u mnie to wychodzi od 70-140 zł za okno oczywiscie sie ciesze kiedy idzie z montazem wtedy jest wiecej.Tak jest w miescie kidy punkty rosną jak grzyby - "sezonowcy".

Pozdrawiam
Pozdrawiam M
ODPOWIEDZ