Drzwi i aprobata techna ????
Drzwi i aprobata techna ????
Co ma zrobić mały zakład który produkuje drzwi drewniane, ma wewnętrzną kontrole zakładową, ale nie stać go na własna aprobatę techniczną. Aby produkować i nie ŁAMAĆ PRAWA ??????
Da się tak w tym kraju ?
Pozdrawiam
Da się tak w tym kraju ?
Pozdrawiam
można sprzedawać, można produkować - nie wolno tylko montować. No ale jeśli kupujący zbiera np drzwi to może sobie takie kupić do kolekcji ( ma takie hobby tak jak inni zbierają znaczki czy zegary)
Całkiem na poważnie to problem jedynie gdyby chcieć wygrać z nimi przetarg - a tak to ryzyko klienta i producenta (zdroworozsadkowo)
Całkiem na poważnie to problem jedynie gdyby chcieć wygrać z nimi przetarg - a tak to ryzyko klienta i producenta (zdroworozsadkowo)
Nie wiem dokładnie jak jest z drzwiami drewnianymi, ALE wydaje mi się, że na drzwi drewniane są jeszcze obowiazujące Polskie Normy, (np sprawdź certyfikaty innych firm http://www.metalplast-cobr.pl/index.php ... menu=wykaz) (nie ma jescze europejskiej sharmonizowanej normy na okna i drzwi), więc wystarczy zrobić wstępne badanie typu itd i deklarować zgodność z Normami, znakować znakiem B, i sprzedawać w Polsce. Jeśli nie łapiesz się ze swoim produktem w normy to nie masz do czego delarować i wtedy jest potrzebna aprobata techniczna. Możesz też olać to wszystko i traktowac każde drzwi jako indywidualny wyrób pod klienta i wtedy nie potrzebujesz nic.
pzdr[/url]
pzdr[/url]
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Re: Drzwi i aprobata techna ????
Szanowny Panie,jacek_l pisze:Co ma zrobić mały zakład który produkuje drzwi drewniane, ma wewnętrzną kontrole zakładową, ale nie stać go na własna aprobatę techniczną. Aby produkować i nie ŁAMAĆ PRAWA ??????
Da się tak w tym kraju ?
Pozdrawiam
podobnie jak w przypadku okien powstaje właśnie w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI Aprobata na drzwi drewniane, której współwłaścicielami jest grupa producentów. Proszę zasięgnąć bliższych informacji u doradcy związkowego pod tel. 022- 423 92 27 lub e-mailem: [email protected] . Od kilku miesięcy możliwość ta jest nagłaśniana w prasie branżowej i na licznych seminariach w całym kraju..
pozdrawiam - Robert Klos
Re: Drzwi i aprobata techna ????
No i sprawa ruszyła, kontaktowałem się zarówno ze związkiem POLSKIE OKNA I DRZWI jak i z firmą POLSTOL, przyjemniej się rozmawiało z osobami ze związku tu mnie przynajmniej nikt nie straszył kontrolami i tak dalej. Pozostaje kwestia finansowa
i tu mamy do wyboru Pana z POLSTOL – u którego koszt dołączenia do aprobaty to 10 000zł, aprobata tylko na okna . Za to wiązek cytując Pana Roberta Klosa (mój szacunek) 4800 zł no tylko tutaj dochodzą składki rzędu 2500zł rocznie. Na koniec marca w związku będzie aprobata techniczna na drzwi drewniane od 55mm do 68 mm a to jest fenomen : ) no tylko jeszcze pieniążki już sporo niższe i na takie na które firmę stać. Obecnie czekamy na normę zharmonizowaną a takowa z tego co wiem to powstaje.
Podsumowując:
Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest związek w końcu w „kupie siła”
koszty co prawda teoretycznie w firmie Polstol są niższe, ze względu na to że nie ma tutaj bądź co bądź sporych składek. Aprobata ma ważność 5 lat wiec w sumie 12 500zł (samych składek) ale zniżka na aprobatę na drzwi no i sam fakt ŻE TAKOWĄ MAJA
powoduje że ja wybieram związek POLSKIE OKNA I DRZWI, ale to każdy musi sobie sam przekalkulować co tak naprawdę mu się opłaca
Podsumowując:
Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest związek w końcu w „kupie siła”
Witam oj przeszedłem sporo w tej dziedzinie : ) lecz zapewniam okna i drzwi ani odrobinkę leprze nie będą po tym jak już mnie na jakiś papierek wpiszą
Za to znam na pamięć dyrektywie UE odnoście wyrobów budowlanych, 2041 Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 11 sierpnia 2004r, ustawę 881 z dnia 16 kwietnia 2004. i chodziłem z tą wiedzą po wojewódzkich INB i tam dopiero jest zabawnie, bo rozmawiałem z jedna osobą a druga szukała w dokumentach o czym mówię bo numerkami już rzucałem. Ba żeby na „gębę” nie było , fax wysłałem żeby mi to zinterpretowali czy to co robię (okna i drzwi) mogę odnieść do „starej” polskiej normy ( nowa powstaje). I co mi powiedzieli że wszytko mam w wyżej wyżej wymienionych dokumentach !!!! czyli nic mi nie powiedzieli bo sami nie wiedzieli, co powiedzieć
i Pan przez tel. dodał "że to ja jestem poducentem i powinienem wiedziec"
Właśnie dlatego potrzeba jest aprobata że jak przyjdzie do mnie urzędnik mniej przygotowany ode mnie w papierach to się uśmiechnę do Niego
i powiem mu o co w tym wszystkim chodzi, że to ktoś mnie gdzieś wpisał na jakąś listę i mu zapłaciłem za „przepis na cisto”. On wtedy musi dać mi spokój. Sam fakt że ja ten przepis znam bo zakład istnieje 23 lata to już go nie będzie obchodziło
Cieszę się tylko z tego że są tacy ludzie jak Pan Robert który trochę doradzi gdzie są takie listy , oraz że są takie listy do których można się dopisać, aby móc spokojnie produkować,a to własnie dzieki związkowi. Dzięki czemu zostaje odrobina czasu na walkę z urzędami i moje hobby
Z tego co wiem związek przedłuża ważność aprobat, lub są opracowywane nowe, tak mi wytłumaczono przez tel.
Pozdrawiam Wszystkich
Za to znam na pamięć dyrektywie UE odnoście wyrobów budowlanych, 2041 Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 11 sierpnia 2004r, ustawę 881 z dnia 16 kwietnia 2004. i chodziłem z tą wiedzą po wojewódzkich INB i tam dopiero jest zabawnie, bo rozmawiałem z jedna osobą a druga szukała w dokumentach o czym mówię bo numerkami już rzucałem. Ba żeby na „gębę” nie było , fax wysłałem żeby mi to zinterpretowali czy to co robię (okna i drzwi) mogę odnieść do „starej” polskiej normy ( nowa powstaje). I co mi powiedzieli że wszytko mam w wyżej wyżej wymienionych dokumentach !!!! czyli nic mi nie powiedzieli bo sami nie wiedzieli, co powiedzieć
Właśnie dlatego potrzeba jest aprobata że jak przyjdzie do mnie urzędnik mniej przygotowany ode mnie w papierach to się uśmiechnę do Niego
Cieszę się tylko z tego że są tacy ludzie jak Pan Robert który trochę doradzi gdzie są takie listy , oraz że są takie listy do których można się dopisać, aby móc spokojnie produkować,a to własnie dzieki związkowi. Dzięki czemu zostaje odrobina czasu na walkę z urzędami i moje hobby
Z tego co wiem związek przedłuża ważność aprobat, lub są opracowywane nowe, tak mi wytłumaczono przez tel.
Pozdrawiam Wszystkich