Termoramka??? brać czy nie?

kaziukowa
Czytelnik
Czytelnik

Termoramka??? brać czy nie?

Post autor: kaziukowa »

Witam jestem nowa i bardzo "zielona"w tematyce okna. Potrzebuje pilnie rozsadnej odpowiedzi. Zdecydowaliśmy sie z mężem na zakup okien plastikowych z "OKNOPLASTU" ,czy to dobry wybór?? I czy mamy inwestować w termoramkę?? :oops: :oops: :oops: Pomózcie w miare szybko..

oknoAD

kaziukowa
Czytelnik
Czytelnik

Dzieki - aco w ogóle sadzisz(cie) o oknach z OKNOPLASTU :lol: :) :P
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

A który to OKNOPLAST?

Post autor: Umberto »

Witam
Oknoplast Kraków czy Oknoplast Rąbień?
Bo jest olbrzymia różnica.

P.S. Też jestem fanem Konopielki
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Niezłe , choć według mnie " termoramka " czy " ciepła ramka " to obecnie standard , więc zdecydowanie TAK . Jeżeli każą za nią dopłacać to rozejżyj się za oknami z MS tam jest standardem , dopłaty wymaga tylko wzmocnienie termiczne i szyba 0,6 . Pozdro.
kaziukowa
Czytelnik
Czytelnik

Chodzi mi o OKNOPLAST KRAKÓW to własciwie w czym ta róznica i na czyja korzyść??? Dzięki za odpowiedzi??? :roll: :roll: :wink:
kaziukowa
Czytelnik
Czytelnik

Ten powyższy post to do Umberto .. Napisz cos motywujacego o tym Oknoplascie... plis

Ps.
Ja nie tylko jestem fankom Konopielki ale i w rzeczywistosci żona Kaziuka i na imię mam Anna :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Wygląda na podpuchę.

Do fanów termoramki, podajcie argumenty za, odpowiem argumentami przeciw i wtedy bełkot przekształcimy w dyskusję.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

ciepła ramka tworzywowa TAK (rzeczywiscie mniejsze roszenie szyb w chłodne dni) termoramka stalowa NIE - sściema marketingowa Wprawdzie stalowa termormka przewodzi ok 5 razy gorzej ciepło jednak dalej przewodz - to jest ten sam rząd wsp przenikania ciepła a tworzywowa 2 rzędy mniejsze przewodnictwo
następny do tablicy proszę ..........
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

oczywiście w stosunku do ramki aluminiowej
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

komarko1 pisze:ciepła ramka tworzywowa TAK (rzeczywiscie mniejsze roszenie szyb w chłodne dni) termoramka stalowa NIE - sściema marketingowa Wprawdzie stalowa termormka przewodzi ok 5 razy gorzej ciepło jednak dalej przewodz - to jest ten sam rząd wsp przenikania ciepła a tworzywowa 2 rzędy mniejsze przewodnictwo
następny do tablicy proszę ..........
Zgadzam sie z Tobą - dziwię się takiej "markowej" firmie jak OKNOPLAST Kraków, że sprzedaje taaakie coś !!!
De facto najlepszą "ciepłą ramką" na dzień dzisiejszy jest SWISSPACER Saint-Gobain dostępny u prawie wszystkich producentów szyb zespolonych za wyjątkiem PRESS GLAS-u najlepsze parametru U liniowego !!!). Niestety, ale nie jest to panaceum na kondensację pary wodnej w strefie listwy przyszybowej - traci swoje właściwości od -8 max. -10 stopni C przy temp. +20 wewnątrz pomieszczenia. Ale...lepiej mieć wróbla w garści niż gołebia na dachu :roll:
Pozdro..
jawaryn :)
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

Komarko1 zgadzam się z tobą ! Ale żadna ramka nie zastąpi nam odpowiedniej wentylacji i nie oszuka fizyki wilgotne powietrze bedzie sie skralać w innym miejscu pomieszczenia i dopiero mogą wyniknąć kłopoty!!!
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Okna z OKNOPLASTU KRAKÓW są przeciętne z termo ramką czy bez
ani złe ani rewelacyjne największym niewątpliwie
atutem tej firmy jest nie samo okno lecz marketing propaganda
która do tej pory pozwala na nieuzesadnione
zawyżanie cen .

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

A ja słyszałem że szyby z termoramką mają krótszą gwarancję na roszczelnienie.
Czy to prawda?
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

DAREK 13 pisze:A ja słyszałem że szyby z termoramką mają krótszą gwarancję na roszczelnienie.
Czy to prawda?
Nie, nie prawda - 5 lat tak jak w przypadku aluminiowej. Gwarancja jest na SZCZELNOSC SZYBY ZESPOLONEJ I JAKOSC POWIERZCHNI SZKLA.

Narra...

Uwaga: w.g nowych przepisów (chyba od 2002 roku) GWARANCJA jest tzw. dobrą wolą producenta - a więc w ogóle jej można nie udzielać lub samemu sterować jej długością w momencie fakturowania. Myślę, że im krótsza tym lepsza - taka jest zresztą tendencja na świecie. Realizacja warunków gwarancji to osobny temat - bardo ciekawy z drugiej strony. :!:
Winman
Czytelnik
Czytelnik

Termoramka

Post autor: Winman »

W kwestii formalnej: na szyby z Termoramką OKNOPLAST-Kraków udziela 10 letniej pisemnej gwarancji szczelności, o czym tworzywowcy mogą na razie tylko pomarzyć... (Nie trzeba być inżynierem, żeby czuć, że jednorodna ramka dystansowa ze stali nierdzewnej gięta w narożach solidniej spaja szyby niż łączone cztery kawałki tworzywa dodatkowo obklejone folią w celu uzyskania jakiejkolwiek przyczepności do szkła... No bez jaj!)

Nie będę już wnikał w różnicę pomiędzy ramką ze stali szlachetnej (nierdzewnej), która bez problemu spełnia normy na "ciepłą ramkę", a ramką ze stali ocynkowanej, która rzeczywiście jest rodzajem ściemy. To chyba raczej dla większości jest jasne. 8)
Pozdrowienia z Krakowa
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

I wszystko jasne

Post autor: Umberto »

Droga Kaziukowa
Chyba nic nie mogę dodać już na temat termoramki. Szczerze mówiąc sam się trocę dowiedziałem. Co do OKNOPLASTU:
Kraków - TAK
Rąbień - NIE
Nie uzasadniam swej opini żeby nie wywoływać nowej dyskusji wszak pytanie było o termoramkę.
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
kaziukowa
Czytelnik
Czytelnik

Dzięki Umberto :D :D :D Okna kupione termoramka wraz z nimi (te z Krakowa) Jak będę mięć problemy natury budowlanej znów zwrócę się o pomoc...

Ps.Też lubię" Imię Róży" Do miłego usłyszenia na forum
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

Zakup okien to inwestycja!!!myśle Kuzikowa że mogłas lepiej zainwestować i by ci jeszcze na inne rzeczy wystarczyło . Ale wydaje mi sie że to była podpucha Krakusów na forum żeb sobie humor w lutym poprawić:)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Biorąc plastikową ramkę pozbyła się "PANI" darmowego niezawodnego urządzenia.
Każdy producent szyb z ramką metalową dorzuca je do okna GRATIS!

Nazywa się termohigrometrem i informuje kiedy najpoźniej musimy rozszczelnić okna i zacząć grzać, tym sygnałem jest pojawienie się rosy na dole okna przy zimnej ramce.

Aha to urządzenie ma wieczystą gwarancję.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Re: Termoramka

[quote="Winman"(Nie trzeba być inżynierem, żeby czuć, że jednorodna ramka dystansowa ze stali nierdzewnej gięta w narożach solidniej spaja szyby niż łączone cztery kawałki tworzywa dodatkowo obklejone folią w celu uzyskania jakiejkolwiek przyczepności do szkła... No bez jaj!)

TO JAKAś TOTALNA BZDURA - chłopie co Ty tu wypisujesz ?! Obklejone folią to są szprosy a nie ramki dystansowe międzyszybowe !!!

Jeszcze 3 - 4 lata temu używaliście w swoich oknach ramek ciętych w szybach zespolonych - to nie ma żadnego wpływu na szczelność pakietu szybowego co pokazuje historia waszych okien.
Dlatego wprowadzono w fabrykach szyb zespolonych gięcie ramek bo się SZYBCIEJ (maszyna robi) i TANIEJ (też maszyna robi) produkuje.

I jeszcze jedno - ramka ze stali szlachetnej a ze stali ocynkowanej ma podobny U liniowy. Dlatego stosuje się min. stal szlachetną żeby wykluczyć w 100% KOROZJE a czego w przypadku ocynku się nie da ( szczególnie chodzi o strefę gięcia i cięcia). Rzeczywiście do momentu jak nie wymyślono ciepłych ramek tworzywowych stosowano edehl stal czy ocynkowaną.
Na dzień dzisiejszą NAJLEPSZA ciepłą ramką JEST SWISSPACER w skrócie SSP a nastepni w kolejce to TGi i TiS.
Czytaj więcej - najlepiej SWIAT SZKLA

Narra...

P.S. ... podziwiam krakusów za to, że potrafi drogo sprzedawać

:!:
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

Folia na ramkach dystansowych była (jest) tylko w celu zabezpieczenia butylu (chyba tak się to nazywa) przed zabrudzeniem i posklejaniem z innymi ramkami. To dzięki butylowi uzyskuje się połączenie ramki z szybą.
Winman
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Winman »

KNMTG pisze: Obklejone folią to są szprosy a nie ramki dystansowe międzyszybowe !!! :!:
Polecam KNMTG obejrzenie na żywo tej jednorodnej ramki, której jest fanem... zamiast czytać artykuły sponsorowane i reklamy :)
Pozdrowienia z Krakowa
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Winman pisze:
KNMTG pisze: Obklejone folią to są szprosy a nie ramki dystansowe międzyszybowe !!! :!:
Polecam KNMTG obejrzenie na żywo tej jednorodnej ramki, której jest fanem... zamiast czytać artykuły sponsorowane i reklamy :)
Parametrów nie oszukasz - popatrz w tabelki (zresztą sam wiesz doskonale o co chodzi). :roll:
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Parametry w tabelkach na plus plastikowej, ale srebrna jest ładniejsza i lepiej zabezpiecza przed zawilgoceniem ścian.

A tak realnie to oszczędności ze śrubowania tych parametrów nie są zbyt wielkie.
ODPOWIEDZ