Drzwi i aprobata techna ????

jacek_l
Czytelnik
Czytelnik

Drzwi i aprobata techna ????

Post autor: jacek_l »

Co ma zrobić mały zakład który produkuje drzwi drewniane, ma wewnętrzną kontrole zakładową, ale nie stać go na własna aprobatę techniczną. Aby produkować i nie ŁAMAĆ PRAWA ??????

Da się tak w tym kraju ?

Pozdrawiam

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

można sprzedawać, można produkować - nie wolno tylko montować. No ale jeśli kupujący zbiera np drzwi to może sobie takie kupić do kolekcji ( ma takie hobby tak jak inni zbierają znaczki czy zegary)
Całkiem na poważnie to problem jedynie gdyby chcieć wygrać z nimi przetarg - a tak to ryzyko klienta i producenta (zdroworozsadkowo)
devil
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: devil »

jakie ryzyko ponosi np. klient kupujący drzwi drewniane wewnętrzne (bez aprobaty)do swojego domu?
ja ja
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ja ja »

Nie wiem dokładnie jak jest z drzwiami drewnianymi, ALE wydaje mi się, że na drzwi drewniane są jeszcze obowiazujące Polskie Normy, (np sprawdź certyfikaty innych firm http://www.metalplast-cobr.pl/index.php ... menu=wykaz) (nie ma jescze europejskiej sharmonizowanej normy na okna i drzwi), więc wystarczy zrobić wstępne badanie typu itd i deklarować zgodność z Normami, znakować znakiem B, i sprzedawać w Polsce. Jeśli nie łapiesz się ze swoim produktem w normy to nie masz do czego delarować i wtedy jest potrzebna aprobata techniczna. Możesz też olać to wszystko i traktowac każde drzwi jako indywidualny wyrób pod klienta i wtedy nie potrzebujesz nic.

pzdr[/url]
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Re: Drzwi i aprobata techna ????

Post autor: Robert Klos »

jacek_l pisze:Co ma zrobić mały zakład który produkuje drzwi drewniane, ma wewnętrzną kontrole zakładową, ale nie stać go na własna aprobatę techniczną. Aby produkować i nie ŁAMAĆ PRAWA ??????

Da się tak w tym kraju ?

Pozdrawiam
Szanowny Panie,
podobnie jak w przypadku okien powstaje właśnie w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI Aprobata na drzwi drewniane, której współwłaścicielami jest grupa producentów. Proszę zasięgnąć bliższych informacji u doradcy związkowego pod tel. 022- 423 92 27 lub e-mailem: [email protected] . Od kilku miesięcy możliwość ta jest nagłaśniana w prasie branżowej i na licznych seminariach w całym kraju..
pozdrawiam - Robert Klos
jacek_l
Czytelnik
Czytelnik

Re: Drzwi i aprobata techna ????

No i sprawa ruszyła, kontaktowałem się zarówno ze związkiem POLSKIE OKNA I DRZWI jak i z firmą POLSTOL, przyjemniej się rozmawiało z osobami ze związku tu mnie przynajmniej nikt nie straszył kontrolami i tak dalej. Pozostaje kwestia finansowa :) i tu mamy do wyboru Pana z POLSTOL – u którego koszt dołączenia do aprobaty to 10 000zł, aprobata tylko na okna . Za to wiązek cytując Pana Roberta Klosa (mój szacunek) 4800 zł no tylko tutaj dochodzą składki rzędu 2500zł rocznie. Na koniec marca w związku będzie aprobata techniczna na drzwi drewniane od 55mm do 68 mm a to jest fenomen : ) no tylko jeszcze pieniążki już sporo niższe i na takie na które firmę stać. Obecnie czekamy na normę zharmonizowaną a takowa z tego co wiem to powstaje.
Podsumowując:
Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest związek w końcu w „kupie siła” :) koszty co prawda teoretycznie w firmie Polstol są niższe, ze względu na to że nie ma tutaj bądź co bądź sporych składek. Aprobata ma ważność 5 lat wiec w sumie 12 500zł (samych składek) ale zniżka na aprobatę na drzwi no i sam fakt ŻE TAKOWĄ MAJA :D powoduje że ja wybieram związek POLSKIE OKNA I DRZWI, ale to każdy musi sobie sam przekalkulować co tak naprawdę mu się opłaca

devil
Czytelnik
Czytelnik

a mi się nóż w kieszeni otwiera jak o tym czytam. Za przepis na ciasto tyle kasy. :) Ten biurokratyzm urzędniczy zniszczy ten kraj i UE też.
Panie Jacku jedno małe pytanko: czy okienka, albo drzwi prze te aprobaty będą nawet "o tycio" lepsze? Pozdrawiam.

P.S. Jaką ważność mają aprobaty ze Związku?
jacek_l
Czytelnik
Czytelnik

Witam oj przeszedłem sporo w tej dziedzinie : ) lecz zapewniam okna i drzwi ani odrobinkę leprze nie będą po tym jak już mnie na jakiś papierek wpiszą :D

Za to znam na pamięć dyrektywie UE odnoście wyrobów budowlanych, 2041 Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 11 sierpnia 2004r, ustawę 881 z dnia 16 kwietnia 2004. i chodziłem z tą wiedzą po wojewódzkich INB i tam dopiero jest zabawnie, bo rozmawiałem z jedna osobą a druga szukała w dokumentach o czym mówię bo numerkami już rzucałem. Ba żeby na „gębę” nie było , fax wysłałem żeby mi to zinterpretowali czy to co robię (okna i drzwi) mogę odnieść do „starej” polskiej normy ( nowa powstaje). I co mi powiedzieli że wszytko mam w wyżej wyżej wymienionych dokumentach !!!! czyli nic mi nie powiedzieli bo sami nie wiedzieli, co powiedzieć :D i Pan przez tel. dodał "że to ja jestem poducentem i powinienem wiedziec"

Właśnie dlatego potrzeba jest aprobata że jak przyjdzie do mnie urzędnik mniej przygotowany ode mnie w papierach to się uśmiechnę do Niego :D i powiem mu o co w tym wszystkim chodzi, że to ktoś mnie gdzieś wpisał na jakąś listę i mu zapłaciłem za „przepis na cisto”. On wtedy musi dać mi spokój. Sam fakt że ja ten przepis znam bo zakład istnieje 23 lata to już go nie będzie obchodziło :D

Cieszę się tylko z tego że są tacy ludzie jak Pan Robert który trochę doradzi gdzie są takie listy , oraz że są takie listy do których można się dopisać, aby móc spokojnie produkować,a to własnie dzieki związkowi. Dzięki czemu zostaje odrobina czasu na walkę z urzędami i moje hobby :)

Z tego co wiem związek przedłuża ważność aprobat, lub są opracowywane nowe, tak mi wytłumaczono przez tel. :)

Pozdrawiam Wszystkich
devil
Czytelnik
Czytelnik

dlaczego tak nagle zainteresował się Pan tą sprawą? Działanie z wyprzedzeniem, czy jakieś problemy?
jacek_l
Czytelnik
Czytelnik

Dlaczego?... bo chce być w porządku „nie chce być polakiem mądrym po szkodzie” po za tym firma się rozwija, więc trzeba coś robić.

Sprawę ciągne od 9 miesięcy :) ale na forum poruszyłem ją po raz pierwszy
ODPOWIEDZ