JAKOŚĆ OKIEN ORTIS

PG7303
Czytelnik
Czytelnik

JAKOŚĆ OKIEN ORTIS

Post autor: PG7303 »

Kupiłem mieszkanie w W-wie na osiedlu Pod Dębami gdzie firma Ortis montuje swoje okna ( chyba przez jakiegos pośrednika ). Proszę o opinię jaka jest jakość wyrobów tej firmy.

oknoAD

szirin
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: szirin »

Bez sensu !!! i tak juz kupione !!! to co za roznica ??? jakiej firmy sa okna i kto je montuje ??? Jak ktos powie ze sa zle - to wymienia CI ??? a jak sa bardzo dobre - to doplacisz ??? naprwade niema ciekawszych tematow tylko chce wam sie wypisywac takie bzdury ??? sam sie dziwie ze odpisalem na ten post ;)
PG7303
Czytelnik
Czytelnik

Widzę że chyba odezwał się jakiś przyjaciel tej firmy.
To wejdź sobie na te strony :
http://www.voila.pl/nyy8h/?1
http://www.voila.pl/nyy8h/?2
Prawie wszyscy w bloku mają taki lód i to jest dobre miejsce żeby zasięgnąć opinii wśród branżowców co do wykonawcy takich okien.
A Ty jak nie masz co napisac to po co się odzywasz.
Czekam na konktertne uwagi i z góry dziękuję.
branżownik
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: branżownik »

Zastanawiam sie po co pytasz :?: :?: :shock: Naprawdę nie wiesz jakie robia okna???? :shock:
PG7303 pisze:Posłuchajcie wszyscy na tym forum. Decco i Ortis to jedno. Jakość gorsza od Dobroplastu zero obsługi. Ale to nie dziwne jak zwalnia się tam fachowców z siedmioletnim stażem ( Dyrektor produkcji w Suwałkach - super kompetentny gość) a zajmuje się produkcją i..... z Dęblina. Okna drewniane - o czym wy mówicie zero jakości a PCV czy to Decco czy Gelan - tragedia. Ale procują tam ludzie zarabiający 600 zł na rękę miesięcznie więc co oczekiwać i co 3 miesiące nowi.
Ja dla nich pracowałem i wiem cos na ich temat.
:? Chyba jednak zarabiałeś za dużo..... :roll:
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

PG 7303 - takimi sknoconymi oknami zajmuje się Instytut Techniki Budowlanej, Zakład Badań Lekkich Przegród i Przeszkleń, Warszawa u. Ksawerów 21 tel 5664260. Lód na ramach to nieszczelne okna i nieszczelne ich osadzenie w murze - na marginesie to wada która występuje bardzo rzadko. Lód na ramach to "pryszcz" gorzej bo ościeża będą chłonąć wilgoć i po pewnym czasie pojawić się może pleśń. Może być sknocony montaż. Z fotki widać że nieszczelny jest styk okna z murem - spękania.
PG7303
Czytelnik
Czytelnik

Chcę zorganizować grupę osób na moim osiedlu w celu walki z tą firmą sam nie dam rady. A to że pracowałem z nimi to tylko plus. Opinie różnych ludzi z branży są dla nas ważne szczególnie dla innych mieszkańców tego osiedla. Słusznie zauważyłeś mi nie trzeba o nich informować ale zwykli ludzie nie znający się na tym mają takie i inne problemy jak na tych zdjęciach.
Więc proszę o różne opinie i buble ze strony Ortisu.

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

powodzenia - ale jak już ktoś wygrał przetarg , a oknan mają aprobatę to jedynie można obrzydzić firmie montującej życie. Chyba po herbacie (no chyba że zmienicie prezesa spółdzielni i zarząd a następnie unieważnicie umowę :)
[/img]
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

To że okna mają aprobatę [na marginesie potrzebny jest certyfikat lub deklaracja zgodności - a takich dokumentow zapewne Wam nie przedstawioono - wymaga je Prawo Budowlane.] to jeszcze nikogo nie zwalnia od dobrej roboty. Aprobata nie upoważna do produkowania bubli ani też to wstawiania okien w sposób urągający podstawowym zasadom montażowym. takie knoty jak te na tych fotkach to antyreklama okien z PVC jakie by one nie były [niezależnie od systemu].
PG7303 - niepotrzebe jest zbieranie ludzi z osiedla i walka z firmą. taka walka jest trudna. Trzeba ich tylko zebrać by zgłosić te wady. Prezes Spółdzielni nie ma faktycznie winy [pozatym ze zakupił okna bez odpowiednich dokumentów - zapewne bez dokumentów - ale to niedopatrzenie poważne od strony Prawa], on tych okien nie montował ani nie wyprodukował. Potrzebna jest ekspertyza [nie naganiam nikomu roboty - sam w tych mrozach mam po kilka telefonów i nieustające wyjazdy]. taki lód na oknach to sprawa niesłychanie rzadka. ja takiej wady jeszcze nie widziałem chociaż zajmuje się tym ok. 15 lat.
To zjawisko wyraszania wilgoci i lodzenia ram to będzie się tylko pogłebiać. Już na tych fotkach widać że tragicznie skopany jest montaż a i uszczelnienie na uszczelkach przy zawiasach pozostawia wiele do życzenia. Nowy budynek szlag trafi bo ktoś zrobił straszliwą fuchę.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

pchelek pisze:To że okna mają aprobatę [na marginesie potrzebny jest certyfikat lub deklaracja zgodności - a takich dokumentow zapewne Wam nie przedstawioono - wymaga je Prawo Budowlane.] to jeszcze nikogo nie zwalnia od dobrej roboty. Aprobata nie upoważna do produkowania bubli ani też to wstawiania okien w sposób urągający podstawowym zasadom montażowym. takie knoty jak te na tych fotkach to antyreklama okien z PVC jakie by one nie były [niezależnie od systemu].
PG7303 - niepotrzebe jest zbieranie ludzi z osiedla i walka z firmą. taka walka jest trudna. Trzeba ich tylko zebrać by zgłosić te wady. Prezes Spółdzielni nie ma faktycznie winy [pozatym ze zakupił okna bez odpowiednich dokumentów - zapewne bez dokumentów - ale to niedopatrzenie poważne od strony Prawa], on tych okien nie montował ani nie wyprodukował. Potrzebna jest ekspertyza [nie naganiam nikomu roboty - sam w tych mrozach mam po kilka telefonów i nieustające wyjazdy]. taki lód na oknach to sprawa niesłychanie rzadka. ja takiej wady jeszcze nie widziałem chociaż zajmuje się tym ok. 15 lat.
To zjawisko wyraszania wilgoci i lodzenia ram to będzie się tylko pogłebiać. Już na tych fotkach widać że tragicznie skopany jest montaż a i uszczelnienie na uszczelkach przy zawiasach pozostawia wiele do życzenia. Nowy budynek szlag trafi bo ktoś zrobił straszliwą fuchę.

Pan to sie niedawno perzył że oni ( decco - ortis ) aprobaty nie dostaną, to i teraz wygląda to tylko na pleplanie, bełkot bez konsekewncji.
Zapraszam do mnie a pokażę Panu okna z godłem Teraz Polska, które zamarzły mnie (w moim mieszkaniu ) po raz pierwszy od wymiany 8 lat temu.
Żadko się zdarza zamarzanie ram, bo żadko są aż tak duże mrozy.

Czy przy temperaturze - 50 też nie powinny zamarzać?
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
szirin
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: szirin »

Ja niewidze tu zadnego problemu !!! napisac reklamacje, zalaczyc zdiecia, poczekac 14 dni na odpowiedz, a odzew bedzie i pewnie poprawia, a jesli nie to rzecznik praw konsumenta pomoze poprowadzic sprawe w sadzie i mozna dostac 200% wartosci okien, tak czy inaczej Ortisowi sie nieoplaci wiec wybierze tansze rozwiazanie ;). No chyba ze ktos "wygral" przetarg na "ulgowych" warunkach no to lipa bo nic niezrobicie !!!!
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

szirin - jak są mądrzy i chcą dbać o markę to zrobia tak jak Ty piszesz, czyli poprawią - jeśli jednak jest tak jak w tej drugiej cześci Twojej wypowiedzi to do naprawy są wszystkie okna w całym budynku - właściciel "lodowych" okien pisze że sprawa dotyczy wielu mieszkań - wtedy jest baaaaaaardzo kiepsko.
Panie Darek 13 nie zaperzaj sie Pan tak mocno - Pana okna z godłem Teraz Polska też są zamarźnięte [pewno ten medal dostaly na piękne oczy :lol: albo też zakłocona jest wentylacja w mieszkaniu 8) - zmierz Pan sobie wilgotność - pewno te okna nie są rozszczelnione] - to nie powinno być to zalodzenie - minus 20 to żaden mróz, nawet przy minus 50 nie powinny okna zamarzać. Takie mrozy to w Rosji czy Finlandii normalna sprawa.
W Polsce średnio wypadają z obiegu 3 - 4 systemy. Pozostałe słabe sie lączą.
Mniejmy nadzieję że DECCO będzie silne.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

był Thyssen dwukomorowy ale już go nie ma [skrzydla].
Tak na marginesie to pewna znana firma [najsztywniejsza w kraju] przerobila go [wirtualnie] na pieciokomorowego
ODPOWIEDZ