Coraz gorzej w firmach okiennych

Andy30
Czytelnik
Czytelnik

Coraz gorzej w firmach okiennych

Post autor: Andy30 »

Witam wszyskich.

Chciałbym się podzielić z Wami moimi skromnymi spostrzeżeniemi, co do rynku stolarki otworowej. Dokładnie chodzi o większość dealerów i producentów okien (choć nie wszystkich - PODKREŚLAM nie wszystkich). Sam od przeszło siedmiu lat siedzę w tej branży i z przerażeniem obserwję co się dzieje. Jakość samego produktu, jak i usług w zakresie jego montażu spada na łeb, na szyję.
Niby powinno być inaczej, bo gdzie się nie obejrzysz - usłyszysz; zamknięte wzomocnienie w ramie, 4,5,6,7 komór, jeszcze większa sztywność ( :?: ) (niby czego.... skrzydła gną się coraz bardziej), zaczepy antywłamaniowe w standardzie (chciałbym zobaczyć atest :) )
Parapety nagminie przykręcane do ram okiennych. Rozbawiły mnie specjalnie do tego celu, dostarczane przez producentów parapetów uszczelki...
Mineły już chyba bezpowrotnie czasy, kiedy dbało się o klienta. Terminowe dostawy, solidny montaż i ekspresowy serwis gdy coś się dzieje (bez względu na to, czy okno na gwarancji, czy już nie).
Przygodę w tej dziedzinie budownictwa zaczynałem właśnie w takiej pogrążonej firmie u dealera teraz już podkrakowskiej, a wcześniej krakowskiej firmy (kto zorientowany, ten wie w której). Wszystkim nam zależało, żeby odbudować dobre imię firmy i po roku (nie ukrywam) ciężkiej pracy, udało wyrobić nam się opinii; nienajtańszej, ale solidnej firmy. Niestety zawirowania osobiste zmusiły mnie do przeprowadzki i rzuciły na warszawski rynek. To, co zobaczyłem jest opisane powyżej...
Może mi nie uwierzycie, ale z ostatniej firmy odszedłem, bo nie wierzyłem absolutnie w dobrą jakość okien. Rozpoczynająć od odchodzącej okleiny z poznańskich profili, frezów na zgrzewach robionych dłutkiem, a kończąc na wykonywaniu okien jednokwaterowych o wym. 1600x1600.... Nie umiem dobrze sprzedawać produktu, jeśli nie jestem przekonany o jego doskonałości.
Jestem z natury optymistą i wierzę że znajdę jeszcze dobrego producenta, u którego uda mi się zatrudnić. A jeśli nie.... chyba zmienię branżę, może czas najwyższy.
Dodam na zakończenie, że na większości ulotek reklamowych powinien znaleźć się pasującu do nich slogan; "Leader price - leder szajs"

Pozdrawiam prawdziwych "okniarzy".

oknoAD

profilek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: profilek »

Myślę że to taki to już handel w tym kraju żę wiekszość sprzedaje się ceną i to nie tylko w budowlance. Przeważająca wiekszość zakładów produkujących okna (pomijając czy cały cykl technologiczny to już można nazwać produkcją czy tylko zaawansowanym montażem) opiera swoją sprzedaż na dilerach. Nie są oni związani przewaznie tak naprawdę z dostawcą, bo i jak. Można programami dilerskimi do kosztorysowania ale przeważnie i tak prosty cennik z przedziałami wymiarów wystarcza. Dlatego w większości przypadków lojalność dilera polega na odbiorze stolarki od tańszego producenta. Dla klienta detalicznego to Okno jest jednym z wielu towarów wiec nie dziwmy sie ze wybiera najtańsze. Dlatego pogoń za ceną zawsze bedzie. Bo ceną najprościej sprzedawać. A dotyczy to i dilera i dużej fabryki która musi tanio produkowac bo sąsiednia porównywalna za miedzy sprzedaje o34 o 5 zł taniej i ta dlatego traci rynek wsród dilerów. Wiec co roku mówimy ze jest tak źle ze już taniej/gorzej być nie moze a przychodzi nowy sezon i udowadnia że może i to jak tanio/źle jest i jednak było. Jak ktoś jest w branży czy to dostawca czy producent obniza ceny aby tylko sie kręcił interes, bo kiedyś jak sie przetrwa to bedzie lepiej.Wiec głowa do góry bracia okniaże, bo ten sezon i tak pewnie jest lepszy od następnego. A jak człowiek w branży to przetrwa wszystko.
Spahis
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Spahis »

Panowie - generalnie na dzień dzisiejszy to dealerzy kierują się ceną zakupu (jak najniższą) a w drugiej kolejności terminem relizacji/dostawy na trzecim miejscu jest jakość.
Co to wymusza na producencie ? Resztę sami sobie dopowiedzcie.

P.S. ...nie dotyczy to wszystkich producentów i dealerów ale ...99% :lol:
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

widzisz profilek - nie do konca tak ze jak czlowiek z branzy to przetrwa wszystko
Wlasnie dzieki takim co znalezli sie w niej bo liczyli na szybki zysk tak sie dzieje. Spojrz - by uruchomin "fabryke" okien wystarczylo 100-maks 200tys. By montowac okna wystarczyl Truck. I teraz nie majac pomyslu na inna robote oni w wiekszosci wypadkow sciagaja cene w dol. KOsztem coraz lzejszych okien ;) montazu do d... itd. Bo rynek widzac ze mozna zbic cene pieknie to wykorzystuje. Ten kto trzyma jakosc co jest zwiazane z wiekszymi kostzami wytworzenia czy tez montazu ma dylemat - co zrobic by wytrwac. I wybacz - padnie lub dostosuje sie do wymogow pogibanego rynku.

Spojrz na to z innej strony.
Jestes klientem, nie masz zielonego pojecia o oknach, nawet nie wiesz co to slupek ruchomy co staly. Masz wymienic okna i dostajesz oferte rozniaca sie o 100 zeta. Kogo wybierzesz? Wiem, powiesz zaraz ze poduczysz sie i wybierzesz oferte lepsza. Ale klient z ulicy uwierz mi wybierze tansza. A ze pozniej slyszy sie ze okna wypadaja, ze gna sie jak luki....to wychodzi po pewnym czasie gdy przewaznie dealer juz w tym punkcie zwinal interes

Badzmy mimo wszystko dobrej mysli - edukujmy nie siebie lecz klientow i trzymajmy sie razem by oszolomow i oszustow wywalic z siodla
hmmm.....od 10 lat w branzy
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Jaroslaw Andrzej pisze:Badzmy mimo wszystko dobrej mysli - edukujmy nie siebie lecz klientow i trzymajmy sie razem by oszolomow i oszustow wywalic z siodla

Niestety ci oszołomi są w chwili obecnej w dużej przewadze i sam dobrze o tym wiesz.
Osobiście mam nadzieję, że w okresie 3 lat ci lepsi będą w przewadze. Myślę że ty też masz taką nadzieję.
pomocnik
Małomówny
Małomówny

Post autor: pomocnik »

Ale klient z ulicy uwierz mi wybierze tansza. A ze pozniej slyszy sie ze okna wypadaja, ze gna sie jak luki....to wychodzi po pewnym czasie gdy przewaznie dealer juz w tym punkcie zwinal interes
No i powinni zostać najlepsi. Ja jestem na rynku 7 lat. Dobry montaż szybka reakcja na ewentualne reklamacje. I efekt dużo klientów z polecenia. A zabijanie się o 20- 50 złotych. :roll: Przeżyłem już wielu dealerów, kilku lokalnych producentów.
PS Cena zakupu jest ważna ale nie najważniejsza.

warszawianka
Czytelnik
Czytelnik

odradzam firme ADRO

Post autor: warszawianka »

A propos okien, odradzam firme ADRO z Warszawy - moze i ceny maja niskie i wszystko jest OK jak jest montaz, ale serwis juz zerowy...mimo umowienia sie 3 razy na obejrzenie okien (cos sie za bardzo rozszczelniaja) ani razu sie nie pojawili w wyznaczonym terminie!!!
aprel
Małomówny
Małomówny

Re: odradzam firme ADRO

Post autor: aprel »

warszawianka pisze:A propos okien, odradzam firme ADRO z Warszawy - moze i ceny maja niskie i wszystko jest OK jak jest montaz, ale serwis juz zerowy...mimo umowienia sie 3 razy na obejrzenie okien (cos sie za bardzo rozszczelniaja) ani razu sie nie pojawili w wyznaczonym terminie!!!
:? Nieładny ten twój pościk, nieładny... :? Oczerniając ( chwilowo innego słowa nie znajduję) kogokolwiek podpisz siię pod tym. :!: :!: :!:
A czyim to zdaniem one " za bardzo się rozszczelniają" :?: :?: :?:
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

Nie jest ważne czyim zdaniem ( w tym przypadku klienta), ważne że jak się umawiasz to przyjeżdżasz!
Ale sezon w pełni-trzeba czekać.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Re: odradzam firme ADRO

Post autor: KNMTG »

warszawianka pisze:A propos okien, odradzam firme ADRO z Warszawy - moze i ceny maja niskie i wszystko jest OK jak jest montaz, ale serwis juz zerowy...mimo umowienia sie 3 razy na obejrzenie okien (cos sie za bardzo rozszczelniaja) ani razu sie nie pojawili w wyznaczonym terminie!!!
Znam firmę ADRO osobiście i uważam, że Twój post jest niesprawiedliwy i nie oddaje w pełni prawdy. Jest sezon i firma pracuje na 120% (produkują ok. 1200 okien tygodniowo) - przyczyną jest prawdopodobnie brak czasu.
Ceny rzeczywiście mają konkurencyjne nawet w stosunku do BOHATERÓW ostatnich postów :wink:
jawaryn :)
rumburak
Małomówny
Małomówny

Post autor: rumburak »

Proponuję akcje edukacyją społeczeństwa. Póki co to jest coraz gorzej bo: 1.klienci nauczyli się wybierać oferty najtańsze, nie uwzględniając jakości
2. Hasło pt. "klient nasz Pan" przeistacza się czesto w coś dziwacznego. Sporo osób traktuje to niczym walkę o ogień, czyli szukają wszędzie dziury by zbić cenę na maxa
3. Wierzą w promocje i inne nieuczciwe hasełka. (np. zrobiłem kiedyś rozeznanie na rynku okien PCV co do okna o określonym wymiarze. W dużo firmach cena oscylowała w granicach 1000 zł. Ale najbardzie "zabił mnie" przedstawiciel dużej firmy rzucając cenę 1500 zł i 50 % rabatu)
profilek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: profilek »

NIe bardzo rozumiem dlaczego ktoś na kim psy wiesza ze jest nie wart współpracy partnerem. Nie tędy droga w preferowaniu nienawisci w branży. Jesteśmy wszyscy w gospodace wolnorynkowej i kazdy zdobywa swój rynek w miare możliwosci i swojej strategi. Jeden jakością a drugi ceną. I Dlatego są Okna z Krakowa i Dobroplast. I to się nie zmieni. Kazdy ma swoją drogę na sukces!
rumburak
Małomówny
Małomówny

Post autor: rumburak »

ok. Święte słowa, tylko jak ktoś się pyta o ocenę sytuacji to mniej więcej tak ją widzę.

P.S. Mam nadzieję, że forum nie przyczynia się do "nienawisci w branży". Gadać każdy może co chce, byleby tylko nikogo nie obrażać i być w miarę kulturalnym.

Pozdrawiam :)
Aneta
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Aneta »

SIEMKA!!!!!! jesli chodzi o jakos okien i ceny zwiazane z jakoscia to zdecydowanie profil VEKA I POLECAM fabryke VETREX Z tczewa!serio terminy dostawy sa na godzinę nawet! reklamacji na 5 lat było moze kilka a wykonanie samych okien jest perfekcja!!!i momo ze jest to drogi profil to klient czasem nie patzry na cene a na jakosc!!! :roll: czesc!!!
KAT
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: KAT »

BARDZO CIEKAWE, NIE WIEDZIAŁEM ,ŻE TCZEWIANIE (CHYBA TAK SIĘ WAS POWINNO ODMIENIAĆ ) MAJĄ TAK SPECYFICZNĄ I NIGDZIE INDZIEJ NIESPOTYKANĄ GWARĘ LOKALNĄ .
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Aneta pisze:SIEMKA!!!!!! jesli chodzi o jakos okien i ceny zwiazane z jakoscia to zdecydowanie profil VEKA I POLECAM fabryke VETREX Z tczewa!serio terminy dostawy sa na godzinę nawet! reklamacji na 5 lat było moze kilka a wykonanie samych okien jest perfekcja!!!i momo ze jest to drogi profil to klient czasem nie patzry na cene a na jakosc!!! :roll: czesc!!!
ANETA ty chyba nie miałąś jeszcze żadnej reklamacj z vetrexu (bo i takowych raczej ci nie uznają jak się trafi) pomijam temat transportu okien (poniżej 10 szt transport dealera - w tym sezonie niestety na moj koszt)
co do perfekcji wykonania to zamów wekę półzlicowaną w kolorze - zobaczysz co można zepsuć - zwłaszcza zaokrągloną :lol:
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Odnośnie Vetrexu też moglbym napisać kilka niemiłych słow - ale cóz.. starzy i liczący sie znajomi polecali mi tą firmę ze względu na niezłą jakość..a odnośnie organizacji? Jest dobra. Ale dla firmy - w końcu - kazdy musi dbac o swój interes i nie możemy mieć pretensji jesli cos jest niezgodne z naszym (mniejszych sprzedawców) rozumowaniem.
Aneta
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Aneta »

siemka KOMARKO!!! wspołpracuje z VEtrexem juz 5 lat! Bierzemy znqczne ilosci okien czasem to jest setka a jesli terzeba to i 5 szt. dowiozą
Jesli chodzi o reklamacje to serio ale znam gorsza fabryke ktora na 100 szt okien 30 % jest oki. pozdrawiam :lol:
JarQ
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: JarQ »

IMO zgadzam się z Anetą, co do jakości profili Veka, pracuję w tej branży od kilku lat i z różnymi profilami się spotkałem. Fakt, że wielu (zwłaszcza nowo powstałych producentów) robi wszystko w kierunku obnizania kosztów i montuje kształtowniki, które są niezgodne z normą producenta profili, stąd też pewnie złe opinie na temat Veki. Obecnie pracuję w firmie, która jest na rynku od 1992 i wiem, że jakość jest tu na 1 miejscu, (inaczej pewnie bym szukał innego pracodawcy :lol: ).
Wracając do wypowiedzi Andy30, myślę że jeżeli nie będzie pewnych uregulowań prawnych, pozwalających na szybkie nakładanie i egzekwowanie kar za niestosowanie się do aprobat i wymogów budowlanych, to coraz więcej będzie garażowców. A jak wiadomo to głównie oni psują rynek. :wink:
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Pamiętem parę lat temu jęki małych producentow na śląsku jak to
OKFENS wtedy nie kwestionowany lider psuje rynek niskimi
cenami a robił niewątpliwie najlepsze dostępne wtedy okna

pozdrawiam MAGGREGOR
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

Zawsze byli ludzie którzy kupowali tanio i byle co, oraz tacy dlaktórych cena nie gra roli ważna jest marka i jakość.
Rynek rządzi się swoimi prawami i zadna z firm go nie psuje a tylko w inny sposob go zdobywa.
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Niska cena nie powinna nikogo oburzać bo to nic złego jeżeli ktoś
potrafi to robić np dzięki dobrej organizacji .
Ale oszustów oszukujących na okuciach wzmocnieniach szybach
powinno nazywać się po imieniu to zwykli złodzieje tak jak skurczybyk
który dolewa wody do paliwa i nie powinno się ich tolerować .

pozdrawiam MAGGREGOR
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

maggregor pisze: .... Ale oszustów oszukujących na okuciach wzmocnieniach szybach powinno nazywać się po imieniu to zwykli złodzieje tak jak skurczybyk który dolewa wody do paliwa i nie powinno się ich tolerować ......
za cos takiego to od razu przed pluton egzekucyjny !!!!! ;)
hmmm.....od 10 lat w branzy
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

niestety wiekszość szanownego grona koleżanek i kolegów nie ma pojęcia jakie właściwe parametry, wzmocienie itp należy stosować w danym typie i wielkości okienek.
Wiec może sie zdarzyć ze w dobrej wierze spzredaje ktoś gnioty a przynajmniej zakalec.
Punkt drugi to ewidentne i łatwe do wyjkrycia fałszerstwa jak brak gazu w szybach ,bądz podrabianie naklejek na szybach i podszywanie sie pod uznanych producentów.
temat okuć - niestety najczęściej sprzedawane jest okno o wymiarze Z*X bez specyfikacji jakie ma być właściwe (pełne ) okucie - złaszcza tylko R
na szczęscie nawet gnioty żyją kilka lat dając nam szansę na odtworzenie rynku okien.
marwie21
Czytelnik
Czytelnik

okna, które leczą

Post autor: marwie21 »

Ciekawostka;

Generalnie jestem zdania, że najpoważniejsze firmy powinny mieć własne badania na okna, a nie poslugiwać się ITB producenta profila, który tylko wpisuje ją na listę firm robiących okna z tego profila, lub jeszcze lepiej firmy ktore posługują się tylko papierkiem na profil a nie na całe okno.

Z autopsji wiem, że VEKA pilnuje producentów okien na swoim profilu, aby ich jakość odpowiadała ITB inaczej wypad...
Dekenik, też stara się, szczególnie ceną swojego profila wymusić od producentów okien inwestycji w jakość...

Co do Aluplast'a to nie wiem - słyszałem pogłoski, że sprzedają komu popadnie

Gelan też ma to w d....: he he wiadome też z autopsji :) Oczywiście mówię to o rynku środkowo-wschodnim. W niemczech są inne procedury wumuszające dobrą jakość okien, więc nie muszą się tam, tym przejmować i Gealan, się tam w miarę sprzedaje.

Myślę że w PL tylko Berntrandowie robią dobre okna na Gealanie (m.in na S7000), a reszta, których cena jest niższa od produktów VEKI, czy Dekenika to szmelc i proszę nie wierzyć w zapewnienia handlowców, że jest super połączenie ceny i jakości - na czymś trzeba oszczedzać - albo na materiale, albo na "szorowaniu pracownikiem podłogi", ALBO to I TO.

rama 3K i skrzydło 5K he he = 8 komór jak ktoś na forum rzucił

a okna to nie żywy inwentarz, nie wyzdycha

REKLAMA JAK SIE PATRZY: SZAREMU CZŁOWIECZKOWI Gxxxx się WCIŚNIE, ale drugi raz nie przyjdzie. A poważny kontrahent.... będzie omijał bokiem
price and deadlines are not matter if your flexibility allows you to fulfill all of your customer's dreams
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

A TU SUKCES MARWIE21 ZROBIŁ NIEWIELKĄ KOREKTE SWOJEGO POPRZEDNIEGO TEKSTU ROZWIJAMY SIE :)
ODPOWIEDZ